Comunitatea soferilor profesionisti Sari la conținut

Ce trebuie sa stim despre statii.


Vizitator Anonymous

Postări Recomandate

Vizitator Anonymous

Nu sunt o somitate in materie, dar poate reusesc sa raspund unor intrebari pe care si le pun multi despe aceste statii.

Sunt convins ca sunt multi care stiu mai multe detalii tehnice decat mine si vor putea face completari.

In primul rand, ce trebuie sa stie oricine doreste sa foloseasca statiile radio CB, acestea functioneaza pe frecventa de 27 MHZ , folosind o bandaa libera CITIZEN BAND ( BANDA CETATEANULUI) sunt destinate pentru a asigura o comunicare radio pe distante relativ mici (intre 10 si 20 km). Cel mai des sunt folosite de catre soferi pentru a schimba informatii despre conditiile de trafic rutier . Sunt cea mai buna metoda de a afla locatia radarelor, cantarelor, controalelor ARR, controalelor RAR, blocajelor din trafic etc. Insa sunt extrem de utile in teren pentru impatimitii de off-road.

Cele mai multe sunt echipate cu 40 canale FM. Soferii de TIR folosesc in general canalul 22. In off-road se foloseste canalul 16.

Puterea maxim admisa legal este de 4 W, dar exista statii „pentru radioamatori” mai puternice. Pot fi folosite amplificatoare si sunt preferate tehnic in locul statiilor cu puteri mari.

Prioritatile in alegerea unei statii sunt:

1. Robustetea (fiabilitate)

Trebuie sa fie robusta, rezistenta la tavaleala. Evitati statiile cu butoane mici, cu fete fragile, ce se pot zgaria usor, sau mai rau crapa sau sparge.

Desi unii zic ca ecranele mari sunt mai bune ca sunt vizibile, eu cred ca nu. Cine se uita la ecranul unei statii in mers?(inafara de canalul pe care sunt nu ma intereseaza nimic de pe ecranul ala).

2. Dimensiuni

Mica, usor de montat in putinele spatii disponibile in masinile noastre.

Tineti cont de dimensiuni, in afara de dimensiunile statiei luati in calcul si mufele si cablurile din spate(mufa pentru antena in cele mai multe cazuri).

3. Functii

De preferat putine taste, potentiometre mari si dedicate fiecarei functii (sunt si statii care au pe acelasi potentiometru 2 functii, squelch si volum cel mai des, ceea ce le face greu de reglat din mers)

4. Puterea

Cele mai multe statii au 4W. E bine sa ramana asa. Daca vreti mai multa putere folositi statii cu maxim 8-10 W, iar pentru putere suplimentara folositi amplificatoare. Cu cat puterea statiei e mai mare, cu atat riscul de a arde finalii e mai mare.

5. Auditia

Exceptand statiile portabile, in general au difuzoare de 2W si se aud foarte bine, dar in functie de montaj, si pozitie exista riscul sa se obtureze difuzorul. Se poate folosi difuzor extern, sau sunt statii cu difuzor pe panoul central.

Pentru statiile portabile (Alan 42) recomand folosirea unui hands free.

6. Antena

Cea mai importanta componenta a unei statii e antena. Cu cat mai mare cu atat mai bine.

Discutiile despre antene pot deveni foarte tehnice, dar ce e important sa stim e ca orice antena are nevoie de o „contragreutate” suficient de mare. Cu cat antena e mai mica cu atat contragreutatea trebuie sa fie mai mare. Suna tehnic dar e simplu. Antena in aer e 0. Are nevoie de un plan de masa, care in cazul nostru il reprezinta masina (caroseria). Antena cu un plan de masa mai mare (contragreutate mai mare), va fi superioara intotdeauna fata de una cu un plan de masa mai mic. Astfe,l antenele montate pe masini au nevoie de o suprafata metalica cat se poate de mare "sub" antena. Cel mai indicat loc este mijlocul geometric al pavilionului, dar nu este practic. Atunci se apeleaza la talpile magnetice sau la instalarea fixa in locuri mai protejate chiar daca se pierde din randament. Aici, discutiile sunt multe. Desi eu am motat antena cu prindere fixa pe caroserie in spate, clar ca mai bine ar fi sa montezi antena pe bara fata, sau mai bine pe portbagajul superior, unde exista...

Indiferent de reclama comerciala pentru un anumit tip de antena, intre doua antene, cea care va radia mai bine (va avea un randament mai bun ), va fi cea care are tija mai lunga. In practica lungimea 150-160 cm este cea mai confortabila. O lungime mai mare, desi asigura un randament mai bun este incomoda in teren, insa o antena sub 1 m nu trebuie luata in seama.

