Comunitatea soferilor profesionisti Sari la conținut

Legal sau ilegal?


Postări Recomandate

  • Members

Salutari tuturor colegilor!

Cu scuzele de rigoare pentru absenteismul cu care v-am "onorat" in ultima perioada, doresc sa va descriu un scenariu pe care doresc sa-l aplic saptamana viitoare, scenariu pentru care imi permit cu umilinta sa va cer parerea (astept inclusiv parerea D-lui GONGY)...

Dat fiind faptul ca saptamana viitoare voi avea foarte mult de lucru, doresc sa lucrez in felul urmator:

-dupa o pauza de 45h, incep luni dimineata la ora 7 o saptamana de lucru. Conduc luni 10 ore si marti 10 ore dupa care fac o pauza de 24h pentru a finaliza o saptamana de lucru (data fiind ziua de miercuri 1 Mai in care este interzis sa circul in Franta). Astfel, joi ora 7 incep o noua saptamana de lucru si conduc joi 10 ore, vineri 10 ore si sambata 9 ore, dupa care fac o pauza de 45h.

Ce parere aveti? Este legal sa lucrez asa?

Astept raspunsurile voastre si va multumesc anticipat pentru acestea!

Drumuri bune tururor!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 172
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

  • Moderators

Nu, nu este legal. Ai voie la 10 ore de condus de două ori ''pe săptămână'', ori săptămâna în 561 este definită de luni până duminică.

P.S. Totuși, în practică de multe ori ieși cu 45 de minute de condus în pierdere dacă aplici sistemul ăsta, de a conduce 10 ore. Nu știu ce curse ai, dar refă calculele poate nu e nevoie de a conduce atâtea ore într-o zi.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

Conform reg.561 „o săptămână” semnifică perioada cuprinsa in intervalul luni, ora 00.00, până duminică, ora 24.00;Daca tu vei incepe activitatea luni dimineata la ora 7,sambata inainte de ora 00 trebuie sa intri intr-o noua pauza saptamanala .Pauza de 24 ore de care vorbesti nu va fi socotita ca pauza saptamanala. Daca luni si marti perioadele de conducere vor fi prelungite la 10 ore,nu vei mai putea prelungi la 10 ore si alte perioade de conducere pe parcursul saptamanii in curs.Carcotasii vor veni si vor spune ca saptamana de lucru poate fi inceputa in oricare zi a saptamanii. ;)

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators
Daca tu vei incepe activitatea luni dimineata la ora 7,sambata inainte de ora 00 trebuie sa intri intr-o noua pauza saptamanala .

Greșit!...

Cel mai târziu după 6 perioade de 24h trebuie să înceapă o nouă pauză săptămânală, deci... duminică dimineață la 7:00, cel mai târziu, 45-ul trebuie să fie început deja.

Oricum, e tare exprimarea ''sâmbătă, înainte de ora 00''... :P

P.S.

Pauza de 24 ore de care vorbesti nu va fi socotita ca pauza saptamanala.

De ce nu? Adică e obligat să înceapă duminică dimineață 45-ul?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

cri5tian daca tu nu intelegi definitiile regulamentului 561 este treaba ta!Dar atata timp cat vii si induci in eroare userii cu afirmatiile facute este si treaba noastra a celorlalti.Sfatul este sa citesti temeinic regulamentul,sa il aprofundezi si apoi sa comentezi!Dar comentariul sa fie corect!Conform regulamentului 561,, O perioadă de odihnă săptămânală nu va începe mai târziu de sfârşitul celei de-a sasea perioade de 24 de ore de la sfârşitul perioadei precedente de odihnă săptămânala."Daca pentru tine ,de duminica de la ora 00:00 pana duminica urmatoare la ora 07:00 inseamna 6 perioade de 24 ore,pentru mine inseamna deja ca depanam povesti de parcare!Conform regulamentului 561 „o săptămână” semnifică perioada cuprinsa in intervalul luni, ora 00.00, până duminică, ora 24.00"Ca iti place sa te contrazici,inseamna ca postezi de dragul de a posta!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

Multumesc pentru raspunsuri...

