Comunitatea soferilor profesionisti Sari la conținut

catais

Members
  • Număr conținut

    21
  • Înregistrat

  • Ultima Vizită

  • Zile Câștigate

    1

Postări postat de catais

  1. Caline, da-mi tu un exemplu de termen cu nuanta depreciativa care poate fi aplicat in cazul asta si sa nu jigneasca pe cineva. S-a descalificat singur, si am dreptul sa-mi exprim opinia (negativa) despre el cumva. Am incercat cit de mult sa nu jignesc.Dar nu-i departe de Bandit...inseamna cam acelasi lucru

  2. Deci hai sa lamurim: Pe o postare care a ajutat o multime de colegi sa-si gaseasca un loc bunisor de munca (cu unii dintre ei m-am intalnit peronal in baza si mi-au multumit). Postare la care am avut si aprecieri pe Forum si care, in fine era de interes general se gaseste unul din admini sa-mi inchida contul pentru ca nu i-au convenit datele din profil, cind putea fi scris orice acolo? Pai ti-as intoarce exemplul cu scroafa si pinguinii si hai sa vedem unde erau prioritatile ? Cine stie cati colegi interesati au ramas pe dinafara doar pentru ca a fost blocat subiectul ? Cit de etic ti se pare asta Cristi ?

  3. Ca naiba , sper sa se incalzeasca de Paste

    16 minutes ago, cri5tian said:

    Ooops :D Mai bine mă ascultai... :D

     

    Nu-i nimic de ascuns man, orice admin iti poate accesa ID-ul si verifica istoricul. Mai mult daca te uitai la nick e Cata IS

     

    Am avut profilul completat corect pina azi la pranz, uite ca l-am schimbat, nu putem vorbi ? Dar eu vreau sa stiu nemernicul ala (nemernic=Bandit) de ce mi-a inchis contul cind putea fi completat orice acolo.?

     

     

    Nu era nimic de ascuns, ba era postat si numarul meu de telefon...ca sa vezi ca nu-i nimic de ascuns

     

    • Haha 1
  4. Nu e. Sau, in fine, poate asa pare sa arate pe dinafara. Dar crede-ma am un motiv foarte valid sa obtin un raspuns la toata treaba asta. Nu e cel mai important subiect de pe Forum, sau poate cel mai putin important...dar e un subiect, si e al meu. Daca ma lamureste cineva multam"fain, daca nu nu-i bai

  5. 29 minutes ago, Danny said:

    Si ce ai de pierdut daca completezi respectivele campuri cu datele adevarate? Te cauta careva pe acasa sau ce, ca nu inteleg? Galati e un oras mare ... in care traiesc multe persoane cu varsta ca a ta. Deci nu vad ... ce e asa mare secret?

    Omule, nu sunt nici din Galati si nu am 37 de ani asta e problema. Are vreo relevanta daca as fi pus date reale? Ceva care sa justifice obligativitatea si care sa poata fi garantat ca fiind real ?

  6. Nu vad de ce e important ce am de pierdut sau de castigat. Eu am pus o intrebare si vad ca nu-mi raspunde nimeni la obiect ci in loc de raspuns sunt luat la intrebari...ha ha ha.

    imi aduc aminte de mesterii aia care cind nu erau in stare sa-ti faca ceva te luau la intrebari :"...da matale ce-ti trebuie...?"

    Deci foloseste cuiva obligativitatea de a completa profilul cu date care pot fi neconforme, va rog? Multumesc

  7. Asta e clar, cu totul de acord, nu vorbim de ce e evident. Tot ce tine de persoana mea le consider date personale. Ma refer la situatia in care datele postate nu sunt reale. Regulamentul cere completarea corecta a datelor de profil. Ei bine accepta ca sunt useri care nu au completate CORECT datele de profil ci au completat cumva campurile obligatorii doar sa se poate inregistra. Ce faci cu cei care nu au completat CORECT ? Decat niste date false mai bine deloc. Si atunci nu-i mai bine sa lasi la latitudinea userului daca sa completeze sau nu si sa nu impui aceasta obligatie despre care nu ai nici o garantie reala. Macar asa stii ca cine a vrut sa declare ceva a declarat corect pentru ca asa a vrut, nu pentru ca i s-a impus.

  8. Adica atata vreme cit nu exista nici o garantie ca datele de utilizator au fost completate corect de unde vine obligatia asta?