In practica Cb-ului se folosesc antene cu polarizare verticala in configuratii ?/4 , 5?/8 si ?/2. Pe piata sunt zeci de tipuri si modele. Aceste antene in general nu sunt prereglate, ca atare dupa montare necesita o ajustare. In practica s-a demonstrat ca problema de baza ce se pune la montare este asigurarea unei contragreutati suficient de mari. La antenele mobile, caroseria vehicolului este si contragreutatea, din acest motiv este foarte important ca suportul de fixare a antenei pe masina sa faca contact electric perfect cu tabla de caroserie(la cele cu prindere fixa).

Antenele pentru statiile radio trebuiesc ajustate (calibrate), astfel intotdeauna dupa montarea statiei apelati la un specialist sa va calibreze antena.

7. Bruiajele

In timpul exploatarii statiei pot aparea perturbatii la receptie cauzate de motorul autoturismului. Aproape fiecare statie CB este prevazuta cu un circuit de diminuare a parazitilor de tip impuls generate de motor. Aceste circuite electronice sunt : ANL (automatic nois limiter) si NB (nois blanker). Deci la statie nu avem ce face, trebuie sa localizam sursa de paraziti si sa eliminam cauza. Perturbatiile sunt de doua feluri:

Paraziti de la aprindere: se recunoaste ca dupa scoaterea antenei din statie parazitarea dispare. De obicei apare la masini mai vechi si la cele, la care cablurile de la bujii nu sunt prevazute cu rezistente volumice. Inlocuirea setului de cabluri de bujii rezolva problema. (atentie la "turcisme" din piata...care nu au asa ceva).

Parazitii de la alternator: se manifesta ca un vijiit permanent (in unele cazuri si la emisie). Parazitii patrund pe cablul de alimentare si nu dispar la debransarea antenei. Cauza in 90% este blocul de diode.

Din cele 6 diode din acest bloc, daca o dioda este defecta alternanta apare "lipsa" la iesirea redresorului trifazic, iar tensiunea obtinuta este pulsatorie. Defectul nu se manifesta la incarcare si la inceput este "combatut" de electricianul auto. Se remedieaza prin inlocuirea diodei (sau a blocului de diode). Operatiunea aceasta este "dificila" pentru un electronist (presupune demontarea alternatorului) si este mai bine sa fie efectuata de un electrician auto... Acest tip de parazitare nu se poate rezolva cu alte masuri. Alte incercari in acest sens sunt numai pierdere de timp.

Xenoanele pot da bruiaje datorita slabei(proastei) izolari a balasturilor de la instalatia Xenon. Pana acum singura modalitate de a scapa de bruiaje e sa schimbati balastul la Xenoane. Daca stie cineva alta metoda il rog sa ne lumineze.

In mare cam astea ar fi.

Diender

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 weeks later...
Vizitator Anonymous

Specialist e mult spus, dar daca aveti intrebari va voi raspunde in masura in care stiu, unde nu ma informez si aflam.

Bine v-am gasit.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 month later...
  • Members

Amanunte bune de luat in seama "atar".Personal, multumesc de amabilitatea celor postate de tine !, sa stie si cineva mai putin avizat cum sta treaba cu statiile CB si antenele lor.Nimic din ce am citi nu am stiut inainte. ;)

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 year later...
Vizitator Anonymous

atar ma poti ajuta si pe mine as vrea sa achizitionez o statie pentru masina mica si nu dispun decat de 2 mil ... crezi ca se merita sa dau acesti bani pe o statie?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vizitator Anonymous

Daca ar fi sa-mi cumpar o statie buna as lua:

President Jackson II

Antena 6 dB

Cu ani in urma am avut pe masina la taxi un President Jackson si o astfel de antena. Am reusit sa vb cu dispeceratul din Timisoara eu fiind la iesire din Arad aproape de Sagu. Am vandut-o ca prostul pe 100 de Euro cu tot cu antena, mike cu echo si amplificator tot la un sofer de pe camion.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 months later...
  • Members

atar, este evident pentru toata lume ca in materie de statii stii ce vorbesti.

asa ca apelez la sfatul tau.

am urmatoarea statie, luata de la magazinul caruia ii apartine site-ul: http://www.mondoplast.ro/Statie-Radio-CB27-INTEK-M-760-pg_ft-3212

as vrea, daca poti, sa-mi recomanzi o antena tot de la respectivul magazin pentru a obtine un randament cat mai bun pentru statia mea. si de asemenea sa-mi spui daca antena respectiva o pot pune pe o talpa magnetica, sau imi trebuie neaparat suport fix. multumesc

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 years later...
  • Members

Salutare, pentru cei interesati, exista o aplicatie care instalata pe android sau ios poate fi folosita ca statie auto. Are raza intre 100 km si 500 km.

CBAUTO se numeste si mai jos am pus linkurile pentru cei interesati

https://play.google.com/store/apps/deta ... bautoradio

https://itunes.apple.com/us/app/cb-auto ... 67196?mt=8

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 year later...

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Pentru a naviga pe acest site , trebuie sa respectati termenii Termeni de Utilizare.