• advertisement_alt
 • advertisement_alt
 • advertisement_alt

cri5tian

Members
 • Content count

  703
 • Joined

 • Last visited

cri5tian last won the day on January 15

cri5tian had the most liked content!

1 Follower

About cri5tian

 • Rank
  Sofer profesionist
 • Birthday 05/18/1979

Contact Methods

 • Website URL
  https://www.facebook.com/cri5tian.p
 • Yahoo
  puscasu.cristi4n
 • Skype
  cri5tian1979

Profile Information

 • Gender:
  Masculin
 • Location:
  Petroşani (HD)
 • Age:
  Toată treaba'i din proțap.. și din roțile din față!!!

Recent Profile Visitors

1,192 profile views
 1. Da, sigur, de unde le mai scoateți și pe astea fraților? Cum să iei amendă că n-a făcut camionul pauză??!!!!... Te-au amendat că ai plecat la drum cu utilajul obosit, sau cum? Și dacă ar fi așa... de ce n-au amendat camionul? Că el e contravenientul... el a umblat aiurea în loc să stea să se odihnească... Mai bine pune P.V. aici să vedem mai exact ce-ai făcut și pentru ce ți-au dat rețeta. Nu da vina pe camion că, vezi doamne, n-a dormit acasă.
 2. @silviudsg dacă știi diferența între autotractor, vehicul, autocamion, semiremorcă, remorcă, remorcă cu o osie și autovehicul, atunci da, sunt de acord cu tine. Dar dacă nu le știi și te cramponezi de termenii de parcare doar ca să dai bine în discuții, atunci îi dau dreptate colegului care insistă pe folosirea termenilor corecți.
 3. Bla, bla, bla... Și I.S.C.T.R. și I.T.M.-ul au adresa de email pentru reclamații publică pe site. Mai ai, de asemenea la dispoziție și Tribunalul Muncii, care e gratuit, apropos. Dar ar fi mai bine de știut, cum de ați ajuns să lucrați, în 2016, cu plata la km?! Cu ce v-au amenințat ca să lucrați la ei?!
 4. U.K. N-ai nevoie de echipaj, ești acasă în fiecare zi, iar manevrele le înveți repede. Mai potrivit pentru o femeie decât cabina, zic eu.
 5. Păi se pare că nu, nu înveți... doar citești ce scriu eu, NU ÎNȚELEGI IDEEA, și sari repede la altă întrebare. Nu merge așa, n-o lua înainte că nu înveți nimic. Și încă ceva... fără legislația sub nas pe care s-o citești măcar odată, pot eu să dau din gură aici mult și bine. Fii atent... în postarea precedentă am menționat despre durata unei zile de muncă, și anume că poate avea maxim 15 ore. Aici ai pierdut firul. Aia e durata maximă a unei zile de muncă, dar tu nu poți munci în fiecare zi 15 ore. Nici măcar 13 ore. De ce nu? Pentru că intri în ilegalitate vis-a-vis de media săptămânală la 4 sau 6 luni, înțelegi? Poți lucra o săptămână la rând, în fiecare zi 15 ore, sigur că da, dar după aceea, următoarele 25 de săptămâni va trebui să fii undeva sub 8 ore zilnic, în așa fel încât, după 26 de săptămâni (adică 6 luni), media săptămânală să fie 48h. Sper că ai prins ideea acum. Legislația nu se respectă ''selectiv'', adică dacă ne dă voie 13-15 ore, hai să băgăm ca boii la jug. Reglementările se respectă TOATE!!! Cât despre plată, tot ce depășește 40 de ore la săptămână, sunt ore de muncă suplimentară care se compensează prin ore libere plătite, sau se plătesc cu un spor la salariu dar care nu poate fi mai mic de 75% din salariu (evident, calculul se va face la oră). Adică ori stai acasă și primești bani (în același ritm și cuantum ca și cum ai munci), ori, din momentul în care intri în ore suplimentare, valoarea orei muncite crește cu minim 75%. Și vezi că ai greșit la calculele tale acolo... tu ai în medie cam 22, 23 de zile lucrătoare la lună. Dar, repet, pune mâna și citește, măcar odată. E spre binele tău.
