Comunitatea soferilor profesionisti Sari la conținut

IMPLICARE


Salbatic

Postări Recomandate

  • Members

Salutari la toti colegii !Am sa va povestesc o intamplare a unui sofer polonez ,patanie in care am fost implicat si eu in rezolvarea acesteia !

Eu locuiesc in Tulcea pe centura NE a orasului ,zona de 8 km care momentan este in lucrari de reabilitare canalizare si apa potabila .Toata strada este un santier parca a trecut tsunami-ul ,termenul de predare a lucrarii tr sa fie ianuarie anul asta dar la noi se lucr romaneste si este un adevarat drive-test pt cei care se aventureaza sa plece la servici cu auto proprii nu mai zic de cei cu dubitele cu paine sau alimente .Pentru a devia circulatia peste 3,5 t s-a amenajat un drum pietruit provizoriu prin zona de balta de peste centura dar cu intrarea la 3 km iesire din oras ;lucru de putini stiut si tipic romanesc este ind. acces interzis-lucrari la intr pe centura dar nici un indicator care sa indrume soferii spre acel drum provizoriu care merge paralel cu centura ;de aici si dilemele pt cei veniti din alte orase si care tr sa ajunga in zona fabricilor !

Acum doua zile fiind cateva zile liber si venind din oras spre casa am observat de departe o cabina rosie chiar in dreptul casei mele ,ce-o fi acolo ? Cand am ajuns acolo un TIR cu nr de Polonia inclinat pe o parte inpotmolit ! Soferul polonez a intrat acolo ca asa i-a indicat GPS-ul .M-am dus la el :speak english ? -Nie !;Romaneste ? -Nie !Saracu era fiert de nervi se invartea in jurul masinii nu stia ce sa faca !M-am enervat putin pe vecinii mei care toti stateau si se uitau la el si nimeni nu facea nimic !Halal popor !Repede am adus un harlet si am incercat sa inlatur namolul ce tinea blocate rotile vagonului si rotile motrice dreapta .Dupa ce am sapat o juma de ora si m-au trecut 5 ape hai sa vedem iese ;saracu TIR ziceai ca se dezmembreaza dar nici nu s-a clintit .Ce sa fac ,cum sa-l ajut ? Cunosc pe cineva care are o bascula 8x4 dar locuia tocmai in capatul strazii .Fugi la el,cauta-l ,roaga-l,nu prea vroia dar l-am convins .Avenit bascula ,am agatat TIRul cu o parama ca nu aveam altceva si am incercat .Nimic ,parca avea radacini .Cel cu bascula a plecat .Mai cunosc niste persoane care au utilaje dar nu am apelat niciodata la ele dar acum situatia o impunea !Dupa mai multe telefoane si rugaminti fierbinti si tot creditul de pe cartela am obtinut ajutorul dar pt a doua zi caci persoana care tr sa vina cu o fadroma era plecata din localitate urmand sa revina in dimineate urmatoare .Aleleee !Polonezul tr sa ajunga la o fabrica de mase plastice si nu mai avea mult -3 km dar daca acolo portiunea de drum a fost mai moale ,ghinionul lui .Am uitat sa va spun ca noaptea dinaintea acelei zile a plouat marunt pana dimineata.I-am spus TOMOROW ;el a zis ok; cum a inteles ca doar nu stia engleza ? Prin semne zic inchide si hai cu mine ;voiam sa-l duc sa-i arat unde este fabr.unde voia el sa ajunga si traseul caci strada fiind in lucru tr sa iasa pe o straduta laterala si sa efectueze un viraj la dreapta spre a iesi pe o alta strada care ducea exact spre destinatia lui .Stiam unde tr sa ajunga caci mi-a aratat actele marfii .Ajuns la acea intersectie sa uitat el,s-a sucit putin -ok .Deci prin semne ,i-ei virajul aici ca-i stramt ?-ok !

S-a uitat si in sus spre cabluri-ok .Bine ,hai sa te duc sa vezi unde tr sa ajungi tomorow.

