Comunitatea soferilor profesionisti Sari la conținut

( ne) Plata corecta


emanuel2708

Postări Recomandate

  • Moderators

Deci tu susții că pentru 24€/lună în plus în buzunar, ar trebui să muncim pe salariul minim pe economie și pe o diurnă de 50€/zi. Din cauză că patronii nu vor să plătească taxele la stat (taxe dealtfel obligatorii, cu regim de impozitare la sursă și care nu pot fi păcălite).

Ai mai sus calculul făcut exact, ai exemple pe diferite perioade de timp, ai în tot subiectul ăsta toate motivațiile mele (plus vreo câteva în plus) și tu continui să-mi trântești în nas aceeași mentalitate ....deși ți-am cerut argumente reale.

Te întreb așa... ție chiar nu ți-e rușine?!! Pe bune, n-ai chiar nici un pic de bun simț în tine? Sunt 2 moderatori prezenți cu comentarii în subiect, unul dintre ei este mult mai adânc implicat în schimbarea de mentalitate pe care o încercăm aici (subiectul ăsta e pistol cu apă pe lângă munca lui Mario) și tu te agăți în continuare de ideea că a cere un salariu decent în raport cu munca este degeaba. TU... care n-ai pus o chingă cu zăpada în spate, care n-ai condus nici un metru cu 26t de gresie pe un drum de jucărie, care nu te-ai culcat niciodată fără să mănânci de oboseală, care n-ai stat niciodată defect în mijlocul pustietății... TU îmi ții mie discursuri despre ce vor și ce nu vor patronii și despre ce ar trebui să fac când vine vorba de salariu.

Noi doi nu mai avem ce discuta...

Editat de cico_3504
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

Va salut, baieti! Intervin si eu putin in discutie.

Cred ca toata tema "patronii nu vor sa dea mai mult" este simpla: daca nu ii poti convinge sa scoata mai multi bani din buzunar cred ca nu-i nici o problema in a le explica faptul ca tu vrei mai multi bani pe cartea de munca, fiind dispus sa renunti la o parte din diurna pentru asta.

Cat timp el are cheltuielile totale pe luna egale nu cred ca-l intereseaza daca banii pleaca spre tine sau spre stat. Ba mai mult, cu cat ai tu diurna mai jos, cu atat are el mai mult loc de manevra.

Voiam sa fac si niste calcule si sa pun niste sume aici, dar nu vreau sa incurajez (inca) un mod de a trage pe spinarea soferilor.

Pana la urma cred ca dilema este defapt numai si numai la sofer: considera ca se merita sa renunte la o parte de bani primiti rapid in mana pentru un istoric mai bun si niste perspective pe termen lung ceva mai roz? Aici iar pot aparea mai multe tabere: cei care vor banul acum in mana si nu-i intereseaza detalii, cei care vor respect si care nu concep sa aiba in cartea de munca acelas salariu ca un maturator de ex, cei care se gandesc exclusiv la pensie, etc.

Discutia aceasta este pana la urma foarte spinoasa si subiectiva. Poate (si deja naste) pasiuni mari. Ideea in sine este nobila si sunt foarte multe date interesante aici. Ar fi pacat sa se piarda printre atacuri la persoana...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

Ai sustinut o prostie si o sustii in continuare. Am spus eu ca a cere un salariu decent este degeaba asa cum sutii tu ?

24 de euro pe luna in imaginatia ta. In fiecare luna trebuie platiti in plus pentru salariul 3500 lei din exemplu aproximativ 250 de euro in plus. Si daca faci o medie pe un an suporti 3000 de euro in 12 luni indiferent de perioadele de lucru si de libere.

Eu sustin ca nu ii va plati patronul de bunavoie doar pentru ca e obligat. Nu intelegi ca iti trece 3500 pe carte la cererea ta, altfel el ti-ar plati la minimul pe economie. Tu ai impresia ca pacalesti pe vreunu cu chestia asta. Ca iti va plati vreodata o parte din taxele astea in locul unei mariri de venit nedorind sa te piarda...sunt cazuri rare si nesemnificative.

Acum dupa ce ai aflat ca in ingamfarea ta ai presupus ca sunt patron in transporturi si le tin partea, ma iei cu superioritatea ta in ceea ce priveste legatul chingilor si  condusul unui tir cu gresie.