 6. Codul Muncii (adică Legea 53/2003), actualizat în 2016 zice așa: La: TITLUL III: Timpul de muncă şi timpul de odihnă, CAPITOLUL I: Timpul de muncă, SECŢIUNEA 1: Durata timpului de muncă Art. 112 (1) Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână. [...] Art. 114 (1) Durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare. (2) Prin excepţie, durata timpului de muncă, ce include şi orele suplimentare, poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, cu condiţia ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referinţă de 4 luni calendaristice, să nu depăşească 48 de ore pe săptămână. (3) Pentru anumite activităţi sau profesii stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil, se pot negocia, prin contractul colectiv de muncă respectiv, perioade de referinţă mai mari de 4 luni, dar care să nu depăşească 6 luni. În continuare, avem așa: Reg. C.E. 561/2006 și Dir. C.E. 15/2002 (legi comunitare) care prevăd, printre altele: 1. o durată a unei zile de muncă (atenție... este zi de muncă) de maxim 15h; 2. o perioadă de muncă neîntreruptă poate avea maxim 6 ore; (deși mai e o recomandare ce face exprimarea oarecum improprie); În fine... întrebarea ta era '' cite ore muncite legal poate acoperi contractul de munca ''... Considerând că te referi la un număr maxim de ore, atunci răspunsul este 60 de ore/săptămână, dar cu o medie de 48h/săptămână într-o perioadă de 4 luni. Astea fără Contract Colectiv de Muncă. Dacă există C.C.M., atunci perioada de referință poate fi extinsă la 6 luni, dar atât, numărul de ore rămâne același. Mulțumit? P.S. Tu ce faci acum, îmi testezi cunoștințele, sau vrei să înveți? Căci ai făcut deja niște afirmații neadevărate, dar adopți o atitudine de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic și acum mă iei pe mine la rost...
 7. @catais De ce vorbești dacă nu știi? Acordarea diurnei nu poate fi condiționată! E un drept garantat prin lege. ''Timpul la dispoziție'' este timp de muncă în contabilitate. Și trebuie plătit. Nu este nevoie să ceri nimic înainte, la angajare. Prezentarea sumarului Contractului Individual de Muncă (Nota de informare) este obligație legală. Orice activitate nespecificată în Fișa Postului, este interzisă. Nu există să ceri bani în plus pe ceva ce nu e scris acolo. Scopul topicului este de a prezenta modalitatea legală prin care șoferii trebuie plătiți. Nu discutăm aranjamente aici, nu facem afirmații gen: ''Cine vrea, n-are decât!!!'' și etc etc așa că te rog frumos să te abții de la astfel de comentarii. Nu e concurs aici de tras focul la oala nimănui, este un topic informativ și pe care intenționez să-l bag bine în mințile tuturor, în așa fel încât fiecare să știe ce are de făcut la angajare. Mai simplu spus, vreau să dărâm ''supremația'' patronatelor vis-a-vis de proceduri la angajare așa că dacă ești cu mine, taci și ascultă și dă sfaturi numai dacă ești 100% convins că știi ce vorbești. Dacă în schimb ești convins că n-o să rezolv nimic, atunci abține-te de la postări. Aici vreau să păstrez o linie clară.
 8. Ok, se pare că eu folosesc termeni aiurea. Îmi cer scuze, dar la momentul abrogării, în 2011, contractul cadru se numea contract colectiv de muncă. De aici și confuzia, folosesc același termen pentru ceva ce acum înseamnă altceva. Am mai folosit într-o postare, ulterior discuției de aici, tot termenul de contract colectiv de muncă, referindu-mă însă la contractul cadru... o să caut și-o să solicit acolo o modificare a termenului. Repet, n-am intenționat pornirea vreunei dispute de dragul de a scrie pe forum, ci doar am folosit niște termeni în contexte greșite. Îmi cer scuze dacă insistența mea a deranjat, o să fiu mai atent.
 9. Rog toți colegii să posteze aici orice aptitudine/abilitate/activitate pe care ei o folosesc sau desfășoară, în timpul muncii, care nu face parte din obligațiile prevăzute în fișa postului și care ei consideră că trebuie plătită aparte. Evident, o propunere de modalitate de plată (sumă fixă, spor la salariu în cuantum fix sau procent etc etc) este de asemenea binevenită. Totodată, menționați vă rog și eventuale particularități din munca voastră, dacă e cazul (munca la prelată cred că o cunoaștem toți, de exemplu, pe când... transportul de animale vii nu e la fel de omniprezent pe piața locurilor de muncă)