Pai, dupa cum spune si regulamentul, trebuie sa incep o noua pauza saptamanala normala sau redusa pana la sfarsitul a maxim 6 perioade de 24 de ore. Deci nu vad de ce mi-ar fi interzis sa termin o saptamana de lucru dupa 2 perioade de 24 de ore, sa fac o pauza saptamanala redusa la 24 si sa incep o saptamana noua, ramanandu-mi a recupera diferenta de 21 de ore pana la sfarsitul celor 3 saptamani care urmeaza...

Eu consider ca totusi este legal, deoarece asa cum in practica o pauza zilnica se poate continua de pe o zi calendaristica pe alta (si nu neaparat in intervalul 00 - 24 dupa cum spune regulamentul ca inseamna ZIUA), asa cum in practica o pauza saptamanala normala sau redusa poate incepe intr-o saptamana calendaristica si se poate termina in alta saptamana calendaristica (deci nu e obligatoriu sa ai pauza saptamanala in intervalul luni ora 00 - duminica ora 24 dupa cum precizeaza regulamentul ca inseamna SAPTAMANA), asa cum in practica ziua de lucru poate incepe la orice ora, de exemplu ora 11, si se poate termina dupa 15 ore de program, deci la ora 04 a doua zi calendaristica, si nu e obligatoriu sa te opresti la ora 00 dupa cum zice regulamentul ca ZIUA == 00->24, tot asa saptamana de lucru poate incepe in orice moment al saptamanii calendaristice si trebuie terminata pana la maxim 6 perioade de 24 ore, nu minim 6 perioade.

Nu sunt inca lamurit daca este legal sau nu, oricum cert este ca nu am comis-o inca...din acest motiv mai astept pareri, ca nu-mi place sa ma joc cu "focul".

Mai astept pareri. Va multumesc!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

Perioadele de condus de 10 ore, ca și odihna redusă de 9 ore trebuie să fie în număr de maxim 2, respectiv maxim 3 într-o săptămână calendaristică, adică în intervalul dintre luni ora 00:00 și duminică ora 24:00. Nu are importanță în ce zi și la ce oră începi tu săptămâna de muncă.

La scenariul descris de tine, poți conduce luni și marți câte 10 ore cum ai spus, apoi, chiar și după pauza de 24 de ore, până duminică ora 24:00 nu mai ai voie să conduci 10 ore. Pauza aia de 24 de ore îți permite (dacă vrei) să începi o nouă pauză de 45 de ore cel mai târziu marți, caz în care cele 24 de ore făcute se vor considera o odihnă săptămânală redusă. Dacă nu vrei să faci asta, atunci duminică dimineață la ora 7:00 (cel mai târziu) trebuie să fi început pauza de 45 de ore, caz în care cele 24 de ore făcute se vor considera odihnă zilnică normală.

Dar noh, tu fă cum vrei... sau așteaptă alte păreri.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members
Perioadele de condus de 10 ore, ca și odihna redusă de 9 ore trebuie să fie în număr de maxim 2, respectiv maxim 3 într-o săptămână calendaristică, adică în intervalul dintre luni ora 00:00 și duminică ora 24:00. Nu are importanță în ce zi și la ce oră începi tu săptămâna de muncă.

Deci sa inteleg ca daca eu de luni pana vineri bag 10 ore de 2 ori, sambata fac 24h pauza, duminica nu am voie sa bag 10 ore? (duminica mea calendaristica va face parte dintr-o noua saptamana de lucru)

Cineva care lucreaza pe frig sau cineva care face aeroporturi si merge duminica poate sa ne raspunda? ... sa vedem daca colegul nostru cri5stian are dreptate?

Multumesc.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators
Deci sa inteleg ca daca eu de luni pana vineri bag 10 ore de 2 ori, sambata fac 24h pauza, duminica nu am voie sa bag 10 ore?

Nu.

Cineva care lucreaza pe frig sau cineva care face aeroporturi si merge duminica poate sa ne raspunda?

