Comunitatea soferilor profesionisti Sari la conținut

sindicat


oldtrucker

Postări Recomandate

  • Members

            Servus tuturor! Voi incerca sa pun bazele infiintarii unui sindicat al soferilor ! Daca voi reusi sa gasesc potentiali membrii fondatori alaturi de mine , voi continua ! Cei interesati pot posta printr-un simplu da sau nu , un eventual accept sau neaccept ,de a fi membru fondator al sindicatului . Voi detalia  la momentul oportun , ideea de baza a statutului , regulamentul de functionare, precum si doctrina. Multumesc pentru intelegere !

P.S.  Lucrez la acest proiect si sper sa-l realizez

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

Buna idee ;)Eu te sustin si cred ca chiar avem nevoie de un astfel de sindicat dar care sa nu fie "mituit" cum sunt majoritatea  ca de...suntem romani>:( Sincer nu stiu cat de fiabil o sa fie acest "proiect"...Important pt. moment este intentia :D Om trai si om vedea ce se va intampla pe viitor si cati colegi se vor implica la modul serios in aceeasta idee foarte benefica,practica si de un real ajutor pt. noi toti daca ea chiar va functiona...Felicitari inca o data pt. idee si bunavointa de care dai dovada ;)Mult succes.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

cateva lucruri cautate pe google : ( sunt mic de ani , nu am prins treaba cu sindicatele care erau odata si a trebuit sa citesc definitii sa vad cu ce sa papa )

Un sindicat este o organizație a lucrătorilor a cărui scop este protejarea drepturilor acestora.

Sindicat - organizație , constituită în scopul apărării și promovării intereselor profesionale, economice și sociale, culturale și sportive ale membrilor, respectiv a drepturilor acestora prevăzute de legislația muncii și contractele de muncă.

SINDICÁT, sindicate, s.n. 1. Organizație al cărei scop este apărarea intereselor profesionale, economice etc. ale membrilor ei. 2. Totalitatea membrilor unui sindicat (1); sediu al unei organizații sindicale. 3. Organizație monopolistă, mai dezvoltată decât cartelul, în cadrul căreia întreprinderile membre își mențin independența în ceea ce privește organizarea producției, dar renunță la independența comercială, efectuând desfacerea produselor și uneori achiziționarea materiilor prime printr-un oficiu comun. - Din fr. syndicat.

http://www.csnmeridian.ro/files/docs/cum%20functioneaza%20un%20sindicat%20democratic.pdf ..... despre sindicatul democratic

Cum se constituie un sindicat

În perioada actuală, când majoritatea agenţilor economici se confruntă cu dificultăţi economice şi recurge din ce în ce mai des la disponibilizarea personalului, salariaţii îşi pot apăra mai eficient drepturile dacă sunt constituiţi în sindicate.

Asocierea salariaţilor sub forma sindicatelor este reglementată în special de Codul Muncii si de Legea  nr.54/2003 (Legea sindicatelor). Potrivit Legii sindicatelor exista mai multe categorii de persoane care se pot asocia în sindicate, cum sunt:

salariaţii

funcţionarii publici

liber-profesioniştii

membrii cooperatori

agricultorii

persoanele în curs de calificare.

Trebuie să ştiţi că pentru constituirea unui sindicat este necesar un număr de cel puţin 15 persoane din aceeaşi ramură sau profesiune, chiar dacă îşi desfăşoară activitatea la angajatori diferiţi. Prima etapă pentru constituirea unui sindicat o constituie adoptarea statutului, respectiv elaborarea unui proiect de statut, ce este aprobat de adunarea generala a membrilor fondatori.

Statutul unui sindicat trebuie să cuprindă anumite prevederi obligatorii:

a) scopul constituirii, denumirea şi sediul organizaţiei sindicale;

B) modul în care se dobândeşte şi încetează calitatea de membru al organizaţiei sindicale;

c) drepturile şi îndatoririle membrilor;

d) modul de stabilire şi încasare a cotizaţiei;

e) organele de conducere, denumirea acestora, modul de alegere şi de revocare, durata mandatelor şi atribuţiile lor;

f) condiţiile şi normele de deliberare pentru modificarea statutului şi de adoptare a hotărârilor;

g) mărimea şi compunerea patrimoniului iniţial;

h) divizarea, comasarea sau dizolvarea organizaţiei sindicale, transmiterea ori, după caz, lichidarea patrimoniului, cu specificarea că bunurile date în folosinţă de către stat vor fi restituite acestuia.

După aprobarea şi semnarea statutului de către fondatori, organizaţia va trebui să dobândească personalitate juridică, prin înscrierea la judecatoria în a cărei rază teritorială îşi are sediul. În acest sens, persoana împuternicită de membrii fondatori prin procesul-verbal de constituire va depune o cerere de înscriere la judecătorie, însoţită de următoarele acte:

a) procesul-verbal de constituire a organizaţiei sindicale, semnat de cel puţin 15 membri fondatori;

B) statutul organizaţiei sindicale;

c) lista membrilor din organul de conducere al organizaţiei sindicale, cu menţionarea numelui, prenumelui, codului numeric personal, profesiunii şi domiciliului;

d) procura autentică a împuternicitului special, dată prin procesul-verbal de constituire prevăzut la lit. a).