Presupun ca nu te-ai nascut direct sofer cu experienta si ca nu e ceva imposibil de invatat avand in vedere ca sunt destule tiruri pe drumuri si pana si tu ai invatat sa conduci unu si sa legi niste chingi( cu greu banuiesc).

Sa imi fie rusine ca nu am aceeasi opinie cu tine ? Ciudat mod de gandire.

Mai repet odata ...Nu e corect sa fii platit cu minimul pe carte , dar ideea ta de a da bine in carte salariul suportand taxele e tampita si nu rezolva problema.

P.s daca ziceam ca sunt pescar ziceai tu ceva ca nu am prins stiuca cea mare, orice numai sa jignesti si sa ataci la persoana pe cei care nu iti impartasesc aberatiile.

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

Gogo, citeste mai atent ce a scris Cristian acolo.

1. Diurna nu ramane la fel. Creste salariul, scade diurna. Cheltuielile angajatorului nu cresc nici pe departe cu 3000 pe an.

2. Nu doar "da bine" sa ai un salariu mai mare pe carte. Conteaza la pensie, la somaj, la un eventual concediu paternal, la un eventual imprumut bancar...conteaza chiar si pentru stima de sine. Si pana la urma fiecare este liber sa isi pretuiasca respectul de sine cu cat decide el insusi. Un compromis pentru care cineva accepta 2 lei poate altii nu il fac nici pe 20000...

Edit: patronul isi poate "amortiza" chiar si o eventuala crestere cu cheltuielile de salarizare. Tot pe spinarea angajatului, din pacate.

Editat de alm
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

Este un calculator de taxe pus de cristian din care rezulta ca diferenta de taxe intre un salariu de 1450 (minim pe economi) si 3500 lei ( exemplul dat de cristian )  este de 1100 lei( angajat +angajator)...cam 250 euro/luna. Cristian sustine ca va plati de bunavoie o parte macar ( el ajunsese dupa niste calcule de el stiute sa mai plateasca angajatul doar vreo 24 de euro pe luna).

Eu zic ca nu va plati un leu in plus de bunavoie doar pentru ca vrei tu sa ai pe carte mai mult. Diurna sigur scade dar scade si venitul total( diurna +salariu) pentru ca trebuie acoperite de undeva taxele la stat. De aici divergenta.

La punctul 2 nu te contrazic...fiecare are pretentiile lui, si daca plateste unele pot fi obtinute. Cu" amortizarea" nu stiu exact la ce te referi dar ce reuseste sa evazioneze baga in buzunarul lui...sa fim realisti.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators
Acum 25 minute, Gogo a spus:

In fiecare luna trebuie platiti in plus pentru salariul 3500 lei din exemplu aproximativ 250 de euro in plus.

Corect. 240€, de dragul exactității. Diferența de taxe dintre cele plătite la salariul minim brut de 1450lei și cele plătite la salariul brut de 3500lei este de 240€. Dar ATENȚIE!!! Ăștia 240€ sunt taxele cumulate, atât ale tale cât și ale patronului, să fim clari (57,04% tu și 42,93% patronul). Oricum, tu te-ai exprimat corect, respectiv trebuie plătiți.

Dar ulterior spui:

Acum 31 minute, Gogo a spus:

Si daca faci o medie pe un an suporti 3000 de euro in 12 luni indiferent de perioadele de lucru si de libere.

Păi cum vine asta? O dai sucită, prin învăluire... sau cum? De unde suport eu 3000€?... Dar treacă meargă, o consider o greșeală de tastare... hai să-ți urmărim mai departe raționamentul... Zici că într-un an se vor plăti 2880€ (eu le calculez exact)... Corect, așa este. Statul va încasa 2880€. Cum am spus, bani atât de la mine, cât și de la patron (1644€ doar de la mine... tot de dragul exactității).

Bun până aici. Am stabilit sumele exacte. Hai să vedem acum care și cum câștigă sau pierde, la sistemul de muncă descris mai sus (e destul de comun):

Tu: 1751€/lună * 9luni = 15759€; 226€/lună * 3luni = 678€; Total într-un an: 16437€ încasați.

Eu: 1613€/lună * 9luni = 14517€; 545€/lună * 3luni = 1635€; Total într-un an: 16152€ încasați.

Tu vei câștiga cu 285€ mai mult decât mine, pe parcursul unui an întreg. Dar tu vei plăti taxe în sumă de 1155€, pe când eu... am spus mai sus, 1644€. Cu alte cuvinte, eu plătesc cu 489€ mai mult decât tine, către stat, dar în același timp, încasez un salariu net de 2,5 ori mai mare ca al tău. Și-l încasez așa de 3 ori pe an.

