Comunitatea soferilor profesionisti Sari la conținut

Atenţie la împrumuturile de la Provident


CALIN

Postări Recomandate

  • Administrators

În România există mai multe tipuri de cămătari, de la cei ilegali „tip Mararu” (susţinuţi de şefi ai Poiliţiei, ca Şoric), până la cei cu acperire legală, cum ar fi „Provident”, care se intitulează „instituţie financiară nebancară înregistrată în Registrul General al Băncii Naţionale a României şi specializată în acordarea de împrumuturi de valoare mică, pe termen scurt”.

„Provident” acordă împrumuturi de 500-3.000 RON cu o dobândă efectivă (DAE) care ajunge şi la 98%, valoare pe care doar unele case de amanet şi cămătarii „tip Mararu” o mai depăşesc .

Diferenţa majoră între „cămătarii «Provident»” şi ceilalţi este ritmicitatea plăţii ratelor, în cazul „Provident” fiind săptămânală.

Urmare a întrebărilor primite de la cititori, astăzi încercăm să răspundem unei întrebări „existenţiale” formulată de nefericiţii care au apelat la această instituţie financiară nebancară: ce se întâmplă dacă nu pot plăti ratele la timp?

Penalităţi de 2%

Vlad Şandru, „Communications Manger” în cadrul „Provident” ne-a declarat că, în contractele firmei pe care o reprezintă, nu sunt menţionate dobânzi/penalităţi de întârziere, iar eventualele probleme financiare ale clienţilor sunt tratate cu maximă înţelegere, prin amânarea şi reeşalonarea plăţilor.

Poate că în realitate se mai întâmplă şi aşa, dar contractele încheiate între „Provident” şi client sunt total defavorabile clientului şi nu prevăd clauze clare, „Provident” rezervându-şi dreptul de a executa oricând persoana care a avut proasta inspiraţie de a apela la această instituţie financiară nebancară.

Astfel, la art.10 se precizează: „Dacă, din orice motiv, Clientul nu îşi îndeplineşte obligaţia de a efectua o plată săptămânală, această plată va fi efectuată de Client împreună cu plata săptămânală următoare care devine scadentă, Provident rezervându-şi dreptul ca, la libera sa alegere, să aplice o dobândă penalizatoare de două puncte procentuale peste dobânda contractuală pentru perioada între data scadentă a datei respective şi data plăţii efective”. Altfel spus, „dacă vor muşchii «Provident»”, se aplică o penalizare. Sau, dacă judecăm tipic româneşte, mai negociem…

Ai întârziat o zi? Poţi fi obligat să achiţi tot creditul în 15 zile

Formularea „la libera sa alegere” este omniprezentă în contractul Provident, următoarea evocare a acestei „reguli” întâlnindu-se la art. 13 („ghinion de neşansă”): „… clientul şi Provident au convenit că, în cazul în care Clientul nu achită la timp oricare din plăţile săptâmânale (…), Provident va avea dreptul, la libera sa alegere, printr-o simplă notificare transmisă de Provident la adresa Clientului, să declare scadente, după expirarea unui termen de 15 (cincisprezece) zile calendaristice, toate sumele datorate de Client în baza prezentului contract”.

Mai pe româneşte spus, dacă ai întârziat şi numai cu o zi plata unei rate, „Provident” poate trimite clientului o notificare prin care să îl anunţe că trebuie să plătească întreg împrumutul. Şi pentru ca ameninţarea să fie luată în serios, la acelaşi articol se mai precizează: „De asemenea, Provident are dreptul să ia în orice moment măsuri judiciare pentru recuperarea sumelor menţionate mai sus. Clientul va suporta în acest caz integral costurile aferente recuperării sumelor de mai sus, pe cale amiabilă sau judiciară”.

Şi pentru că „Provident” a ajuns la concluzia că aceste clauze „la libera sa alegere” nu sunt destul de convingătoare, a mai adăugat una: „În plus, Provident va avea dreptul, la libera sa alegere, ca prin notificarea prevăzută mai sus sau prin altă notificare scrisă, să rezilieze prezentul contract, fără nici o altă formalitate şi fără a recurge la o instanţă judecătorească”.

