Sari la conținut
 • advertisement_alt
 • advertisement_alt
 • advertisement_alt

cri5tian

Members
 • Număr conținut

  922
 • Înregistrat

 • Ultima Vizită

 • Days Won

  120

Orice postat de cri5tian

 1. Bună seara. Mi-am încheiat socotelile cu U.K. și acum sunt liber de contract. Caut un loc de muncă, de preferat de la care să ies la pensie, într-o companie serioasă. Am 38 de ani, sunt din Petroșani (Hunedoara), experiență de 6+ ani pe comunitate, toate documentele în regulă și caut un loc de muncă în următoarele condiții (obligatorii): 1. Contract Individual de Muncă în România; 2. maxim 6 săptămâni la muncă, urmate de minim 2 săptămâni repaus; 3. muncă de noapte; 4. venit net (salariu + diurnă) de minim 2400€; 5. ansamblu Euro 6; 6. exclus prelată; 7. mă deplasez cu auto personal. Engleză și italiană la nivel avansat, 100% antialcool, curat și cu cunoștințe legislative extinse. Prefer containerele interschimbabile (BDF-uri), indiferent de tipul de ansamblu (tandem sau axă viratoare). Contact: [email protected]; +40740387707 Cristian.
 2. Nu e nevoie să așteptăm pe nimeni. Am scris pe Google ''munca in germania legislatie'' și mi-a dat o grămadă de rezultate. Uite unul din ele (și era și pagina consulatului printre rezultate). Și nu face nimeni pe atotștiutorul, poate pe lupul moralist ai putea spune, dar totuși... cam ce sfat îi dai unuia care țipă tare că a fost păcălit, dar nu suflă o vorbă despre ''cum''?! Și sunt ani buni de când pe forumul ăsta se bate toba într-una ''Învățați-vă drepturile!''...
 3. N-ai cu cine @cico_3504. Bate drumul până în Germania pentru 2000€ promiși verbal, descoperă acolo că 3 sferturi din ce i s-a spus la telefon e minciună... RĂMÂNE să muncească totuși aproape 2 luni (timp în care comite benevol și niște ilegalități) și acuma?! Hai fuguța pe forum să anunțăm colegii că firma e țepară! O fi, nu zice nimeni că nu. Dar să nu cumva să îndrăznim să întrebăm detalii, că se bășică lumea imediat. Pe lângă ăla cu o veșnicie de experiență, s-a mai ofuscat încă unul. Deși îmi pare rău de fiecare dată când aud și citesc postări din-astea, realitatea rămâne neschimbată... o meritați! Așa cum puteți vocifera aici și să vă simțiți deranjați dacă cineva v-o spune verde-n față, așa să faceți și la angajatorul care își bate cardanul de voi. Nu stați ca semnu' întrebării pentru vezi doamne 300€ cheltuiți să mergeți acolo. Pot fi și o mie... dacă ceva nu miroase bine... la revedere. Cum spuneam... n-ai cu cine!
 4. Respiră adânc că n-ai cum să te compari cu mine. Și nu despre asta era vorba. Vorba era că dacă tu n-ai fost în stare să vorbești atunci când a trebuit, acuma degeaba latri... caii își văd de drum. Au încercat câțiva și cu mine, dar nu le-a mers, pentru că sunt dintr-o bucată. Cât despre milogeală... nu m-ai nimerit, nici pe departe. Eu mi-am dat demisia în 6 ani de mai multe ori decât ai cuplat tu vagoane în 30, deci, din nou... trage aer în piept. Experimentatule...
 5. ''Prietene''... las-o un pic mai moale. Că te-ai aprins tare aici, văd că tăt, tăt, tăt ești un nevinovat și că ''ăia'' te-au țepuit... Dar ia spune-ne... 1. Cât ai lucrat la ei? 2. De ce nu ai cerut exemplar tradus de contract de muncă? 3. De ce n-ai făcut cale-ntoarsă când ai descoperit minciuna cu facilitățile? 4. Dacă tu ai activități pe card, de ce ai acceptat să-ți taie ziua de muncă? 5. De ce nu ai vorbit cu șeful de personal, sau chiar cu șeful mare? Frigurile alea aveau sisteme de monitorizare prin satelit, oare asta să fie buba?! Te întreb pentru că în terminal la Lubeck mulți colegi de-ai tăi se plângeau, fără nici o jenă, de treaba asta.
 6. Catre ISCTR -> Atestat 3.5T

