Comunitatea soferilor profesionisti Sari la conținut

DAUNA REMORCA INCHIRIATA. Platesti ?


VillyBemBem

Postări Recomandate

  • Members

Buna ziua tuturor.

Expun un CAZ REAL de dauna a unei remorci inchiriate pe care eu sofer C+E am produs-o in incinta unui santier in lucru.

 

Firma la care lucrez are o remorca inchiriata de la alta firma de transport.

Aceste doua firme s-au inteles printr-un  contract ca pana in limita a 1000€ pagube la remorca, daunele sa fie platite de chirias fara apelarea la asigurari.

In cazul de pagube peste 1000€ la remorca inchiriata,  proprietarul isi acceseaza asigurarea pe care o are remorca.

Totul bine si frumos intre cele doua firme, deoarece ambii castiga in defavoarea soferului, daca acesta va lovi, remorca, ceea ce s-a si intamplat, soferul este obligat fortat de patron sa plateasca pana in limita a 1000€ daune, daca daunele depasesc 1000€ soferul tot 1000€ va  plati chiar daca daunele sunt de 5000€ deoarece propritarul remorcii va deschide dosar de dauna doar peste acest plafon adica pe 1000€.

(Paguba a fost de 1600€ la usa remorca, din care soferului I s-a retinut 1000€ iar proprietarul remorcii a accesat asigurarile ''care  zic cei doi au suportat restul de 600€).

Prin urmare adresez urmatoarea intrebare.

??????????????????

Este legal indrepatit (de LEGE)  ca aceasta intelegere intre chirias si propritar remorca sa se reflecte in retinerea din diurna soferului ?

Precizez 1600€ a costat inlocuirea unei usi avariate in atelierul proprietarului care isi repara singur anumite pagube produse de chiriasii remorcilor inchiriate.

Multumesc anticipat utilizatorilor acestui forum care vor dorii sa comenteze legalitatea sau corectitudinea acestor aranjamente intre firme cu repercursiuni in bugetul soferului.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Administrators

Paguba se stabileste si se retine ( in caz de ) in urma unui incident de munca printr-o hotarare judecatoreasca , ( tot in caz de ) paguba se retine din salarul de incadrare , in rate pe x timp fiind vorba de o suma mare , diurna nefiind venit salarial nu se atinge . 

Contacteaza un avocat si declara incident de munca ,  judecatoria stabileste prejudiciul si suma retinuta lunar , repet diurna nefiind venit salarial nu se atinge . 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators
Acum 12 ore, VillyBemBem a spus:

Este legal indrepatit (de LEGE)  ca aceasta intelegere intre chirias si propritar remorca sa se reflecte in retinerea din diurna soferului ?

Nu.

Diurna reprezintă bani de cheltuială, deci fiecare zi în care tu ai dreptul la diurnă, trebuie să apară în documente că ți s-a plătit acea sumă. Și cum ți s-a spus deja, imputarea unor cheltuieli către angajat se face EXCLUSIV ÎN CONDIȚIILE LEGII!!! Nu merge așa ''că zice șefu''. Respectiv: anchetă internă, prezentarea cazului la Tribunalul Muncii, decizie judecătorească și ulterior se pot reține bani (care la fel... ți s-a spus deja... pot fi reținuți NUMAI din salariu și numai în anumite ''cantități'' să zic așa).

Dacă te duci tu la Tribunalul Muncii acum, vei câștiga un proces și vei primi diurna înapoi, plus ''daune interese'' pentru zilele în care nu s-a plătit, iar firma va fi sancționată pentru abuz. Ei la rândul lor vor trebui să refacă toată acțiunea conform reglementărilor și ulterior vei fi obligat de judecător să plătești acei 1000€ în rate lunare, reținute din salariu. Sau, dacă nu vei mai fi angajat la ei, vei fi obligat să te prezinți lunar cu rata (asta dacă ai venituri salariale :D ).

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

Intelegerea facuta intre firme nu trebuie sa afecteze soferul..chiar daca acesta este vinovat..Orice remorca..camion este asigurat..de aceea exista asigurare..Pentru imputarea unei sume de bani soferului  trebuie facuta o constatare...o decizie..semnata..stampilata..din care si tu trebuie sa primesti una..Depinde de ce ai trecut in contractul de munca pe care l-ai semnat..Aici te lovesti de chestia cu ''daca nu deschizi ochii...''..sti continuarea...

Oricum diurna nu e salariu si nu ti se poate opri nimic din ea...Contacteaza un avocat specializat pe munca si fuga la tribunal..litigiile de munca nu se platesc sau taxeaza..daca stii cum sa faci hirtiile si ce sa spui nu ai nevoie de avocat deci nu l-ai plati..insa nu cred si atunci..va exista o intelegere platita intre voi...poate fi adaugata la cheltuielile de judecata cind ceri daunele si sumele oprite de firma...Sper ca pentru suma retinuta ai cerut o justificare scrisa...o nota ceva..decizie imputare..orice...

Concluzionind..nu este legal...deci actioneaza....si recupereazati banisorii...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

Multumesc pt comentarii useri-lor, sxn, Mario Bandit, cri5tian cico_3504. 

Concluzia, chiar daca esti vinovat de producerea unui accident cu pagube, legiuitorul prin legi sau hotarari judec. stabileste retinerile de bani

On 9/15/2017 at 9:26 PM, cri5tian said:

imputarea unor cheltuieli către angajat se face EXCLUSIV ÎN CONDIȚIILE LEGII!!!

Din DIURNA, legea nu permite retineri de bani,

On 9/15/2017 at 9:26 PM, cri5tian said:

pot fi reținuți NUMAI din salariu și numai în anumite ''cantități'' să zic așa).

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Pentru a naviga pe acest site , trebuie sa respectati termenii Termeni de Utilizare.