Cand am ajuns i-am spus-tu tomorow si aratam cu mana ;el-aaa firma ,firma ? DA !Hai inapoi .Pe drum i-am facut semn pe stomac ai mancare,mange ? apa ,beau ? ok mancare dar apa nu .El a vrut sa intre intr-un magazin sa cumpere apa dar cu ce bani,ca el avea doar euro nu bani romanesti !I-am cumparat eu o sticla apa 5 l ;nu prea a vrut sa primeasca dar pana la urma a luat-o .Ajunsi inapoi la masina incepuse sa se insereze dar inca nu se aprinsesera iluminatul ;el privind la stalpi :lamp nush cum ?in limba lui ;da si chiar atunci se aprinsese si iluminatul.Taptarap ? de unde stie cuvantul asta ? Romani tigani taptarap !NU aici, NU !hai noapte buna si am plecat .Toata noaptea m-am foit in pat nu prea am dormit dar cred ca si el la fel .Dimineata a venit cel cu fadroma pe la 9 si ceva si incredibil nici el nu reusit TIRul fiind incarcat cu 23 to granule si parca s-a sudat acolo .AOLEEEUUU !Cel cu fadroma a spus :stati ca va rezolv eu ; a plecat si a venit dupa vreo doua ore cu un utilaj cu senile.Numai spun ca in acest timp polonezul a dat nush telefoane pe la dispecerii lui ,sefii lui nu stiu cu cine si ce a vorbit dar era cand alb ,cand rosu ,cand verde !L-am dus si la toaleta la mine .Intr-un tarziu au reusit sa-l scoata caci tinea strada blocata si mai aveau si altii treaba lucrari etc .M-am suit si eu cu el si hai la destinatie ,la mase plastice .Am mers cu el pentru al conduce la intoarcere pe drumul provizoriu ce tine loc de centura si pt cazul cand ne-ar fi oprit politia sa vb eu ce ei ;politia nush cum s-ar fi inteles cu el :engleza nu ,romeneste nu !Vreau sa va spun ca la iesirea de pe drumul ce tine loc de centura fata lui era senina ,se cunostea satisfactia problemei rezolvate .Am parcurs cei 3 km pana la intrarea in oras ;aici el tr sa faca stang si sa mearga inca o portiune spre iesirea spre Bucuresti .Stop aici cobor :el :Romania -Africa ;tu roman ,good roman ;tu euro !si a dus mana la buzunar sa-mi dea niste bani !Bineinteles ca nu am putut accepta si prin semne i-am spus :tu sofer-si eu sofer-eu am vrut sa te ajut pe tine ;acum unde mrgi ?Bucharest ,Slobozia ,Caracal .Zic Slobozia si prin semne ,stanga ,autostrada ,dreapta ,Bucuresti ,stanga ,Alexandria ,Giurgiu spre Cracal la care el a raspuns-ok !si a plecat !Nu stiu ce parere si-a facut despre romani dar eu am vrut sa- arat ca mai sunt si oameni printre noi .Ajuns acasa sotia m-a intrebat dar ce draga te-ai implicat asa ,aseara ai venit murdar de noroi si am cinat singura pana ai venit tu ,astazi iar tota ziua cu polonezul ala ce e var cu tine ? Am raspuns simplu :nu puteam sta cu mainile in san ;efectiv m-am pus in pielea lui !Si ce am facut eu cred ca ar fi facut orice om cu simt si ma voi mai implica in astfel de cazuri de cate ori va fi nevoie!Sper ca nu v-am plictisit prea mult !

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

Nu ne-ai plicttisit deloc.Foarte bine ai facut ca l-ai ajutat, cine stie, poate intr-o buna zi si tu vei avea nevoie de ajutor si poate ti se va intoarce favoarea (nu de la acel polonez, ci de la un alt sofer sau om de buna credinta).BRAVO!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

mda...bravo tie frate...mai rar ca tine, ar fi bine sa fim toti macar din cand in cand asa ca tine...pe mine pe afara cand ramaneam fara tigari sau o bugata de paine ca nu mi bagau unii banii la timp pe card am gasit ajutor doar la turci polaci si lituanieni...la colegii romani...nu prea..iar cand esti iarna pe Norvegia si ramai in troiene, dintre toti care au trecut a oprit un polac si un suedez sa ma ajute, kiar daca au trecut destui romani pe acolo(unii kiar de la firma mea) si nici nu m au intrebat din priviri macar ce i cu mine daramite sa mai si opreasca!

Drumuri line fara capre

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

Multumesc pentru aprecieri dragi colegi dar gata cu laudele !Consider ca ceea ca am facut este absolut firesc ,asa am procedat toata viata chiar daca uneori poate nu se merita .

Marele meu regret este ca nu am un telefon cu care sa filmez sau sa fac niste poze ca ati fi vazut si imagini .Culmea ,toti pustii au la scoala astfel de tel. si eu salariat si nu mi-am luat unul ;noi avem tel de la firma .Dupa aceasta intamplare ma duc sa-mi i-au si eu unul ca nu se stie niciodata !

