Comunitatea soferilor profesionisti Sari la conținut

CECOR

Members
  • Număr conținut

    54
  • Înregistrat

  • Ultima Vizită

  • Zile Câștigate

    1

Orice postat de CECOR

  1. 1. Face saptamana de lucru de 6X24 2. Face saptamana de lucru cel tarziu pana la finalul zilei de duminica. Judecand in litera regulamentului, a doua varianta este cea corecta. Judecand in spiritul regulamentului si prima varianta este acceptabila. Specialistii in drept spun ca „spiritul legii” este definit ca fiind căutarea „sensului dorit de legiuitor”, adică a afla „ceea ce a vrut să reglementeze legiuitorul” prin emiterea actului normativ în discuţie (supus interpretării) Gasim sprijin normativ doar pentru a doua varianta (adica varianta lui Mario-Mihai este singura in concordanta exacta cu litera legii), dar anomaliile care se pot naste din aceasta interpretare au determinat specialistii Comisiei de Mobilitate si Trasnport din cadrul Parlamentului European sa ia in considerare ca valabila variant 45+24. Ei puteau sa exprime aceasta “rezolvare” doar ca o recomandare. Si a aparut in TRACE. Autoritatile nationale, care au fost interesate, au preluat aceasta “rezolvare”(si este materialul lui Mario de la www.gov.uk). In consecinta, avand in vedere spiritul regulamentului, care nu obliga un lucrator sa presteze o activitate atunci cand este in repaus (adica, daca ar intrerupe un 69 dupa 45 sau 24 ar fi legal), solutia este cea in concordanta cu spiritul regulamentului, deci varianta 1. Am sa verific softul de control cu privire la acest aspect.
  2. Pentru ca pot aparea astfel de anomalii, care ar fi trecute la "legale" doar printr-o intrerupere a repausului dupa 45 h sau 24 h, si ar aparea situatia ca un conducator auto este "certat" ca nu a intrerupt repausul. Asa ca a aparut aceasta "solutie" ca un 69 sa fie considerat 45+24, ca o recomandare pentru autoritatile de control. Chiar si autoritatea din UK, la adresa indicata de Mario: https://www.gov.uk/guidance/drivers-hours-goods-vehicles/1-eu-and-aetr-rules-on-drivers-hours#weekly-rest-periods face precizarea: " However, where such a rest period is of at least 69 hours in total and starts in one fixed week and ends in the next fixed week, it may be counted as 2 back-to-back weekly rests (eg a 45-hour weekly rest period followed by 24 hours) provided that no more than 144 hours (6 x 24 hours) have elapsed since the end of the previous weekly rest period and the beginning of the following weekly rest period."
  3. raspunsul o sa fie de genul : "avand in vedere obligatia impusa prin .....de a copia si stoca la sediul companiei datele din cartela conducatorului auto cel tarziu la un interval de...., tinand cont de capacitatea de stocare si transfer a datelor specifice a aparaturii de inregistrare in conformitate cu..... informatiile copiate din cartela conducatorului contin elementele obligatorii pentru o perioada suficienta a fi analizata in concordanta cu prevederile legale. Daca, datorita volumului de informatie necesar a se retine si capacitatii de stocare a cartelei tahograf, anumite informatii nu se pot vizualiza pentru o perioada mai lunga (mai mult de 28 zile), este necesar a se interpreta o alta arhiva apropiata temporal de perioada tinta. Totodata, informatiile rezultate in analiza datelor descarcate din cartela tahograf se completeaza cu cele din memoria tahografului, rezultand o informatie completa "
  4. Salutare, am verificat ce spuneti, si am analizat cateva descarcari din cartela conducatorului auto...Mda, dupa un interval de aproximativ 75 zile nu vad introducerile simbolului de tara. Mai analizez putin. Totusi, inspectorul putea sa verifice putin altfel. De exemplu, sa nu analizezeze o descarcare decat pentru o perioada rezonabila de 28/40 zile. Daca dorea informatii mai vechi, trebuia sa analizeze o descarcare apropiata de perioada respectiva, si vedea simbolurile. Adica, pe o descarcare din martie 2017(din cartela conducatorului auto) vede activitatile si din septembrie 2016, dar nu vede simbolurile de tara. Dar pe descarcarea din octombrie 2016 vede aceste simboluri din septembrie 2016.... De ce doar 75 zile (cu aproximatie) sunt vizibile aceste date? Studiez putin....
