Comunitatea soferilor profesionisti Sari la conținut

Cum iti poti dovedi DIURNA daca nu este in CIM?


VillyBemBem

Postări Recomandate

  • Members

* Cum pot dovedi la ITM si in instanta ca diurna este de 1400 euro ?

( patronu mi-a platit tot timpul cash ) si nu am semnat niciodata dispozitii  de plata sau ordine de deplasare in afara tarii si nici in CM nu e trecut nimic in afara salarului brut.

* Sunt valabile SMS- urile, e- mailurile dintre noi unde eu ii cer sa-mi plateasca sumele restante?

* In cazul unui proces, se stabileste diurna minima de 35 euro?

* Ce alte dovezi pot aduce sa dovedesc diurna pe care am primit-o de fapt cash?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

1. diurna o poți dovedii cu ajutorul altor colegi dispuși sa fie martori, care pot "dovedii" ca si ei primesc 1400 !

2. dacă nu poți dovedi diurna ceruta, se merge pe minimul impus de lege! Pe de alta parte, dacă diurna nu apare specificata în contract, personal nu cred sa obții mai mult de minim......

3. copii după CMR-uri, descarci cardul la o firma specializata (asa măcar faci dovada, ca nu te-ai plimbat prin curtea societății.....).

Eu asa as proceda!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

cred ca cel mai indicat e sa contactezi un avocat specializat pe litigii de munca...intradevar pierzi o suma de bani aferenta unei consultati dar macar stii concret ce ai de facut...si ai grija ca sunt si ceva termene de facut contestatie...

ps in actele firmei de contabilitate apare diurna fiecarui sofer acordata...sa nu ai cumva mai mult decit cei 1400..ar fi in avantajul tau...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

Asa cum bine a spus alin poti demosntra in instanta prin proba testimoniala cu trei martori . 

Intanta pota acepta si sms-ul ca proba daca este elocventa si nu mai veche de 6 luni ( aceste date sunt pastrate de operatorul de telefonie doar 6 luni). 

Dar cum cico te-a sfatui un avocat este cel mai in masura sa-ti spuna ce ai de facut in functie de datele reale, iar in cazul unul litigiu castigat nu pierzi bani cheltuiti cu judecata( onorariu avocat, expertize.....).

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

In cazul in care cineva mai are idei la intrebarile mele astept raspunsuri pe acest topic.

Ce stiti ?

Ce posibilitati mai am in dovedirea diurnei de  1400€ nespecificat in CM?

* Poate fi proba (in instanta) pentru stabiliirea diurnei o scrisoare trimisa de mine la adresa firmei (cu confirmare. de primire) unde cer sa mi se plateasca diurnele (cu sumele exacte) iar angajatorul a luat la cunostinata si citit scrisoarea si nu a infirmat sau confirmat nici, un raspuns inapoi ?

*Sau daca avocatul  meu

(inca nu am dat in judecata  firma ca nu-mi plateste diurnele pe motiv de diferente.finaciare),  

trimite o scrisoare firmei in  numele meu in care detalieza restantele diurnelor ce are firma sa mi le plateasca,,,  face vre-o difernta un astfel de act in definirea diurnei in instanta?

Specific ca singura dovada ce o am in dovedirea diurnei sunt doua acte contabile numite °registru de casa, in valuta de 700€ in data de 7 a lunii   si o chitanta contabila cu serie si numar tot de 700€ in aceeasi luna pe 31.

Editat de cico_3504
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

cred ca nu intelegi corect sfatul...nu o poti lungi la nesfirsit cu intrebari..actioneaza...daca ai trimis scrisoare.sesizare..reclamatie la itm..atunci astepti raspunsul lor..si ulterior te indrepti spre judecata..daca nu ai trimis reclamatie..atunci de la data dispozitiei in care ai fost demis...ti s-a dat diurna incorecta ca suma..etc..ai un timp in care poti actiona in instanta..nu mai retin exact..30 zile sau 60 zile....apoi PA...nu poti intenta actiune daca a trecut acea perioada...si atunci..intreaba..intreaba...si o sa vezi tu...Instanta nu poate dovedi ca tu ai de luat 1400 euro..poate calcula la minimul care se aplica..parca 37.5....asta daca nu exista date concrete...ti-am aratat ca firma trebuie sa treaca in contabilitate si ce suma tia fost acordata ca diurna...uneori ea poate fi mai mare decit cea pe care o stii tu...nu ar fi primul caz...lasind si remorca aia asigurata din discutie..actioneaza...nu fi ''batman..batman/...''Concret...ai inceput vreun demers..Da au ba...ai mers macar sa platesti o consultatie..?? ai facut reclamatie..?? astea sunt intrebari importante..

ps= avocatul tau [oate trimite N scrisoari..daca nu ai deschis actiune in instanta ...paaa...termen de dat in judecata..