Eu lucrez pe frig. :D , deși nu văd care e legătura. Nu confunda excepția de la restricții (în anumite cazuri și alea) cu prevederile din 561.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

Ok, cri5stian, atunci formulez altfel intrebarea:

Intr-un oarecare interval 00-24 UTC, pot conduce 13:30 ore si sa raman legal? (sa tinem cont ca ziua calendaristica = 00-24 iar ziua de lucru, dupa cum spune regulamentul, inseamna perioada dintre 2 pauze zilnice sau o pauza zilnica si una saptamanala)

M-am referit la frig deoarece frigurile si cu aeroporturile ce mai merg duminica, prelatele rar merg duminica, desi eu lucrez pe prelata si mai merg si duminica.

Incerc sa ma lamuresc totusi, ca incep sa`mi cam prind urechile in calcule, cu toate ca n-am luat amenzi pana acum si controale am avut, dar nu am terminat niciodata o saptamana de lucru miercurea ca sa incep alta saptamana de lucru joi, de asta nu vreau sa o comit.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators
Intr-un oarecare interval 00-24 UTC, pot conduce 13:30 ore si sa raman legal?

Da.

Dar asta nu eludează oricum ce am spus mai sus.

Cum spunea și Costy67, regulamentul 561 este postat chiar pe forum, citește-l singur. Definițiile de acolo sunt interpretate de multe ori aiurea, dovadă legendele de parcare care circulă, dar o să vezi că este cum ți-am spus: 10h de maxim 2 ori în săptămâna CALENDARISTICĂ!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

Citat din cri5tian :,,Cel mai târziu după 6 perioade de 24h trebuie să înceapă o nouă pauză săptămânală"Atentie la nuanta va rog!Reg 561 spune:,,O perioadă de repaus săptămânal începe până la sfârșitul a șase perioade de douăzeci și patru de ore de la perioada de repaus săptămânal precedentă"Discutiile se pot prelungi la nesfarsit!Te rog sa spui cate ore a avut precedenta pauza saptamanala !Altfel vom discuta tot ipotetic si fara sens!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

In aceiasi situatie santem mai multi,de exemplu eu am inceput saptamana de lucru sambata dupa o pauza de 105 ore la firma(mai mare de45) si vreau ca ziua de 1 mai cand nu se circula sa fac 24 pauza ca sa pot ajunge sambata seara acasa

Eu cred ca nu este nici o problema, asteptam si alte pareri(GONGY ? ~o) )

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

Situatia ta este clara @mariusdafxf .Precedenta pauza fiind mai mare de 45 ore,pauza pe care vrei sa o faci poate fi luata in calcul ca pauza saptamanala,cu conditia ca aceasta pauza sa nu fie mai mica de 24 ore.Daca @Phraeudian a facut precedenta pauza mai mica de 45 ore,pauza de 24 ore pe care vrea sa o faca in cursul saptamanii va fi socotita recuperare.Deci nu va putea incepe o noua saptamana de lucru dupa pauza de 24 ore.Din aceasta cauza am intrebat cate ore a avut pauza precedenta.@Phraeudian a inteles bine cand trebuie inceputa pauza saptamanala.Atentie inca o data la nuanta:,,O perioadă de repaus săptămânal începe până la sfârșitul a șase perioade de douăzeci și patru de ore de la perioada de repaus săptămânal precedentă" nu dupa 6 perioade de 24 ore!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

comentariu elinimat , te rog sa respecti regulementul forumului si membrii acestuia !! .

Citește și tu ca oamenii și nu te mai lega aiurea de mine, că văd că tot în cap îmi sari la fiecare postare de-a mea. Omul a scris CLAR de la bun început:

-dupa o pauza de 45h, incep luni dimineata la ora 7 o saptamana de lucru.

Așa cum ți-am spus și pe chat, limitează-te la banat useri și tras de urechi, nu te mai băga aiurea în seamă. N-a comentat nimeni nimic (Gongy, Mario, VT880) că erau și ei pe chat atunci, nimeni nu a spus că am greșit... te-ai găsit tu!!! Și culmea, fără motiv... ți se pare ție ceva ciudat la exprimarea mea și gata, te dai gogoașă...

