Comunitatea soferilor profesionisti Sari la conținut

pasaport croatia???????


Postări Recomandate

  • EX Staff

Regimul de vize pentru cetatenii romani: desfiintat pentru toate categoriile de pasapoarte, turistic pana la 90 de zile (pentru cetatenii romani care calatoresc in scop de turism, vizita, afaceri, activitati sportive si nu depasesc 90 de zile nu este nevoie de viza de intrare in Croatia). In cazul calatoriilor fara viza nu este permisa desfasurarea nici unei activitati lucrative sau educative.

Cetatenii romani care calatoresc in Croatia pentru a lucra, pentru studii sau pentru alte scopuri decat turism, afaceri, sau activitati sportive, au obligatia de a obtine vize de intrare conform scopului calatoriei. Cele mai frecvente situatii de calatorie pentru care este necesara obtinerea vizelor sunt: munca pe baza de contract, munca autonoma, reintregirea familiei, studii.

Tranzit Via Neum: pentru cetatenii romani, care doresc sa treaca spre Dubrovnik, Via Neum (teritoriu apartinand Bosniei-Hertegovina), este necesara obtinerea vizei pe pasaportul turistic.

Autoritatile croate nu elibereaza vize la frontiera. Vizele de intrare se pot obtine numai de la ambasadele sau consulatele Croatiei din exterior. In Romania, vizele se pot obtine de la Sectia Consulara a Ambasadei Republicii Croatia din Bucuresti (Str. Dr.Burghelea nr.1, sector 2, Tel: 021 313-0457, Fax: 021 313-0369; E-mail: croemb.bucharest@mvp.hr

Aspecte privitoare la sederea cetatenilor romani in Croatia

Controlul la frontiera: pasaport sau carte de identitate valabile si un minim de 100 € / zi / persoana sau 50 Euro / zi / persoana in cazul in care exista invitatie din partea unui cetatean cu resedinta permanenta in Croatia sau voucher privind plata cazarii

Controlul vamal: Calatorii autohtoni si straini au dreptul sa introduca in Croatia bunuri de uz personal, pana la valoarea de 300 Kune, fara plata de taxe vamale sau TVA: daca valoarea bunurilor se incadreaza intre 300 si 5000 Kune se percepe o taxa vamala medie de 10% si 22% TVA, iar daca valoarea bunurilor depaseste 5000 Kune, taxele vamale se percep conform tarifului vamal si TVA 22%.

Motive de refuz a intrarii: documente de calatorie expirate sau deteriorate, lipsa minimului de mijloace financiare, existenta unei interdictii anterioare.

Regimul de introducere a unor categorii de bunuri / sume de bani in Croatia

- Scutiri de taxe: marfuri personale in valoare mai mica de 300 kuna

- Bunuri interzise: aceleasi ca si in Romania, medicamente ce pot intra in categoria droguri usoare sau substante psihotrope, cu exceptia existentei unei retete

- Se pot introduce in Croatia in numerar maxim 3.000 € sau echivalentul in alta valuta de persoana adulta, 1 litru alcool, 2 litri de vin, 500 gr cafea si 2 cartuse de tigari, plus efecte personale.

Pentru verificarea conditiilor particulare de intrare prevazute de legislatia nationala croata (in ceea ce priveste cuantumul minim al sumelor, regimul asigurarilor medicale si necesitatea obtinerii vizei) recomandam consultarea informatiilor oficiale furnizate de autoritatile croate.

Circulatia pe drumurile publice

- Banda de circulatie: dreapta

- Limite de viteza generale: autostrada – 130 km/h, drumuri interurbane – 80 km/h, localitati – 50 km/h

- Centura de siguranta este obligatorie pentru sofer si pasagerul din fata

- Permisul de conducere romanesc este valabil maxim un an de la data ultimei intrari in Croatia

- Farurile trebuie aprinse in momentul in care automobilul se afla in trafic, inclusiv in timpul zilei. incalcarea acestei prevederi atrage aplicarea unei amenzi de minimum 500 de kuna.

- Parcarea: numai in locuri amenajate sau unde nu este interzis, tarifele de parcare variaza, in functie de zona si sezon, intre 3 si 30 kuna/ora

- Tarifele de autostrada sunt in jur de 4€/100 km

- Exista toate categoriile de combustibili; cea mai extinsa retea de alimentare este „INA”

- Proceduri in caz de accidente rutiere: in nici un caz nu se misca autoturismul din pozitia initiala pana la venirea politiei. in cazul accidentelor usoare, cu daune exclusiv materiale si a caror valoare nu depaseste 1000 de kuna, in cazul intelegerii cu conducatorul celuilalt vehicul implicat in trafic, nu este neaparat necesara anuntarea politiei. Politia trebuie sa fie prezenta obligatoriu la locul accidentului daca daunele materiale depasesc 1000 de kuna. Alcool - testul este obligatoriu in cazul unui accident. Limita la care este considerat caz penal este de 0 la mie.

Aspecte privitoare la asigurari medicale sau de accidente

- cetatenii romani care sunt asigurati in Romania beneficiaza de tratamente medicale de urgenta gratuite

Animale de companie

Persoanele care vor sa intre in Croatia cu unul sau mai multe animale de companie trebuie sa aiba pentru fiecare animal, carnetul de vaccin si un certificate de sanatate.

Este cerut in mod special vaccinul impotriva turbarii.

Proceduri in caz de deces, pierderea documentelor si a banilor

- Se anunta cat mai rapid posibil prima sectie de politie si este preferabil sa fie imediat contactata ambasada Romaniei la Zagreb

Sursa: Ambasada Romaniei la Zagreb

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Pentru a naviga pe acest site , trebuie sa respectati termenii Termeni de Utilizare.