  @c3zar Cea mai simplă soluție pentru tine, în momentul de față, o văd așa: 1. Să-ți reduci temporar volumul de muncă, adică deocamdată să muncești doar tu, cu o singură mașină. În timpul ăsta, angajatul tău își adaugă categoria necesară pe permis și ulterior își va obține atestatul necesar; 2. Reducerea volumului de muncă îți dă posibilitatea să-ți implementezi un sistem informatizat care să te ajute în munca ta. Și ai astfel timp să-l și testezi în teren. Referitor la sistemul informatizat la care mă refer, o posibilă soluție ar fi așa: o bază de date în Acces care să conțină absolut toate documentele (în alb) de care ai tu nevoie (foi de parcurs, facturi, CMR-uri, contracte de transport... orice). Acces îți va genera documentul de care ai nevoie atunci când îi ceri tu. Pentru Foaia de parcurs, de exemplu... toate sunt la fel, cu excepția intervalelor orare (care la tine e unul generic, practic 8h pe zi) și a contorului de kilometri din bord. Traseul tău e ''local'' în fiecare zi, ai același nume pe permis în fiecare zi... Un simplu click pe ''Generează foaie de parcurs'', programul îți va cere să bagi km... e voila. Ai foaia de parcurs printată în 11 secunde. Și dacă vrei să fii mai catolic decât Papa... nici măcar n-o mai printezi! Umbli cu tableta după tine efectiv (document în format electronic). Orice puști de la un liceu de informatică îți poate face treaba asta... e relativ simplu și-o să te coste mai nimic. O altă variantă ar fi: dacă tu te deplasezi numai la solicitări atunci îți faci doar un ordin de deplasare (în baza solicitării) și pentru fiecare solicitare câte un astfel de ordin, iar la sfârșitul zilei de muncă îți generezi Foaia de parcurs. Și tot sistemul ăsta se poate aplica pentru fiecare document. Ai programul pe tabletă, ai ajuns la fața locului, în 3 minute ai băgat datele clientului, datele cu privire la bunul transportat, locațiile (preluare și livrare) și gata... click și imprimanta din mașină îți scoate factura, CMR-ul, Avizul de Însoțire, Contractul de Transport și ce Dumnezeu mai vrei tu. La destinație, îi întinzi POS-ul, te uiți în altă parte până își bagă clientul pin-ul și jos cu mașina. O strângere de mână și ai plecat mai departe. Și ești legal 100%, servicii de calitate oferite în mod profesional, rapid, confortabil... Numa' bine te înveți cu tableta și toate cele și când angajatul e gata o să-l poți învăța în 2 timpi și 3 mișcări.
 7. Și cam ce ai vrut să spui de ai scris că dacă face repausul în timpul săptămânii rămân doar 3 zile (se subînțelege de muncă)?!? Că nu bate oricum cu ce ți-am explicat eu, oricât de aiurea te-ai exprimat tu. Nu... tu ai avut altceva în cap și acum o dai cotită... Glumețule...
 8. Omul spune că e dispus să lucreze maxim 5 zile pe săptămână și că repausul săptămânal poate fi și în cursul săptămânii. Ca să înțelegi și tu @sashatulcea omul vrea să lucreze continuu, după modelul: 5 zile (calendaristice) muncă, urmate de 2 zile (tot calendaristice) de repaus săptămânal, apoi iar 5 zile muncă și 2 repaus... și tot așa. Evident că timp de câteva săptămâni, zilele de muncă și repaus nu vor coincide în oricare două săptămâni consecutive (nu stau să calculez acum la câte săptămâni se repetă ciclul). Sistemul ăsta de muncă se poate aplica la cursele fixe.
 9. Eliberare atestat

