Comunitatea soferilor profesionisti Sari la conținut

Perioada de initiere fara plata diurnei


Amstrad

Postări Recomandate

  • Members

   Buna ziua! In 2016 m-am angajat ca sofer profesionist fara experienta la o firma romaneasca de transport pe "comunitate". Conform unui act aditional, in perioada de initiere/formare(conducere in echipaj cu un sofer cu experienta si vechime in societate aproximativ 6 saptamani) am fost platit doar cu salariul minim pe economie+ 100 Euro/saptamana("ajutor" din partea firmei) cu conditia sa nu parasesc firma timp de un an de zile. In cazul incalcarii acestei conditii firma ma obliga la restituirea "ajutorului" primit. In martie 2017, la mai putin de 1 an de la angajare, mi-am inaintat demisia din motive personale. Salariul pe tara a fost virat fara intarziere, in schimb diurna pe penultima luna(februarie) a intarziat destul de mult iar diurna pe ultima luna, adica cca 600Euro pe 10 zile din februarie a fost oprita de firma in contul perioadei de initiere/formare. Verbal nu mi-au fost imputate alte lucruri si nici nu cred personal ca ar fi avut ce sa-mi reproseze, dealtfel dispecerii cu care am relationat destul de bine si-au exprimat regretul pentru plecarea mea.

  

Nelamuririle mele sunt urmatoarele:

   -Este legala neplata diurnei pe perioada de initiere/ formare?

   -Este legala decizia firmei angajatoare de a retine din diurna "ajutorul" acordat in perioada de initiere/formare?

Multumesc anticipat pentru ajutor.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Administrators

Totul abuziv , nu pot face aranjamente sub minimul impus de lege , minim economie si diurna zilnica sub 35 euro / zi , tampenia asta cu initierea e o gaselnita patronala , pacat ca se accepta ...pacat ....  

 

Cum se numeste firma asta minune ? 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators
Acum 1 oră, Amstrad a spus:

-Este legala neplata diurnei pe perioada de initiere/ formare?

Diurna/indemnizația de deplasare se plătește pentru exact ce spune numele... deplasare. Dacă ai făcut deplasări în condițiile prevăzute, firma este obligată să-ți plătească acei bani (în cuantumul specificat pe ordinul de deplasare, ce nu poate fi mai mic de minimul prevăzut de lege). Banii sunt cheltuieli ale firmei cu deplasarea ta, deci d.p.d.v. fiscal acei bani nu pot fi opriți. Ei se dau fie în avans, fie ulterior, dar ei apar ca și cheltuieli.

Plata diurnei nu este negociabilă, ea trebuie plătită, chiar și dacă tu scrii pe hârtie că nu vrei!!! Deci răspunsul la întrebare este nu, diurna se plătește pentru deplasări, indiferent că ești ucenic, angajat cu normă de 2 ore, sau cu 8 ore, chiar și dacă tu nu vrei.

Citat

Art. 38
Salariații nu pot renunța la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzacție prin care se urmărește renunțarea la drepturile recunoscute de lege salariaților sau limitarea acestor drepturi este lovită de nulitate.

Acum 1 oră, Amstrad a spus:

-Este legala decizia firmei angajatoare de a retine din diurna "ajutorul" acordat in perioada de initiere/formare?

Cuantumul diurnei este stabilit la un nivel minim prin lege și conform normelor de procedură administrativă, pe ordinul de deplasare se va menționa obligatoriu valoarea cheltuielilor de deplasare, valoare ce nu poate fi mai mică de minimul prevăzut. De asemenea, cuantumul cheltuielilor zilnice prevăzute rămâne neschimbat pe toată durata deplasării.

Cum am spus și mai sus, diurna este o cheltuială, deci din valoarea ei nu se poate ''reține'' nimic (ex: dacă legea zice că în Austria o zi de trai în deplasare costă minim 35€, atâta costă, n-ai ce să tai din ei). Deci din nou nu, legea prevede un cuantum fix pe toată durata deplasării.

