Comunitatea soferilor profesionisti Sari la conținut

sxn

Moderators
  • Număr conținut

    716
  • Înregistrat

  • Ultima Vizită

  • Zile Câștigate

    11

Orice postat de sxn

  1. sxn

    Clima tgx

    E normal sa se infierbinte compresorul, conducta de refulare a compresorului, filtrul, si circuitul radiatorului de condensare pana la supapa de expansiune. Agentul refrigerator se comprima si cedeaza caldura pentru a se lichefia. Ai undeva pe circuitul expus o eticheta cu atentionarea " Nu atinge!" tocmai pentru ca e fierbinte.
  2. De ce ai tine cardul in tachograf in perioada cand nu esti la munca ? Pe tura ta il folosesti normal iar cand ti se termina tura il scoti.
  3. Buna! Te incadrezi linistit. Ai 41 ore repaus in saptamana cu duminica libera. Repaus redus, minium 24 ore. Tu ai 41de ore si mai ai de recuperat 4 ore in urmatoarele 3 saptamani. In saptamana cu duminica +luni libere ai 65 ore de repaus. Repaus normal minim 45 ore. Se compenseaza si cele 4 ore lipsa de saptamana trecuta. Am facut calculul strict la perioada zilnica de lucru 7-14.
  4. PROGRÁM, programe, s. n. 1. Plan de activitate în care sunt stabilite (în ordinea desfășurării lor) etapele propuse pentru o perioadă dată; desfășurare a activității (individuale, dintr-o instituție) după un astfel de plan. 2. Expunere (scrisă) a principiilor, scopurilor etc. unei organizații politice, sociale, culturale etc. 3. Programă. 4. Ordinea după care se desfășoară o emisiune de radio sau de televiziune, un spectacol etc.; ansamblul părților unei asemenea emisiuni, ale unui spectacol etc. ♦ Foaie de hârtie, publicație, broșură în care este prezentat un program (4). 5. Ansamblu de instrucțiuni codate, folosit de un calculator pentru rezolvarea unei probleme. – Din fr.programme. Sursa : DEX (dicționar explicativ)
  5. sxn

    Discuții!

    Putem avea acesta discuție în privat. Nu are rost să discutăm politică aici.
  6. sxn

    Discuții!

    Să fii fericit SashaTulcea!
  7. De ce nu? Ai 2500 de euroi in job la o luna si jumătate de trăit în conserva. Jumătatea de lună următoare nu ai nimic sau doar 1200 Euroi. Asta este venitul șoferului pe comunitate. Salariul e undeva la 1500 Euro ,net la 175 ore /lună. Restul e diurnă sau normă de masă zilnică dată de legislația țărilor în care munciți!
  8. sxn

    Salariu

    https://www.avocatnet.ro/forum/discutie_265307/contract-colectiv-de-munca-transporturi.html'
  9. sxn

    Discuții!

    Să răspund întrebătorului. Da, îmi e rușine să lucrez și să stau în România. Am încercat până la 51 ani. Nu mai am timp și răbdare de Românica. Îmi pare rău !
  10. sxn

    Discuții!

    Și oare de ce au plecat, Sashatulcea? Pentru că până în 2011 aveam un contract colectiv pe ramură care ne asigura un salariu decent cu perspective căt de cât avantajoase . De atunci avem doar salariul minim, la fel cu necalificații. Cum să nu pleci la o ofertă salarială mai bună și cu o perspectivă de retragere, cel puțin decentă.
  11. Conform codului muncii exista o procedura de anchetare si imputare a pagubelor produse de catre angajati. Iti recomand sa contactezi un avocat specializat pe legislatia muncii.
  12. Poti folosi cu incredere functia " Cauta " din pagina principala a forumului inainte de a posta , sau poti da clic pe link ul de mai jos. http://forums.soferii.ro/index.php?/search/
  13. Nu selectezi inchidere pe tachograf.la schimbarea soferilor la volan.Deschiderea si inchiderea perioadei de munca zilnica se fac in termenii subliniati de catre cri5tian. Aceste lucruri ar trebui sa fie clare de acum dar vad ca tot in ceata suntem. Cred ca asta se datoreaza faptului ca suntem superficiali in ceea ce priveste obligatiile si drepturile noastre de muncitori cu rezervele date de munca desfasurata in domeniul transporturilor, a superficialitatii in tratarea contractelor de munca, a fiselor postului a contractelor colective pe ramura sau pe agent economic., a normelor date de comisia europeana .....etc.
  14. Incearca la Carrion Expedition S.R.L.. Lla nivel declarativ, in 2009, atunci cand au venit in Romania erau ceii care angajau soferi cu posibilitatea asta.Dupa o anumita perioada de munca la ei in companie, te evaluau si iti incredintau un astfel de contract Era oferta undeva la 8000 Euro ca si avans si posibilitatea de a plati leasingul muncind cu contract direct la divizia comerciala a lor (casa lor de expeditii). Iti asigurau contracte de transport suficiente pentru plata ratelor, cheltuielilor curente a societatii tale, precum si un beneficiu multumitor. Presupun ca mai e valabila oferta. Cel putin eu nu am auzit sa se fi renuntat la ea.
  15. Eu as complecta la raspunsul lui "cico_3504", ca daca se ofera din start salariu de necalificat, nu poate fi o companie serioasa. Daca iti spuneau, de exemplu, ca se acorda un salariu minim ca si muncitror calificat, cu sporurile si deducerile de rigoare (adica 150% din salariu minim pe economie+ sporurile de ore suplimentare, de noapte, etc.) si se va renegocia salariul dupa evaluarea activitatii in perioada de proba, cred ca era ok. Asa cum ai primit raspunsul eu zic sa uiti de ei. Diurna cu care va tot amagesc acesti "stapan si vanzatorii de scalvi", si de multe ori o ofera ca si salariu, nu e plata muncii depuse, e doar indemnizatie de deplasare+ cazare (+transport) a lucratorilor care isi desfasoara activitatea departe de sediul companiei o anumita perioada de timp.
  16. sxn

