• advertisement_alt
 • advertisement_alt
 • advertisement_alt

cri5tian

Members
 • Număr conținut

  751
 • Înregistrat

 • Ultima Vizită

 • Days Won

  50

Orice postat de cri5tian

 1. Certificatul de poluare fonică (Larmarmes) face parte din omologarea și verificarea ulterioară cu privire la siguranța circulației (nu mai știu exact denumirea protocolului). În Austria ai nevoie de el pentru a putea circula noaptea între orele 22:00 și 05:00. Deși pe timpul zilei nu vei primi nici o amendă pentru lipsa lui, problema este că atragi atenția de la 7 poște și... nu mai e nevoie să-ți spun cum sunt nemții. Știu și ei că e parte integrantă a unui set de documente, deci clar vor dori să vadă tot setul. Dar... o copie a agreări respective o poți obține de la reprezentantul producătorului din țara în care te afli, deci nu mai bine te oprești în drum și-l iei? Că n-o costa o avere... iar autocolante ulterior găsești în orice benzinărie.
 2. Tehnologia de taxare a vehiculelor comerciale în Austria este bazată pe comunicare prin microunde între un aparat montat în vehicul și porțile de control. Ca să înțeleagă toată lumea amintiți-vă de vechile cartele pentru telefoanele publice, creditul se consuma pe măsură ce telefonul îi spunea că tu vorbești. Sistemul este identic, doar că se folosesc microunde pentru comunicarea dintre aparatul din cabină (cartela) și poartă (telefonul). Poarta emite tot timpul un semnal codat cu niște informații, iar aparatul le citește și ajustează creditul în concordanță (plățile ulterioare se fac fie prin citirea aparatului din bord, fie prin arhiva porților). În același timp, poarta citește și datele despre aparat. Depistarea neregulilor se face prin măsurători automate și camere video. Codul de bare de pe aparat e un banal cod de bare și este doar pentru a fi citit la casă sau în trafic de către polițist (că e mai simplu de cărat un cititor de coduri de bare decât o ditai antena care să recepționeze semnalul aparatului). Codul de bare identifică aparatul, atâta tot, este inutil a fi citit din mers, atâta timp cât semnalul pe care-l citește poarta despre aparat cuprinde exact aceleași informații plus cele relevante despre traseu. E adevărat, se folosește tehnologia laser pentru citirea lui (în cel mai rapid mod), dar și senzorii cromatici din camerele video pot face asta (mai lent, evident). Dar în nici un caz nu se citește acel cod de bare, printr-un parbriz, folosind tehnologia laser, asupra unui autovehicul în mișcare (evident, condus de un om). Nu știu cine inventează prostiile astea, dar se pare că unii chiar pun botul la ele.
 3. Și era nevoie ca eu să trag alte concluzii de unul singur, ca în sfârșit să faci și tu o postare ca lumea?! Pe forum sunt mulți care vin și aruncă 3 vorbe că X-ulescu e țepar și... cam atât. Și ulterior descoperim că de fapt ăla e un mânuitor de volan și la interviu de fapt habar n-avea de capul lui. Și dacă am postat comentarii favorabile vis-a-vis de oferta celor de la HRO, de ce n-ai postat atunci povestea asta?! Ok, poate nu e vina lor, dar situația trebuie prezentată, gen: ''Vezi că de fapt clientul cere să publici una și el oferă alta''... În fond și la urma urmei, e și reputația lor în joc. Departe de mine gândul să jignesc aiurea, dar voi, cei care treceți prin experiențe de genul ăsta, ori scrieți... ori nu mai scrieți. Situația poate avansa și HRO să-și ''permită'' și pe viitor să nu verifice situația din teren a ofertelor ce le fac în numele clienților lor și alți colegi riscă să pățească exact același lucru... să se ducă la interviu pe vorbele celor de la HRO și să vină acasă pe vorbele clientului lor. Ai spus-o chiar tu, e bătaie de joc. N-am spus nici un moment că HRO e ''the best'', cu atât mai puțin clientul (sau clienții) lor. Am spus doar că oferta salarială ''e ceva'', comparativ cu celelalte ce se perindă pe forum. Iar concluziile expuse vin din practicile altor colegi aici pe forum (înjură fără detalii și fug) și din puținele experiențe proprii. Ai fi uimit câți colegi nu-și cunosc drepturile garantate prin lege și la interviuri ''o dau de gard'' fix din greșeala lor. Una peste alta... expuneți situații clare ca să înțelegem ''din prima'' cum stau lucrurile. Evităm în felul ăsta trasul de concluzii greșite. Și scuze dacă am ofensat pe cineva.
 4. O atmosferă de genul ăsta am văzut și eu... câțiva șoferi, din diferite colțuri ale țării, toți în curtea unei firme veniți acolo pentru discutatul de condiții. Dar... unul mai morocănos ca altul, evidențiau la fiecare secundă faptul că vor trata cu neîncredere fiecare vorbă din partea firmei și când s-au început discuțiile (care au început prin patronul anunțând subiectele deschise negocierilor din oferta de pe net), numai pufnituri pe nas s-au auzit în sala aia și întrebări retorice gen: ''Ce-i asta dom'le? Una zici și alta faci?'' Evident că și patronul ăla s-a săturat de atâta prostie și le-a indicat direcția către ieșire... Treaba stă așa... găsești un anunț pe net, sună interesant. În secunda 2 contactezi ofertantul și-l întrebi: 1. toate detaliile ce te interesează și nu apar în anunț (le scrii pe o hârtie dinainte ca să nu uiți ceva); 2. dacă e oferta este fixă sau se mai pot discuta condițiile? Și care condiții mai exact pot fi negociate?; Abia după ce analizezi răspunsurile primite la primul contact, decizi dacă merită sau nu să bați drumul până la sediul ofertantului pentru negocieri ulterioare. Nu pleci așa, izmene pe călător, cu prejudecăți deja formate că toți patronii vor să te fure și la fața locului habar nu ai ce vrei de fapt și de drept, dar te superi dacă nu ți se oferă! Și atenție mare, voi ăștia nedreptățiți, care postați pe forum că firma X e țepară sau lipsită de respect față de șoferi... sau că v-au făcut o ofertă nedemnă de valoarea dvs... sau mai știu eu ce altele asemănătoare... deci voi sunteți șoferi profesioniști, da? Cunoașteți legislația în vigoare, aveți nivelul de cultură generală și specifică necesar, aveți poate și un minim de experiență, nu?!