  Pe 18 decembrie cam aia înseamnă... aproape peste tot, nu numai la A.R.R. Tu ai fost un fel de cireașă de pe tort... când toți se pregăteau de concediul mult așteptat, ai apărut tu! Normal că ai încruntat niște frunți pe acolo... Acuma... asta e, nu trăim într-o lume perfectă. Mai ai puțină răbdare și o să-ți vină și atestatele.
 10. Catre ISCTR -> Atestat 3.5T

  Depinde cine-l oprește, dar e cu bani mulți din orice parte ai privi. Ca să nu mai zic de ''dosare''...EL = conducere fără permis valid; TU = fals în înscrisuri oficiale (pentru încadrarea în muncă pe un post pentru care nu e calificat); Trage tare singur până în primăvară când termină el cu școlitul și asta e... mai ales că ți-e și licența în joc.
 11. Catre ISCTR -> Atestat 3.5T

  Păi sunt aceleași date ca și în CMR!!! După cum ți-am spus și la telefon... ca să fii operativ trebuie să te integrezi cu ''electronica modernă''. Pixul și hârtia se demodează pe zi ce trece, mai ales că sunt mari consumatoare de timp. Caută-ți ceva aplicație în care să bagi datele necesare și să-ți printeze rapid orice ai nevoie (Contract de transport, CMR, Aviz de Însoțire, Proces Verbal, Factură etc). Încoțopenești o imprimantă pe scaunul din dreapta... e voila, servicii electronice la purtător P.S. Pui și-o casă de marcat și-ți iei și-un P.O.S. de la bancă, în așa fel încât să-ți poată plăti oamenii cu cardul, și la revedere sediu fix... te muți cu tot biroul în mașină.
 12. Eliberare atestat

  Salut. Habar nu am cum stă treaba cu introducerea dosarului în sistem, dar pot să-ți spun doar atât. În C.O.R. (Clasificarea Ocupațiilor din România), există și aceea de ''operator introducere date'', meserie care intră și sub incidența legii privind protecția datelor personale. Cu alte cuvinte, refuzul colegilor de a-ți introduce datele în sistem a fost unul perfect întemeiat, de vreme ce ei știu că nu sunt calificați pentru așa ceva. Căci până la urmă vorbim totuși de niște informații care, conform legii, trebuiesc manevrate doar de personal autorizat. În plus, bănuiesc eu, ar putea fi vorba și despre acel cod de utilizator folosit de către colegul lor pentru accesarea respectivului sistem, iar dacă ei ar fi făcut vreo greșeală, colegul lor urma să tragă ponoasele... ceea ce nu e deloc etic. Revenind la problema ta... Treaba cu ''uitatul'' dosarului într-un sertar e cam greu de crezut... tu ai scris data depunerii pe acel dosar, iar normele prevăd e perioadă de timp în care acesta să fie prelucrat, deci e greu de crezut că cineva își riscă scaunul pentru un mizilic de genul ăsta. Iar dovada că datele necesare au fost introduse în sistem este probabil acel număr de ordine atribuit de către sistem la momentul introducerii datelor, numai că... habar nu am cum poți intra în posesia lui, altfel decât mergând la ei și cerându-l. P.S. Totuși, cum ai reușit să te iei în coarne cu A.R.R.-ul pornind de la niște banale întrebări? Căci sincer... dacă le stai în gât de pe acum, de la depunerea actelor... imaginează-ți ce calvar vei avea cu ei pe viitor. Ține cont că toată activitatea ta viitoare va fi supervizată de ei, deci eu zic mai bine să te informezi asupra normativelor legate de procedurile lor și să nu te mai simți deranjat dacă e vreunul mai curios despre ce și cum... În fond, ce e așa mare secret că te-ai plimbat cu cursuri și examene în mai multe județe... erau și ei curioși de ce, probabil.
 13. Catre ISCTR -> Atestat 3.5T