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

Si pentru ca trebuie sa fie pe forum si cineva care sa faca pe " Mihai Petre de la Romanii au talent" adica sa mai zica si ASA NU, o sa povestesc o intamplare tot cu un polonez.

Asta iarna, undeva in Braila, undeva in uzina Laminorul-fabrica de profile din otel- coada de masini , semiremorci platforma-doar se cara profile la 10-12m lungime, grele de cca 1 tona /bucata.La coada respectiva , care in marea majoritate e formata din soferi romani ce iau profilele si le duc in port unde se incarca pe vapoare, mai vin din cand in cand si polonezi care le incarca si le duc , probabil , in tara lor sa construiasca si ei cate ceva. unui sofer nu i-a mers incalzirea auxiliara si am fost sa vad  de pot sa-l ajut , ca la -8-10 grade afara, parca ti-ai dori sa ai ceva caldura.Cat a duratn examinarea si reparatul, cei care erau in spatele lui( 2 soferi romani) au trecut in fata, dar doar sa faca loc liber in spate, ei respectau coada, daca termina reparatia la timp. La coada, un polonez, care, ca si cazul de mai sus, nu vorbea decat limba lui ( cum naiba sa te descurci in tari straine fara un minim de cunostinte lingvistice????), observa manevra facuta de cei 2 si coboara din camion, si,negru de suparare,vine urland catre noi.Normal ca nu ne-am facut intelesi ce trebuia facut, mai din gesturi, pana la urma cred ca a inteles ce trebuia sa faca. DAR, polonezul a facut un gest la sfarsit , si expresia ceva de genul: daca nu va fi asa va iau gatul!- si a urmat semnul acela international al miscarii palmei cu degetul mare desfacut ,de la dreapta la stanga peste gat. Pana la urma coada s-a respectat, dar uneori imi revine in minte intrebarea: ce s-ar fi intamplat daca nu se termina reparatia la timp? Si legat de acest lucru, toti soferii de acolo ce cara profile se plang ca soferii polonezi se poarta la fel: injura, ameninta, se baga in fata, etc. Morala o trageti voi!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • EX Staff

2007, A 1 Milano-Napoli, zona servicii Roncobilacio, dupa amiaza, vara ,cald.....dupa dus merg catre camion, mai inainte insa asist la o discutie interesanta in Autogrill, o vanzatoare italianca explica unui polonez ca nu poate platii cu cartea de credit.....parfect valabila,am vazut dupa aceea.....morala, omul ala avea nevoie de paine si cateva feliute de branza....l-am ajutat eu cu paine,branza ,rosii,si un ton la cutie.

Nu toata padurea este uscata !!!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

gestul este laudabil Salbatic,ai facut un lucru omenesc si e normal sa te felicite colegii pentru ce ai facut.Cu toate astea sunt uscaturi peste tot,si la ei ,si la noi,si la altii.

Vt 880 ,faza cu cardul am patit-o si eu pe Germania,se trezise una  la Shell ca nu pot plati si mia indicat bancomatul de linga ea sa scot bani,dupa refuzul meu si urarile mele de sanatate la adresa ei,vazind ca nu merge cu amenintarile ,ca cheama politia, a  acceptat cardul si curios am si platit,Nu-ti mai zic restul urarilor mele de bine la adresa ei cind iam zis sa nu ne mai trateze pe ceilalti ca pe niste gunoaie,deci rau intentionati gasim oriunde,e mai greu sa faci un bine