 10. Știm cu toții că nivelul salariilor în transporturi este foarte scăzut, privind din prisma volumului de muncă și stres care se cere/impune. Așa că haideți să deschidem ochii și să facem lucrurile așa cum trebuiesc făcute. Să începem: Salariul, așa cum este el definit în DEX și în Codul Muncii, reprezintă contravaloarea în bani a muncii prestate. Indemnizația de deplasare (diurna, cum o mai numim noi) NU este salariu! Diurna este un drept cuvenit și garantat și reprezintă banii necesari deplasării și traiului zilnic departe de casă. Ambele tipuri de plăți au o valoare minimă impusă prin lege (nu se poate plăti mai puțin). Modul de încadrare în contabilitate al acestor plăți este și el reglementat. Ce se întâmplă în realitate... Firmele promit 2000€/lunar. Ok, e adevărat... te duci și muncești și la sfârșitul lunii ai 2000€ în cont (mai exact, vei avea o parte în lei, echivalentul salariului minim pe economie garantat în plată iar restul până la 2000€ vor fi în euro). Iar tu ești fericit: ''Uite frate, firmă serioasă... îmi dă un sac de bani și încă la timp''. Ce este greșit aici?!... Absolut totul! Pe de o parte... Patronii! Marea majoritate, sunt NESERIOSI !! De 2 tipuri, mai exact , care habar nu au ce fac (inclusiv societatea le-a înființato altcineva) și care își desfășoară activitatea ''după ureche''... urmând fel și fel de sfaturi de la contabili în general (oameni care habar nu au cu ce se mănâncă industria asta) și de la alti ca și ei, dar care o fac de mai mult timp. Celalant tip , cei educati . Știu cum funcționează sistemul (poate nu foarte detaliat), de obicei firmele lor sunt puțin peste ale tovarășilor retardați, dar întreaga afacere se bazează pe ''vrăjeală''. Au ăștia o vorbă dulce, de-ți vine să le muncești gratis nu alta. De cealaltă parte... Șoferii! Marea majoritate sunt doar mânuitori de volan pentru că nu știu nimic! (adică extrem de puțin). Spre deosebire de patroni, pe care îmi permit să-i cataloghez ca fiind NESERIOSI deoarece în cazul lor acțiunile se fac cu rea intenție, în cazul șoferilor totuși e ceva diferit. Nu-mi permit catalogări de genul, pentru că adevărul este că fiecare dintre noi vrea să muncească. Ori asta nu e nici pe departe ceva de condamnat. Ce este însă de condamnat, în cazul unora, este iresponsabilitatea cu care muncesc. Dacă marea majoritate mai știe câte ceva pe ici pe colo (insuficient oricum), sunt în schimb unii care sunt un adevărat pericol pe șosele (și nu mă refer la abilitățile de condus). Ce e de făcut?!... Evident, trebuie să schimbăm ceva! Ce anume? Și mai ales... cine? Păi cum să vă spun, dacă patronașii sunt doar o adunătură , puși pe japcă... noi atâta minte avem să așteptăm o schimbare din partea lor? Evident, va trebui s-o facem noi... Cum? Păi hai să vedem... salariul reprezintă plata muncii. Bun. Cum determinăm cât costă munca? De ce anume ținem cont?... De durata muncii? De tipul muncii? De munca fizică vs. condus? De periculozitate?... Sau poate de tipul de ansamblu? De tipul de rute parcurse? De lungimea lor?... O mie și unu de factori în discuție, dar care din aceștia contează? O soluție ar fi să ne zgâim puțin în fișa postului. Acolo sunt trecute sarcinile de serviciu, într-un mod generalist, dar totuși, e un punct de plecare. Ok, adunăm factorii enumerați în fișa postului, apoi ținem cont că legea impune doar un salariu minim garantat în plată și stabilim un etalon, un punct principal de calcul al salariului. Mai exact: PENTRU SALARIUL MINIM PE ECONOMIE MUNCA SE VA DESFĂȘURA ÎN