Comunitatea soferilor profesionisti Sari la conținut

Concediu fara plata


GEO77

Postări Recomandate

  • Moderators

Cu contract de munca valabil poti lucra la cate firme vrei

... și în limita normelor legale. Dacă ești deja angajat cu normă întreagă NU poți fi angajat în nici o altă parte.

 

P.S. Atenție la ce spui că induci oamenii în eroare.

P.P.S. Ah, era vorba de concediu fără plată. Da, în cazul ăsta da, se poate. Atenție doar la termenele contractului și concediului, să nu se suprapună.

Editat de cri5tian
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

Revin cu precizari, poti avea 1 un singur contract cu norma intreaga, dar poti avea mai multe cu fractiuni de norma "in limita bunului simt" adica logic sa nu depaseasca 24 ore bate la ochi, singura diferenta este la impozit deducerile se fac la norma intreaga, o zi buna

Prietene, nu prea stapanesti legislatia, vorbesti ca sa te afli-n treaba : munca in RO nu e normata ”in limita bunului simt” asa cum crezi tu, si nici ca sa nu ”bata la ochi”...In tara poti sa muncesti LEGAL o norma si jumatate =12h/zi.Daca ai intr-o firma contract legal de 8 ore, mai ai dreptul la maxim 4.Care jumatate de norma poate fi impartita din nou la 2 : 2 ore la o firma, 2 la alta.Conditia de baza : nu poti depasi 12h/zi.Si-ti spun deoarece chiar sunt intr-o situatie similara.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

LEGE nr. 53 din 24 ianuarie 2003 (**republicată**)(*actualizată*)

Codul muncii*)
(actualizată până la data de 25 ianuarie 2015*)
 
ART. 35
(1) Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiţi sau la
acelaşi angajator, în baza unor contracte individuale de muncă, beneficiind de
salariul corespunzător pentru fiecare dintre acestea.
(2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) situaţiile în care prin lege
sunt prevăzute incompatibilităţi pentru cumulul unor funcţii.
 
ART. 112
(1) Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de
muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână.
 
ART. 115
(1) Pentru anumite sectoare de activitate, unităţi sau profesii se poate
stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative
specifice o durată zilnică a timpului de muncă mai mică sau mai mare de 8 ore.
(2) Durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmată de o perioadă
de repaus de 24 de ore.
 
ART. 118
(1) Angajatorul poate stabili programe individualizate de muncă, cu acordul
sau la solicitarea salariatului în cauză.
(2) Programele individualizate de muncă presupun un mod de organizare
flexibil a timpului de muncă.
(3) Durata zilnică a timpului de muncă este împărţită în două perioade: o
perioadă fixă în care personalul se află simultan la locul de muncă şi o perioadă
variabilă, mobilă, în care salariatul îşi alege orele de sosire şi de plecare, cu
respectarea timpului de muncă zilnic.
(4) Programul individualizat de muncă poate funcţiona numai cu respectarea
dispoziţiilor art. 112 şi 114.
 
 
Poate nu ma pricep, dar in codul muncii acestea sunt prevederile, daca ai alta lege care prevede altceva informeaza-ma si pe mine, Am pus intre ghilimele tocmai sa se inteleaga ca fiind interpretarea mea, acum ai baza legala, multumesc anticipat pentru informatiile viitoare, o zi buna
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

Asadar, in plus fata de cele mentionate, apreciez ca pot fi desfasurate doua functii cu norma intreaga, la angajatori diferiti, cu respectarea conditiilor - programul de lucru nu se suprapune, iar prestarea activitatilor poate fi realizata in mod corespunzator pentru ambii angajatori.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

Fii atent : statul roman zice ca poti munci intr-un arc de 24 de ore maxim 12 ore.Contractul colectiv de munca zice 8 ore pe zi, 160 de ore intr-o luna.Daca tu ai alte nevoi financiare, te mai lasa sa-ti gasesti un serviciu cu jumatate de norma, adica 4 ore.Acuma sa presupunem ca tu vrei sa muncesti la 3 firme diferite, deoarece poti : in fiecare loc poti avea maxim jumatate de norma, adica 4 ore pe zi, deoarece toate adunate dau 12h/zi, adica o norma si jumatate (4+4+4=12).Cei care muncesc 12 ore (nevasta-mea lucreaza asa) au specificat in contract faptul ca lucreaza mai mult, pentru a fi compensate cele 4 ore peste cele 8 normale prin repaus/plata.Nu poti face ore ”la discretie” intr-o luna calendaristica, deoarece contabilul nu are cum sa-ti plateasca decat un numar limitat de ore intr-o luna (poate ai auzit si tu ca la unii colegi platiti la ora cand muncesc prea mult, firmele le platesc orele extra intr-o alta luna cand au muncit/castigat mai putin).Daca vrei sa stii exact cum se face, du-te si vorbeste cu un contabil, ca ala te lamureste cel mai bine.Eu doar ti-am explicat maximul la care iti da voie legea.Tehnic si teoretic poti munci si-n 6 locuri diferite de munca, avand cate un contract de cate 2 ore la fiecare.N-am auzit, dar nu scrie nicaieri ca nu ai voie.Legea prevede doar maximul de ore pe care-l poti efectua, teoretic pentru a iti da dreptul si la o viata personala, la odihna etc.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

Cu privire la timpul de lucru, prevederile din Codul muncii referitoare la durata timpului de munca au in vedere timpul de lucru in temeiul unui singur contract individual de munca.Atentie la faptul ca pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana. Nu uitati ca durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.