Pentru că asta nu vezi tu... tu te uiți doar la taxele ce trebuiesc plătite la salariul brut de 3500 de lei și ți se par mari. Poate că sunt mari... 1046lei taxe către stat, sună destul de mult, dar helăăău... și la salariul minim brut ai taxe de plătit. 433lei. Ăia nu sunt bani?!! De ăia de ce nu te plângi?

Adică cu 1017lei în mână și 433lei taxe la stat e bine, dar cu 2454lei în mână și 1046lei taxe la stat... brusc te fură cineva cu 240€ lunar!!!

Q.E.D.

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

Și încă ceva @Gogo, absolut... repet absolut tot ce am prezentat mai sus, toate calculele și toate sumele sunt REALE!!! Nu este nimic inventat de mine, calculele făcute sunt explicate, calculatorul folosit este pe un site public, condițiile prezentate vis-a-vis de încadrările din contabilitate sunt conforme cu legislația în vigoare, așa că îți interzic categoric să mă acuzi de minciună sau falsă informare.

Ești liber să citești atât Codul Muncii cât și Codul Fiscal și să-mi prezinți orice argument legal vrei tu, care să demonstreze că am vorbit aiureli.

Încetează a mai scoate la înaintare ce va face sau ce nu va face un patron. Patronii trebuie să respecte legea!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members
4 minutes ago, cri5tian said:

Cristian, hai sa fim corecti in calcule pana la capat:

Quote

Bun până aici. Am stabilit sumele exacte. Hai să vedem acum care și cum câștigă sau pierde, la sistemul de muncă descris mai sus (e destul de comun):

Tu: 1751€/lună * 9luni = 15759€; 226€/lună * 3luni = 678€; Total într-un an: 16437€ încasați.

Eu: 1613€/lună * 9luni = 14517€; 545€/lună * 3luni = 1635€; Total într-un an: 16152€ încasați.

Dar, in acelas timp, cheltuielile firmei vin dupa cum urmeaza, si voi cita din postul tau de pe pagina 2:

Quote

De asemenea luna o voi calcula la 30,5 zile (datorită alternanței 30 cu 31 de zile).

Și avem așa: 

Salariu brut   Contribuții angajat   Contribuții angajator    Total contribuții            Diurnă           Salariu net         Total venituri           Costuri totale

1450lei                  433lei                           331lei                    764lei         30,5x50€=1525€      1017lei        1017lei+1525€          1781lei+1525€

3500lei          +613lei=1046lei       +469lei=800lei                 1846lei        30,5x35€=1068€      2454lei        2454lei+1068€          4300lei+1068€

Ca să aducem totul la un numitor comun, hai să considerăm un curs valutar de 1€ = 4,5lei. Și le rotunjim așa:

1017 / 4,5 = 226 => 1525 + 226 = 1751€, iar patronul cheltuie total: 1921€.

2454 / 4,5 = 545 => 1068 + 545 = 1613€, iar patronul cheltuie total: 2024€

Un an are 12 luni, deci pe parcursul unui an vom avea 3 perioade descrise de tine asa:

Quote

Calcul la un sistem de genul: 6 săptămâni la muncă și 2 săptămâni acasă (sau, ca să lucrăm cu valori întregi, 3 luni la muncă și una acasă):

[(1751 * 3) + 226] / 4 = 1370€/lună

[(1613 * 3) + 545] / 4 = 1346€/lună.

Deci de la 138€ într-o lună, ''pierderea'' s-a redus la doar 24€/lună în 4 luni!!!

Luam in calcul tot ce e pana aici si rezulta:

Scenariul 1, salariu 1450 RON plus 50€ diurna pe zi:

Cheltuieli firma: 3*(3*1921€ + 1*1781RON - salariul pe luna stata) = 3*(5763€+1781RON) = 17289€ + 5343RON.

Venit angajat: 16437€

Scenariul 2, salariu 3500 RON plus 35€ diurna pe zi:

Cheltuieli firma: 3*(3*2024€ + 1*4300 RON - salariul pe luna stata) = 3*(6072€+4300RON) = 18216€ + 12900RON.

Venit angajat: 16152€

 

Deja vorbim de o diferenta de 927€ + 7557 RON pe an, bani pe care firma ii plateste la stat+angajat. Ok, are cum sa "amortizeze" din jocul de diurna vreo mie de euro, dar restul dau cu minus...