 5. Calculul este relativ același, doar valoarea diurnei diferă. Pentru România la ora actuală este 17 lei/zi. Și oricum, calculele astea sunt orientative, fiecare trebuie să ceară/negocieze/accepte cât crede el că valorează. Pentru că degeaba te duci la patron și-i ceri 3000 lei încadrare, când tu nu știi nici Reg. C.E. 561/2006 ca lumea.
 6. N-ai înțeles nimic! Hai să-ți explic mai detaliat Faptul că ești pe drum public cu vagon defect este vina ta!!! În fișa postului ai scrise clar care-ți sunt îndatoririle de serviciu, iar printre ele se numără și inspecția utilajului înainte de plecare. Și prin lege, îți este interzis să desfășori vreun transport dacă utilajul nu corespunde! Ăștia ca tine, ce stau ca semnul întrebării în fața unor patroni de 2 parale... voi sunteți cei pe care-i vedem la știrile de la ora 5 că ați intrat peste oameni în case, cu camion cu tot, că nu v-au mai ținut frânele. eliminat
 7. Ce-ar fi să nu mai umbli pe drum cu utilaje defecte?! Ori faci o treabă ca lumea, ori n-o mai faci deloc... Poți să tragi vagonul încărcat cu o pernă spartă, nu-i nici un bai. În afară c-o să-ți facă harcea-parcea apărătorile de noroi de pe motrică (partea superioară, dacă le ai) și în funcție de balans riști să-ți tai vreun cauciuc, în rest n-are nimic. Ah și la viraje e posibil să-ți agăți șasiele unul de altul și o să se îndoaie ăla mai moale, dar în rest nu-i nici un bai. Mai există și riscul lovirii șasiului de la capul tractor, cu marginea din față de la podeaua vagonului (axa față sus, motrica jos, axe vagon egalizate), dar în rest... cum am mai spus... nu-i nici un bai. Și oricum, BAG-ul dacă te vede... îți aduce service-ul pe loc, deci, din nou, nici un bai.
 8. Cric sub motrică, ridici puțin, mai lași din picioare la vagon, scoți cric-ul și-i dai sandale.
 9. Cum adică ''neglijență''? N-a văzut în ce mașină s-a urcat, sau cum? Și cum și-a permis ăla să deranjeze o mașină care-și făcea ''pauza''? Adică era și ea săraca obosită, își făcea o pauză, poate binemeritată și vine nu știu cine și se apucă să tragă de ea, așa nitam nisam... da' cum e posibil așa ceva? Da' chiar vă credeți în junglă acolo, de deranjați mașinile altora?!! Tu unde erai în intervalul 12:45 și 18:00? Dacă efectuai un repaus zilnic (indiferent că normal sau redus) trebuia să fii la bordul autovehiculului. Dacă efectuai repausul zilnic în altă locație, cardul nu avea ce să caute în tahograf!!! Cât despre amendă, nu știu detalii exacte (cu sume de bani), dar pot să-ți spun că indiferent cât ar fi amenda, meriți una în plus pentru necunoașterea prevederilor și a termenilor legali. Așa că ''știmabile''... noi doi nu suntem colegi (de breaslă, cum probabil crezi tu). Colegii mei știu meserie!
 10. Păi da, de spus... dar tu de fapt n-ai lucrat nici o zi la ei, nu? Susții că ''un angajat'' ți-a spus că de fapt oferta e mincinoasă, dar și asta... o spui. 1800 de lei brut încadrare, 25% spor de noapte și 75% spor de ore suplimentare toate astea trecute în CIM, e lucru mare ascultă-mă pe mine. Dacă mai pui și 60€/zi diurnă scrisă pe ordinul de deplasare, ei bine banii ăștia vor trebui să-i plătească din orice poziție. Pe de altă parte dacă tu nu depășești norma de ore lunare și nici 30% din volumul de ore muncite într-o lună, pe timp de noapte... e adevărat, sporurile alea ies din schemă. Dar tot nu înseamnă că oferta este mincinoasă, înseamnă doar că te amețesc vis-a-vis de numărul de ore... dar aici depinde și de tine cum negociezi când ajungi acolo. Se numește negociere, nu ascultare.
 11. Cel mai bine e să ai două Eu am cont la Raiffeisen și am card Visa Electron, atașat la contul de lei și card Mastercard atașat la contul de euro. Am acces online de pe telefon (au aplicație pentru Android și iOS) și-mi mut banii în funcție de nevoie (instantaneu). Și primesc și sms instantaneu cu suma debitată/creditată + soldul conturilor. Cât despre unul bun la toate... hmmm, nu cred să fie. Adevărul este cum ți s-a spus deja, în unele locuri merge Mastercard și nu merge Visa, în altele invers...