==daca diurna e nespecificata niciunde se aplica cuantumul minim legal

=== ca tu trimiti scrisoare cuiva si ceri o anumita suma de bani nu inseamna ca intradevar tu ai de primit acei bani...Ce..si eu iti pot trimite tie o scrisoare recomandata si iti zic ca ai sa imi dai 2000 euro diurna...Asta inseamna ca e adevarat...??..

singura care poate decide e justitia...in baza dovezilor sau daca acestea lipsesc..in baza legislatiei privitoare la diurna zilnica

PS----tu ai mai multe de lamurit cu acea firma..deci mult mai bine sa discuti cu un avocat si sa pui totul pe tava..totul..nu pe bucati ca la noi...Spre binele tau....Bafta

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

Dacă îmi este permis.... pot să adaug faptul că, oricât iți este de greu financiar TREBUIE să întreprinzi toate demersurile legale. Pe de o parte pentru ați recupera banii, pe de altă parte pentru a nu permit unor astfel de "firme" care se bazează pe... NAIVITATEA ÎNCEPĂTORULUI (din toate punctele de vedere), DISPERAREA UNUI LOC DE MUNCĂ, LIPSA BANILOR, etc. să poată supraviețui astfel.

Să auzim de bine!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

Diurna (indemnizația de deplasare) este un drept al tău acordat prin lege. Dacă prin activitatea desfășurată tu beneficiezi de acest drept, ei bine, diurna TREBUIE SĂ-ȚI FIE PLĂTITĂ!!! Nu există nici o derogare/excepție de la așa ceva. Asta ca să fim înțeleși.

Acuma... conform procedurilor contabile și activităților de birou, parte din ele prevăzute în câteva norme, cuantumul diurnei precum și momentul plății TREBUIE specificat pe ordinul de deplasare, ordin pe care ORICE  conducător autocamion/mașină de mare tonaj, TREBUIE să-l semneze (adică să-l ia la cunoștință) atunci când activitatea urmează să se desfășoare departe de casă și de baza de staționare a vehiculului. Mai exact, când ai primit marșruta (sau foaia de parcurs) unde scria că urma să părăsești țara, tot atunci trebuia să primești și să semnezi și ordinul de deplasare. Pe acel ordin aveai trecută suma prevăzută a fi plătită ca și diurnă, precum și momentul plății (în avans, sau la decont).

Cum firmele lasă toată procedura asta în seama managerului de transport, evident că tu n-ai semnat nimic și n-ai nici o idee ce scrie pe acel document. Sau mai mult, acele documente poate nici nu au fost completate vreodată, căci și asta se practică, respectiv amânatul ''hârțogăriei'' până în ultimul moment. Indiferent care este situația acelor documente, pe tine te doare la bască...

Ce ai de făcut:

1. Du-te la banca/băncile unde ai cont curent și ia-ți extras de cont din prima zi de când te-ai angajat;

2. Du-te la A.R.R., descarcă-ți cardul taho și cere imprimatul softului de analiză (sau la orice firmă de transport pe care o găsești să binevoiască);

3. Adună (dacă le mai ai), toate chitanțele, tichetele, bonurile, copii după C.M.R.-uri etc etc și orice act care dovedește prezența ta în afara țării.

Toate aceste documente vor dovedi că folosind mașina firmei ai fost în diferite locații din Europa, pe o anumită perioadă de timp. Iar asta e suficient ca judecătorul să stabilească fără echivoc că beneficiezi de dreptul la indemnizație de deplasare, iar firma respectivă trebuie să-ți plătească acel drept.

Cu toate astea grămadă, te duci la Tribunalul Muncii și depui o reclamație pentru neplata diurnei și ceri plata acesteia plus daune interese. Și ghici ce?! Judecătorul va obliga firma să-ți plătească 35€/zi pentru fiecare zi petrecută afară. Plus o sumă adiacentă, în funcție de ce daune/pagube ți-a creat ție neplata diurnei în termenul prevăzut (pe care va trebui să le probezi, evident. De exemplu... o chitanță de mână cu vecinul de pe scară că ți-a împrumutat 5000€ ca să ai să trăiești). Chiar dacă berbecul ăla ți-a dat deja 1400€ cash, dar pentru care n-ai semnat nimic!

