Comunitatea soferilor profesionisti Sari la conținut

Intentiile UE si De ce ar trebui sa fim in sindicate?


Mit

Postări Recomandate

  • Members

In Romania avem o asa mare obsesie sa nu care cumva sa dam 10 lei pe luna unui sindicat pentru ca fac aia avere pe spatele nostru. Mai este si intrebarea constanta pe care o pune tot romanul: ce face sindicatul pentru mine. Parca sindicatul ar trebui sa vina de maine si sa-ti dea salariul mai mare, sau parca sindicatul ar fi dator fata de tine, cand vii cu 60 de lei sa te inscrii in sindicat sa sara, sa mearga prin toate tribunalele posibile si imposibile, sa alerge sa-ti apere drepturile, sa plateasca avocati, juristi, experti contabili, traducatori si multe altele. Tu ce ai facut pentru sindicat sa meriti toate astea? 60 de lei? Treziti-va la realitate.

Va ve-ti intreba daca am luat-o razna si ce-i cu mine. Nu, n-am luat-o razna, dar imi pot pierde si eu rabdarea si va explic imediat de ce.

Vi-i amintiti pe toti cei care isi umfla plamanii strigand ca daca nu-ti convine schimba firma? Hai sa vedem unde duce conceptul asta prost.

V-am spus de ceva timp ca legile urmeaza sa se schimbe la nivelul UE in transporturi. A venit si acel moment. Data oficiala pentru aceste noi propuneri legislative este anuntata ca fiind 31 Mai, doar ca, desi ne asteptam la lucruri bune, stirile par a demonstra ca intentiile UE sunt exact opuse.

  1. Daca pana acum la maxim doua saptamani soferul trebuia sa aiba un repaus normal si unul redus, intentiile UE sunt ca de acum inainte legislatia sa fie ca pe parcursul a 4 saptamani consecutive media repausurilor saptamanale sa fie de 45 de ore. Asta inseamna ca soferii vor putea, sau li se va putea solicita de catre companii sa efectueze 3 saptamani la rand repausuri saptamanale reduse, iar in a patra saptamana sa recupereze ce a ramas de recuperat. Trei saptamani de zile in care veti munci 6 zile la rand. Nu stiu voi, dar eu, dupa ce efectuam un repaus de 24 de ore, abia asteptam sa vina cel de 45 de ore si parca mi se parea ca nu mai vine odata. 24 de ore repaus dupa 6 zile de munca aproape ca nici nu simti cand trec. Uneori esti atat de obosit ca petreci o buna parte din zi dormind si te trezesti ca iar trebuie sa incepi munca. De acum inainte s-ar putea sa vi se lungeasca urechile asteptand un repaus mai mare.
  2. pana acum erau 56 ore de conducere intr-o saptamana si maxim 34 in a doua saptamana. Cu saptamanile care vor fi de cate 6 zile consecutive de munca, regula asta nu mai e valabila, asa ca se va putea efectua si maximul timpului de conducere in doua saptamani consecutive. Inca nu e clar care vor fi limitele, dar e clar ca vom deveni roboti.
  3. Daca in momentul de fata este ilegal sa dormi repausul saptamanal normal in cabina camioanelor si cei care sunt dispusi sa mearga in instanta pot avea castig de cauza in cazul in care nu au fost pusi in conditia de a-si efectua repausul saptamanal in afara vehiculelor, de acum inainte va fi legal sa stati in cabina timp de 4 saptamani. Inclusiv legile din Franta si Belgia vor trebui modificate dupa noua regula.
  4. Pauza de 45 de minute in momentul de fata poate fi impartita doar in 15 si 30 de minute, dar UE instentioneaza sa revina la vechea forma de 15+15+15
  5. In momentul de fata angajatii au dreptul sa fie platiti si sa aiba conditii de munca similare angajatilor din tara unde au fost trimisi sa-si desfasoare activitatea dupa principiul: "Plata egala pentru munca egala". Stiu ca aceste drepturi nu ni se respecta, dar cel putin le putem cere in instanta. UE intentioneaza sa legalizeze forta de munca la mana a doua pentru o perioada de 9 zile. Cu alte cuvinte va trebui sa acceptam prin lege faptul ca munca noastra nu are aceeasi valoare cu a francezului desi o desfasuram in aceeasi tara in aceleasi conditii si sa fim platiti cu salariul romanesc. UE vrea sa sugereze ca noi romanii si ceilalti estici chiar trebui sa ne vindem munca in vest pentru o valoare mai mica. Totusi trebuie sa intelegem corect cine are cu adevarat de castigat din toata aceasta poveste. Statul Francez? Nu! Muncitorul francez? Nu, ei vor pierde locuri de munca. Angajatorul roman? Da si nu prea. Vor avea ceva acces in plus la o anumita piata, dar vor culege firmiturile, obtinand preturi mici, asa cum se intampla pana acum. Angajatul roman? Nici el. Ca si angajatorul roman va obtine firmiturile prin salarii mici dar si timp departe de casa ca si acum sau mai rau. Adevaratii beneficiari vor fi cei care obtin serviciile celor platiti cu bani putini. In transporturi ii stim foarte bine: speditiile si companiile de transport vestice pentru care lucram, sau companiile ca IKEA. Toti banii se vor duce, sau vor ramane doar in cateva buzunare apartinand unor corporatii multinationale. Ei platesc preturi estice in timp ce pretind de la clientii lor preturi vestice. Se intampla si in momentul de fata, doar ca e ilegal, iar acum se incearca legalizarea. Cred ca este clar cine isi exercita influenta la nivelul UE.