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Administrators

primavara 2009  , o cursa de sfarsit de saptamana , incarc vineri de dimineata in barcelona pentru PSA PARIS ,  ajung in 10 ore aproximativ la shelul din n7- zone de activite de moulins franta , in spatele hotelului b&b ,  si fiind pe inserate si obosit ma bag la somn ...... ora 7 in picioare , la 8 trebuia sa pornesc ( se implineau cele 24 ore , )  in dreapta mea un frig care facea un zgomot incredibil si in stanga un volvo de la vectra int brasov ( asa scria pe prelata , nu cunosc firma ) ......ma invart pe langa camion ...desaiunez ..si deodata se deschide usa volvoului ..omul injura franceu cu frigu  , il salut , ma saluta ....si din vorba in vorba il invit la micu dejun ...atunci imi povesteste ca avea 3-4 zile de asteptare , banii si mancarea pe sfarsite si erea disperat , in aproximativ ora cat am stat cu el a sunat de n ori la firma fara nicun raspuns ...si fierbea si mai tare  ... il inteb daca are nevoie de ceva ...zice ca nu  , si ii zic ..lasa ca nui nicio problema . un barbat de aproximativ 50 ani , scund si cu paru carunt , si f civilizat , eu la 25 ani si el ma intreba ,,,la dumnevoasta la firma cum merg treburile , la dumneavoastra in spania cum e viata ,,  ma duc la lada si ii aduc un brat de conserve de fasolica si plicuri de supa , apa si fructe,  lapte si 27 euro , maruntis pe care il aveam prin camion ...am primit o foarte mare multumire din partea omului si fiind ora 8 pornesc camionu ...ne salutam si ne uram drumuri bune si sanatate ...plec descarc in paris si fac pauza de 45 h in parcarea fabrici ....luni de dimineata incarc tot in PSA P piese defecte si in jos spre spania ....coborand tot pe acelasi traseu dau tare si ajung la aceiasi parcare , de unde plecasem si omu inca erea inca acolo ...negru de suparare si cu o promisiune ca miercuri incarca in montpelier si undeva pe italia  ,  si ii zic sai mai las de una de alta ...pe scurt iam golit lada mea si doua rezerve de camping gaz . nu va pot descrie cat mi-a multumit omu acela si ma binecuvantat , si am plecat bine inteles ne-am  uram drumuri bune si noroc in continuare  . am plecat si de ce sa nu recunosc chiar m-am simtit mandru de ajutorul meu , cand poti de ce sa nu o faci ?  tot restu drumului mi-am facut tot felu de intrebari si pareri despre cum isi bat joc uni de alti , ce la impins pe omu acesta sa lucreze pe international , in loc de ceva local si sa creasca nepotii , etc ..si marea intrebare care mi-o pun si dupa 2 ani ..ce a facut omu acela in continuare? , cum sa descurcat ?

alta intamplare recenta chiar pana in sarbatorile de craciun...la intrarea de pe a4 in m50 in madrid , la ora 9, 30 aproximativ ...vad pe mijlocul autostrazii un balot de folie ..zic in mintea mea ...cum il ia unu in plin vai de fundu lui ..si nu apuc sa zic bine si vad altu pe prima banda ...il ocolesc si ma gandesc sa sun la 112 sai anunt de obstacole ...imi raspunde o voce feminina care ma avertizeaza ca daca am chef de glume o sa fiu pedepsit , si imediat o operatoare care ma intreaba care-i baiu , ii povestesc  , si imi multumeste pentru telefon si imi ureaza ziua buna  , si la 2 ore telefonu ....ma uit ..numar privat ..raspund si unu din operatorii centrului ma suna sa felicite pentru apelul meu si ca sa intocmeasca un proces verbal imi cere datele mele personale si imi zice ca sa intervenit rapid si nu au rezultat accidente sau victime ...iara o intamplare asemanatoare mi sa intamplat pe n2 alfaharin ( zaragoza) si farga ( llerida ) mergeam in spatele la un autovehicul  si dintro data frana brusca ...franez si eu  ..avarii si in fata ce sa vezi .. o roata de rezerva de la o furgoneta si 2 chingi intinse  le indepartam si cu cat inaintam mai dadeam peste o tabla de aluminiu de se pune intre stalpii de la remorca , 2-3 ..zic asta e imposibil ce sofer e asta ..i se dezmenbreaza camionu in strada si el nu-si da seama .. nici nu apucam sa facem un km si gasim un iveco daily cu numere de polonia cu marfa imprastiata pe carosabil ...omul din autovehicul a sunat imediat la guardia civil ...si atunci am vazut ca polonezu erea,, vesel ,, si se calatina pe picioare ....