P.S.:

Citat

(4) Pe durata perioadei de probă salariatul beneficiază de toate drepturile și are toate obligațiile prevăzute în legislația muncii, în contractul colectiv de muncă aplicabil, în regulamentul intern, precum și în contractul individual de muncă.

Citat

Art. 197
(1) În cazul în care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesională este inițiată de angajator, toate cheltuielile ocazionate de această participare sunt suportate de către acesta.
(2) Pe perioada participării la cursurile sau stagiile de formare profesională conform alin. (1) , salariatul va beneficia, pe toată durata formării profesionale, de toate drepturile salariale deținute.
(3) Pe perioada participării la cursurile sau stagiile de formare profesională conform alin. (1) , salariatul beneficiază de vechime la acel loc de muncă, această perioadă fiind considerată stagiu de cotizare în sistemul asigurărilor sociale de stat.

Citatele sunt din Codul Muncii.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

@Mario Bandit

Firma se numeste Int. Transporte Popovici din Sf. Gheorghe cu dispeceri si in Austria Inferioara unde este o baza pentru camioanele de pe comunitate. Pana la demisie totul a fost in regula, problemele au venit dupa, probabil unii din conducere vor sa demonstreze ceva. De 40 zile inca astept sa primesc fisa de lichidare, decizia de incetare a contractului de munca s.a.

De acord in problema acceptarii unor conditii ilegale impuse de unii patroni dar cand esti pe muchie de cutit dpdv financiar, cu atat mai mult ca incepator eventual cu familie, esti mai dispus sa renunti la drepturi/accepti conditii chiar daca, fara sa stii, legea nu-ti permite.

@cri5tian

Multumesc pentru raspunsul detaliat. Sper sa-l vada si alti incepatori care sa ia decizii mai intelepte decat mine. Probabil voi cere o indrumare si de la ITM pe situatia descrisa de mine dar ma indoiesc ca voi primi un raspuns atat timp cat nu e o cerere expresa sau o sesizare concreta.

Multumesc din nou.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators
Acum 32 minute, Amstrad a spus:

De acord in problema acceptarii unor conditii ilegale impuse de unii patroni dar cand esti pe muchie de cutit dpdv financiar, cu atat mai mult ca incepator eventual cu familie, esti mai dispus sa renunti la drepturi/accepti conditii chiar daca, fara sa stii, legea nu-ti permite.

Legea nu este negociabilă în nici un fel și în nici o situație. Dacă ești cap de familie ești cu atât mai răspunzător să-ți cunoști drepturile și să respecți legea, nu să-ți scoți familia în față căutând compasiune pentru că te-a durut în c*r de lege. Personal, ignoranților ăștia de tipul tău, le urez numai locuri de muncă ''faine'' căci până la coadă... asta e. Dacă ți-e lene să și citești, de ce ai merita un salariu mai mare?!!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

In niciun caz nu am vrut sa ma dezvinovatesc pentru compromisul facut si nici nu este in intentia mea sa cersesc compasiune. In situatii mai mult sau mai putin critice oamenii reactioneaza diferit in functie de bruma de minte pe care o au si de presiunile care-i apasa zi de zi.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

Atunci măcar să-ți fie învățare de minte experiența asta. Data viitoare du-te cu temele făcute și n-o să-și mai bată nimeni joc de tine. În fond, dacă tu nu-ți înveți drepturile legale ca să-ți aperi propriile interese, altul în mod sigur n-o va face pentru tine.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

Amstrad.. la cele 2 intrebari ale tale raspunsul este ..NU... adica Nu este legala neplata diurnei in perioada de formare..diurna tine doar de deplasare..

si apoi iar Nu..nu e legala decizia firmei de ati opri din diurna...