  Codul Rutier e una, Codul Muncii e alta. Conform Codului Rutier e suficientă categoria B pentru a conduce vehiculul respectiv. Dar conform Codului Muncii ai nevoie de atestat profesional pentru a munci cu mașina aia, deci aici trebuie să faci tu diferența. Mașina aia se supune legislației din transportul comercial, legislație care, evident, prevede și deținerea atestatului profesional. În cazul tău... ori pui șoferul să-și adauge categoria E pe permis și ulterior îl trimiți la școală să-și ia atestat, ori angajezi persoana potrivită (calificată deja).
 14. Le poți comanda online de pe site-urile tipografiilor (mai avantajos) sau poți umbla din librărie în librărie. Dacă îți comanzi online, câteva sute de bucăți odată, ți se oferă și posibilitatea personalizării lor (gen logo-ul firmei pe fundal, sau dimensiuni preferențiale...). Foaia de parcurs este, în esență, un document care atestă pe de o parte ordinele primite de către șofer de la disponent și de cealaltă parte executarea lor. Uite aici câteva explicații, deși sunt prezentate cam superficial (sună mai mult a reclamă pentru a cumpăra ceva aplicație), dar cred că-ți poți face o idee. Vezi că au și un model generat de aplicația lor. Iar pentru contractul de transport citește Convenția CMR (nu există un format/model impus, obligația este să conțină niște informații obligatorii).
 15. Pe forum nu se promovează sub nici o formă practicile neconforme cu legea. Ai pus niște întrebări, ți-am spus ce ai de făcut. Dacă ''ceilalți din oraș'' știu mai bine, atunci fă cum spun ei... pe banii tăi faci cum vrei tu. DAR... Dacă nu vrei să plătești festinuri și distracții, prin locații ferite și de obicei scumpe, unor costumașe care te-au înghesuit că nu știi legea... mai bine pune mâna și informează-te. E mult, mult mai ieftin. Foile de parcurs sunt documente interne, le semnează coordonatorul de transport (adică tu). Orice bun (marfă) aflat în vehiculul implicat într-o operațiune de transport comercial TREBUIE să fie însoțit de documentele prevăzute de lege. Și ORICE operațiune de transport comercial se desfășoară în baza unui contract de transport. Nu există să pui autoplatforma aia în mișcare fără foaie de parcurs (când ești gol), la care adaugi contractul de transport, atunci când transporți o mașină pe ea. Contractul poate fi unul tipizat, poate fi în format electronic, încheierea lui se poate face prin mijloace de comunicare la distanță etc, etc, etc... legea și normativele în vigoare te învață pas cu pas ce și cum. Și apropos... controlul în trafic urmărește EXISTENȚA unui contract de transport/CMR, nicidecum dacă l-a semnat victima din accident. Cu puțin efort, ai putea afla cum să închei un astfel de contract în secundele imediat următoare unui apel de solicitare. Trebuie doar să citești legea. Baliverne. În primul rând că nu știu CE ai întrebat tu acolo și în al doilea rând, CHIAR PE CMR (modelul acela agreat de IRU) este tipărit, în mai multe limbi, CINE trebuie să semneze, deci ''vrăjeala'' de ți-au turnat-o ''domnii de la ISCTR'' nu ține. Cum spuneam... fă cum vrei tu, dar dacă vrei să lucrezi 100% legal continuă să întrebi aici și pune în aplicare ce-ți spun. Altfel, fă ca ''ceilalți din oraș''.
 16. Mai exact: - Permis de conducere + Carte de Identitate + Certificat de Înmatriculare și Talonul de Revizii + Asigurare RCA + Legitimație de serviciu sau Contract Individual de Muncă (în original) + Atestat profesional + Licența de transport + Foaie de parcurs (sau marșruta) + Documentele de transport pentru marfă (contract de transport și/sau CMR, aviz de însoțire, etc); Certificat de Înregistrare în Registrul Comerțului și cel de Înregistrare în scopuri de TVA (dacă e cazul), Autorizația de funcționare, REGISTRUL UNIC DE CONTROL, Registrele de casă, Borderou decizii, Borderou facturi, + evident toate înscrisurile generate/primite legate de activitatea desfășurată. Prin ''ei'' te referi la R.A.R., probabil. Pe certificatul de agreere vei găsi informațiile necesare; Da. Dar nu ''este considerată'' de către ei, ci o stabilești tu, prin decizie internă. Mai faci una, la fel ca aia în care ai declarat activități de birou; Foile de parcurs.
 17. Cum interpretam ?