 12. 5. Imediat ce vă vine permisul (de obicei înainte de N.I.No), împreună cu pașaport, atestate și cartela taho începeți și vizitați agențiile de muncă, mai ales cele specializate pentru șoferi și înregistrați-vă la câteva. Încercați să obțineți o scrisoare de la agenție care să confirme că după primirea documentului N.I.No, agenția vă va încadra în muncă la unul din clienții lor. Scrisoarea e foarte utilă la bancă, sunt multe cazuri în care aplicațiile de deschidere de cont au fost respinse. Nu e obligatoriu s-o aveți, iar dacă nici o agenție nu vă dă una, asta e, încercați la bancă și fără. 6. După ce primiți și N.I.No, sunați sau online, să vă programați la bancă pentru deschiderea unui cont curent personal. Alegerea băncii e decizia fiecăruia. La data stabilită, cu N.I.No, permisul de conducere, C.I. și scrisoarea de la agenție, vă duceți la bancă și cereți deschiderea unui cont curent personal în care să vă fie virat salariul. Cereți de asemenea și activarea accesului la cont prin internet (foarte folositoare opțiunea). Dacă nu aveți nici o scrisoare de la bancă și banca vă refuză deschiderea de cont... nu-i bai. Mergeți la agenție, spuneți-le că veți încerca la altă bancă și începeți munca liniștiți. Agenția vă va plăti prin filă cec. Ulterior, vă programați din nou (de preferat la altă bancă ) și la programare arătați și fila cec, dovadă clară că deja munciți și aveți nevoie de cont bancar. 6.1 De asemenea, după ce primiți N.I.No, fuguța pe site-ul finanțelor (Her Majesty Revenues and Customs) și vă creați un cont, din care vă înscrieți pentru serviciul de ''Self Assessment''. S-ar putea să fiți nevoiți să vă faceți un cont pe ''Government Gateway'' (procedură care vă va aloca un user name) și să folosiți acel user name pentru a vă crea contul la HMRC. Odată înscriși pentru ''Self Assessment'' veți primi o scrisoare de confirmare de la HMRC, care va conține și Unique Taxpayer Reference, de care veți avea nevoie ulterior, mai ales dacă agenția nu vă oferă o soluție de tip ''Umbrella''. * Eu mi-am făcut cont la HSBC, fără nici o scrisoare de la agenție. M-am programat, m-am prezentat la ei și am cerut deschiderea unui cont curent numit ''Basic Account''. Le-am spus că lucrez ca șofer și că am nevoie de cont cât mai repede, deoarece o agenție e gata să-mi dea de lucru. 7. Din acest moment, forma sub care doriți să lucrați e strict alegerea fiecăruia. Unii rămân self employed (de multe ori prin intermediul unei alte companii, un sistem numit ''Umbrella''), alții își deschid propria firmă/companie de prestări servicii iar alții obțin contract de angajare direct cu o companie (caz în care agenția de muncă iese din schemă). Părerile sunt împărțite vis-a-vis de rentabilitatea financiară a fiecărei opțiuni, unii susțin că e mai bine self employed, alții că e mai bine cu limited company (ltd, adică propria firmă) iar alții că cel mai bine este cu contract direct. Motivele se leagă de nivelul de taxe plătite către stat, deci evident, toți sunt profesori * Eu lucrez cu ltd, dar n-aș vrea să se înțeleagă că recomand această formă ca și cea mai potrivită. O să descriu pașii pentru înființarea unui ltd pentru că și aici se practică niște țepe nesimțite (150 de lire pentru deschiderea unui ltd, când pe site costă 15 lire, deci...). Am ales această formă pentru că am deja experiență în administrarea unei firme (sistemul este puțin diferit... nimic greu sau imposibil, doar puțin diferit, mai ales pentru cei ce sunt obișnuiți cu o plată a salariului lunară). Repet, forma de lucru este alegerea fiecăruia, eu nu recomand expres niciuna.
