Comunitatea soferilor profesionisti Sari la conținut

Sofer care a fugit cu banii de avans


Alinache

Postări Recomandate

  • Moderators
Acum 13 minute, sxn a spus:

Actele aditionale pentru diurna sunt tocmai contractul colectiv de munca si regulamentul de ordine interioara

Contract colectiv de muncă nu mai există (nici la nivel de ramură și nici național) de prin 2011, dacă mai țin bine minte. Iar regulamentul de ordine interioară nu poate impune și nici schimba prevederi din nici o lege organică.

Diurna (indemnizația de deplasare) este prevăzută a se acorda unei anumite categorii de personal încadrat în muncă și în anumite condiții. Acordarea ei este obligație legală, adică dacă natura muncii o impune, indemnizația trebuie plătită. Cuantumul ei are prevăzut doar o valoare minimă, de asemenea abordarea fiscală este și ea prevăzută (d.p.d.v. al contabilității), dar cel mai important aspect este următorul:

Reglementările legale privind indemnizația de deplasare se fac prin ordin al ministrului transporturilor și vizează sectorul de stat! În practică, aceste reglementări constituie etalon de referință pentru sectorul privat, adică, în lipsa altor prevederi, firmele trebuie să se conformeze acelorași legi. Singura modalitate prin care o firmă poate să NU plătească diurna cuvenită unui șofer este decizia judecătorească.

În cazul nostru (șoferii), menționarea sau nu în C.I.M. este irelevantă. Oricum, sistemul și prevederile privind desfășurarea activităților ''de birou'' (adică ce trebuie scris/înregistrat și cum) obligă la completarea unui ''Ordin de deplasare'' iar acolo vor fii menționate toate informațiile (cât se va plăti, cum, când etc etc). Atenție!!! Indemnizația de deplasare nu este venit salarial!!! Salariul reprezintă contravaloarea muncii, diurna sunt bani de drum.

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

Contract colectiv de munca, regulament de ordine interioara fisa postului, etc sunt necesare in orice companie.

Ceea ce-mi spui tu, se refera la contractul cadru pe ramura si intradevar nu mai avem din 2011. Acel contract cadru stabilea doar niste plaje de valori materiale si morale in care se puteau edita si aproba contractele colective din fiecare companie.

Partea de diurna asa cum spui nu e venit salarial dar tocmai acel contract colectiv de munca stabileste cuantumul diurnei pe categorii de personal si nu poate fi diferentiat in functie de numarul de km sau de productivitatea salariatului din aceeasi grupa

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

Tu nu înțelegi limba română?

Contract colectiv de munca nu mai exista!!! De câțiva ani buni...

Există doar Contractul Individual de Muncă, iar forma și conținutul lui sunt stabilite prin Codul Muncii.

Editat de sxn
Exces de caps
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

Eu cred ca stiu limba romana destul de bine !

Poate te mai informezi putin si tu in privinta legislatiei muncii. Poti fi categoric in exprimare doar cand esti convins 100% altfel cred ca postezi doar de dragul postarii.

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators
Acum 35 minute, sxn a spus:

acel contract colectiv de munca stabileste cuantumul diurnei

Atunci H.G. 518/1995 ce rol mai are?

Contractul colectiv de muncă (sau contractul cadru) nu s-a mai negociat la nici un nivel din 2011. Deși Codul Muncii, chiar și în prezent, prevede obligatorie negocierea lui la cel mai mic nivel (la cel de unitate), te rog să-mi arăți tu unul negociat și înregistrat undeva (ar trebui să fie public). Unul de la o firmă cu peste 21 de angajați.

Sau, mai bine de atât, că tot erau niște sindicaliști înfocați pe aici arată-mi un contract cadru negociat de 1 (unul singur măcar) sindicat.

P.S. Fii fair play te rog... nu-ți modifica postarea în funcție de răspunsul meu și după aia mă cerți tot pe mine. Sau dacă o faci, menționează că ți-ai editat afirmațiile DUPĂ ce am răspuns eu. Nu toți avem drepturi de moderator...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 weeks later...
  • Moderators
@cri5tian
Aici ai prevederile din Codu Muncii privind contractul colectiv de munca. Lege care nu e abrogata.
 
Art. 229. [definitia legala si obligativitatea contractului colectiv de munca]
(1) Contractul colectiv de munca este conventia incheiata in forma scrisa intre angajator sau organizatia patronala, de o parte, si salariati, reprezentati prin sindicate ori in alt mod prevazut de lege, de cealalta parte, prin care se stabilesc clauze privind conditiile de munca, salarizarea, precum si alte drepturi si obligatii ce decurg din raporturile de munca.
(2) Negocierea colectiva la nivel de unitate este obligatorie, cu exceptia cazului in care angajatorul are incadrati mai putin de 21 de salariati.
(3) La negocierea clauzelor si la incheierea contractelor colective de munca partile sunt egale si libere.
(4) Contractele colective de munca, incheiate cu respectarea dispozitiilor legale, constituie legea partilor. "
 
In rest o sa te rog sa citesti mai atent postarile si sa nu provoci discutii aiurea in functie de ceea ce ti se pare tie ca am scris.Daca nu intelegi ceva intreaba sau ia un dictionar pentru edificare De la inceput am facut referire la acest contract de munca si nu la cel cadru la nivel de ramura.
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

Ok, se pare că eu folosesc termeni aiurea. Îmi cer scuze, dar la momentul abrogării, în 2011, contractul cadru se numea contract colectiv de muncă. De aici și confuzia, folosesc același termen pentru ceva ce acum înseamnă altceva.

Am mai folosit într-o postare, ulterior discuției de aici, tot termenul de contract colectiv de muncă, referindu-mă însă la contractul cadru... o să caut și-o să solicit acolo o modificare a termenului. Repet, n-am intenționat pornirea vreunei dispute de dragul de a scrie pe forum, ci doar am folosit niște termeni în contexte greșite. Îmi cer scuze dacă insistența mea a deranjat, o să fiu mai atent.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Pentru a naviga pe acest site , trebuie sa respectati termenii Termeni de Utilizare.