Concluzionând, clientul are dreptul (ce onoare!) de a-şi achita la timp ratele. În caz contrar, râmâne la mâna „Provident”, care poate să treacă cu vederea o eventuală întârziere sau poate să solicite rambursarea integrală a împrumutului. „La libera sa alegere”…

„Provident” poate vinde informaţiile despre clienţi

Deşi relaţiile între două părţi încetează la momentul expirări contractului (al achitării creditului), „Provident” a avut grijă să menţioneze o clauză (nenegociabilă) prin care se poate folosi de datele clienţilor pe timp nelimitat. Mai mult, aceste date pot fi înstrăinate oricui… „la libera sa alegere”. A „Provident”, desigur!

Astfel, în „declaraţie de prelucrare a datelor”, pe care clientul disperat după bani este forţat să o semneze, „Provident” a menţionat:

„Prin semnarea prezentului contrat, Clientul îşi exprimă consimţământul expres pentru ca, pe întreaga durată, precum şi după încetarea relaţiei contractuale dintre Client şi Provident, Provident şi/sau societăţile membre ale grupului Provident sau partenerii de afaceri ai Provident să îi transmită comunicări comerciale şi de marketing prin orice mijloace de comunicare”.

Sursa:  Financiarul

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

Acum cativa ani am fost impins de soarta sa apelez la ei. Am luat 3000 roni si am inapoiat aproximativ 5200 in rate saptamanale de cate 100 roni.  Nu stiu ce sa zic de cazurile in care se intarzie deoaece nu am intarziat niciodata. Dupa ce am terminat am fost bombardat cu telefoane si pliante in cutia postala pentru a accesa alt imprumut dar nu am mai avut nevoie din fericire!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 7 months later...
  • Members

Acum cativa ani am fost impins de soarta sa apelez la ei. Am luat 3000 roni si am inapoiat aproximativ 5200 in rate saptamanale de cate 100 roni.  Nu stiu ce sa zic de cazurile in care se intarzie deoaece nu am intarziat niciodata. Dupa ce am terminat am fost bombardat cu telefoane si pliante in cutia postala pentru a accesa alt imprumut dar nu am mai avut nevoie din fericire!

Foarte mult ai platit dobanda.

Eu de ex. pt un credit de 5000€ pe 2 ani am platit 700€ dobanda in plus.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 weeks later...
  • 4 months later...
  • Members

                Trebuie foarte mare atentie la contractarea unui credit sau leasing. In ultima vreme conditiile

impuse de creditori pentru a-ti acorda un imprumut au devenit mult mai .... "selective".Aproape ca prin conditiile pe care le impun ramin eligibili pentru un credit doar cei ce .... nu ar avea nevoie de acel credit !Cei ce au cu adevarat nevoie de banii lor , nu mai pot indeplini ... conditiile lor. Si de cele mai multe ori clauzele contractuale ascund capcane din ce in ce mai.... "obraznice".Se bazeaza pe disperarea "clientului"!!! De cele mai multe ori banii luati de la ... camatari nu te ajuta, ci din contra te ingroapa mai tare... .

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

In tara asta au fost destule tepe date de smecherasi (Caritas, Banca Albina, FNI ETC), dar romanii fac mereu la fel - se reped ca rama-n ciment. Adevarul este ca actualul nivel economic ne cam duce catre sistemul asta cu "fara rate nu se poate"; departe de mine gandul de a-l incuraja, dar daca ai neaparat nevoie, faci si rate.

Dar nu la Provident. Am avut un coleg de munca, pustan, a luat niste bani de la ei, bucurie si fericire mare, dupa care au inceput oamenii sa-l sune pentru a-si recupera banii, dar Tarzan al meu zice: ba, le dau si eu 2-3 rate, cat ma tine salariul, dupa care sa vina sa ia femeia si copii, ca eu nu am de unde sa le mai dau bani - avea vreo 700 lei salariu. Nu mai stiu ce-a mai facut fiindca intre timp am plecat eu de la acea firma.

Intotdeauna e bine cand iei bani (credite), dar cand incepi sa dai, e nasol.....zici credit(e) mi-a(u) trebuit :

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Pentru a naviga pe acest site , trebuie sa respectati termenii Termeni de Utilizare.