V-am dat mai sus exemplul celor care spun: "daca nu-ti convine schimba firma". Sa fie clar un lucru: nu veti mai avea ce schimba! Cand legile se fac impotriva noastra, nu mai ai unde sa te duci. Va trebui sa acceptati ceea ce este pe masa si nu vei mai avea unde sa te duci, nici ce sa reclami, pentru ca e legal, iar ceea ce e legal devine in mod clar standard. Eventual companiile vor trece le alte incalcari de lege, inrautatind situatia actuala, pentru ca daca isi permit anumite riscuri acum, in momentul in care vor ramane fara riscurile actuale isi vor asuma altele.

Un sindicat are sanse sa se opuna acestor schimbari legislative care vin in defavoarea muncitorilor. Tu, de unul singur, nu vei putea face nimic niciodata. Totusi, un sindicat se poate opune in masura in care are membri, cu cat mai multi cu atat forta sindicatului este mai mare. Cu cat mai multi membri se implica cu idei si cu participarea la proteste, cu atat un sindicat reuseste sa obtina mai multe rezultate. Inscrie-te in ce sindicat vrei, nu trebuie unul anume, pentru ca sindicatele pot avea mici idei care sunt diferite, dar sunt anumite interese generale pe care le vrem toti. Sindicatele nu trebuie sa fie rivale ci sa intretina relatii, sa se asocieze in federatii si sa lupte impreuna pentru a obtine un bine general. Sindicatele asociate inseamna mai multi oameni care cer ceva.

Tu ce-ai facut pentru a schimba legile in bine? Ce crezi ca poti face de unul singur? Schimbi firma? Da-mi voie sa rad: HAHAHAHA! Ce firma schimbi daca legile sunt impotriva ta? Fa economie de 10 lei pe luna si uita-te din fotoliu cum drepturile ti se transforma in fum. Traieste cu frica ca sindicatul face avere (cu 10 lei ai tai) si hai sa saracim cu totii, sa ne transformam LEGAL in SCLAVI...

Consecinta finala la toate aceste reguli? Ura la nivelul populatiei si mai mare intre tarile vestice si cele estice, ceea ce, in ciuda acordului recent in care tarile europene declara inca odata cat de mult se iubesc, ar putea duce pana la urma la divizarea UE, ceea ce ne-ar lasa izolati, uitandu-ne la soare. Inamicul principal? NOI, pentru ca nu facem nimic sa ne expunem problemele, in timp ce rezultatele arata clar ca politicienii sunt abordati de catre marile companii, companii care se plang cat de dificil este cu "criza asta de soferi" etc etc.

Dupa cum am vazut recent la protestele din Romania, oamenii au puterea de a schimba sau stopa anumite lucruri, dar pentru asta trebuie unitate.

Sursa de informare este ETF (Federatia Europeana a sindicatelor din transporturi) care dezvaluie planurile UE: http://www.etf-europe.org/files/extranet/-75/47130/ETF leaflet RD initiative information to the drivers EN.pdf

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Mit pinned this topic
  • 2 years later...
  • Members

Bună ziua!Sunt membru al (SLT)de aproximativ 2 ani.Până acum nu am avut probleme salariale când am părăsit Companiile la care am lucrat.Recent am renunțat la o companie olandeză și au refuzat sa-mi plătească drepturile salariale. Am informat sindicatul despre problema mea, au intervenit pentru mine și mi-au recuperat toate drepturile bănești până la ultimul cent în decurs de 9 zile calendaristice.Insist sa Mulțumesc echipei SLT pentru ajutorul acordat.

Ps.Dacă nu am postat unde trebuie,rog Moderatorii să posteze la Topicul corect.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

E bine aici. Multumim pentru informatie. Cam rar se gandesc oamenii sa-i informeze si pe altii despre ceea ce s-a facut pentru ei si tocmai din acest motiv mesajul tau e mai mult decat binevenit. 👍👍👍

Intrebare: ai avut contract de Olanda?

Editat de Mit
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Pentru a naviga pe acest site , trebuie sa respectati termenii Termeni de Utilizare.