Una peste alta, încercam să explic ceva unui ''șofer'', nu unui frizer sau ospătar, sunt convins că omul a înțeles exact și din prima ce am spus eu.

Numai tu nu.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

Va multumesc pentru raspunsuri. Am rugamintea sa nu va mai certati, tot ce facem este sa dezbatem niste situatii de care va puteti lovi cu totii la un moment dat, nu are rost sa va certati aiurea. Fiecare merge dupa cum considera el ca este legal, scopul este ca in momentul cand te opreste politia la control, sa nu iei amenda. Este?

Deci pentru costy67, ultima mea pauza saptamanala a fost de 45:02, deci dupa o pauza de minim 24h (chiar 31h voi face miercuri), pot incepe joi o noua saptamana ca sa conduc joi 10 ore, vineri 10 ore, sambata 9 ore si eventual si duminica putin? Inchid saptamana de lucru cu o pauza de 45h si-mi ramane de recuperat diferenta de ore pana la 45h (pentru pauza de miercuri) pana la finalul urmatoarelor 3 saptamani, corect?

Atata timp cat dupa cum spune regulamentul cat si in practica pauza saptamanala incepe dupa maxim 6 perioade a 24h, nu vad de ce nu as putea-o incepe dupa 2 perioade a 24h, eventual 3 perioade a 24h...

Eu unul consider ca e legal...

Mai asteptam pareri.

Va multumesc!

P.S.: Poate tragem o concluzie cat mai rapid, deoarece urmeaza sa o comit...sau sa trag lozul castigator :-)

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators
Articolul 6

(1) Durata de condus zilnică nu depăşeşte nouă ore.

Cu toate acestea, durata de condus zilnică poate fi prelungită la maximum zece ore, dar nu

mai mult de două ori pe parcursul săptămânii.

(i) „săptămână”: perioada cuprinsă între ora 00.00 a zilei de luni şi ora 24.00 a zilei de

duminică;

Poftim, copy/paste direct din 561. Observi că în primul citat, după cuvântul ''săptămânii'' este punct, da?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

Nu am spus ca nu este legal.Recunosc in acelas timp ca nu am citit atent primul tau mesaj.Am vazut ca pauza ta precedenta a fost mai mare de 45 ore mai tarziu!Mai specific doar ca urmatoarea pauza trebuie luata inainte de sfarsitul celei de a sasea perioade de 24 ore nu dupa ce se termina aceasta.Din umila mea experienta va spun ca totusi mergand cum spui tu.va fi ok,la un eventual control daca lucrezi cu un tahograf analog.Daca lucrezi cu un tahograf digital,la un eventual control va apare o incalcare a regulamentului,respectiv incalcarea art 8 paragraful 6.Si asta tine de problemele tehnice de care marea majoritate a soferilor fac abstractie.In legislatie se mai spune:(i) „o săptămână” semnifică perioada cuprinsa in intervalul luni, ora 00.00, până duminică, ora 24.00 dar asta nu inseamna ca nu poate fi inceputa o noua saptamana de activitate in oricare zi a saptamanii".Aici apare iar o alta problema tehnica.Ca sa poti incepe o noua saptamana de activitate conform legii trebuie indeplinita o anumita conditie pe care nu o expun aici.Explicatiile la ceia ce afirm aici le pot da doar cei avizati(cu experienta).Las la latitudinea lor daca vor sa o dea sau nu!Si cum umila mea experienta,cred ca nu mai este necesara pe acest forum,semnatuara mea va ureaza acelas lucru tuturor.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

intradevar asa este definita prelungirea programului la 10 ore,,,,,,,,,de max 2 ori pe parcursul saptamani,,,,,,,,,daca spunea de max 2 ori intre 2 perioade de repaus saptamanal erea ok,,,,poti reduce pauya zilnica la 9 ori intre 2 perioade de repauy saptamanal art 8 alin 4,,,,,,,,,,dar prelungirea la 10 ore nu merge.....asa scrie acolo