 13. Vin și eu cu câteva completări: Pașii ce trebuie urmați 1. Sosire în U.K. Atenție!!! Un autovehicul înmatriculat în altă țară, poate fi utilizat pe teritoriul U.K., timp de maxim 6 luni/an în anumite condiții!!! Nu vă luați doar după prima parte a prevederii, de maxim 6 luni/an. Numai în anumite condiții, iar acestea sunt: 1a. turism; 1b. tranzit; 1c. studii (student cu bursă). Cu alte cuvinte, din momentul în care te-ai prezentat la interviul pentru National Insurance Number și ai declarat acolo că vrei să muncești în U.K. (nu poți declara altceva, căci îți vor respinge aplicația), din acel moment ești ilegal cu mașină de RO. În practică însă, se poate observa o ignorare din partea autorităților (având în vedere numărul imens de camere de supraveghere), atâta timp cât îți vezi de treabă și respecți legea! Nu vine poliția să-ți ridice mașina din cauză că muncești în U.K. sau că ai depășit 6 luni, dar nici tu să nu sari coarda. Respectă limitele de viteză, semafoare și toate regulile, nu parca aiurea sau fără să plătești și nimeni n-o să aibă treabă cu tine. Eu am avut Logan-ul 10 luni aici. Și dacă Logan au mai văzut englezii, am un prieten care a stat 3 ani și jumătate cu o Super Nova roșie. Și dacă nici aia nu atrage priviri în U.K.... Practic el mi-a spus despre acest fenomen, dacă-ți vezi de treabă, nu te deranjează nimeni. Am auzit și despre cazuri în care s-au ridicat mașini din cauza termenului de 6 luni depășit, dar am rezervele mele vis-a-vis de veridicitatea poveștilor. Deci, cei care vă gândiți să veniți cu mașina personală, e bine să știți aceste lucruri. De asemenea, e bine să aveți la voi atât C.I. cât și Pașaportul. 2. Imediat ce ați pus piciorul în U.K. vă cumpărați un SIM pentru telefon (o grămadă de operatori disponibili, fiecare cu ofertele lor). Recomand să cumpărați din supermarket-uri (1 liră preț de achiziție, față de 5 sau 6 lire pe autostradă ). Și imediat ce l-ați activat, sunați la numărul de telefon de pe site ca să vă programați pentru N.I.No. În funcție de disponibilități o să vi se ofere posibilitatea de a alege un oraș unde să susțineți interviul, sau nu. Trebuie să răspundeți la câteva întrebări, să furnizați un număr de telefon valid de U.K. (tocmai l-ați activat) precum și o adresă validă. 3. De la poștă cereți o aplicație pentru schimbarea permisului de conducere (specificați că pentru camion, diferă de cea pentru amatori). Faceți niște poze tip pașaport la un automat, apoi cu pix negru completați aplicația, lipiți poza pe ea și o băgați în plic împreună cu un act de identitate și dovada sosirii în U.K. Mergeți înapoi la ghișeu, plătiți între 40 și 60 de lire (nu-mi mai aduc aminte suma exactă) și apoi așteptați acasă plicurile (vor veni 2, unul cu permisul și unul cu actul de identitate trimis). 4. Acum așteptați. Veți primi prin poștă o hârtie cu programarea pentru N.I.No. La data stabilită vă prezentați la interviu (care durează maxim 20 de minute), apoi veți fi trimis acasă să așteptați mult râvnitul N.I.No. Care vine în maxim 4 săptămâni (la unii mai repede, la alții mai greu... depinde de noroc).
 14. Foarte ''interesantă'' firma asta... Dianthus. Treaba cu bătaia și pălmuitul noilor angajați s-a mai discutat aici, iar eu am fost la un pas să-l confrunt pe ''smardoiul'' ăla, de la acea vreme, dar Cristi a insistat atunci s-o las moartă. Dar acum pe bune... Care te știi așa bazat în firma aia, fă un pas în față. Lasă mesaj, aici sau în privat, cu un nume ceva... Asta ca să nu-l sun pe Cristi să-l întreb pe el. Ieși la lumină singur, care te știi darnic la împărțit de palme la colegi. Că te asigur că până la urmă tot te aflu... Nu de alta, dar bag seamă că vă cam plac gesturile astea, zmeilor. Și aș vrea să văd cum v-ar sta cu un topor în genunchi așa... Că v-ați bătut joc de copilul ăla în ultimul hal și doar din simplul motiv că ''vi l-a dat pe cap''. Că v-a încurcat socotelile cu motorina și cu petrecerile. Iar tu Gongy ar trebui să fii ultimul care să vorbești, că în loc să-l susții pe calea legală, ai încercat, de două ori, să-l convingi că ''așa merge treaba în firmă''. De ce n-ați stat drepți în fața conducerii când v-au solicitat să-l luați cu voi, ( ELIMINAT) ! ''Șefu' io nu-l iau, n-am nervi pentru mucosul ăsta''... simplu! Nuuu, ați spus ok, ca să dați bine pe sticlă și după aia ați făcut și pe dracu' să-l săpați în toate felurile posibile. Cu bătaie și cu povești inventate (cum să suni la firmă să spui că copilul dansa dezbrăcat în parcare și rupt de beat?!!) Când nici măcar o sticlă de bere n-a fost în stare să termine cu voi... și aia după ce tot voi ați insistat s-o bea. Cu ce a greșit copilul ăla când, pus prima dată la volan, s-a descurcat excelent după cum vi s-a confirmat de la bază? Cu ce a greșit că muncea ca un erou la încărcări? Și nu aveți nici un motiv care să justifice lovirea unui puști de 20+ de ani.
 15. Păi scrie problema aici, că poate îi găsim o rezolvare.
 16. Mai fac un calcul, de data asta cu alte sume (salariu minim brut de 3000lei și o diurnă de 40€/zi), dar în aceleași condiții ca și celelalte: Diferența: Salariu brut: 1450lei (322€) 3000lei (666€) +1550lei (344€) Diurnă: 30,5 * 50 = 1525€ 30,5 * 40 = 1220€ -305€ Taxe angajat: 57,1% = 433lei (96€) 57,08% = 896lei (199€) +463lei (103€) Taxe angajator: 42,9% = 331lei (74€) 42,98% = 686lei (152€) +355lei (78€) Total taxe: 764lei (170€) 1582lei (351€) +818lei (182€) Salariu net: 1017lei (226€) 2104lei (467€) +1087lei (241€) Total venituri: 1751€ 1687€ -64€ Total costuri: 1921€ 2038€ +117€ Iar la un sistem de muncă de 6 săptămâni muncă, cu 2 săptămâni acasă, costurile anuale devin: 1921 * 9 = 17.289€ + 2038 * 9 = 18.342€ + 322 * 3 = 966€ 666 * 3 = 1998€ ---------------------------- ---------------------------- 18.255€ 20.340€ +2085€ Iar veniturile încasate anual, în același sistem, vor fi: 1751 * 9 = 15.759€ + 1687 * 9 = 15.183€ + 226 * 3 = 678€ 467 * 3 = 1401€ ----------------------------- ------------------------------- 16.437€ 16.584€ +147€ Nah, veniți cu argumente contra acum!!! Să vă văd... P.S. Am refăcut întreaga postare deoarece am greșit la niște calcule, respectiv vis-a-vis de costurile totale, uitasem să adaug taxele angajatorului. Acesta este calculul corect. Moderatorii sunt liberi să decidă dacă păstrează ambele, sau doar ăsta.