LIMITELE PREVĂZUTE DE FIȘA POSTULUI ȘI LA VOLUMUL MINIM PREVĂZUT ÎN LEGISLAȚIE! Asta e... minim oferi, minim îți dau! Program de 8h/zi, exclus muncă pe timp de noapte, exclus manipulări de mărfuri (cu excepția operațiunilor de securizare), exclus limbi străine, exclus acordul meu de a sta mai mult de 30 de zile și altele asemenea. Căci până la urmă, iertată îmi fie comparația, dacă mă duc și vând zarzavat în piață tot banii ăia îi iau. Bun... avem ''abonamentul'' de bază. Ce extra opțiuni adăugăm și cât costă ele? Deși sunt tentat să continui singur și să înșir aici o listă cu extra opțiuni, mă gândesc că ar fi totuși mai potrivit s-o facem împreună. Eu am destulă experiență (cred), în diverse medii, cu diverse ansamble și toate cele, dar nu le știu pe toate. De aceea, subiectul următorului topic ce-l voi crea, va fi tocmai o listă cu extra opțiuni, precum și prețul lor unde fiecare va avea posibilitatea de a scrie ce crede el că este activitate extra și cum ar trebui plătită. Și de preferat să vă înghesuiți să scrieți cât mai mulți și din cât mai multe segmente/tipuri de transport, mai ales transporturile specializate. Odată lista completată, vom trece la următorul pas, dar între timp se poate aborda situația și altfel... Putem obliga patronii să mărească costurile cu salariatul, de la 2000 și puțini euro cât plătesc acum, la un nivel de, să zicem, 2500€. ATENȚIE!!! Costuri totale. Nu e cine știe ce diferență, dacă un patron se plânge de 500€, nici măcar nu merită luat în considerare... să dea faliment, dacă nu e capabil. 2500€/lunar costuri cu salariatul, ar însemna pentru noi 3650 lei NET lunar, la care s-ar adăuga 35€/zi diurnă (practic, ar fi un salariu brut de 1150€, din care, după taxe, mai luăm aprox 800€ în mână). Și toți banii ăștia se pot vira în conturile noastre, iar pe patron l-ar costa aproape 500€ în plus față de minimul pe economie. Perfect legal, fără minciuni în contabilitate. Asta ca să înțelegeți și voi cât de mult pierdeți că nu citiți. Oricum, o să continuăm discuția asta după ce stabilim exact ce și cum ar trebui să ne plătească nouă patronii.
 11. Din păcate @Mario Bandit, la fel cum îi explicam mai acum ceva zile și colegului tău de staff @sxn, lipsa unui contract colectiv de muncă la nivel național (și ulterior secționat pe ramuri și industrii) face imposibilă stabilirea unui salariu minim diferențiat pe vreun criteriu. La ora actuală avem doar salariul minim pe economie, garantat în plată (denumirea oficială a lui) și... atât. Desigur, legislația prevede diferite cuantumuri (procente sau sume) ce se pot adăuga salariului de încadrare, iar acestea se acordă după mai multe criterii (pornind de la sectorul industrial și până la activități specifice), dar suma minimă pe care o vei primi în mână e singurul lucru garantat de către stat, la momentul actual. Cât despre termenul de ''muncitor calificat'' pe care l-ai folosit, ei bine așa ceva nu mai există în Codul Muncii de câțiva ani, deja. În sensul că de fapt nu mai există muncitor NEcalificat... toți angajații sunt calificați pentru munca pe care o desfășoară (este una din prevederile Codului Muncii... a făcut ceva vâlvă când s-a votat în forma asta). Ar trebui să se înțeleagă că nu neapărat sistemul e de vină. Noi (ca și candidați/angajați) avem o serie de drepturi ce ne sunt garantate prin lege (legi impuse de U.E., deci nu e ca și când mâine nu vor mai fi în vigoare). Avem dreptul să ni se aducă la cunoștință fișa postului și specificațiile muncii înainte de a semna ceva, avem dreptul să fim asistați de cineva la momentul semnării, avem Tribunalul Muncii, avem dreptul de a fii înștiințați din vreme despre orice schimbări în firmă,avem dreptul de a fii informați despre situația financiar-contabilă a firmei, avem, avem, avem... Dar... cine Mario?!! Că te uiți în jurul tău prin parcări și-ți vine să plângi...