  1. Nu. 2. Nu (cu mențiunea că dacă mașina avea tahograf digital și dacă șoferul deținea o cartelă tahografică, atunci legea recomandă folosirea lor în modul ''OUT OF SCOPE''. Asta ca să nu înțeleagă cineva altceva).
 18. Consum prea mare IVECO STRALIS 420 din 2011

  Salut. Orice tester, oricât de deștept ar fi el, îți poate da informații NUMAI de la senzorii care sunt pe mașină. Iar senzorii ăia vin în toate formele și dimensiunile. Unii își fac și o autodiagnoză, alții lasă calculatorul să decidă dacă funcționează sau nu. Dacă senzorul spune că injectorul s-a deschis și s-a închis cu succes, conform comenzilor primite de la calculator (avansul la injecție de exemplu), tu pe tester n-o să ai nici o eroare. Iar în realitate injectorul ăla e decalibrat rău (lărgit și/sau neetanș). Admisie de aer obstrucționată; Temperatura aerului din admisie citită incorect (calculatorul ''vede'' că intră aer mai cald decât în realitate); Supapă EGR neetanșă în sarcină; Cam astea în vin în minte acum. Plus eventuale obstrucționări mecanice (etrieri blocați etc).
 19. Eliberare atestat

  Ba da, se poate. Exact aia ți-am scris și mai sus... după examinare, anunți A.R.R.-ul de la ce agenție vrei să ridici atestatul.
 20. Eliberare atestat

