Jump to content

Cele mai abrupte pante din Europa


MANV10

Recommended Posts

  • VIP

Cele mai abrupte pante din Europa

Volvo FH16 parcurge cu uşurinţă traseele dificile, folosindu-se de puterea motorului şi de eficienţa frânei VEB+. Chiar şi aşa, o pantă foarte abruptă pune la grea încercare atât autocamionul, cât şi şoferul. Dar care sunt cele mai abrupte pante din Europa? Revista noastră vă prezintă părerile şoferilor.

Austurleid, Islanda

Deoarece este o insulă vulcanică, toate drumurile din Islanda sunt în pantă. Chiar în apropierea capitalei Reykjavik, sunt pante cu o înclinaţie de 16%. Dar nicio pantă nu este mai abruptă decât cea de la Austurleid, în Estul Islandei. Şoseaua şerpuieşte abrupt către barajul gigantic Karahnjukar, unde se construieşte o centrală electrică. Autocamioanele încărcate trebuie să urce de la 36 la 560 de metri altitudine în şapte kilometri, pe o şosea virajată care pe timp de iarnă este acoperită cu zăpadă şi gheaţă.

Somosierra, Spania

Dacă intraţi în Spania prin partea de Vest, pe autostrada pan-europeană 5 dintre Bordeaux şi Madrid, nu o puteţi evita: urcarea prin trecătoarea Somosierra, la Nord de Madrid. Pe alocuri, şoseaua este foarte abruptă şi solicită un efort extrem din partea şoferului şi a motorului. Urcarea începe de la nivelul mării şi nu se opreşte decât la 825 de metri altitudine. După care, tot ceea ce contează este să cobori cu bine pe partea cealaltă.

Årdalstangen, Norvegia

Cel mai îndepărtat oraş din fiordul Sogne de pe coasta de vest a Norvegiei este Årdalstangen. De aici şi până la înălţimile Hardangervidda ai nevoie de un motor puternic. De la nivelul mării şi până la 700 de metri altitudine, în doar 10 kilometri. Este o trecătoare a drumului 53 cu o înclinaţie de 10 grade şi câteva viraje la 180 grade. Pentru a înrăutăţi şi mai mult situaţia, drumul trebuie adesea străbătut în negura nopţii scandinave.

Werratal, Germania

Dealurile Kassel din centrul Germaniei au pante pe care mulţi şoferi de autocamioane din Europa au dat de greu. Aici, în inima Europei, pe autostrada pan-europeană 45, sunt drumuri care solicită la maximum chiar şi cele mai puternice motoare. Cel mai dificil dintre ele este reprezentat de trecătoarea prin frumosul ţinut Werratal, unde pe un anumit deal se pot vedea destul de des lungi şiruri de autocamioane de-abia urnindu-se de pe loc.

Trecătoarea Brenner, Austria

Una dintre cele mai importante căi de transport central europene - străbătută de 1,8 milioane de autocamioane în 2004 - este şi una dintre cele mai abrupte. Urcuşul începe din Nord, de la Innsbruck, în Austria. După 20 de kilometri, autostrada pan-europeană 45 trece prin oraşul italian Vipiteno - dar nu înainte de a forţa la maxim autocamionul. Drumul este deosebit de dificil - atât la urcare, cât şi la coborâre. Pe partea austriacă sunt rampe de protecţie pentru vehiculele ale căror frâne nu mai pot face faţă solicitărilor.

Valea Aosta, Italia

Dacă vreţi să treceţi pe la Vest de Torino, prin valea Aosta şi apoi spre fascinanţii Alpi Francezi, trebuie să fiţi pregătit pentru o urcare serioasă. Drumul European 25 îmbină pantele abrupte cu viraje periculoase, atât de strânse, încât autocamionul pierde toată viteza câştigată. În unele locuri, panta depăşeşte 12% înclinaţie

Sursa:

http://magazine.volvotrucks.com/ro/Articles/International/2007/02/Cele-mai-abrupte-pante-din-Europa--/Cele-mai-abrupte-pante-din-Europa/

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.