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

VIRGIL TIMIS

Ținând cont de ceea ce ai subliniat tu din 561, respectiv deosebirile între săptămâna calendaristică (definită explicit în regulament) și săptămâna de muncă (ce poate începe în orice zi a săptămânii calendaristice) putem trage următoarea concluzie:

Pe parcursul săptămânii de muncă (care poate începe într-o săptămână calendaristică și să se termine în cealaltă), putem conduce de maxim 4 ori câte 10 ore. Evident, ca să rămânem legali făcând asta, va trebui să conducem de doar două ori într-o săptămână calendaristică și de două ori în cealaltă, dar o putem face. Inclusiv în zile consecutive (sâmbătă-duminică-luni-marți, de exemplu).

Pe de altă parte, pauzele zilnice reduse (alea de 9 ore) sunt menționate explicit a fi făcute de maxim 3 ori între două perioade de repaus săptămânal, deci indiferent de ziua în care începem săptămâna de muncă.

Eu unul înțeleg că scopul cel mai important al Reg. C.E. 561/2006 este de a reglementa și asigura odihna șoferului, nu îngrădirea timpului de muncă. E obositor să bagi 4 zile la rând câte 10 ore, dar în caz de nevoie se poate face, legal.

P.S. Am fost puțin off-topic, recunosc. Oricum, sfatul meu pentru inițiatorul topicului este să nu facă așa cum s-a gândit inițial, banii pierduți pe o eventuală amendă (mulți/puțini nu contează) îi poate folosi în alte scopuri, poate mai potrivite.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

Ok, cri5tian, sa inteleg ca pot incepe o noua saptamana de lucru joi, doar ca nu trebuie sa depasesc 10 ore de 2 ori in saptamana calendaristica in curs, adica in noua saptamana de lucru pot sa lucrez 10 ore abia dupa ce intru intr-o noua saptamana calendaristica....

Multumesc pentru info!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

''Pe parcursul săptămânii de muncă (care poate începe într-o săptămână calendaristică și să se termine în cealaltă), putem conduce de maxim 4 ori câte 10 ore. Evident, ca să rămânem legali făcând asta, va trebui să conducem de doar două ori într-o săptămână calendaristică și de două ori în cealaltă, dar o putem face. Inclusiv în zile consecutive (sâmbătă-duminică-luni-marți, de exemplu).''

Esti sigur cri5tian pe ce spui tu??

Nu de alta dar asa incep aberatiile sau neintelegerile regulamentului.Nu vei avea cum sa conduci NICIODATA de maxim 4 ori intr-o saptamina de munca.Ai voie de maxim 2 ori deci pe viitor nu da informatii inexacte.

Pentru a intelege corect ,o perioada de lucru o ai intre 2 perioade de repaus,in acea perioada ai putea conduce de maxim 2 ori,nu de 4 cum spui tu,cite 10 ore.Spre exemplu ai liber marti si miercuri[deci ai facut repaus de minim 45 ore] de joi incepi saptamina de lucru si in saptamina urmatoare iei liber iar marti si miercuri [iar de minim 45 ore]In acest program poti conduce de maxim 2 ori cite 10 ore.Poate este o greseala de exprimare si ai fi vrut sa spui ca daca faci repaus de minim 45 ore miercuri si joi si iei acelasi repaus miercurea si joia viitoare atunci poti prinde intr-o saptamina calendaristica 4 zile cu cite 10 ore dar ATENTIE,vei avea 2 zile in saptamina 1 si 2 zile in saptamina 2,dupa zilele de repaus[de exemplu ai luni marti pe saptamina trecuta,faci miercuri ,joi repaus si apoi iar 10 ore vineri simbata.M-am lungit putin cu explicatia ,si este cam copilaroasa dar asa se intelege cel mai bine,in opinia mea

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Pentru a naviga pe acest site , trebuie sa respectati termenii Termeni de Utilizare.