    Ce te-ar interesa in forum si cu ce as putea sa te ajut ?

     

    Cu drag,

    Sorin Irimies

    1. Paula

      Paula

      Buna seara.

      Suntem echipaj gata format si suntem interesati de o firma serioasa.

       

      Multumim,

       

       

       

  17. Alte cerinte ai de la angajator sau doar sa traiesti in "camping" ? Daca da, te rog sa ni le spui si noua. Noi cerem angajatorilor sa-si detalieze oferta de munca cu: salarizare, diurna, conditii de munca si cazare,.....etc Am vrea sa vedemca acelasii lucru sau mai mult decat atat ca isi doresc si candidatii la un loc de munca. .
  18. @cri5tian Aici ai prevederile din Codu Muncii privind contractul colectiv de munca. Lege care nu e abrogata. " TITLUL VIII - Contractele colective de muncă Art. 229. [definitia legala si obligativitatea contractului colectiv de munca] (1) Contractul colectiv de munca este conventia incheiata in forma scrisa intre angajator sau organizatia patronala, de o parte, si salariati, reprezentati prin sindicate ori in alt mod prevazut de lege, de cealalta parte, prin care se stabilesc clauze privind conditiile de munca, salarizarea, precum si alte drepturi si obligatii ce decurg din raporturile de munca. (2) Negocierea colectiva la nivel de unitate este obligatorie, cu exceptia cazului in care angajatorul are incadrati mai putin de 21 de salariati. (3) La negocierea clauzelor si la incheierea contractelor colective de munca partile sunt egale si libere. (4) Contractele colective de munca, incheiate cu respectarea dispozitiilor legale, constituie legea partilor. " In rest o sa te rog sa citesti mai atent postarile si sa nu provoci discutii aiurea in functie de ceea ce ti se pare tie ca am scris.Daca nu intelegi ceva intreaba sau ia un dictionar pentru edificare De la inceput am facut referire la acest contract de munca si nu la cel cadru la nivel de ramura.
  19. Si daca nu reusesti sa-ti editezi postarile ce te costa sa ceri cuiva sa te ajute ? Stiam ca 1/2 de ora aveai dreptul sa faci modificari in postari.
  20. http://forum.kstvervoer.com/myfiles/contcol.pdf Nu editez in functie de raspunsurile tale. Faceam doar o complectare la acea postare si am vazut dupa ce am salvat-o ca ai postat si tu ceva.
  21. Eu cred ca stiu limba romana destul de bine ! Poate te mai informezi putin si tu in privinta legislatiei muncii. Poti fi categoric in exprimare doar cand esti convins 100% altfel cred ca postezi doar de dragul postarii.
  22. Contract colectiv de munca, regulament de ordine interioara fisa postului, etc sunt necesare in orice companie. Ceea ce-mi spui tu, se refera la contractul cadru pe ramura si intradevar nu mai avem din 2011. Acel contract cadru stabilea doar niste plaje de valori materiale si morale in care se puteau edita si aproba contractele colective din fiecare companie. Partea de diurna asa cum spui nu e venit salarial dar tocmai acel contract colectiv de munca stabileste cuantumul diurnei pe categorii de personal si nu poate fi diferentiat in functie de numarul de km sau de productivitatea salariatului din aceeasi grupa
  23. Actele aditionale pentru diurna sunt tocmai contractul colectiv de munca si regulamentul de ordine interioara acte care se consulta si se semneaza cu sau fara rezerve la angajare. Sume de bani cu titlu de avans pentru deplasare se pot acorda angajatilor, nu e nicio neregula in acest sens.
  24. Sa fi fost o biela stramba ? Ca o bila stramba nu cred ca dadea simptomele descrise de tine.
  25. Intradevar salariile la multe companii romanesti sunt de ras pentru cerintele muncii dar totusi asta nu motiveaza hotia. Fapte de acest gen au facut destul de multi asa zis "soferi profesionisti" si azi sunt din ce in ce mai putine firme atat romanesti cat si straine care mai acorda avansuri de deplasare. Cu atitudinea asta de incurajare a infractorului nu o sa ajungem nicaieri.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Pentru a naviga pe acest site , trebuie sa respectati termenii Termeni de Utilizare.