Sfatul meu..fa direct sesizare la Itm....sincer eu le-as pune in circa si diurna anterioara..Tu ai fost platit cu 100 euro saptaminal...Daca ai fost in deplasare in afara tarii..si aveai de primit un minim de 35 euro pe 5 zile..iti iesea rapid 175 euro..o diferenta de aproape 100/%

Asa ca un minim de 75 euro saptaminal..pe un an de zile..ar veni o suma frumusica...mai ales ca ai avea nevoie de bani...Ulterior te poti indrepta spre tribunal...Litigiile de munca nu se taxeaza..se judeca in mod rapid ...Doar daca doresti tu sa iti pui un avocat sa te reprezinte..altfel nu te costa nimic..Pacat ca nu ai citit despre ei inainte pe acest forum..sunt trase ceva semnale de alarma despre aceasta firma...Retine...un minim..eu am pus 5 zile pe saptamina..dar daca ai stat 7 zile..se aduna mai mult..Degeaba spui ca a fost ok pina la plecare..Tie ti se pare asa...in realitate ei au facut salariul tau pe din doua...jumate tu...jumate ei..Ia vezi....acum mai ti se pare ok..? nu cred...asa ca ...brinza e pe bani...fugi la itm...si restul..nu-i lasa..

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators
Acum 12 ore, Amstrad a spus:

Conform unui act aditional, in perioada de initiere/formare(conducere in echipaj cu un sofer cu experienta si vechime in societate aproximativ 6 saptamani) am fost platit doar cu salariul minim pe economie+ 100 Euro/saptamana("ajutor" din partea firmei) cu conditia sa nu parasesc firma timp de un an de zile. In cazul incalcarii acestei conditii firma ma obliga la restituirea "ajutorului" primit.

Ilegal de la bun început, din mai multe motive:

1. Odată plecat la mai mult de 100 de km de casă, începe plata diurnei. Întâi în lei, pe segmente de 12 ore începute la mai mult de 100 de km de casă, apoi după trecerea frontierei în euro (la minimele prevăzute de legislație). OBLIGATORIU!!! cum deja ți-am explicat;

2. Costurile cu formarea profesională, dacă nu e cerută de către tine, cad în sarcina angajatorului, deci reținerile bănești de la salariat pentru acoperirea acelor costuri sunt ilegale;

3. Reținerile din salariu se pot face numai în condițiile legii (iar în Codul Muncii nu există nici o prevedere care să oblige salariatul la returnarea unor sume cu titlu de ''ajutor''. Dealtfel nici nu există un asemenea concept, niciunde în legislația muncii); Acei 100€ săptămânali ți-au fost plătiți sub un titlu anume în contabilitate, în funcție de cum au fost ei declarați se poate urma o procedură legală de recuperare prin reținerea din salariu, dar sincer... mă cam îndoiesc. Au fost declarați cel mai probabil ca și diurnă și din fericire... la revedere, nu ți-i poate lua nimeni înapoi;

4. Nerespectarea unei clauze din Contractul Individual de Muncă dă dreptul angajatorului la acțiuni de recuperare a oricărui prejudiciu creat, DAR în condițiile legii!!! Și dacă ai fost de acord cu plata a 600€ (6 săptămâni de ucenicie X 100€/săptămână), cursul normal al procedurii ar trebui să fie: angajatorul îți virează salariul + celelalte obligații legale, iar tu ulterior plătești acei 600€, evident pe bază de chitanță și proces-verbal ce se va atașa actului adițional, pentru stabilirea încheierii acelei clauze. Cum diurna nu poate fi reținută (nici măcar un leuț), iar din salariu se poate reține maxim 30% (sau mai puțin în funcție de starea civilă și deducerile personale), pasul următor era o înțelegere amiabilă prin care te obligai la plata acelei sume (angajament de plată). Angajatorul a preferat o metodă mai rapidă dar și ilegală și din fericire pentru tine, I.T.M.-ul și Tribunalul Muncii pot obliga angajatorul la plata tuturor obligațiilor legale (diurna de 35€/zi (sau cuantumul prevăzut în ordinul de deplasare) X numărul total de zile departe de casă) + daune interese pentru prejudiciul creat prin neplata lor la termen.

În toată treaba asta, angajatorul a făcut o serie de ilegalități, începând de la evaziune fiscală, abuz de încredere, înșelăciune și până la neplata și nerespectarea unor drepturi prevăzute prin lege. Un avocat cu sânge în instalație vă poate umple de bani pe amândoi.