  5. Va salut. Daca tot vorbiti de vapor/tren, va anunt ca s-a modificat Nota de Orientare 6, cu privire la modul de înregistrare a perioadelor de timp petrecute pe un feribot sau într-un tren în care conducătorul auto are acces la o cușetă.
  6. Buna seara! Toate programele de interpretare, existente in piata, pot face asta.
  7. Mario Bandit, Gasesc initiativa ta buna. Termenii uzuali care sunt folositi in domeniul legislatiei transporturilor rutiere trebuie cunoscuti de catre cei implicati. Si cine este mai implicat decat conducatorul auto? Chiar si acest substantiv "conducator-auto" tinde sa inlocuiasca substantivul "sofer" . Eu ma declar multumit daca reusesti sa determini o parte a conducatorilor auto sa utilizeze termenul "PAUZA" atunci cand este obligatoriu sa se odihneasca si "REPAUS" atunci cand dispun liber de timpul lor. La alti termeni, de exemplu: PERIOADA, DURATA, ZI DE LUCRU, este mai greu datorita faptului ca limba romana permite utilizarea acestor termeni, in contexte diferite, cu referiri acoperitoare literar pentru mai multe scenarii. Referitor la PROGRAM, este adevarat ca acest termen nu apare in legislatia sociala, dar apare in OMTI 980/2011 obligatia sa intocmeasca programul de executare a transportului, deci sa "programeze", de aici si acest "program" care-l mai utilizeaza anumiti conducatori auto. Deci, te urmaresc... Totodata, putina intelegere si rabdare cred ca o sa-ti aduca o mai mare apreciere si din partea celor care nu te cunosc atat de bine si care nu au timp sa inteleaga ca intentiile tale sunt pozitive. Oltenii (si eu sunt oltean), cu felul lor original, isi arata iubirea de genul "Fa, fir-ar a dracului sa fii, te iubesc", de aia si vorbim mai repede (noi, oltenii), sa nu lasam pauza dupa "sa fii", ca daca tragi aer in piept chiar atunci, ramane doar "Fa, fir-ar a dracului sa fii" si te bate nevasta de-ti iese legislatia din laptop.
  8. Activitatea de transport interpretata de noi, adica cea descrisa in postarea initiala, si pentru care eu am exprimat punctul de vedere de mai devreme, are urmatoarele caracteristici: - principala activitate a conducatorului auto nu este cea de conducere a vehiculului; - nu are un caracter permanent; - aceasta activitate nu are un caracter mixt, adica acest conducator auto nu a fost si nu o sa fie niciodata in situatia de a respecta Regulamentul 561, adica nici inainte de a face aceasta operatiune si nici dupa incheierea acestei operatiuni, el nu o sa conduca vehicule sau o sa desfasoare activitati care intra sub incidenta regulamentului. De aceea am facut trimiterea la Nota de Orientare 5, care spune regulamentul se aplică conducătorilor auto care efectuează acest tip de serviciu exclus numai în măsura în care aceștia efectuează, de asemenea, activități care intră în domeniul de aplicare a regulamentului și numai în legătură cu activitățile „incluse” respective. Ce spune colegul Mario, mai sus, este perfect corect si asa trebuie procedat in cazul in care se alterneaza activitatile IN SCOP cu OUT SCOP. Evident, cele din OUT SCOP trebuie inregistrate, asa cum precizeaza si el. Dar nu am abordat aceasta situatie, in cadrul discutiilor noastre, fiind vorba doar de activitati OUT SCOPE. Exemplul este urmatorul: Un mecanic auto conduce un autoatelier de interventii si reparatii mecanice, in jurul atelierului service (sediului), cel mult 100 km. Activitatea lui principala nu este cea de conducator auto, nu are cunostinte profesionale in acest domeniu. Efectueaza aceasta activitate de mecanic de mai bine de 10 ani. In toata aceasta perioada trebuia sa utilizeze functia OUT OF SCOPE a aparatului tahograf?