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

Apreciez schimbarea de ton

Citat

Dar ulterior spui:

Păi cum vine asta? O dai sucită, prin învăluire... sau cum? De unde suport eu 3000€?... Dar treacă meargă, o consider o greșeală de tastare... hai să-ți urmărim mai departe raționamentul... Zici că într-un an se vor plăti 2880€ (eu le calculez exact)... Corect, așa este. Statul va încasa 2880€. Cum am spus, bani atât de la mine, cât și de la patron (1644€ doar de la mine... tot de dragul exactității).

Deci avem o diferenta de 2880 ? Aici ne despartim ca tu mizezi pe generozitatea patronului ca plateste partea lui . De ce ar face-o ? Ca tu vii sa iti treaca mai mult cartea de munca lucru care ii produce costuri. Eu zic ca o sa platesti tot daca vrei salariu marit. In acelasi fel poate sa iti dea 5 euro la diurna in plus. Nu tin partea patronului sau ca nu ar putea plati si el macar o parte , dar asa vad eu situatia.

Citat

Bun până aici. Am stabilit sumele exacte. Hai să vedem acum care și cum câștigă sau pierde, la sistemul de muncă descris mai sus (e destul de comun)

Tu: 1751€/lună * 9luni = 15759€; 226€/lună * 3luni = 678€; Total într-un an: 16437€ încasați.

Eu: 1613€/lună * 9luni = 14517€; 545€/lună * 3luni = 1635€; Total într-un an: 16152€ încasați.

Tu vei câștiga cu 285€ mai mult decât mine, pe parcursul unui an întreg. Dar tu vei plăti taxe în sumă de 1155€, pe când eu... am spus mai sus, 1644€. Cu alte cuvinte, eu plătesc cu 489€ mai mult decât tine, către stat, dar în același timp, încasez un salariu net de 2,5 ori mai mare ca al tău. Și-l încasez așa de 3 ori pe an.

Sumele astea nu inteleg de unde sunt.

Citat

Pentru că asta nu vezi tu... tu te uiți doar la taxele ce trebuiesc plătite la salariul brut de 3500 de lei și ți se par mari. Poate că sunt mari... 1046lei taxe către stat, sună destul de mult, dar helăăău... și la salariul minim brut ai taxe de plătit. 433lei. Ăia nu sunt bani?!! De ăia de ce nu 

 

La salariul minim aia 433 nu ii poate ocoli,dar urmatorii 1046 vin in plus ca urmare a solicitarii angajatului.

Dar am spus daca vrei salariu mare din diferite motive inteleg. Si pe mine ma intereseaza salariu mare, dar nu imi fac iluzii ca va plati vreunu diferenta de taxe. Mi-o suport pe perioada cat am nevoie.

Acum 17 ore, cri5tian a spus:

 

Încetează a mai scoate la înaintare ce va face sau ce nu va face un patron. Patronii trebuie să respecte legea!

 

Aici e problema , ca o respecta la minim.

Editat de cico_3504
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

@alm o firmă care nu poate suporta 2607€/an (diferența de costuri între scenarii) în plus la bugetul cu salariul unui șofer, cel mai probabil că nu apucă nici primăvara. Discutăm totuși la alte nivele aici.

Acum 26 minute, Gogo a spus:

mizezi pe generozitatea patronului ca plateste partea lui . De ce ar face-o ?

Nu mizez pe generozitatea nimănui. Citește pagina 1, ca să vezi de ce o va face.

 

Acum 27 minute, Gogo a spus:

Sumele astea nu inteleg de unde sunt.

Recitește tot subiectul, de la început că sunt toate explicate, pas cu pas.

Acum 29 minute, Gogo a spus:

La salariul minim aia 433 nu ii poate ocoli,dar urmatorii 1046 vin in plus ca urmare a solicitarii angajatului.

Următorii 1082, mai exact, și nu vin în plus. DIURNA SCADE, helăăău...