Înțelegi ce spun? Nu te chinui să dovedești că ți-a promis 1400€ și nu ți-a dat nimic, du-te și spune-le că nu ți-a dat nimic și lasă-l pe el să se chinuie să dovedească că ți-a dat. Să vedem cum o s-o facă?!!

P.S. Aviz patronașilor cu idei de a mai păcăli șoferii cu matraplazâcuri în contabilitate și bani în numerar la mica înțelegere. Unde n-aș prinde și eu un ''inteligent'' din-ăsta să-mi dea bani fără să semnez :D ... în 6 luni îi iau firma și-l angajez la mine cu minimul pe economie.

 

Editat de cri5tian
Post Scriptum
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

Stimati colegi sumele provenite din drepturi salariale sau derivate nu au termen de prescriptie specificat. Ca atare sesizarea pote fi facuta oricand, pentru colegul vili sau colegi aflati in aceasta situatie puteti stabili cu avocati sa-si recupeteze ei singuri onorariul. Este legal si mai mult decat atat si indicat.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

El are o situatie mai speciala..pe care nu a expus-o corect...o sa zic ca nu stia cum sa ne spuna si a facut-o pe bucati....Din ce am inteles eu..lucra la o firma...a lovit o remorca si i-au fost retinuti bani..respectiv diurna..Daca gresesc il rog sa ma corecteze....Retinerea diurnei e nejustificata deoarece firma nu are acest drept..Nu stiu daca ca urmare a acestui incident a fost dat si afara sau nu...Oricum..pentru retinerea diurnei are cistig de cauza fara nici o problema...Nesemnind nimic poate sa nu recunoasca ca ia fost data vreo suma..este problema lui...De aceea il rugasem sa se indrepte spre un avocat specializat pe drept de munca..Acolo trebuia sa expuna corect totul si primea sfaturi in concordanta...Chiar daca firma..patronul il actiona in instanta pentru prejudiciu adus firmei [lovirea remorcii] are drept de cistig deoarece el nu a facut ceva ilicit..a fost ceva inerent in timpul serviciului si atunci se aplica articolul 254 alineat 2.....lovirea acelei remorci fiind un risc normal...

In conformitate cu art. 254, alin. (2) din Codul muncii, salariatii nu pot fi considerati raspunzatori in cazul in care pagubele sunt provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.

Daca a fost dat afara trebuia emisa o decizie de incetare a contractului de munca...Aici te lovesti de acea perioada in care poti actiona in instanta..la diurna poti cere retroactiv pina la 3 ani maxim parca...Are sanse de reusita in ambele cazuri..trebuie sa actioneze insa...degeaba ii dam sfaturi daca nu face nimic...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members
La 23.09.2017 la 6:16, cico_3504 a spus:

El are o situatie mai speciala..pe care nu a expus-o corect...o sa zic ca nu stia cum sa ne spuna si a facut-o pe bucati....Din ce am inteles eu..lucra la o firma...a lovit o remorca si i-au fost retinuti bani..respectiv diurna..Daca gresesc il rog sa ma corecteze....Retinerea diurnei e nejustificata deoarece firma nu are acest drept..Nu stiu daca ca urmare a acestui incident a fost dat si afara sau nu...Oricum..pentru retinerea diurnei are cistig de cauza fara nici o problema...Nesemnind nimic poate sa nu recunoasca ca ia fost data vreo suma..este problema lui...De aceea il rugasem sa se indrepte spre un avocat specializat pe drept de munca..Acolo trebuia sa expuna corect totul si primea sfaturi in concordanta...Chiar daca firma..patronul il actiona in instanta pentru prejudiciu adus firmei [lovirea remorcii] are drept de cistig deoarece el nu a facut ceva ilicit..a fost ceva inerent in timpul serviciului si atunci se aplica articolul 254 alineat 2.....lovirea acelei remorci fiind un risc normal...

In conformitate cu art. 254, alin. (2) din Codul muncii, salariatii nu pot fi considerati raspunzatori in cazul in care pagubele sunt provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.

Daca a fost dat afara trebuia emisa o decizie de incetare a contractului de munca...Aici te lovesti de acea perioada in care poti actiona in instanta..la diurna poti cere retroactiv pina la 3 ani maxim parca...Are sanse de reusita in ambele cazuri..trebuie sa actioneze insa...degeaba ii dam sfaturi daca nu face nimic...

Corect spus doar c a trebuie retinut faptul ca diurna nu suporta nici un drept de poprire. Adica " diurna nu poate fi retinuta de nimeni indiferend de motiv atata timp ca ea a fost acordata legal.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 months later...

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Pentru a naviga pe acest site , trebuie sa respectati termenii Termeni de Utilizare.