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Administrators

Din ce inteleg eu , i s -au dat 100 euro / saptamana doar in primele 6 saptamani cat a fost la initiere   ( deja urasc cuvantul asta )  restul de timp la plata ,, normala ,, intre ghilimele ca naiba stie ce o fi insemnand plata normala la Popovici . 

socotind la minimul de 35 euro / zi si 7 /7 ca a fost departe de casa in UE , 245 euro x 6 saptamani  , 1470 - 600 primiti , 870 euro opriti in prima faza . 

apoi cei (circa ) 600 euro diurna opriti plus cei 870 de mai sus , 1470 lipsa la inventar .... Atat costa initierea ?  

Sa intelegem ca firma Popovici merge in paguba aceste 6 saptamani si transportulrile efectuate in acest timp au fost facute ca soferul sa prinda indemanare , kilometrii si marfa transportata nu au dat beneficiu , propun  o medalie de ,, simt civic ,, conducerii firmei si un acatis la doamne doamne ca autoritatile sa nu se trezeasca din somnul post comunist .   

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

Da corect Mario..doar in perioada de formare...nu pe toata perioada...oricum ii ies lipsa ceva bani...depinde de el cum discuta mai departe...din pacate cred ca nu va actiona...sper sa ma insel..daca i se da ceva bani va fi multumit si nu va depune nici o sesizare...Si astfel firma isi va continua activitatea de recrutare si plata proasta a soferilor..cu toate semnalele noastre..Oricind se va gasi cineva sa zica ca are o situatie grea si va accepta...din pacate..Va crede ca e o superoferta pina se pune pe picioare...Ulterior va incepe sa zica ca majoritatea...suntem sclavi....fara familii..etc...Uita ca tot ei au acceptat...si nu am pus in balanta cazurile tragice..decese..imbolnaviri...Cind tragi linie..observi ca ce ai ''produs'' in 5 ani se duce pe apa simbetei intr-o luna...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

uite ce spunea cineva prin 2011... o sa caut mai mult cind voi avea ceva timp..trebuie reactualizate subiectele despre firme..observ ca se mai pierd detalii...

 

TRANSPORT POPOVICI INTERNATIONAL - Sfintu Gheorghe (Covasna) - NOTA 2, ........ se retine aproximativ. 200 euro lunar din salariu (pana la suma de 2500 euro) - ce reprezinta garantia pentru eventualul furt de motorina sau daune ale camionului, provocate din culpa soferului, [de retinut ca orice sofer are statutul de HOT inca dinainte de a fi angajat]; obligativitatea semnarii unui document la angajare, din care rezulta ca esti "condamnat" sa lucrezi pentru ei timp de 6 luni indiferent de "urmari"; se dau incarcari de 30 tone, pentru care calculul consumului se face pentru doar 25 tone de incarcatura; in fiecare luna ti se opresc bani din salariu ca ai depasit consumul standard facut de "sefi"; daca pleci mai devreme de la ei, ti se imputa 300 euro alocati pentru cele 3 zile de pregatire la baza (curs de pregatire si siguranta auto inainte de angajare); garantia oprita din salariu, care insumeaza 2500 euro - nu se mai restituie; clauze contractuale doar in favoarea angajatorului; diurna nespacificata in contract - nu exista.   

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

Trebuie sa clarific un lucru: "ajutorul" de 100Euro/săptămână mi-a fost dat numai pentru perioada de "inițiere"(asa cum o denumesc ei), nicidecum de la angajare pana la demisie . După ce șoferul "formator" a decis ca pot pleca singur in cursa am primit diurna oferita la semnarea contractului de munca. Banii au fost virați întotdeauna la timp, in perioada sărbătorilor chiar mai devreme cu 1-2 zile. Săptămâna aceasta ar trebui sa primesc de la firma, cu foarte mare întârziere, actele de lichidare. Juristul firmei mi-a motivat(m-a aburit) ca persoana de la contabilitate este in concediu zilele astea. Poate motiveaza in fisa de lichidare in orice forma retinerea diurnei, asa incerc sa strang acte/dovezi care sa ma ajute in sesizarea ITM-ului.