  9. Inteleg ca este vorba de o persoana fizica care detine un autovehicul cu MTMA ≤ 7,5 to si care efectueaza transporturi necomerciale. Doriti sa gasiti raspuns la doua intrebari: 1- este nevoie de o autorizare a acestui tip de transport? 2- se respecta prevederile Regulamentului 561/06? Raspunsuri: 1. Nu este nevoie de o autorizare, avand in vedere ca în conformitate cu prevederile art. 1 alin. (5) lit. a) din Regulamentul (CE) nr. 1.071/2009, prevederile privind accesul la ocupaţia de operator de transport nu se aplică transporturilor în interes personal efectuate de către persoane fizice, cu vehicule rutiere deţinute de acestea, indiferent de capacitate; (OG 27/2011, articolul 11, litera m) 2. Asa cum si alti colegi au mentionat in postarile anterioare, Regulamentul 561 nu se aplica in acest caz, avand in vedere prevederile articolului 3, litera h)- vehicule sau un ansamblu de vehicule cu o masă maximă autorizată care să nu depășească 7,5 tone utilizate pentru transporturi de mărfuri în scopuri necomerciale; Avand in vedere ca principala activitate a conducătorului auto nu este cea de conducere a vehiculului, si avand in vedere ca tipul de transport este “in afara domeniului” Regulamentului 561/06, tinand cont de dispozitiile Notei de Clarificarea nr. 5 a Comisiei (nu trebuie inregistrate activitatile efectuate in totalitate in afra domeniului), nu este nevoie de a se respecta prevederile Regulamentului 165/2014, articolul 36 ( dovada activitatilor pentru 28 zile) datorita faptului ca aceste inregistrari au rolul de a se putea verifica respectarea Regulamentului (CE) nr. 561/2006, dar situatia in cauza este exceptata pe toata durata ei dar si anterior/posterior desfasurarii.
  10. In situatia dumneavoastra Regulamentul 165/2014, articolul 34, aliniatul (3), litera b, prevede: Statele membre nu impun conducătorilor auto o cerință de a prezenta formulare care să ateste activitățile lor în intervalul în care s-au aflat departe de vehicul. Concluzia logica este ca ar fi suficient sa va introduceti date manual pe cardul tahograf astfel incat toata perioada cat cardul a fost scos sa se justifice. Din pacate, in practica este „putin diferit”, fiind posibila intalnirea cu un agent de control care nu cunoaste prea bine prevederile legale, in special pe teritoriul Ungariei, si care sa „ramana surprins” de lipsa unui formular care sa ateste repausul prelungit (concediul)…Sunt foarte dese aceste situatii care reprezinta un abuz plecat de la necunoasterea legilor. Pentru a evita astfel de discutii, un formular va poate asigura confortul calatoriei. Deci, introduceti manual datele in memoria cardului si ( imi pare rau, dar este total neprofesionist acest sfat, insa practica difera putin fata de teorie) sa aveti un formular care sa acopere aceasta perioada.
  11. Este un subiect care s-a discutat si la CORTE, concluzia a fost identica cu solutia mea, prezentata aici. Sper sa pot face rost de un material de la cineva de la CORTE, in acest sens, si sa vi-l pot prezenta. Dar, abordarea este cea mentionata de mine. M-am lovit de chestiunea asta acum doi ani, aproximativ, interpretarea mea fiind putin diferita atunci ( mai exact, pana atunci am considerat ca daca utilizezi repausul saptamanal redus ca sa castigi 6x24, atunci il compensezi). Reactiile voastre mi-au placut, cei 3 care ati intervenit (Cri5stian, Mario Bandit si Cico_3504). Cri5stian a facut o sinteza super frumoasa la un moment dat si Mario a zapacit telefonul cu schitele alea :). Cico_3504 a plecat putin gresit cu interpretarea dar a corectat. TRACE? Iar am mai gasit o greseala acolo.... Dar...asta in subiectul urmator!