După verificarea condiţiilor legale, instanţa va pronunţa o hotarâre de admitere sau respingere, ce se va comunica, în 5 zile de la pronunţare, semnatarului cererii de înscriere. In termen de 7 zile de la rămânerea definitivă a hotarârii, judecatoria va înscrie din oficiu, organizaţia sindicală astfel constituită în registrul special ţinut la această instanţă.

Sindicatul dobândeşte personalitate juridică, deci poate funcţiona legal, de la data acestei înscrieri. În condiţiile Legii nr.130/1996 privind contractul colectiv de muncă, sindicatele pot obţine reprezentativitate la nivelul unei unităţi (angajator) şi pot participa astfel la negocierea contractului colectiv de muncă.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

Sunt de acord daca se redacteaza un statut bun si se accepta ideea ca numai cu ajutorul unei fieme de consultanta suritica putem sa ne organizam corect si membrifondatori trebuie sa fie de la 100 in sus deoarece este necesar de capital pentru a face o organizatie bine organizata.cum e o idee buna,as dori sa fiu tinut la curent,in  primul pas ar fi acela de a avea o adresa stabila in prima faza si pe net.al doua ar fi organizarea unei intalniri ,,congres ,, a celor ce doresc in care sa se discute un statut,a treia infintarea si inscrierea la autoritati a organizatiei .Proprietarul siteului in care purtam discutia ar fi bine sa fie consultat si sa i se ceara sprijin in final si el poate sa beneficieze de potentialul unui eventual sindicat.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

Da, sunt de acord, chiar este necesar un sindicat al soferilor, dar problema este acum daca sunt plecat in comunitate, cum facem.

Sa tineti cont ca sindicatul trebuie sa apere drepturile soferilor, iar promisiunea facuta sa se si materializeze, iar despre mita cred ca nu are rost sa mai vorbesc, seriozitatea si dreptatea trebuie sa guverneze peste acest sindicat.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

scuze dar mi se pare cumva cam la bascalie un subiect si o actiune mult prea complexa...

am studiat putin problema si am ajuns la urmatoarele concluzii:

1)  cine porneste pe acest drum trebuie sa fie 100% dedicat si devotat...

2)  parerea mea este ca un acord de consultanta cu o casa de avocatura specializata in dreptul muncii  este

    mai  mult decat necesar...obligatoriu chiar.

3)  o cat mai buna colaboare cu autoritatile,presa scrisa si tv...iar un punct imperativ.

4)  ar trebui o lupta titanica impotriva platii angajatorilor la km etc etc...insa asta inseamna lupta

    impotriva intregului sistem ceea ce in romania este imposibil...un cerc mult prea vicios...stat-angajatori 

    oficialitati publice-patroni

    daca nu incerci sa iei taurul de coarne ..degeaba te mai apuci de treaba...insa slabe sanse avand in vedere

    caracterul mult prea instabil al romanului..una zice-alta face.

  degeaba te zbati daca in clipa in care am zis adunarea in piata universitatii la data de xx ora xx vin 20 in loc

  de 10.000...si aia joaca pinguinu si stau la o barfa.

  un sindicat mare si serios...ar putea pe baza unei cotizatii sa ajute membrii sai ce au diferite pobleme

a)  permis suspendat

B)  amenzi

c)  consultanta gratuita prin casa de avocatura in conflictele cu angajatorii,contestatie amenzi etc etc

mai am destule in cap...insa nu prea am timp acum sa dezvolt...poate pe parcurs daca e nevoie.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

Oameni buni treaba cu sindicatul o gindesc de 10 ani da e greu dar nu inposibi si ar trebui inceput imediat ptr ca deja e tirziu.la citi soferi sint si jumatate daca cotizeaza regulat sindicatul isi poate permite sa angajeze juristi si advocati care sa ne apere interesele juridice si salariale totodata numai asa vom putea forta statul sa legifereze aceasta grupa de munca ca find grea si sa oblige patronatul sa ridice salariu minim la 1000 de euro iar diurnele sa fie date prin cont bancar separat cu stabilirea diurnei minime admise de 50 euro pe zi etc HAIDETI SA NE UNIM SA FACEM CEVA SI PENTRU ACEASTA BREASLA.SINTEM PUTERNICI DAR NU NE DAM SEAMA.....DETEAPTATE ROMANE,,P.S. fara nici o legatura cu statul.oldtruker si Lucian 75 haideti sa ne apucam de treaba

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Pentru a naviga pe acest site , trebuie sa respectati termenii Termeni de Utilizare.