  Actele, ca actele, da' condițiile le îndeplinești? Pentru instructor auto trebuie să ai o vechime minimă de ''X'' ani, pentru fiecare categorie pentru care ceri atestat, să nu fi avut abateri, cu alcool implicat, în ultimii ''X'' ani consecutivi, să nu fi avut nici un fel de abateri în ultimii ''X'' ani consecutivi... etc; Iar pentru profesor de legislație, fără studii superioare în domeniu tehnic, juridic sau economic, nu te bagă nimeni în seamă. Și să nu visezi examinare pe calculator, cu un ''ajutor'' ce trece prin spatele tău, îți mai tastează 2-3 răspunsuri acolo... și gata atestatul. Nici pomeneală de așa ceva... o să fii examinat temeinic! Pentru atestatele de șofer se fac multe măgării, că deh... și dacă nu'nveți, ulterior, tot din buzunarul tău plătești. Dar când e vorba ca ''ei'' să te autorizeze pe tine să-i înveți pe alții, nu vor mai fii deloc așa superficiali, crede-mă. Intră pe site-ul A.R.R. și la secțiunea de legislație caută O.M.T. 75/2014. Este legea ce reglementează ''ce și cum'' legat de profesorii de legislație și instructorii auto. După aceea, vezi ce modificări s-au adus acestei legi prin O.M.T. 64/2015 (o găsești tot acolo). Tot pe site-ul A.R.R.-ului o să găsești și calendarul cu examinările viitoare, împărțite pe județe (sunt trimestriale, nu lunare ca la șoferi). Domiciliul vs. locul de școlarizare/examinare, nu are nici o importanță, deși n-o să găsești ușor o școală de atestare care să te înscrie la examen (poate în detrimentul unui elev plătitor de-al lor) iar tu ai plătit cursurile la altă școală. Cel mai bine decide-te în ce județ vrei să dai examen, caută o școală acolo și te înscrii la ei pentru cursuri, iar ulterior tot cu ei te înscrii la examinări. Iar după examinare, comunici școlii respective că vrei să ridici atestatele din alt județ, iar ei vor face mențiunea respectivă pe fișa ce va fi trimisă către A.R.R. ca dovadă că ai susținut și promovat examinarea (apropos, așa am făcut eu: examen la București, ridicare atestat de la Deva). *Pont. I.F.P.T.R. are școli în toate județele și cu ei e foarte simplu să faci școala în Hunedoara, să dai examen în Cluj și să-ți ridici atestatul din Constanța. A nu se înțelege că le fac reclamă, departe de mine această intenție. Succes.
 21. Revin cu niște informații relevante la acest subiect. Cum eu am terminat-o cu U.K., mi-am schimbat din nou permisul, iar procedura a fost așa: 1. Miercuri, 6 decembrie 2017 - m-am prezentat la S.P.C.R.P.C.I.V. Deva și am cerut informații despre procedură, iar răspunsul a fost: permisul englezesc în original + traducere, fotocopie după permisul englezesc și după cartea de identitate, 68 de lei taxa de emitere. Permisul urma să mi se emită cu aceeași valabilitate ca cel englezesc (până în 2021). Dacă doream o nouă valabilitate, trebuia să aduc și o fișă medicală, în original, din care să rezulte că sunt apt medical pentru categoriile menționate în permis. Zis și făcut! Am lăsat o copie după permisul englezesc la un birou de traduceri aflat lângă sediul S.P.C.R.P.C.I.V., am plătit (20 de lei traducerea + 45 de lei legalizatul) și m-am întors la Petroșani. Traducerea se face de pe o zi pe alta; 2. Joi, 7 decembrie 2017 - mi-am vizitat doctorul de familie și mi-a avizat fișa medicală (apropos, vorbim de banala fișă medicală pe care o face toată lumea, nu cea de tip Siguranța Circulației). Cost: 10 lei. Ulterior, m-am dus la Policlinica Petroșani și am plătit la casierie taxa pentru consultațiile ce urma să le fac, respectiv 100 de lei. 3. Vineri, 8 decembrie 2017 - m-am plimbat toată dimineața prin policlinică și am completat toate consultațiile necesare (fără analizele de sânge, mai nou se pare că nu se mai cer și fără examinare psihologică deoarece nu e necesară la preschimbare). Cu ajutorul unei prietene am obținut și semnătura finală (ca să nu mai aștept încă o zi) și am fugit la Deva. Mi-am recuperat traducerea și deși am ajuns la 15:05 (orarul pe ușă zicea că se lucrează până la ora 15:00), doamna a fost amabilă și m-a acceptat. Predat documente, tras în poză, semnat pe minunea aia electronică, plătit 68 de lei... e voila, totul ok. Joi, 14 decembrie 2017 - m-a sunat ''poștărița'' să-mi spună că mi-a venit permisul (eram aiurea prin oraș). Permisul e valabil până în 2027 și are trecut pe el codul 70 urmat de seria permisului englezesc în baza căruia l-am preschimbat. Nici vorbă de programare, nici vorbă de perioade de așteptat...
 22. Și că tot s-a pomenit de Kurt Beier... mamitzoiule, tu probabil știi de șoferul din același județ cu mine. Zis, printre altele și ''Danezul'' (nu-i dau numele acum, că nu-l pot contacta) ce a fost concediat și neplătit pentru ultima lună. Prin Tribunalul Muncii a încasat de la Kurt Beier 3000+€. A durat ceva, cred că vreo 4 luni dacă-mi amintesc bine, dar și-a încasat banii.