 17. Știm cu toții că nivelul salariilor în transporturi este foarte scăzut, privind din prisma volumului de muncă și stres care se cere/impune. Așa că haideți să deschidem ochii și să facem lucrurile așa cum trebuiesc făcute. Să începem: Salariul, așa cum este el definit în DEX și în Codul Muncii, reprezintă contravaloarea în bani a muncii prestate. Indemnizația de deplasare (diurna, cum o mai numim noi) NU este salariu! Diurna este un drept cuvenit și garantat și reprezintă banii necesari deplasării și traiului zilnic departe de casă. Ambele tipuri de plăți au o valoare minimă impusă prin lege (nu se poate plăti mai puțin). Modul de încadrare în contabilitate al acestor plăți este și el reglementat. Ce se întâmplă în realitate... Firmele promit 2000€/lunar. Ok, e adevărat... te duci și muncești și la sfârșitul lunii ai 2000€ în cont (mai exact, vei avea o parte în lei, echivalentul salariului minim pe economie garantat în plată iar restul până la 2000€ vor fi în euro). Iar tu ești fericit: ''Uite frate, firmă serioasă... îmi dă un sac de bani și încă la timp''. Ce este greșit aici?!... Absolut totul! Pe de o parte... Patronii! Marea majoritate, sunt NESERIOSI !! De 2 tipuri, mai exact , care habar nu au ce fac (inclusiv societatea le-a înființato altcineva) și care își desfășoară activitatea ''după ureche''... urmând fel și fel de sfaturi de la contabili în general (oameni care habar nu au cu ce se mănâncă industria asta) și de la alti ca și ei, dar care o fac de mai mult timp. Celalant tip , cei educati . Știu cum funcționează sistemul (poate nu foarte detaliat), de obicei firmele lor sunt puțin peste ale tovarășilor retardați, dar întreaga afacere se bazează pe ''vrăjeală''. Au ăștia o vorbă dulce, de-ți vine să le muncești gratis nu alta. De cealaltă parte... Șoferii! Marea majoritate sunt doar mânuitori de volan pentru că nu știu nimic! (adică extrem de puțin). Spre deosebire de patroni, pe care îmi permit să-i cataloghez ca fiind NESERIOSI deoarece în cazul lor acțiunile se fac cu rea intenție, în cazul șoferilor totuși e ceva diferit. Nu-mi permit catalogări de genul, pentru că adevărul este că fiecare dintre noi vrea să muncească. Ori asta nu e nici pe departe ceva de condamnat. Ce este însă de condamnat, în cazul unora, este iresponsabilitatea cu care muncesc. Dacă marea majoritate mai știe câte ceva pe ici pe colo (insuficient oricum), sunt în schimb unii care sunt un adevărat pericol pe șosele (și nu mă refer la abilitățile de condus). Ce e de făcut?!... Evident, trebuie să schimbăm ceva! Ce anume? Și mai ales... cine? Păi cum să vă spun, dacă patronașii sunt doar o adunătură , puși pe japcă... noi atâta minte avem să așteptăm o schimbare din partea lor? Evident, va trebui s-o facem noi... Cum? Păi hai să vedem... salariul reprezintă plata muncii. Bun. Cum determinăm cât costă munca? De ce anume ținem cont?... De durata muncii? De tipul muncii? De munca fizică vs. condus? De periculozitate?... Sau poate de tipul de ansamblu? De tipul de rute parcurse? De lungimea lor?... O mie și unu de factori în discuție, dar care din aceștia contează? O soluție ar fi să ne zgâim puțin în fișa postului. Acolo sunt trecute sarcinile de serviciu, într-un mod generalist, dar totuși, e un punct de plecare. Ok, adunăm factorii enumerați în fișa postului, apoi ținem cont că legea impune doar un salariu minim garantat în plată și stabilim un etalon, un punct principal de calcul al salariului. Mai exact: PENTRU SALARIUL MINIM PE ECONOMIE MUNCA SE VA DESFĂȘURA ÎN LIMITELE PREVĂZUTE DE FIȘA POSTULUI ȘI LA VOLUMUL MINIM PREVĂZUT ÎN LEGISLAȚIE! Asta e... minim oferi, minim îți dau! Program de 8h/zi, exclus muncă pe timp de noapte, exclus manipulări de mărfuri (cu excepția operațiunilor de securizare), exclus limbi străine, exclus acordul meu de a sta mai mult de 30 de zile și altele asemenea. Căci până la urmă, iertată îmi fie comparația, dacă mă duc și vând zarzavat în piață tot banii ăia îi iau. Bun... avem ''abonamentul'' de bază. Ce extra opțiuni adăugăm și cât costă ele? Deși sunt tentat să continui singur și să înșir aici o listă cu extra opțiuni, mă gândesc că ar fi totuși mai potrivit s-o facem împreună. Eu am destulă experiență (cred), în diverse medii, cu diverse ansamble și toate cele, dar nu le știu pe toate. De aceea, subiectul următorului topic ce-l voi crea, va fi tocmai o listă cu extra opțiuni, precum și prețul lor unde fiecare va avea posibilitatea de a scrie ce crede el că este activitate extra și cum ar trebui plătită. Și de preferat să vă înghesuiți să scrieți cât mai mulți și din cât mai multe segmente/tipuri de transport, mai ales transporturile specializate. Odată lista completată, vom trece la următorul pas, dar între timp se poate aborda situația și altfel... Putem obliga patronii să mărească costurile cu salariatul, de la 2000 și puțini euro cât plătesc acum, la un nivel de, să zicem, 2500€. ATENȚIE!!! Costuri totale. Nu e cine știe ce diferență, dacă un patron se plânge de 500€, nici măcar nu merită luat în considerare... să dea faliment, dacă nu e capabil. 2500€/lunar costuri cu salariatul, ar însemna pentru noi 3650 lei NET lunar, la care s-ar adăuga 35€/zi diurnă (practic, ar fi un salariu brut de 1150€, din care, după taxe, mai luăm aprox 800€ în mână). Și toți banii ăștia se pot vira în conturile noastre, iar pe patron l-ar costa aproape 500€ în plus față de minimul pe economie. Perfect legal, fără minciuni în contabilitate. Asta ca să înțelegeți și voi cât de mult pierdeți că nu citiți. Oricum, o să continuăm discuția asta după ce stabilim exact ce și cum ar trebui să ne plătească nouă patronii.