Astfel, Codul muncii, republicat nu impune conditia ca totalul orelor prestate in temeiul mai multor contracte individuale de
munca sa nu depaseasca durata maxima a timpului de munca. In acest sens, prevederile Codului muncii referitoare la durata timpului de munca au in vedere timpul de lucru in temeiul unui singur contract individual de munca In cazul unui cumul de functii, in unele opinii se apreciaza ca interdictia referitoare la cele 40 de ore si, respectiv, 48 de ore, nu isi mai gaseste aplicabilitate. Totodata, legislatia muncii nu instituie obligatia existentei unei pauze intre munca prestata in temeiul a doua sau mai multe contracte individuale de munca.

In concluzie, o persoana poate cumula doua contracte individuale de munca laangajatori diferiti, pe functii diferite, situatie in care apreciem ca prin dispozitiile sale, Codul muncii, republicat nu impune conditia ca totalul orelor prestate in temeiul mai
multor contracte individuale de munca sa nu depaseasca durata maxima a timpului de munca. adica pot fi desfasurate doua functii cu norma intreaga, la angajatori diferiti, cu respectarea conditiilor mentionate anterior, programul de lucru nu se suprapune, iar prestarea activitatilor sa poata fi realizata in mod corespunzator pentru ambii angajatori.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

Da tu la un contabil ce ti-am scris eu si sa ma contrazica cu legea in mana, spetele sunt analizate si discutate cu cei de la ITM, spun spete deoarece am mai avut o contradictie cu ITM referitoare la ca anumiti patroni care cer la angajare demisie in alb, cea ce contravine legii, demisia este un act de vointa unilateral nu ce vor patronii , am si solutia pentru patroni dar sunt deja offtopic, o zi buna

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members
Tipul Cel Rau

Dau Cezarului ce este al Cezarului

 

Se poate sa ai mai multe contracte de munca dar nu trebuie sa depaseasca timpul de munca conform art. 114, sa respect si intrebarea principala, fiind in concediu fara plata contract pe perioada determinata cu norma intreaga.

 

 

 

ART. 114

(1) Durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare.
(2) Prin excepţie, durata timpului de muncă, ce include şi orele suplimentare, poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, cu condiţia ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referinţă de 4 luni calendaristice, să nu depăşească 48 de ore pe săptămână.
(3) Pentru anumite activităţi sau profesii stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil, se pot negocia, prin contractul colectiv de muncă respectiv,
perioade de referinţă mai mari de 4 luni, dar care să nu depăşească 6 luni.
(4) Sub rezerva respectării reglementărilor privind protecţia sănătăţii şi securităţii în muncă a salariaţilor, din motive obiective, tehnice sau privind organizarea muncii, contractele colective de muncă pot prevedea derogări de la durata perioadei de referinţă stabilite la alin. (3), dar pentru perioade de
referinţă care în niciun caz să nu depăşească 12 luni.
(5) La stabilirea perioadelor de referinţă prevăzute la alin. (2)-(4) nu se iau în calcul durata concediului de odihnă anual şi situaţiile de suspendare a contractului individual de muncă.
(6) Prevederile alin. (1)-(4) nu se aplică tinerilor care nu au împlinit vârsta de 18 ani.
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

@masteriasi-E bine ca ne contrazicem pozitiv .Pe langa volan, la un moment dat am fost putin si patron, si de atunci stiu ca intr-o firma contabilul te ridica, si tot el te ingroapa.De asemenea, m-am mai nimerit si printr-o firma care avea dubla contabilitate, deoarece erau luni cand munceam mult prea mult si efectiv nu ma puteau plati legal, asadar imi ”mutau” zile intregi in lunile mai slabe.Legea la noi e buna, pacat ca nu se aplica.Cat despre ITM, niste incompetenti (majoritatea) .Am avut ceva litigii de munca si, parerea mea ca asa cum rezolva ei problemele de multe ori sunt inutili de-a dreptul. :ymcowboy:  *-:) .

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

gaselnita apare de la ultima modificare a codului munciii.... Codul muncii, republicat nu impune conditia ca totalul orelor prestate in temeiul mai multor contracte individuale de munca sa nu depaseasca durata maxima a timpului de munca.In acest sens, prevederile Codului muncii referitoare la durata timpului de munca au in vedere timpul de lucru in temeiul unui singur CIM. In cazul unui cumul de functii, in unele opinii se apreciaza ca interdictia referitoare la cele 40 de ore si, respectiv, 48 de ore, nu isi mai gaseste aplicabilitate.adica articolul 114..cu cele 48 ore maxim

Totodata, legislatia muncii nu instituie obligatia existentei unei pauze intre munca prestata in temeiul a doua sau mai multe contracte individuale de munca.[cumul de functii]....daca ai cumul de functii la acelasi angajator intervine articolul  115...

 

''prevederile art. 35 din codul muncii republicat, un salariat poate avea două sau mai multe contracte individuale de munca la acelaşi angajator.

Această modificare a intervenit o dată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 40/2011, mai ales în contextul în care până la acel moment inspectorii de munca îşi manifestau reticenţa faţa de punerea în aplicare şi înregistrarea a două contracte de munca la acelaşi angajator.''

 

 Conditia de a nu depasi 40 de ore pe saptamana se refera la un singur CIM

 

asa ca indirect esti incurajat sa muncesti daca poti si 120 ore saptaminal..gen 3 contracte cu cite 40 ore platite..ca muncesti..ca nu muncesti..daca angajatorul te plateste...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

Art. 35
(1) Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea. 

(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii. 

Art. 112
(1) Pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana. 
...

Art. 114
(1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare. 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Pentru a naviga pe acest site , trebuie sa respectati termenii Termeni de Utilizare.