Comunitatea soferilor profesionisti Sari la conținut

Cutie automata sau Cutie manuala?Care o preferati?


Vizitator Anonymous

Votati ce cutie de viteze prefereti automata sau manuala?  

294 membri au votat

  1. 1. Votati ce cutie de viteze prefereti automata sau manuala?

    • Semiautomata
      41
    • Manuala
      125
    • Automata
      131


Postări Recomandate

  • Members

Mai colegii poate gresesc eu dar imi poate spune si mie cineva diferenta dintre cutie automata si semiautomata? Aud pe aici discutii despre Man TGA cu , cutie de viteze automata . Io nu am vazut  montata cutie automata pe vehiculele comerciale grele, decat pe autocare s-a montat transmisia complet automata ZF TC tronic.  Pe camioane s-a montat zf As tronic care este o cutie semi-automata sau ( automatizata). Sau credeti ca daca nu are  pedala de ambreaj atunci e automata?

Editat de fery20
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

Se pare ca nu iei in considerare ca se pot folosi in modul "manual", mod in care schimba mult mai rapid decat soferul. Fiecare se simte mai sigur si confortabil de regula cu tehnologia cu care este familiarizat. Toate cele bune.

Note 3 sent by Tapatalk

serios!? mi-ar place sa fac un race cu cineva care crede ca schimba mai repede decat mine cu cutia aia "minune". dar pe bani. hai sa vedem cati mai sunt asa convinsi de parerile lor. si apropo de pareri. tot nu mi-a zis nimeni daca a facut ruta respectiva cu automata.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

Tir express nu cred nici eu ca poti schimba tu la o cutie manuala asa de rapid cum schimba cea semiautomata. In special cele i-shift de volvo retrogradeaza doua trepte pana i dai tu una. Doar daca rupi levieru ala si mai ales ca la manuala nu trebuie sa o grabesti ca risti sa se incalice sincroanele alea in ea . Asta e o parere de a mea dar na fiecare cu parerile lui. Drumuri bune

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

Ase, Fery, de-i foc! Sper ca stii bancul. Iti garantez ca se poate. Ultimii ani am lucrat pe cutii fara sincroane. Si acum,mai uit cateodata de ambreiaj cand sunt obosit. I-shift am condus prima oara prin 2004 sau 2005. Dar asa cum spuneam, hai! Pune-ti banu' jos ca ma grabesc si am o foame de bani ca nu stiu daca mai scap de ea. Vad colegii cu automate cum pleaca din peage. Eu stau calm, ii dau batraneste. Cateodata ma mai ia damblaua si ma mai apuc de cate unul. Dar rar. Este neste secrete acolo la astea manuale. Imi spui de doua in jos?! Ma faci sa rad. Ii dau si patru din 6 daca vreau. Crede-ma ca pe viscolele alea din Canada de Nord, fara sincroane ii saream treptele de parca era cutie de Mobra. Daca stii sa o sincronizezi din pedala... face multe minuni.

Editat de TirExpress
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

Acum am vazut si postarea cu panta. Nu stiu ce sa zic, poate ca nu m-am adaptat eu dar pe mine mai rau ma incurca automata la panta. Poate este si chestie de obisnuinta. Stiu soferi care daca le dai Scania se uita stramb. Vor Iveco sau TG sau ... mai stiu eu ce. Cred ca asa este si cu cutiile astea. Eu de exemplu, nu ma simt bien in masinile japoneze desi nu sunt asa rele. altii, sunt morti dupa ele.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

SI deci ce inseamna cutie automata? Ca eu nu am inteles ce incerci sa zici.

Si tu? Ce tot insisti atat cu ce inseamna? Dracu stie ce inseamna. Ce ma intereseaza pe mine la un camion este sa aiba GPS si Bluetooth, si sa aiba sunet bengos. Astept cu nerabdare sa bage si la astea mari ca la alea mici sistem dinala modern de se parcheaza masina singura.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

SI deci ce inseamna cutie automata? Ca eu nu am inteles ce incerci sa zici.

Cutiile complet automate sunt acelea care functioneaza cu ulei rosu ATF  pentru presiune mare , ele nu sunt prevazute cu ambreaj traditional ci cu un convertizor de cuplu . Din acest motiv nu se poractica montarea pe vehiculele comerciale grele pentru costurile de intretinere mai ridicate si pentru fiabilitate in condititt de greutate maxima mai redusa. Ce avem noi pe camioane prevazute cu pedala de ambreaj sau nu sunt cutii semi- automate . Ele functioneaza cu ulei 75w80 cel putin la As tronic care este ulei indicat atat pentru transmisii manuale cat si "automatizate". Automatizate se refere ca au renuntat la pedala de ambreaj si au montat selectorul hidraulic de viteze si acel calculator (As tronic) . Deci practic este ca o cutie manuala doar ca i-au pus calculator sa nu mai schimbe soferul vitezele.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