Am spus mai sus, costurile totale ale patronului se vor mări cu 2607€/an. Iar asta e o nimica toată într-o firmă de transport.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

Mai fac un calcul, de data asta cu alte sume (salariu minim brut de 3000lei și o diurnă de 40€/zi), dar în aceleași condiții ca și celelalte:

                                                                                                                                                                                                  Diferența:

Salariu brut:                                      1450lei (322€)                                                3000lei (666€)                                    +1550lei (344€)

Diurnă:                                           30,5 * 50 = 1525€                                            30,5 * 40 = 1220€                                          -305€

Taxe angajat:                               57,1% = 433lei (96€)                                     57,08% = 896lei (199€)                              +463lei (103€)

Taxe angajator:                            42,9% = 331lei (74€)                                     42,98% = 686lei (152€)                              +355lei (78€)

Total taxe:                                            764lei (170€)                                                 1582lei (351€)                                    +818lei (182€)

Salariu net:                                        1017lei (226€)                                                 2104lei (467€)                                    +1087lei (241€)

Total venituri:                                            1751€                                                             1687€                                                     -64€

Total costuri:                                             1847€                                                             1886€                                                     +39€

Iar la un sistem de muncă de 6 săptămâni cu doua saptamini, costurile anuale devin:

                                                     1847 * 9 = 16.623€ +                                         1886 * 9 = 16.974€ +   

                                                        322 * 3 = 966€                                                   666 * 3 = 1998€

                                                    ----------------------------                                      ----------------------------

                                                             17.589€                                                              18.972€                                               +1383€

Iar veniturile încasate anual, în același sistem, vor fi:

                                                     1751 * 9 = 15.759€ +                                         1687 * 9 = 15.183€ +

                                                         226 * 3 = 678€                                                   467 * 3 = 1401€

                                                    -----------------------------                                    -------------------------------

                                                              16.437€                                                              16.584€                                               +147€

Nah, veniți cu argumente contra acum!!! Să vă văd...

Editat de cico_3504
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

Mai fac un calcul, de data asta cu alte sume (salariu minim brut de 3000lei și o diurnă de 40€/zi), dar în aceleași condiții ca și celelalte:

                                                                                                                                                                                                  Diferența:

Salariu brut:                                      1450lei (322€)                                                3000lei (666€)                                    +1550lei (344€)

Diurnă:                                           30,5 * 50 = 1525€                                            30,5 * 40 = 1220€                                          -305€

Taxe angajat:                               57,1% = 433lei (96€)                                     57,08% = 896lei (199€)                              +463lei (103€)

Taxe angajator:                            42,9% = 331lei (74€)                                     42,98% = 686lei (152€)                              +355lei (78€)

Total taxe:                                            764lei (170€)                                                 1582lei (351€)                                    +818lei (182€)

Salariu net:                                        1017lei (226€)                                                 2104lei (467€)                                    +1087lei (241€)

Total venituri:                                            1751€                                                             1687€                                                     -64€

Total costuri:                                             1921€                                                             2038€                                                     +117€

Iar la un sistem de muncă de 6 săptămâni muncă, cu 2 săptămâni acasă, costurile anuale devin:

                                                     1921 * 9 = 17.289€ +                                         2038 * 9 = 18.342€ +   

                                                        322 * 3 = 966€                                                   666 * 3 = 1998€

                                                    ----------------------------                                      ----------------------------

                                                             18.255€                                                              20.340€                                               +2085€

Iar veniturile încasate anual, în același sistem, vor fi:

                                                     1751 * 9 = 15.759€ +                                         1687 * 9 = 15.183€ +

                                                         226 * 3 = 678€                                                   467 * 3 = 1401€

                                                    -----------------------------                                    -------------------------------

                                                              16.437€                                                              16.584€                                               +147€

Nah, veniți cu argumente contra acum!!! Să vă văd...

P.S. Am refăcut întreaga postare deoarece am greșit la niște calcule, respectiv vis-a-vis de costurile totale, uitasem să adaug taxele angajatorului. Acesta este calculul corect. Moderatorii sunt liberi să decidă dacă păstrează ambele, sau doar ăsta.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

Am citit topicul,pentru mine e clar valoarea veniturilor cumulate salariu + diurnă în regimul lucrului în regim comunitar! Aș dori să te întreb (Cristian) dacă poți face un calcul asemănător și pentru șoferii care lucrează doar în România?  

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 weeks later...
  • Moderators

Calculul este relativ același, doar valoarea diurnei diferă. Pentru România la ora actuală este 17 lei/zi. Și oricum, calculele astea sunt orientative, fiecare trebuie să ceară/negocieze/accepte cât crede el că valorează. Pentru că degeaba te duci la patron și-i ceri 3000 lei încadrare, când tu nu știi nici Reg. C.E. 561/2006 ca lumea.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Pentru a naviga pe acest site , trebuie sa respectati termenii Termeni de Utilizare.