Jump to content
Sign in to follow this  
Vio Nic

Drept rutier

Recommended Posts

O intrebare pentru colegi: Stie cineva ce se intampla daca esti oprit in Germania si ai permisul de conducere expirat? Toate celelalte acte (atestat , card tahograf) sunt valabile. E normal sa ai atestat si card valabile atunci cand categoriile de profesionist sunt expirate? Multumesc anticipat.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Acum 6 ore, Vio Nic a spus:

O intrebare pentru colegi: Stie cineva ce se intampla daca esti oprit in Germania si ai permisul de conducere expirat? Toate celelalte acte (atestat , card tahograf) sunt valabile. E normal sa ai atestat si card valabile atunci cand categoriile de profesionist sunt expirate? Multumesc anticipat.

Ce se īntâmpla...nu stiu... DAR...cine te impiedica sa iti dai atestatele..sa zicem ..la 2 ani dupa dobandirea categoriei CE sau DE?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Din cate stiu eu atestatele sunt valabile pe un anumit numar de permis.Cand  schimbi permisul trebuie sa schimbi si atestatul. In Germania atestatul este trecut direct pe permisul de conducere  si nu- ti  elibereaza  unul fara celalalt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Conducerea cu un permis expirat inseamna contraventie....Ai lucruri distincte...Permisul..Cardul tachograf..Certificatul de pregatire profesionala..Tu spui ca ai fost oprit in Germania...nu ca ai schimbat permisul romanesc cu unul german..Oriunde in spatiul ue esti pasibil de amenda..Permisul nu are legatura cu cardurile profesionale..Ele insa intradevar au legatura cu permisul..deoarece trebuie trecuta seria lui..Schimbindul...trebuiesc schimbate si ele..chiar daca sunt valabile nu corespunde seria permisului 

 

 

Articolul care te intereseaza pe tine..din lege..nu pe vorbe...

Art. 101

 

(1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a III-a de sanctiuni urmatoarele fapte savarsite de persoane fizice:
1. conducerea unui autovehicul cu permis de conducere a carui valabilitate a expirat;

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multumesc pentru raspuns. Aceasta lege este valabila in Romania.Pe mine ma intereseaza ce se intampla in Germania, cu ce urmari se lasa dupa constatarea acestei contraventii. In Germania conducerea cu un permis de sofer profesionist valabil 10 ani nu e posibila. Ei recunosc doar 5 ani de valabilitate. E o legislatie stufoasa putin mai greu de descifrat. Acum nu-mi ramane decat sa astept sa vad ce o sa se intample. Deja am aplicat pentru schimbarea permisului si voiam sa stiu daca pot conduce in continuare cu un permis valabil(am auzit multe povesti cu suspendarea dreptului de a conduce o anumita perioada pe teritoriul Germaniei). Oricum o sa va anunt ce se intampla. E  o experienta din care fiecare are de invatat. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

asteptam informatii..sunt bune si pentru alti colegi care pot fi in aceiasi situatie

ps..din ce inteleg eu..descifrind mesajul tau..ar fi ca tu ai un permis romanesc...expirat..si ai vrea sa lucrezi in germania..nu prea ai vrea sa astepti schimbarea permisului si i-ai da bataie cu ala expirat..pina ar veni cel nou...Descifrat corect dorinta ta...??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daca e vorba de schimbarea permisului romanesc cu permis german nu recomand(e aceeasi situatie ca cei ce au luat credite in franci muncind pe lei) cazul de fata pai trebuie sa cunosti legislatia ca altfel te vei intoarce in Ro si vei face scoala de la zero(aici e vorba de puncte,te poate trimite sa dai o testare psihologica daca ai comiso si in cazul punctelor acumulate testarea te asteapta)sper ca nu am fost pe langa.

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Acum sunt acasa in Romania. Aici o sa schimb permisul de UK cu unul romanesc. Cunosc problemele cu punctele din Germania si de aceea am ales permisul de Ro, Am auzit despre asa zisul "idioten test" sau MPU  pe care nu prea ai sanse sa-l promovezi. E putin mai complicat cu legislatia germana dar se gasesc portite,