Domnilor colegi, și eu votez pentru manuală. Trag trailere, de cele mai multe ori cu depășire de greutate și/sau dimensiuni. Pe autostrada să spunem ca o automată face față - dar dacă trebuie să urci Limburgul sau Dealul Vienei cu 80-90-110 tone, chiar si acolo te cam chinuie. Dacă trebuie să ieși din vreo carieră, dacă intri pe drumuri neamenajate cu declivitate mare, dacă trebuie să o " împletești " la deal ( sunt situații când este exclus să " te dai la ea ", ar fi moarte sigură ) pe vreun național, axele viratoare complica si ele situatia, și te împing/trag 80 de tone, atunci da chix. Frâna de motor nu o " simte " cum trebuie. Ca să nu mai vorbim de situația de tractare multiplă , cand trebuie schimbat pe rând, ca să nu se piardă tracțiunea. Atunci trebuie să schimbe ce vreau eu, când vreau eu, dacă vreau eu, și mă interesează foarte puțin, spre deloc ce intenții are electronica. E destul de dificil și cu cutie manuală, mai ales dacă șoferii sunt " împerecheați " de curând, și nu se cunosc. Sezonul primavara-toamna am tras pe un Volvo FH16-750 automat. Vax albina dacă ieși din " civilizatie " cu el. În concluzie: prefer situația când factorul de decizie este șoferul.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

din ce am inteles eu pana acum, e buna cutia automata dar numai cand ai de plictisit pe autostrada. cand vine vorba de lucruri serioase, sa avem pardon, nimic nu se compara cu manuala. adicatelea, care va sa zica, la divizia A e vorba de manuala. daca joci la matineu, merge si automata.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 month later...
  • Members

Hm....vad ca pe aici sint multi soferi dar putini care chiar se pricep la mecanica auto. Pina la urma este normal si nu pot eu judeca de ce un sofer nu stie ce se intimpla in intimitatea masinii pe care o conduce. Eu unul pot sa va spun ca sint in situatia exact inversa, adica ma pricep foarte bine la mecanica (am reparat inclusiv cutii automate) insa nu am prea multa experienta in soferie. De fapt sint incepator (incepator ca sofer pe 40 de tone.....ca vehicule de categoria B conduc de 18 ani :) ). Eu pina acum am condus MAN TGX si DAF XF ambele "automate". De ce spun "automate"? Pentru ca din cite am observat eu pina acum camioanele nu au cutii automate adevarate...ci doar cutii manuale AUTOMATIZATE! Americanii cunosc foarte bine diferenta intre acestea...la noi nu prea se cunoaste pentru simplul motiv ca in Romania aceste transmisii automatizate au aparut tirziu si de aceea romanii le baga pe toate in aceeasi oala.

 

In primul rind o cutie MANUALA are un ambreiaj moniodisc uscat sau chiar ambreiaj dublu dar tot uscat...iar in cutie avem arbore primar, arbore intermediar, arbore secundar. Pe acesti arbori exista TRENURI de pinioane (trenul fix, trenul mobil...) O cutie AUTOMATA nu are deloc ambreiaj...ci are in schimb un hidroconvertor care este un cuplaj fluid....adica toata puterea motorului este transferata cutiei de viteze prin intermediul unui lichid (ATF fluid), iar in interiorul cutiei nu sint deloc arbori ci niste sisteme planetare cu ambreiaje pachet (clutch packs) si benzi de frina care imobilizeaza diferite parti ale sistemului planetar in functie de treapta de viteza selectata. In cutia automata intreaga logica de schimbare a treptelor de viteza se petrece in BLOCUL DE VALVE care este un labirint prin care circula fluidul de transmisie automata. Acesta misca dintr-o parte in alta diverse bile si arcuri si in acest fel actioneaza actuatoarele care comanda pachetele de ambreiaje si benzile de frina. Asta in varianta clasica. Daca vorbim de modele mai noi, putem adauga un computer de cutie care sa comande blocul de valve care la rindul lui va functiona dupa acelasi principiu ca si inainte.

 

Dar putem automatiza o cutie manuala? Bineinteles! Punem actuatoare electromagnetice care sa actioneze ambreiajul si sa schimbe treptele de viteza, apoi un computer care sa comande acele actuatoare. Si uite asa am obtinut o cutie AUTOMATIZATA nu una AUTOMATA. Sau mai bine zis o cutie MANUALA AUTOMATIZATA. Americanii fac foarte bine diferenta intre acestea deoarece le numesc AUTOMATIC TRANSMISSION respectiv AUTOMATED TRANSMISSION sau mai precis AMT (AUTOMATED MANUAL TRANSMISSION). De retinut ca aceste automatizari exista doar cam de cind s-a bagat mult prea multa electronica pe masini, cutia automata adevarata exista inca din anii '40.