 18. În Codul Muncii, Anexa nr. 3, este prevăzut un model de Contract Individual de Muncă, dar el nu este limitat doar la acea formă. În practică, el se poate formula oricum, în funcție de specificul situației, singura condiție fiind aceea de a se menționa minimul de informații prevăzute pentru forma scrisă. Hai să vedem cum ar trebui să arate un Contract Individual de Muncă... Imediat după datele de identificare ale părților semnatare, precum și calitatea lor în acest contract, urmează o serie de informații cu privire la caracteristicile respectivului contract: B). Obiectul contractului:..........................................''Prestarea muncii și plata salariului''......................................................................; C). Durata contractului: a). nedeterminată, salariatul/salariata ........Numele salariatului......................... urmând să înceapă activitatea la data de:......data la care se începe munca...... Atenție!!! Contractul Individual de Muncă trebuie înregistrat, de către angajator, la I.T.M. ÎNAINTE de începerea efectivă a muncii! b). determinată, de...durata contractului, în luni.....luni, pe perioada cuprinsă între data de:.....data de început...... și data de:......data de sfârșit..../ pe perioada suspendării contractului individual de muncă al titularului de post; Atenție!!! Contractul Individual de Muncă se încheie pe perioadă nedeterminată. NUMAI în situații expres prevăzute de lege se poate încheia pe durată determinată! În mod normal se completează doar punctul a, punctul b rămânând necompletat sau completat cu simboluri # succesive ; de asemenea, punctul b poate fi eliminat complet din forma scrisă; D). Locul de muncă: 1. Activitatea se desfășoară la:.........adresa punctului de lucru urmat de sintagma ''și''.................; 2. În lipsa unui loc de muncă fix, salariatul va desfășura activitatea astfel:............................''Pe teren''.................................; Atenție!!! Deși par a se exclude unul pe altul, aceste 2 puncte SE VOR COMPLETA AMÂNDOUĂ! Punctul de lucru reprezintă locul de staționare al vehiculului ce urmează a fi preluat/condus. O să auziți vociferări de la contabili idioți... băgați-le sub nas Reg. C.E. 561/2006. Ca șoferi suntem obligați să ne raportăm (geografic) vis-a-vis de baza de staționare, pentru că în funcție de distanță, noi avem niște obligații de îndeplinit. E). Felul muncii: Funcția/meseria:..........''833201 - Șofer autocamion/mașină de mare tonaj''............................conform Clasificării ocupațiilor din România; F). Atribuțiile postului: Atribuțiile postului sunt prevăzute în Fișa Postului, anexă la Contractul Individual de Muncă. G). Condiții de muncă: 1. Activitatea se desfășoară în conformitate cu prevederile Legii 31/1991; Atenție!!! Acest punct stabilește faptul că dacă munca se încadrează ca și ''muncă periculoasă'', beneficiem de drepturile prevăzute în legea menționată. A nu se confunda cu condusul unei cisterne A.D.R. În fapt, prin natura muncii lor în condiții normale, șoferii NU se pot încadra în criteriile ce definesc munca periculoasă. 2. Activitatea prestată se desfășoară în condiții normale/deosebite/speciale de muncă, potrivit Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările și completările ulterioare; Atenție!!! Acest punct stabilește faptul că veniturile și impozitele se vor calcula ''ca pentru toată lumea''. Ca și la punctul anterior, transporturile A.D.R. NU sunt considerate condiții de muncă deosebite sau speciale. Dacă există situații, altele decât cele normale, atunci se vor tăia sintagmele rămase și se va menționa cadrul legislativ specific, dacă e cazul. H). Durata muncii: 1. O normă întreagă, durata timpului de lucru fiind de:.......8 (opt)......ore/zi, ......40 (patruzeci)..... ore/săptămână; a). Repartizarea programului de lucru se face după cum urmează:.......''Inegal''..............ore zi / ore noapte / inegal; Atenție!!! Dacă din totalul orelor lucrate într-o lună, suma orelor lucrate pe timp de noapte (între orele 22:00 și 6:00) reprezintă 30% sau mai mult, legea obligă angajatorul să vă plătească un spor de 25% la salariu. b). Programul de lucru se poate modifica în condițiile contractului colectiv de muncă aplicabil / regulamentului intern; 2. O fracțiune de normă de:....numărul de ore.... ore/zi..........numărul de ore....ore/săptămână; Atenție!!! Fracțiunea de normă nu poate fi mai mică de 2 ore! a). Repartizarea programului de lucru se face după cum urmează:.......''Inegal''..............ore zi / ore noapte / inegal; b). Programul de lucru se poate