    Cine garanteaza si cui ca datele userului sunt conforme? Si atit mai mult cui foloseste afisarea unor date despre care nu stim daca sunt reale? Ca ar fi frumos si etic, de acord , dar atunci de ce sa existe obligatie ?

  9. Salut. Hai sa pun si eu ceva gaz pe foc, dar pentru ca nu sunt foarte sigur ma feresc sa fac remarci. Doar cit am inteles:

    Deci din ce stiu eu angajatorul iti va plati catre stat doar taxele aferente salariului de baza. Dar soferul realizeaza venituri din munca prestata prin salariu plus alte "sporuri", prin asta intelegand diurna , ore suplimentare, nopti in cabina, sarbatori lucrate...ce-or mai fi. Ei bine , nu cred ca toate cheltuielele astea sunt deductibile. Adica din ce realizezi ca venituri suplimentare ce poti deduce ca si cheltuieli neimpozitabile si ce nu ? Cind vine fisa de declaratie fiscala la sfarsit de an si vezi ca din ...sa zicem 20000 E incasati ca si ce numim "diurna" de fapt 10000E sunt scutiti de taxe iar pe 10000 trebuie platiti impozit, calculul facindu-se prin incadrarea intr-un plafon de impozitare ce include toate veniturile impozitabile pe anul respectiv, deci inclusiv salariul. Ar trebui stiut care sunt sumele maxime pe care statul , care o fi, le accepta ca fiind cheltuieli nesupuse taxelor. Altminteri plata acestor datorii catre stat e obligatia ta. Nu te achiti, te leaga. Poate nu anul asta, dar nu-i departe...Cum e ?

  10. ha ha , pot sa confirm. Am ajutat un coleg printr-un anunt pus aici pe forum sa se angajeze la o firma in Belgia la care nici nu visa. Ma intalnesc cu el la baza la perioada de pregatire si-i zic omului daca mai are colegi, amici ,etc care vor sa vina la treaba sa-i cheme acum ca inca mai era nevoie de soferi. Am ramas blocat....Imi zice ca nu exista ..ca daca incep sa vina romani se impute treaba...Avea doua zile de cind venise in firma...ai atrag atentia ca daca as fi judecat si eu dupa mintea lui  ramanea in continuare la jobul lui de rahat de unde venise.si-mi zice ca asta-i treaba...Plus o groaza de alti colegi care prefera sa vada rusi , portughezi etc in jurul lor decit sa aduca un coleg roman...mi se intoarce... Oameni de rahat n-ai cum sa impingi ceva inainte...fiecare cu frustrarile lui de om marunt

    • Like 2
  11. invat, invat...

    Bun, sunt 48 de ore pe saptamina. Mai precis peste 208 ore pe luna nu poate sa-ti ceara nimeni lucra pe salariul de baza. La 13-15 ore de program zilnic scazind 1 ora pauza tot iesi undeva la vreo 300 ore lucrate pe luna. Hai sa zicem ca sunt 100 ore lucrate in plus diferenta. Cum se reglementeaza legal plata acestor ore , te rog ?

  12. OK. Atentie nu e obligatoriu ca la final cind trageti linia veniturile sa fie considerabile. Salariul poate fi foarte mic si de asemenea si diurnele, dar e obligatoriu ca TOATE cele de mai sus sa fie platite si trecute pe statul de plata indiferent daca e mult sau putin. Dar nu mai putin decit minimele pe care le prevede legea.

    Acum trebuie inteleasa si situatia in care sunt angajatorii. nu toti isi permit sa plateasca altceva mai mult decit minimul prevazut de lege. Dar nici nu pot avea pretentia sa aiba servicii de top pe bani putini. Intrebati de cati bani vrea sa-i lucrezi. Bani putini inseamna servicii de rahat si trebuie clar inteles lucrul asta. Nu are rost sa performam, stricam piata si se ajunge sa nu se mai faca nici o diferenta intre un sofer cu experienta si un incepator. Un sofer pe care firma se bazeaza ca om de baza va fi calarit in permanenta ca om de baza adica va fi trimis in permanenta sa faca joburile pe care ceilati nu le acopera. Faceti o comparatie la sfarsitul lunii cu statele de plata ale colegilor. Pentru un bonus minim probabil de 100-200 E la leafa in comparatie cu ceilalti ati muncit dublu si v-ati scos din sanatate. Bravo. Daca sunteti om de angajament o sa fiti "angajat" in permanenta fara a avea beneficii pe masura efortului. De aia zic intreaba de la bun inceput de cati bani vrea omul sa-i lucrezi si lucreaza de banii aia.