  12. Subiectul acesta nu este abordat in literatura de specialitate. Totusi, va transmit comentariul VOSA, la pagina 13, din urmatorul material: https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/410321/Simplified_Guidance_-_EU_drivers__hours___working_time_rules.pdf
  13. Va ofer si raspunsul la intrebarea adresata: Cerința de repaus săptămânal este aceea că în termen de două săptămâni consecutive, trebuie să fie efectuate cel puțin două repausuri săptămânale, dintre care cel putin unul trebuie să fie un repaus saptamanal normal. In exemplele date de mine, in postarea initiala, se respecta aceasta cerinta, respectiv se regasesc un repaus saptamanal normal si mai multe repausuri saptamanale reduse. Deoarece alaturi de repausul saptamanal normal este necesara prezenta doar a unui repaus saptamanal redus, pentru a satisface cerinta minima legala pentru doua saptamani consecutive, numai unul dintre repausurile saptamanale reduse trebuie compensat. Astfel: - in exemplul 1 se compenseaza unul dintre cele doua repausuri saptamanale reduse din saptamana 2. - in exemplul 2 este suficienta compensarea la fel ca in exemplul 1, deci a unui repaus din saptamana 2 care este comuna pentru saptamanile consecutive 1-2 si 2-3. Daca se alege compensarea repausului saptamanal redus din saptamana 1 (cu toate ca nu este nevoie, el nefiind utilizat nici macar pentru cerinta de 6X24), in continuare trebuie compensat si unul din saptamana 2. Celelalte repausuri saptamanale reduse au rolul doar de a asigura cerinta legala de 6X24 ore intre perioadele de repaus saptamanal. Concluzie: In oricare doua saptamani consecutive trebuie sa se compenseze cel putin un repaus saptamanal redus, dintre cele efectuate alaturi de un repaus saptamanal normal.
  14. Deci, ca sa inteleg bine, voi spuneti ca trebuie sa recuperez TOATE repausurile saptamanale reduse, adica 2 in primul exemplu (cele din saptamana 2) si 3 in al doilea exemplu ( 1 in saptamana 1 si 2 in saptamana 2)?
  15. cico_3504, am urmarit mai multe postari ridicate de tine si concluzionez ca ai cunostinte in domeniul legislatiei sociale. Nici eu nu sunt un incepator, poate nu ma ridic la nivelul tau de cunoastere dar mai am timp sa invat. Acesta este si motivul pentru care urmaresc toate postarile de pe acest forum, si te rog sa ma crezi daca-ti spun ca imi notez o mare parte dintre ele. Referitor la materialul postat de mine, pot sa te asigur ca ambele exemple sunt corecte din punct de vedere legal. Referitor la numarul repausurilor reduse efectuate in aceste simulari, daca citesti cu atentie prevederea legala pe care am reprodus-o in acel material, o sa ajungi la concluzia ca nu s-a produs o incalcare. Daca numeri cu atentie zilele dintre primul repaus saptamanal normal al saptamanii 1 (exemplul 1) si urmatorul repaus saptamanal (este unul redus) o sa constati ca sunt exact 144 ore. Si-ti si explic de ce: saptamana de lucru incepe miercuri la ora 0, deci trebuie incheiata cel tarziu in ziua de luni a saptamanii viitoare la ora 24. Asa se si intampla= miercuri+joi+vineri+sambata+duminica+luni =6 zileX24 H=144 ore. Am insistat asupra acestui aspect, cu scuzele de rigoare pentru insistenta, datorita faptului ca ai mentionat in doua postari aceasta "greseala". Deci, ce este acolo este absolut corect si legal. Nelamurirea mea era: care dintre acele repausuri saptamanale reduse trebuie recuperate? Doar unul dintre ele, doua sau toate?
  16. In cazul in care se efectueaza mai multe repausuri saptamanale reduse, intr-o saptamana sau in doua saptamani consecutive, pentru care dintre acestea se compenseaza reducerea? In conformitate cu dispozitiile articolului 8, aliniatul (6) din Regulamentul 561/06, Pe parcursul a două săptămâni consecutive, un conducător auto trebuie să efectueze cel puțin: — două perioade de repaus săptămânal normale sau — o perioadă de repaus săptămânal normală și o perioadă de repaus săptămânal redusă de cel puțin douăzeci și patru de ore. Cu toate acestea, reducerea se compensează cu o perioadă de repaus echivalentă luată în bloc, înainte de sfârșitul celei de-a treia săptămâni care urmează săptămânii în discuție. Puteti spune, in cele doua scenarii de mai jos, pentru care repausuri saptamanale reduse se compenseaza reducerea?