Au renunțat de ceva timp la plata la kilometri. Cand am plecat de la ei diurna era 50/prelata-bulk si 55/frigo. In urma unor divergente au scăzut la 100 Euro/luna garanția, pana la împlinirea sumei de 1200Euro. Daca nu au motive de imputare îți returneaza banii la plecarea din firma. Bani pentru "consum" prea mare de motorina nu se retin. Cred ca ar fi si anormal atat timp cat au 95% camioane noi cu site si sonde litometrice pe rezervoare. Vorbesc strict pentru perioada cat am fost eu angajat. Au fost cazuri cand soferii au tamponat usor ba o scara, ba un spoiler, o oglinda, dar au fost trecute cu vederea de șeful de la departamentul tehnic. Kilometrii dati de dispeceri pe fiecare cursa in parte nu bat mai niciodata cu km facuti pe tahograf/odometru, se ajunge la o diferenta de 2.5-3%. Dar nici nu se face caz din asta.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

Ai grija te rog  cind ti se da fisa de lichidare...Scrie data inainte de a semna..deasupra semnaturii...Asta deoarece este posibil ca inchiderea sa fie [de exemplu ] cu data de 01...si hirtia sa o dea pe 17...Daca nu scrii data este ca si cum el tea informat si tia dat hirtia pe 01..tu fiind in 17 au trecut deja 15 zile in care ai putea face o sesizare..plingere etc...E foarte important acest lucru...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 month later...
  • Members

Salut, colegi! Revin, dupa ceva vreme, cu noutati. Mi-au raspuns cei de la ITM dupa sesizarea trimisa dar nu in mod favorabil. Conform ITM angajatorul a fost indreptatit sa-mi opreasca "ajutorul" banesc acordat in perioada de pregatire, conform clauzei din actul aditional. In schimb nu au mentionat nicaieri despre neacordarea diurnei in aceeasi perioada. Cumva, indirect, reiese din logica lor ca acea clauza inlocuieste dreptul la diurna. Nu stiu daca nu pierd timp trimitand o sesizare si la Inspectia Muncii Bucuresti ori sa ma adresez direct unei instante judecatoresti!? Va astept cu idei si sfaturi. Multumesc.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

Din pacate cu ITM Covasna am irosit 30 de zile, pentru ca au profitat de intregul termen dat de lege ca sa imi raspunda. Temerea mea era ca, intr-un oras mic, o firma "mare" e imposibil sa nu aiba "antene" in institutiile de control. Chiar si asa ii incurajez pe cei care au astfel de litigii sa nu sara peste aceasta etapa, poate nimeresc un inspector corect.

In 15 minute am facut o petitie scurta catre Inspectoratul Muncii si am cerut o parere. Desi pun mai multa baza pe raspunsul de la acestia, nu voi astepta sa curga termenul legal de raspuns ci in zilele urmatoare voi pregati si dosarul pentru Tribunalul Muncii.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

nu sta dupa ei atunci..dai bataie...nu iti trebuie mare dosar..important e sa te incadrezi in timp..parca era maxim 15 zile lucratoare...pentru inceput la tribunal trebuie sa faci cererea de chemare in judecata...apoi ai timp sa aduci acte doveditoare la dosar..important e sa ii dai in judecata si sa spui motivele..pune diurna neacordata si restul...litigiile de munca nu se taxeaza si se solutioneaza mai rapid..bafta

ps..intotdeauna cind primesti o hirtie oficiala la semnat pune data..abia apoi semneaza..in acest fel perioada ta de actiune decurge de la data semnaturii..asa ca ei pot sa iti raspunda si la 3 luni...in momentul in care ai pus data  totul decurge de la acea data...nu te lasa influentat daca incearca sa spuna ca nu ai de ce sa pui data...mie mia iesit de fiecare data...chit ca a fost vorba de politie sau altceva..

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Pentru a naviga pe acest site , trebuie sa respectati termenii Termeni de Utilizare.