Comunitatea soferilor profesionisti Sari la conținut

Infiintare firma transport !


VT880

Postări Recomandate

  • EX Staff

Infiintare – firma transport (marfa)

Nu  insist pe aspectele legate de infiintarea/ inregistrarea firmei la ORC, deoarece  exista deja informatii detaliate in reteau internet .

Infiintarea unei firme de transport marfa se face, la fel ca in cazul oricarei alte firme, prin inregistrare la Oficiul Registrului Comertului.

Dupa ce, atat firma, cat si punctul/ punctele de lucru au fost inregistrate la ORC, urmeaza etapa de autorizare pentru functionare, care presupune efectuarea anumitor demersuri.

Fara a intra in foarte multe amanunte, iata ce urmeaza dupa infiintarea firmei de transport:

1. Angajare manager activitate de transport

Managerul de transport este persoana care, conform legislatiei romanesti, va conduce permanent si efectiv activitatea de transport rutier a societatii de transport.

Pentru efectuarea operaţiunilor de transport rutier de marfa sau de persoane operatorii de transport vor desemna, dintre angajaţii lor, una sau mai multe persoane fizice care sa conduca permanent si efectiv aceasta activitate. Pentru aceasta este necesar ca persoanele desemnate sa posede un Certificat de pregatire profesionala, valabil pentru tipul de transport rutier efectuat de operatorul de transport.

Acest Certificat de Pregatire Profesionala este eliberat de Ministerul Transporturilor, prin Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. Certificatul de pregatire profesionala se obţine în urma promovarii unui examen organizat la sediul centrului de pregatire si perfecţionare a personalului din domeniul transporturilor rutiere autorizat, care a organizat cursul pentru persoane desemnate sa conduca permanent si efectiv activitaţi de transport rutier.

2. Atestatele de transport marfa

Fiecare dintre soferi trebuie sa detina un Atestat de transport marfa.

Pentru obtinerea acestui Atestat soferii trebuie sa urmeze un curs si sa sustina un examen.

3. Licenta de transport - firma

Licenta/ Licentele de transport se elibereaza firmei si nu unei persoane, dar unul din documentele cele mai importante ce trebuie prezentate, atunci cand ne pregatim sa facem astfel de demersuri, este Certificatul de Pregatire Profesionala al managerului desemnat sa conduca activitatea de  transport.

Pe langa acest Certificat de Pregatire Profesionala, la dosar se mai depun o serie intreaga de documente, dintre care mentionam:

    * Decizia de numire a managerului activitatii de transport din care sa rezulte ca persoana respectiva este menagerul activitatii de transport rutier si ca este investita sa exercite atributiile corespunzatoare functiei de conducere;

    * Certificatul de inmatriculare al firmei de la Oficiul Registrul Comertului;

    * Actul constitutive al firmei;

    * alte documente.

ATENTIE !

Am luat cazul concret al unei firme ce isi propune sa obtina licentele pentru desfasurarea activitatii de transport international de marfa, cu camioane de peste 40 tone.

Un reper foarte important, ce nu trebuie scapat din vedere:

    * Pentru obtinerea licentei de transport societatea comerciala respective trebuie sa faca dovada ca indeplineste conditia de capacitate financiara pentru autovehiculele respective (pentru care se solicita copie conforma) dispunand de un nivel financiar de 9.000 euro pentru primul autovehicul rutier si de 5.000 euro pentru fiecare dintre celelalte autovehicule rutiere;

Dupa cum ati putut deduce din informatiile prezentate mai sus, un detaliu foarte important este si acela legat de existenta, sau inexistenta, autovehiculelor cu care se va face transport la momentul in care se solicita eliberarea licentei de transport pentru firma.

De ce este important acest lucru ? Deoarece, pentru fiecare vehicul in parte se va elibera cate o copie conforma a respectivei licente de transport si, in plus, dovada capacitatii financiare se raporteaza in mod direct la numarul de vehicule.

Licienta de transport se elibereaza pentru o perioada de maxim 5 ani;

Eliberarea licientei de transport se face in maxim 15 zile de la data depunerii dosarului sau in acest termen se comunica in scris refuzul motivate al eliberarii acesteia.

Se depune lista cu toate vehiculele detinute si utilizate.

Pentru a va proteja cat mai bine interesele, va invit sa apelati la sprijinul consultantilor/ avocatilor .

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Pentru a naviga pe acest site , trebuie sa respectati termenii Termeni de Utilizare.