Jump to content

Controale la frontiera Franta.


CALIN

Recommended Posts

  • Administrators

Grănicerii francezi își reiau controalele timp de 30 de zile din cauza a ceea ce ministrul de interne a numit nevoia de securitate în timpul conferinței ONU – COP 21, care va avea loc la Paris între 30 noiembrie și 11 decembrie. Evenimentul va aduna în capitala Franței sute de lideri de nivel mondial, iar Bernard Cazeneuve a vorbit în context despre posibilitatea apariției unor amenințări teroriste și despre riscul unor tulburări publice.

”Timp de o lună vom introduce controale la frontiere, ceea ce nu este deloc o suspendare a acordului Schengen, care prevede, într-unul dintre articole, posibilitatea ca statele să facă acest lucru în anumite circumstanţe, care corespund COP21”, a declarat Bernard Cazeneuve, evocând ”un context de ameninţare teroristă sau un risc de tulburare a ordinii publice”.

Ministrul a respins orice legătură cu criza migraţiei care afectează Europa de câteva luni. ”Nu vom suspenda timp de câteva săptămâni libera circulaţie, introducând controale la frontiere prevăzute de Codul frontierelor Schengen, pentru a ne angaja pe o cale care ar consta, în faţa unei crize a migrării majore, în punerea în discuţie a principiilor Schengen”, a spus el.

”Franţa îşi va închide frontierele timp de câteva săptămâni, aşa cum s-a întâmplat în alte ţări la momentul organizării conferinţei (pe tema) climatului”, a subliniat el. ”Ceea ce trebuie să etanşăm sau, în orice caz, să controlăm mai mult sunt frontierele externe ale Uniunii Europene; dacă nu suntem capabili să (le) controlăm, nu vom fi capabili să-i găzduim pe termen lung pe cei cu statut de refugiaţi în Europa şi nu va mai exista, în curând, o capacitate de a menţine libera circulaţie în interiorul” spaţiului Schengen.

Spaţiul Schengen, una dintre realizările cele mai concrete ale Uniunii Europene, este o zonă de liberă circulaţie în care controalele la frontiere au fost abolite pentru călători, mai puţin în circumstanţe excepţionale.

Din el fac parte în prezent 26 de state europene - dintre care 22 sunt state membre UE, iar patru nu sunt membre ale Uniunii (Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia). Bulgaria, România, Ciprul, Croaţia, Irlanda şi Marea Britanie nu fac parte din Schengen.

Membrii zonei au posibilitatea de a reintroduce controale excepţionale sau temporare în caz de ”ameninţare gravă la adresa securităţii” sau ”probleme grave la frontierele externe, susceptibile să pună în pericol funcţionarea globală a spaţiului Schengen”, potrivit Comisiei Europene.

Franţa a reintrodus temporar controalele la frontiere în timpul summiturilor G8 organizate pe teritoriul său sau al summitului NATO de la Strasbourg, în 2009

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.