 23. I.T.M.-ul nu are competențe în recuperarea banilor neplătiți, deci sesizările la ei nu vor obliga pe nimeni să-ți plătească nimic. Sigur, vor fi niște inspectori ce vor verifica la sânge respectarea Codului Muncii, de către ambele părți, pot sancționa (de la amenzi până la suspendarea activității) și simplul fapt că își bagă nasul peste tot e destul de enervant... Dar, repet... inspectorii muncii verifică/autorizează sau sancționează felul cum se desfășoară munca, indiferent de forma ei. Pentru neplata salariului singurele opțiuni oficiale sunt: 1. Garda Financiară, deși sesizările către ei, din partea persoanelor fizice sunt puțin complicate (ca și procedură); 2. Tribunalul Muncii (care poate dispune cât ai pocni din degete un control al Gărzii Financiare); Tribunalul Muncii a fost înființat ca și anexă a sistemului de judecată, destinat, după cum îi spune și numele, să tranșeze litigiile dintre angajați și angajatori. Fiind o instituție cu competențe specifice, există automat și niște reglementări specifice, respectiv: 1. deschiderea unei acțiuni la Tribunalul Muncii este gratuită, în sensul că pierzătorul va plăti, ulterior, toate cheltuielile; 2. soluționarea unei acțiuni, cu toate procedurile complete, nu poate depăși 30 de zile; 3. reprezentarea va fi făcută de către avocați din oficiu. Mai concret. Când șefu' nu-ți dă banii, te duci la Tribunalul Muncii, depui o plângere și-ți vezi de treabă. Procurorii, ulterior, vor stabili ce proceduri sunt necesare (vor trimite I.T.M.-ul, I.S.C.T.R.-ul, Garda Financiară, vor audia martori etc etc), vor întocmi un dosar și când e gata, un judecător va dispune ce e de făcut. Faptul că întocmirea dosarului poate dura, chiar și câteva luni, înseamnă oricum daune interese (adică bani în plus) adăugați la prejudiciul constatat inițial. Tu nu ai nevoie să stai acasă, să-i vizitezi zilnic sau mai știu eu ce. Tu îți continui cariera profesională, liniștit. Această soluție, pusă la punct de către țara asta pe care toți o înjură, este cea mai bună. Când vii după o țeapă de la un angajator, nu-ți vine să mai cheltui alți bani cu avocați, pe procese civile și alte cele. Tribunalul Muncii este cea mai simplă soluție. Evident, când tu, român născut și crescut aici, dar ''emancipat'' în Germania, ești ferm convins că instituțiile statului român sunt de că*at și că sunt numai hoți peste tot care vor doar să te păcălească PE TINE, miezul tuturor... atunci e clară treaba. Pot să scriu eu mult și bine, tu ești în centrul universului și ție oricum îți vrea toată lumea răul.
 24. Mă bag și eu în seamă... Decalajul, uneori mare, dintre momentul executării unui transport (prin executare înțeleg livrarea cu succes a încărcăturii) și cel al încasării efective a sumelor cuvenite este un fenomen real. Dar folosirea acestui fenomen ca și scuză pentru a nu-ți plătii șoferii mi se pare penibil (ca să vorbesc frumos) din mai multe puncte de vedere: 1. Nici un șofer de-a lungul istoriei nu a avut puterea de a porni/influența acest fenomen. Să recunoaștem. Patronii au fost cei care s-au oferit să aștepte după bani, iar ulterior expeditorii au tot lungit termenele de plată. Deci până la coadă... patronii și-au făcut-o cu mâna lor. 2. Atât Codul Muncii cât și cel fiscal au prevederi drastice vis-a-vis de plata salariilor. Și nici o reglementare nu permite plata cu întârziere a salariului. Pur și simplu, după lege, un patron TREBUIE să plătească salariul la timp. Mai mult de atât, salariul se plătește ÎNTREG!!! Numai un ordin judecătoresc poate dispune eventuale rețineri, și alea în anumite limite. Căci adevărul este unul singur... salariul reprezintă plata muncii, nimic altceva. 3. Dacă cardurile de combustibil sunt refuzate la plată, patroane... ai o problemă! Știm cu toții că operatorii de sisteme de plăți vă oferă un credit, bazat pe eligibilitatea companiei dvs. Când DKV-ul nu mai merge la pompă, noi, șoferii, începem să împachetăm deja bagajele în cabină. De ce?!! Pentru că credibilitatea companiei dvs. e în cădere liberă. De cealaltă parte... șoferii acestor companii: 1. Când șeful vă prezintă scuze în ziua de salariu, în secunda 2 dispăreți din peisaj. Indiferent unde ai locui în România asta, găsești un Tribunal al Muncii pe o rază de mai puțin de 200 km. Du-te acolo, spuneți of-ul și continuă-ți cariera profesională la alt angajator. Lasă organele abilitate să se ocupe de smiorcăitul la care ai lucrat și mai devreme sau mai târziu ''Fiscul'' îți va băga în cont bănuții neîncasați plus o dobândă la ei (sau vei primi înștiințarea în cutia de poștă să te prezinți la casierie să-ți ridici banii). 2. ''Citește'' și tu firma la care vrei să te angajezi. ÎNAINTE de a semna. Caută să cunoști oamenii care lucrează acolo, caută informații, pune întrebări directe și la obiect, fii atent la reacții să răspunsuri... dacă te arunci cu capul înainte, ulterior e aiurea... nervi, timp și bani pierduți, etc. 3. ÎNVAȚĂ CARE ÎȚI SUNT DREPTURILE!!!
×

Important Information

Pentru a naviga pe acest site , trebuie sa respectati termenii Termeni de Utilizare.