 12. La întrebarea 2 răspunsul ar putea fi unul simplu... Pentru că e obligația ta ca angajat, conform dispozițiilor legale. Evident, în practică, această asumare s-ar traduce prin faptul că din salariul negociat tu vei ține cont că ți vor opri taxele respective. E mai mult o strategie de negociere la momentul angajării, decât o schimbare în sine. În schimb la întrebarea 1, ei bine, răspunsul nu mai e așa simplu... practica e atât de înrădăcinată în sistem încât e deja un laitmotiv național. Ambele părți implicate (angajatori și angajați) văd asta ca pe ceva normal și se comportă de parcă nu ar exista și alte variante. Ori asta este cea mai mare problemă. Angajații o acceptă din cauza nivelului scăzut de cunoștințe (atât cu privire la drepturile și obligațiile din câmpul muncii cât și din punct de vedere profesional... se știe că forța de muncă activă din România este slab pregătită profesional). Angajatorii o impun din ''inerție'' ca să zic așa, căci nici ei nu sunt mai breji vis-a-vis de nivelul de cunoștințe despre administratul de afaceri. Pur și simplu merg pe ideea că ''așa face toată lumea''. Ca și costuri, un salariu de încadrare minim impune evident costurile cele mai mici, dar asta nu este neapărat un motiv suficient pentru a se impune, și mai ales la un asemenea nivel, această practică. Toți patronii întreabă (retoric): ''De ce să dai(m) bani la stat?'', generând în mintea neștiutorilor un scenariu în care statul ia o grămadă de bani necuveniți. Ei bine, tehnica este dor praf în ochii proștilor. În primul rând, d.p.d.v. al contabilității, acei bani (salariu+taxe datorate de angajator+taxe datorate de angajat) sunt costuri cu salariatul pentru firma respectivă. Ori venituri-costuri=profit. Vrei să dai bani mai puțini la stat când ai venituri mari... atunci trebuie să ai și costuri mari, pentru că 16% din 10.000,00 e mai puțin decât 16% din 100.000,00. O altă ''chestie'' ar mai fi... toată lumea susține că se dau prea mulți bani la stat. Aș putea fi de acord cu asta, dar hai să ne uităm puțini și unde se dau acești bani. Taxele datorate de angajator + cele datorate de angajat sunt taxe pentru sănătate, pensie, șomaj, deci într-un fel sau altul banii ăia reprezintă ceva benefic. Impozitul pe profit, impozitul pe dividende.... în schimb sunt bani unde toată lumea ar fii mulțumită să dea cât mai puțin, dar totuși, toată lumea se concentrează să taie din taxele cu salariul. Astea se întâmplă din cauza proștilor (și rog a nu se modifica cuvântul), căci nu există alt termen mai potrivit pentru a defini participanții (marea majoritate) la acest circ. Căci asistăm la un circ național, unde un prostan cu 2 lei în buzunar se face patron și imediat are curtea plină de alți prostani ce-l urmează ca oile. Sunt puține firme în România despre care se poate spune că fac o afacere. Asta este realitatea, din păcate. Am mai spus-o aici... nu am inventat-o eu. Poate că sunt dur în exprimare și radical în idei, dar situația e prea urâtă ca să mai vorbim frumos.
 13. Așa și?!! Am lămurit-o, suntem administratori amândoi... M-ai contrazis în două ocazii, total degeaba, devreme ce ai înțeles greșit afirmațiile mele, dar problema este alta (căci acum că am stabilit că ne știm cu ''afacerile'', e deja o problemă și încă una mare)... Afirmația asta nu-ți face nici cinste și nici reclamă, să știi de la mine. Nu mă înțelege greșit, nu țin partea firmelor/patronilor și nici nu trăiesc pe altă planetă unde toate se întâmplă legal și corect, dar taxele datorate către bugetul de stat, de către angajator și angajat, nu pot fi eludate. Cum am spus, se jonglează în principal la scăderea bazei de impozitare (cheltuieli umflate sau chiar