Share this post


Link to post
Share on other sites

Astazi am primit in sfarsit si raspunsul la aventura mea germana. Totul se termina cu o amenda de 200 euro. Pana aici insa am urmat cativa pasi. Mi-am schimbat permisul de conducere in Romania , timpul de asteptare in Germania mi s-a parut a fi prea lung(aveam de asteptat dupa fuhrungzeugnis, cazierul rutier) asa ca inarmat cu speranta am plecat in Romania si in "doar" 3 saptamani am reusit sa mi preschimb permisul de UK cu unul romanesc.Aviz pentru cei cu premise straine , la preschimbarea permisului se asteapta confirmarea de la statul emitent ca permisul este autentic, o logica pe care eu nu o inteleg deoarece toate categoriile le-am obtinut in Romania, la preschimbarea in UK am predat un permis emis de Romania, toate examenele sustinute in Romania. Am revenit in Germania unde deja ma astepta o citatie cu invitatie la sediul Politiei care m-a oprit ,unde m-am si prezentat. Le-am aratat noul meu permis valabil si am intrebat ce se va intimpla in continuare. Important e ca mi-a zis ca pot conduce cu noul permis dar procedura va continua si voi fi anuntat.Astazi a venit un politist si m-a intrebat daca sunt de acord sa platesc aceasta amenda de 200 de euro si totul se va incheia aici. Am acceptat , am semnat ca sunt de acord voi plati amenda si totul e bine.Pentru cei care vor sa invete din patania mea sper sa le prinda bine aceasta postare. Pentru ca eu nu prea stiam nimic despre asta si aveam asa o stare de neliniste.Si conteaza si atitudinea pe care o abordezi in discutiile cu reprezentantii legii. Eu cred ca a ajutat ca am vorbit frumos , cu respect, mi-am prezentat argumentele mele , mi s-a raspuns la fel de respectuos si in cele din urma totul s-a terminat cu pierderi minime.

 

Edited by Vio Nic

Share this post


Link to post
Share on other sites

pai nu se leaga ca nu ai citit ce s-a discutat de la inceput presupun....vezi daca urmatoarea propozitie te ajuta,

'''Stie cineva ce se intampla daca esti oprit in Germania si ai permisul de conducere expirat?''''

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pai el zice ca ca nemti recunosc doar cinci ani si nu zece.  Eu cred ca el nu a stiut sa citeasca valabilitatea permisului .(am mai intalnit cazuri) .Pe fata e trecuta doar valabilitatea totala a permisului , dar pe pe verso e specificat pentru fiecare categorie ,pentru cele de profesionisti fiind de 5 ani si daca nu il schimbi mai poti conduce doar cu categoria B.

La 13.06.2018 la 15:52, Vio Nic a spus:

In Germania conducerea cu un permis de sofer profesionist valabil 10 ani nu e posibila. Ei recunosc doar 5 ani de valabilitate.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma bag si eu in seama pe acest subiect si vreau sa-i spun lui Liviu ca inainte si categoria C si E avea valabilitate tot 10 ani (a nu se intelege prin inainte acum 100 de ani ci vreo 5)si intradevar era sau bantuia o legislatie ca in D nu mai puteai lucra daca aveai la categoria C valabilitatea de 10 ani,acum pot spune ca sunt colegi care au valabilitatea categoriei C pe 10 ani si circula fara probleme,sper ca nu am fost rau pe langa subiect,seara faina.

Share this post


Link to post
Share on other sites

e binevenit comentariul tau sasha..nui bai...:rolleyes:

e corecta afirmatia ta Liviu ca valabilitatea unui permis la un conducator auto  profesionist e de 5 ani si nu de 10 ani...si la noi a fost reactualizat codul rutier...acum ceva timp...

Comentariul de inceput incepea cu conducere avind permis expirat, nu spunea nimic de 5 ani..sau 10...ulterior..a aparut acea specificatie...noi am discutat pe marginea conducerii avind un permis expirat...chiar daca restul actelor aveau valabilitate[ atestat,card tachograf,etc]. Acum aparind si aceasta specificare o putem lamuri

Conform codului rutier in actualitate un sofer profesionist il schimba la 5 ani,avem articolul 24...oug195

(5) Valabilitatea administrativă a permiselor de conducere, pe categorii de vehicule, este următoarea:
a) 5 ani pentru permisele de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb şi Tv;
B) 10 ani pentru permisele de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile AM, A1, A2, A, B, Bl şi BE.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Formularea  permis expirat  apare datorita faptului ca asa s-a exprimat politistul care m-a oprit.Termenul a fost ceva mai dur "conducere fara permis" desi era cu permisul meu in mana. Si pentru Sasha . sa stii ca am avut cateva controale in Germania pana am fost oprit de superpolitist. Am avut control cu doar doua saptamani inainte si nu mi- a zis nimeni nimic. La intrebarea mea  daca aveam aceeasi problema si la celalalt control raspunsul a fost afirmativ, dar el nu intelegea de ce nu au luat masuri colegii. Eu doar am scris aici sa atentionez colegii despre ce riscuri si-asuma cand circula cu aceste permise valabile 10 ani. Va doresc drumuri bune si fara intalniri cu superpolitisti. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.