modifica în condițiile contractului colectiv de muncă aplicabil / regulamentului intern; c) Nu se vor efectua ore suplimentare, cu excepția cazurilor de forță majoră sau pentru alte lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente sau înlăturării consecințelor acestora. Atenție!!! Punctul c face referire la obligativitatea salariatului de a munci suplimentar în situațiile explicate. Există însă o altă prevedere, ulterior, deci nu vă impacientați. I). Concediul: Durata concediului anual de odihnă este de:...........20 (douăzeci)........... zile lucrătoare, în raport cu durata muncii (normă întreagă / fracțiune de normă); De asemenea, beneficiază de un concediu suplimentar de:........numărul de zile...........; Atenție!!! Acordarea concediului suplimentar ESTE reglementată, deci nu încercați să-l negociați! În mod normal acest punct rămâne gol. J). Salariul: 1. Salariul de bază, lunar, brut:........1450 (omiepatrusutecincizeci)...... lei; Atenție!!! 1450 lei reprezintă valoarea salariului minim brut pe economie. De preferat să aveți mai mult de atât. Recomand 3000 de lei! 2. Alte elemente constitutive: a). Sporuri:......''Spor de noapte +25%''...''Spor ore suplimentare +75%''....; b). Indemnizații:....''Diurnă zilnică de 40€/zi, conform H.G. 518/1995 cu modificările și completările ulterioare''............; c). Alte adaosuri:.........''Curățare remorcă/semiremorcă, cu 5€/operațiune''........; 3. Orele suplimentare prestate în afara programului normal de muncă, în zilele în care nu se lucrează ori în zilele de sărbători legale se compensează cu ore libere plătite sau se plătesc cu un spor la salariu, conform contractului colectiv de muncă aplicabil sau Legii nr. 53/2003 - Codul muncii. Atenție!!! Sporul de noapte se aplică la salariu, iar sporul pentru orele suplimentare la tariful orar. 25% și respectiv 75% reprezintă valorile minime prevăzute. NU CONTEAZĂ dacă sporurile și indemnizațiile APAR SAU NU SCRISE la punctele a și b, legea obligă angajatorul să vi le plătească dacă este cazul (dar se vor plăti la nivelul minim prevăzut dacă ele nu sunt scrise, sau la nivelul scris dacă ați negociat mai mult). Punctul c este un punct sensibil ca să zic așa. Conform legislației din România, șoferului nu-i este permis să folosească alte echipamente, de orice natură, pentru care nu este calificat. Cu alte cuvinte, încărcatul și descărcatul, inclusiv cu un transpalet mecanic, NU SUNT PERMISE! Dar în practică (și asta din cauză că în Germania și Olanda șoferii învață să folosească aceste echipamente odată cu permisul de conducere), s-a ajuns ca mai toți să ceară acest lucru ca pe ceva absolut normal. O variantă ar fi ca fiecare șofer să facă cursuri și să obțină autorizația ISCIR pentru astfel de echipamente. Dar oricum, patronii trebuie să plătească în plus. Pentru că șoferii nemți/olandezi SUNT plătiți pentru așa ceva, salariile lor includ respectiva muncă. O propunere mai neconvențională este de a schimba titulatura acțiunii în sine (nu poți scrie că urmează să fii plătit pentru ceva ce nu poate fi menționat în fișa postului din cauză că nu ești calificat pentru munca respectivă). Și atunci, puteți negocia liniștiți pentru ''curățenia'' vagonului Ar mai fi de menționat că odată menționate toate ca în exemplul de sus, logistica și organizarea se vor îngreuna (va trebui să comunicați periodic orele și activitățile desfășurate, pauzele efectuate etc). Din păcate nu mai pot sta acum, voi continua cât de repede pot.
 19. Mai fac un calcul, de data asta cu alte sume (salariu minim brut de 3000lei și o diurnă de 40€/zi), dar în aceleași condiții ca și celelalte: Diferența: Salariu brut: 1450lei (322€) 3000lei (666€) +1550lei (344€) Diurnă: 30,5 * 50 = 1525€ 30,5 * 40 = 1220€ -305€ Taxe angajat: 57,1% = 433lei (96€) 57,08% = 896lei (199€) +463lei (103€) Taxe angajator: 42,9% = 331lei (74€) 42,98% = 686lei (152€) +355lei (78€) Total taxe: 764lei (170€) 1582lei (351€) +818lei (182€) Salariu net: 1017lei (226€) 2104lei (467€) +1087lei (241€) Total venituri: 1751€ 1687€ -64€ Total costuri: 1847€ 1886€ +39€ Iar la un sistem de muncă de 6 săptămâni cu doua saptamini, costurile anuale devin: 1847 * 9 = 16.623€ + 1886 * 9 = 16.974€ + 322 * 3 = 966€ 666 * 3 = 1998€ ---------------------------- ---------------------------- 17.589€ 18.972€ +1383€ Iar veniturile încasate anual, în același sistem, vor fi: 1751 * 9 = 15.759€ + 1687 * 9 = 15.183€ + 226 * 3 = 678€ 467 * 3 = 1401€ ----------------------------- ------------------------------- 16.437€ 16.584€ +147€ Nah, veniți cu argumente contra acum!!! Să vă văd...