salutari si  drumuri bune la toti colegii

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

Si eu am fost in diferite patanii , avand cursa de Roman(Ro) -Siegen(D) cu incarcare marti-descarcare vineri prin noiembrie anul trecut  incarcasem noaptea de la Arcelor din vreo 2 hale  avand aceia niste gropi  de mi-am lasat nr de inmatriculare de pe capu tracotor(spate, de pe aparatoare  ) pe acolo doar vamesul ungur a bagat de seama...si m-a facut de10-15 Euro , desi dimineata doar mi-au dat actele  nu am avut voie sa-mi leg prelata fiind directiva firmei doar dupa ce ies pe poarta si tragi  in parcare.... neavand prelata pe role m-am chinuit vreo ora so trag la loc k o si umfla vantul :( ...desi mai erau colegi in parcare  ce-i drept toti le aveau pe role unul nu a venit sa ma ajute.... toti se dadeau paliti . Numai bine transpirat rau m-am schimbat si  am plecat catre Bors dar nu mi-a ajuns un program .Cand sa alimentez din din Petrom  aveam deja o gaura de vreo 40-50 l apoi la vama ma taxat unguru dupa cum ziceam , se mai legase si k imi era de-o schiopa rupta prelata si am ''rezolvat'' si am plecat.Apoi mi-am vazut de drum si am ajuns la descarcat fara alte evenimente . Printre angajatii acelei firme era si un roman plecat de vreo 20 de ani din tara stabilit cu fam. discutand una alta imi aduce o masa de pranz de la cantina dupa descarcat m-au ajutat de am tras prelata la loc si stiam cum era vineri faceam weekendu acolo.Desi sambata si duminica mai pornisem motoru luni dimineatza pauza baterie , noroc cu romanul de acolo  impreuna cu inka un neamt cu un redresor am pornit...nu aveam cuvinte de multumire zicand  ca daca are posibilitatea nu ezita sa ma ajute ,m-ai servindu-ma cu o masa si povestind cate una alta.Numai bine imi daduse incarcare pe marti si luni seara am plecat spre Koblenz in sinea mea gandandiu-ma cam pe ce lume traiesc  gasesti sa te ajute un strain ...iar la tine in tara.....()  Si cu 2 incarcari am venit cu bine pana in tara....Drumuri bune tuturor! :-X

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

@ Zamy : E o prostie de nedescris la Roman la teava,trebuie sa iti decopertezi masina in parcare si sa intri cu ea asa,iti scotocesc cabina si lazile,iti iau toate bidoanele goale,nu ai voie decat cu 2 L de apa (cu toate ca au robineti prin curte),te plimba de la hala la hala,la iesire iar te scotocesc poate ai bagat vreo teava de 10 metri in cabina,astepti 2 ore sa iti dea actele,mai pierzi o ora in parcare sa tragi prelata la loc si sa nu mai socotim (in cazul meu) cele 3 zile de stat in parcare pana am incarcat.

Si la descarcare in Turcia(Gebze),angajatii firmei mi-au adus o pizza la cabina si mi-au zis sa stau acolo ca se descurca ei.Au decopertat singuri si intr-o ora au dat si teava jos,au tras prelata la loc,mi'au adus CMR stampilat la masina.La Roman a durat 9 ore de cand au pus prima teava si pana la ultima.Ca la noi la nimeni.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

@ Zamy : E o prostie de nedescris la Roman la teava,trebuie sa iti decopertezi masina in parcare si sa intri cu ea asa,iti scotocesc cabina si lazile,iti iau toate bidoanele goale,nu ai voie decat cu 2 L de apa (cu toate ca au robineti prin curte),te plimba de la hala la hala,la iesire iar te scotocesc poate ai bagat vreo teava de 10 metri in cabina,astepti 2 ore sa iti dea actele,mai pierzi o ora in parcare sa tragi prelata la loc si sa nu mai socotim (in cazul meu) cele 3 zile de stat in parcare pana am incarcat.

Si la descarcare in Turcia(Gebze),angajatii firmei mi-au adus o pizza la cabina si mi-au zis sa stau acolo ca se descurca ei.Au decopertat singuri si intr-o ora au dat si teava jos,au tras prelata la loc,mi'au adus CMR stampilat la masina.La Roman a durat 9 ore de cand au pus prima teava si pana la ultima.Ca la noi la nimeni.

Si pe la uzinele de pe aici tot asa se intampla, doar daca nu era om care sa umble cu actele in locul tau, in cazul acela castigai mult timp , actele le faceau mai repede si la incarcare mergea mai repede.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 months later...
  • 5 months later...
  • Members

Ajut colegii cu probleme cu placere fara sa astept vre-o recompensa si cea mai mare recompensa e cand sunt ramas pe carosabil sau intr-o parcare si un alt coleg ma ajuta , simt ca oricati colegi as ajuta nu pot sa imi acopar datoriile fata de cei care m-au ajutat, de asta ma simt obligat sa-i ajut pe cei ramasi in drum sau cei care imi cer ajutorul ! constat ca pe drumurile Europei sunt tot mai putini colegii si asta pt ca ajutor se gaseste tot mai greu!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Pentru a naviga pe acest site , trebuie sa respectati termenii Termeni de Utilizare.