     

  13. Recomandarile mele sunt pentru cine vrea sa lucreze legal. Cine prefera sa faca aranjamente cu angajatorii crezand ca iese mai castigat asa...problema lui , nu ma pronunt. Daca vreun patron incearca sa va ia de fraier si nu pune pe hartie toate conditiile in care se reglementeaza activitatea aveti doua variante. Fie nu va complicati viata cu ei. sau angajati.va si cu prima ocazie cind nu va convine ceva dati-i in gat. E destul de lucru pentru toata lumea, n-aveti ce pierde.

    Bafta

  14. Patronii fac exact ce ar trebui sa faca un om normal la cap care stie sa se targuiasca sa-si mareasca profitul, Problema e cu colegii care nu stiu cum sa se targuiasca. Nimeni nu te instruieste cum sa te angajezi pe undeva. In primul rand trebuie facute ceva precizari aproape general valabile:

    -aproape nimeni nu mai plateste dupa competente, diferenta dintre un sofer experimentat si un incepator e minima asa ca nu va mai bateti cu pumnul in piept ca faceti si dregeti atita vreme cit asta nu aduce profit in buzunarul personal. E problema fiecaruia daca vrea sa-si scoata peri albi in cap pe nimic.

    -ceea ce conteaza e disponibilitatea de timp. contractele de munca legale se incheie la 8 ore de program, 5 zile pe saptamina. orele de munca pentru care sunteti platiti trebuie precizate in contract alaturi de salariul de angajare. Asta e foarte important , ca de aici se trag toate belelele. Multi se angajeaza ca la munca campului cu plata la zi, Nu e in regula si in tot cazul nici un angajator nu iti poate incheia contract de munca cu plata la zi. Deci se incheie contract cu salariul de baza pentru 8 ore lucrate si pentru restul se platesc suplimentare. Diurnele zilnice se platesc pentru deplasari dar multi conditioneaza acordarea diurnelor pentru un anumit numar de ore lucrate zilnic  de ex. peste 8 ore pe zi.

    -cardul tahograf e cardul nostru de pontaj al orelor pentru care suntem platiti. Inregistrati orice minut folosit in interesul firmei ca si "timpi de lucru- alte activitati" optiunea timp la dispozitie nu se foloseste decit in citeva cazuri particulare si nu este normata ca timp platit.

    Respectarea regulamentului de trafic e de responsabilitatea fiecarui sofer si nu a angajatorilor sau dispecerilor. Nu aveti la ce a da socoteala nimanui de ce ati facut pauze  de 11 sau 13 ore sau n-ati facut program de 13 ore NIMANUI. Datoria noastra e sa justificam fiecare minut pentru care suntem legal platiti. Ziua are 24 de ore pentru toata lumea iar plata se face pentru un anumit numar de ore lucrate pe zi.

    Daca sunteti pe punctul sa bateti palma pentru un loc de munca cereti un draft de contract in prealabil sa stiti ce semnati. Salariul, orele de munca si obligatiile trebuiesc precizate obligatoriu.restul e vax. Orice nu e trecut in contract nu se discuta. orice alte obligatii sau plati suplimentare apar dupa trebuiesc completate si adaugate la contract ca anexa. Ce nu e trecut in contract nu exista, sa fie clar, din punct de vedere legal. Deci nu bateti drumul pina la capatul Pamantului sa va treziti ca sunteti pusi sa semnati nu stiu ce. Cereti un draft de contract in prealabil.

    Deci pentru cine are putere de munca si vrea sa mai stranga un banut muncind la 13 ore de progam: 1-salariu de baza pentru 8 ore de program pe zi / 5 zile pe saptamina, 2.plata ore suplimentare pentru cit permite diferenta la regulamentul de trafic: 13-15 ore pe zi. 3.plata pentru lucru in week-enduri. 4.plata pentru lucru in timpul sarbatorilor legale. 5. diurna zilnica pentru deplasari. 6.plata pentru nopti facute in cabina.7.alte plati pentru munci/competente care nu fac parte din fisa postului. Cam astea ar fi retributiile la care aveti dreptul si de care trebuie sa va interesati. Nu cred ca va doare gura sa cereti o hartie in care angajatorul sa va zica cum va face aceste plati. NU EXISTA ANGAJARE CU ZIUA legal.

     

     

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Pentru a naviga pe acest site , trebuie sa respectati termenii Termeni de Utilizare.