fictive), se jonglează cu viciile de procedură fiscală pentru amânări/eșalonări de plată și etc etc... dar cu banii datorați în fapt unei alte persoane nu se joacă nimeni. Știu (și de fapt știm) cam ce le poate capul patronașilor din România, dar din fericire nici statul nu închide ochii chiar de tot... mai mult stă cu ei mijiți așa (ca să folosesc o figură de stil). Și întâmplarea face ca o foarte bună cunoștință de familie să lucreze într-o funcție importantă la Garda Financiară, de aici și ''detaliile'' pe care ți le-am explicat. Și culmea, omul mi-a explicat-o foarte golănește așa: ''Cu taxele alea nu se joacă nimeni pentru că de obicei mita se face între doi inși'' (dacă îmi aduc bine aminte cuvintele lui)... Se referea că orice tentativă de eludare a acelor plăți va atrage Garda Financiară (automat) iar o eventuală ''înțelegere'' cade din start, atâta timp cât un angajat (neinclus în eventuala mită, evident) e liber să dea în primire oricând frauda respectivă. Nu sunt nici pe departe super încrezător în patronatele din România, eu personal am activitatea suspendată de aproape 2 ani, dar nici nu arunc cu pietre dacă nu e cazul.
 14. Toată metodologia de predare/învățare din sistemul public din România exclude prevederile Dir. 15/2002. Răsfoiește forumul, @Mario Bandit a atras deja atenția asupra situației și ca urmare câteva școli țin cont de acele prevederi. Din păcate, în sala de examen va trebui să ignorăm acele prevederi, ca să trecem examenul (deși Mario a avut succes și cu câteva modificări ale unor astfel de studii de caz). Dar baza de întrebări a A.R.R.-ului are mii de astfel de întrebări și studii de caz. deci evident e greu de urmărit fiecare în parte. Ideea de bază este că tu trebuie să cunoști și ulterior să respecți prevederile Dir. 15/2002. În procesul de învățare s-ar putea să nimerești o școală care să nu-ți spună nimic despre acele prevederi iar la examen, la fel, cele mai multe răspunsuri vor ignora prevederile. Asta e...
 15. Registrul Electronic de Evidență al Salariaților este o platformă electronică administrată de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. Atributul de sistem electronic în timp real se referă la faptul că orice înregistrare/modificare și/sau actualizare a datelor conținute se face instantaneu. Exemplu: Am un angajat căruia vreau să-i măresc salariul de încadrare. Trimit informația în format electronic la I.T.M. (fie on-line, fie pe dischetă/CD) iar un operator va face modificarea în sistem. La 1 minut după ce s-a operat modificarea, dacă solicit un extras din Revisal, documentul va conține deja modificarea salariului de încadrare (cu data și numărul deciziei). Asta înseamnă sistem în timp real! Spre deosebire de, să zicem, Registrul Comerțului. Du-te și depune o aplicație pentru schimbarea formei de organizare de exemplu. Și dacă te duci, chiar și peste 2-3 zile și ceri un raport de la ei, va apărea tot cum era înainte. Înțelegi acum? Lucrul cu documente scrise e mult mai lent decât documentele electronice. În plus, sistemul (mă refer la platforma întreagă, nu la aplicația cu care declari tu contractele) monitorizează situația plăților pentru fiecare angajat declarat în sistem. Ăsta a fost principalul motiv pentru care s-a trecut, relativ repede, de la cărțile de muncă tipărite la Registrul Electronic. După cele 25 de zile regulamentare (pentru luna trecută), dacă banii nu s-au depus, undeva se aprinde un beculeț. Citește normele de punere în aplicare pentru Revisal (ai acolo și detaliile tehnice), sau, dacă tot nu mă crezi... ești liber să testezi. Dar să ai pregătit Registrul Unic de Control. P.S. De acord că suntem pe lângă subiect, dar poate se poate muta această ultimă parte a discuției într-o secțiune potrivită. Informațiile sunt totuși bune.