 20. @alm o firmă care nu poate suporta 2607€/an (diferența de costuri între scenarii) în plus la bugetul cu salariul unui șofer, cel mai probabil că nu apucă nici primăvara. Discutăm totuși la alte nivele aici. Nu mizez pe generozitatea nimănui. Citește pagina 1, ca să vezi de ce o va face. Recitește tot subiectul, de la început că sunt toate explicate, pas cu pas. Următorii 1082, mai exact, și nu vin în plus. DIURNA SCADE, helăăău... Am spus mai sus, costurile totale ale patronului se vor mări cu 2607€/an. Iar asta e o nimica toată într-o firmă de transport.
 21. Și încă ceva @Gogo, absolut... repet absolut tot ce am prezentat mai sus, toate calculele și toate sumele sunt REALE!!! Nu este nimic inventat de mine, calculele făcute sunt explicate, calculatorul folosit este pe un site public, condițiile prezentate vis-a-vis de încadrările din contabilitate sunt conforme cu legislația în vigoare, așa că îți interzic categoric să mă acuzi de minciună sau falsă informare. Ești liber să citești atât Codul Muncii cât și Codul Fiscal și să-mi prezinți orice argument legal vrei tu, care să demonstreze că am vorbit aiureli. Încetează a mai scoate la înaintare ce va face sau ce nu va face un patron. Patronii trebuie să respecte legea!
 22. Corect. 240€, de dragul exactității. Diferența de taxe dintre cele plătite la salariul minim brut de 1450lei și cele plătite la salariul brut de 3500lei este de 240€. Dar ATENȚIE!!! Ăștia 240€ sunt taxele cumulate, atât ale tale cât și ale patronului, să fim clari (57,04% tu și 42,93% patronul). Oricum, tu te-ai exprimat corect, respectiv trebuie plătiți. Dar ulterior spui: Păi cum vine asta? O dai sucită, prin învăluire... sau cum? De unde suport eu 3000€?... Dar treacă meargă, o consider o greșeală de tastare... hai să-ți urmărim mai departe raționamentul... Zici că într-un an se vor plăti 2880€ (eu le calculez exact)... Corect, așa este. Statul va încasa 2880€. Cum am spus, bani atât de la mine, cât și de la patron (1644€ doar de la mine... tot de dragul exactității). Bun până aici. Am stabilit sumele exacte. Hai să vedem acum care și cum câștigă sau pierde, la sistemul de muncă descris mai sus (e destul de comun): Tu: 1751€/lună * 9luni = 15759€; 226€/lună * 3luni = 678€; Total într-un an: 16437€ încasați. Eu: 1613€/lună * 9luni = 14517€; 545€/lună * 3luni = 1635€; Total într-un an: 16152€ încasați. Tu vei câștiga cu 285€ mai mult decât mine, pe parcursul unui an întreg. Dar tu vei plăti taxe în sumă de 1155€, pe când eu... am spus mai sus, 1644€. Cu alte cuvinte, eu plătesc cu 489€ mai mult decât tine, către stat, dar în același timp, încasez un salariu net de 2,5 ori mai mare ca al tău. Și-l încasez așa de 3 ori pe an. Pentru că asta nu vezi tu... tu te uiți doar la taxele ce trebuiesc plătite la salariul brut de 3500 de lei și ți se par mari. Poate că sunt mari... 1046lei taxe către stat, sună destul de mult, dar helăăău... și la salariul minim brut ai taxe de plătit. 433lei. Ăia nu sunt bani?!! De ăia de ce nu te plângi? Adică cu 1017lei în mână și 433lei taxe la stat e bine, dar cu 2454lei în mână și 1046lei taxe la stat... brusc te fură cineva cu 240€ lunar!!! Q.E.D.
 23. Deci tu susții că pentru 24€/lună în plus în buzunar, ar trebui să muncim pe salariul minim pe economie și pe o diurnă de 50€/zi. Din cauză că patronii nu vor să plătească taxele la stat (taxe dealtfel obligatorii, cu regim de impozitare la sursă și care nu pot fi păcălite). Ai mai sus calculul făcut exact, ai exemple pe diferite perioade de timp, ai în tot subiectul ăsta toate motivațiile mele (plus vreo câteva în plus) și tu continui să-mi trântești în nas aceeași mentalitate ....deși ți-am cerut argumente reale. Te întreb așa... ție chiar nu ți-e rușine?!! Pe bune, n-ai chiar nici un pic de bun simț în tine? Sunt 2 moderatori prezenți cu comentarii în subiect, unul dintre ei este mult mai adânc implicat în schimbarea de mentalitate pe care o încercăm aici (subiectul ăsta e pistol cu apă pe lângă munca lui Mario) și tu te agăți în continuare de ideea că a cere un salariu decent în raport cu munca este degeaba. TU... care n-ai pus o chingă cu zăpada în spate, care n-ai condus nici un metru cu 26t de gresie pe un drum de jucărie, care nu te-ai culcat niciodată fără să mănânci de oboseală, care n-ai stat niciodată defect în mijlocul pustietății... TU îmi ții mie discursuri despre ce vor și ce nu vor patronii și despre ce ar trebui să fac când vine vorba de salariu. Noi doi nu mai avem ce discuta...
 24. Calcul la un sistem de genul: 6 săptămâni la muncă și 2 săptămâni acasă (sau, ca să lucrăm cu valori întregi, 3 luni la muncă și una acasă): [(1751 * 3) + 226] / 4 = 1370€/lună [(1613 * 3) + 545] / 4 = 1346€/lună. Deci de la 138€ într-o lună, ''pierderea'' s-a redus la doar 24€/lună în 4 luni!!!