Jump to content

eurovignieta


ar cobra 68

Recommended Posts

  • Members

Parlamentul European introduce principiul "Poluatorul plateste".  Revizuirea regulilor de taxare pentru transportul rutier de marfa "Eurovigneta" va include plata de catre transportatori a costului poluarii atmosferice si sonore, in plus fata de taxa pentru utilizarea autostrazilor, informeaza euractiv.ro

Directiva se va aplica si transportului pe autostrazi, iar dispozitiile vizeaza vehiculele mai mari de 3,5 tone. Textul a fost adoptat ieri de catre deputatii europeni si garanteaza faptul ca veniturile obtinute din aceste taxe vor fi utilizate pentru finantarea in viitor a unui sistem de transporturi mai performant si mai putin poluant. 3-4 eurocenti pe vehicul/pe km, in medie, vor putea fi astfel adaugati pretului utilizarii infrastructurilor pentru a acoperi costurile externe determinate de transportul rutier, poluarea aerului si a zgomotelor emise.

Variatia taxei poate ajunge pana la 175% in zonele congestionate, cu tarife mai mari aplicabile pe durata celor 5 ore de varf, si cu tarife mai mici in restul timpului. Pentru a permite intreprinderilor de transport calcularea costurilor si adaptarea planificarilor de transport.

Comisia va pune la dispozitia acestora o lista a tarifelor si a orarelor aplicabile pe teritoriul UE. Daca un stat membru doreste sa acorde derogari pentru vehicule de pana la 12 tone, va trebui sa notifice Comisiei motivele pentru care acorda aceste derogari.

Noile reguli ale dispozitiilor "Eurovigneta" sunt rezultatul unui acord in a 2-a lectura cu Consiliul si vor trebui sa fie adoptate in mod formal de statele membre. Acestea le vor putea aplica la trei saptamani dupa publicarea in Jurnalul Oficial.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.