  17. Mario, nu pot decat sa fiu de acord cu tine. Explicatia este completa si corecta... Ai scris din telefon?
  18. Ce ziceti de urmatoriul scenariu? Cel cu cardul defect: - Cand se aseaza la postul de conducere, imprima doua rapoarte (identice) din memoria aparatului tahograf pe spatele caruia, in rubricile existente, completeaza numele,numarul cardului tahograf, semnatura. Mentiunea “ card defect” se scrie pe aceste print-uri. Un print il inmaneaza conducatorului care are cardul bun. - Cand termina operatiunea de conducere si se aseaza pe locul din dreapta, imprima alte doua rapoarte (identice) din memoria aparatului tahograf pe spatele carora face aceleasi notari. Mentiunea “ card defect” se scrie pe aceste print-uri. Un print il inmaneaza conducatorului care are cardul bun. Daca nu se doreste efectuare a doua print-uri, se face unul singur dar la destramarea echipajului se fac copii ale acestora si se inmaneaza conducatorului care are cardul bun. Cel cu cardul bun: - Introduce cardul tahograf in slot 1 atunci cand conduce si in slot 2 atunci cand sta in dreapta, ca sofer asistent. Acesta primeste printurile completate pe spate de catre conducatorul care are cardul defect si le pastreaza. El nu completeaza nimic pe aceste print-uri. Pentru ca aparatul tahograf nu inregistreaza activitate in “echipaj”, este necesar ca dupa desfiintarea echipajului sa existe rapoartele imprimate de soferul cu cardul defect astfel: - Conducatorul cu cardul defect le pastreaza si le prezinta la control in trafic 28 zile, apoi le preda la sediul companiei. - Conducatorul cu cardul bun, le prezinta la control in trafic 28 zile, apoi le preda la sediul companiei.
  19. Tips ferry; ferry symbol may be used only 2 times during an interrupted sleep by ferry or train 1)Parking and wait for ferry;push break and out country 2)Start run to the ferry;push ferry-train and start run to the ferry, during this operation may it only be regitered runtime-worktime 3)Parking on the ferry and push break 4)Start run off the ferry to paking place; push ferry-train and start run off the ferry, during this operation may it only be registered runtime-worktime 5)Parking and push break...After compllet 11 hours break,everything inside 24 hours you can drive again Ma chinui sa gasesc o logica in textul de mai sus. Inteleg ca introduce simbol ferry atunci cand se afla in parcare si urmeaza a se imbarca (deci apasa ferry apoi misca masina - deci ferry se dezactiveaza automat!), apoi selecteaza "pat" pentru perioada petrecuta pe vapor si, inainte de a debarca, introduce -din nou- simbol ferry (si misca masina imediat, debarcand, deci simbolul ferry se dezactiveaza). Introduce din nou "pat" in parcare.... Pai...este o incalcare a regulamentului, repausul fiind intrerupt iar derogarea de ferry nu actioneaza... Totusi, cred ca nu am inteles bine...
  20. Inteleg ca exista pareri diferite cu privire la posibilitatea aplicarii derogarii in cauza pentru un repaus zilnic normal luat în două tranșe (cel puțin trei ore + cel puțin nouă ore). Sunt sigur ca amandoi ati ajuns la concluzia corecta, respectiv ca se poate. Poate ca diferentele de opinii dintre voi pleaca de la o alta interpretare, respectiv a sintagmei „această perioadă poate fi întreruptă de două ori” si unul dintre voi considera ca un repaus zilnic normal luat in doua transe a fost deja „intrerupt” ….si nu mai se poate intrerupe de inca doua ori. In fapt, repausul zilnic normal luat in doua transe nu este „intrerupt”, el este pur si simplu luat in doua transe. Derogarea in acest caz, respectiv intreruperea in cauza (de doua ori si insumat o ora), nu se poate aplica o data pentru intervalul de 3 ore si apoi inca o data pentru intervalul de 9 ore, pentru ca ar insemna patru intreruperi. Evident, trebuie sa existe doar doua, insumat o ora.
  21. Regulamentul 561/06, Articolul 9(1) Prin derogare de la articolul 8, atunci când un conducător auto însoţeşte un vehicul transportat cu feribotul sau cu trenul şi efectuează în acelaşi timp o perioadă de repaus zilnic normală, această perioadă poate fi întreruptă de două ori cel mult de alte activităţi a căror durata nu depăşeşte o oră. Pe parcursul acestei perioade de repaus zilnic normală, conducătorul are acces la o cuşetă. Deci, această derogare permite unui conducător auto să întrerupă o perioadă de repaus zilnic normală (11ore sau 3+9 ore) de două ori cel mult (si insumat o oră) atunci când însoțește un vehicul transportat cu trenul sau cu feribotul.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Pentru a naviga pe acest site , trebuie sa respectati termenii Termeni de Utilizare.