 

Indiferent ca avem o cutie automata sau una automatizata, acestea se conduc in principiu la fel. In cazul ambelor avem doar doua pedale si un comutator (levier, selector) cu pozitii RND si P doar pentru autoturisme. Dar nu este acelasi "feeling" la condus. O data ca automatizata are ambreiaj deci nu pleaca de pe loc decit cind pui piciorul pe acceleratie (desi se poate modifica din softul cutiei) cea automata pleaca de pe loc de indata ce lasi frina. NU e vorba de o setare soft....este "by design". NU ai cum sa faci o automata adevarata sa nu plece de pe loc la lasarea frinei deoarece convertorul hidraulic este ca un ambreiaj care nu este niciodata nici decuplat nici cuplat 100%. Este ca un ambreiaj care patineaza tot timpul (desi aceasta patinare este limitata). O automata nu scapa niciodata inapoi! NU este nevoie de "hill assist" pur si simplu masinile cu cutie cu adevarat automata nu au scapat niciodata inapoi la plecare in panta "by design". Si asta inca de la prima serie de Pontiac sau Oldsmobile cu cutie automata scoase de General Motors pe piata. La o cutie automatizata dureaza schimbarea treptelor de viteza aproape la fel de mult ca la o manuala (1-2 secunde) in timp ce la o automata adevarata se simte cel mult "un pas de vals" in functionarea masinii.

 

Acum avantajele si dezavantajele...Automatele adevarate au fost mult prea mult timp blamate ca au pierederi prin fluidul hidraulic (in convertor si in blocul de vlave care comanda toata automatizarea). Asa este au pierderi. Dar sint mult mai fine si mult mai precise la condus...manevrele cu viteza mica in parcari se fac cu o precizie fantastica. Convertorul hidraulic dozeaza cuplul motorului mai fin decit cel mai experimentat sofer care manevreaza un ambreiaj clasic (cu pedala). Cele automatizate au insa aceeasi eficienta cu cele manuale (nu au pierderi mai mari) in schimb nu sint deloc fine la manevrele cu viteza redusa si la schimbarea treptelor. O imbunatatire s-a facut cind a aparut DSG-ul de la VolksWagen cutie manuala automatizata cu ambreiaj dublu dar tot nu atinge finetea unei automate adevarate.

 

Eu personal am condus atit autoturisme cit si camioane cu cutie manuala (camioanele numai in scoala). Am condus de asemenea si autoturisme cu cutie AUTOMATA si camioane cu cutie AUTOMATIZATA. Pur si simplu nu am nimerit autoturisme cu cutie automatizata dupa cum nici camioane cu automata. Din slaba mea experienta pe camioane am tras concluzia ca nici nu prea exista camioane cu cutie automata adevarata. Cel putin nu in Europa. Poate la americani exista. De asemenea am inteles ca masinile de gunoi ale REBU, URBAN, etc ar fi cu cutie 100% automata. S-ar putea ca si autobuzele RATB (Mercedes-Citaro) sa fie cu cutie automata adevarata.

 

Preferinta mea? Automata 100% ori in cazul in care nu se poate, una automatizata. Este "the next best choice" dupa cea automata.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Administrators

Domn ,, mecanicles ,, la camion nu exista convertizor de par sau acea ,, fofeaza ,, de hidoconvertizor , sunt cutii clasice , ca si manualele doar ca schimbul vitezelor si ambreajul e automatizat sau robotizat , ambreajul fijnd la fel cu momo sau duo disc uscat la astea mai moderne .

Asa ca in cazul camioanelor vorbim de automatizate /robotizate , nu automate in sensul cunoscut de la autoturisme

Exenplu : Zf As -Tronic care echipeaza Man .

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

Da' io am zis altceva? Sau nu am explicat corect cum functioneaza acele cutii de viteze? Ca vaz ca ma iei la misto ca si cum nu as avea cunostintele pe care le-am pretins...ok, esti admin faci ce vrei pe forum dar parca nu e frumos sa te iei de om doar ca sa ai de cine sa te iei...mai ales ca dupa putin research am aflat ca Alison face cutii complet automate si pentru camioane. Adica ca acelea pentru autoturisme daca vrei sa le spui asa. Cu convertor de cuplu. Ia baga un ochi aici:

http://www.allisontransmission.com/docs/default-source/default-document-library/tc10-brochure-jan-2014.pdf?sfvrsn=2

Iar daca cumva nu ai incredere in cunostintele mele de mecanica auto nu te obliga nimeni sa imi aduci mie masina sa ti-o repar. M-am alaturat comunitatii soferilor profesionisti acum doua luni si deja m-am saturat de misto-uri si ( eliminat ) . Ca cica ce stii tu de la autotursime nu e valabil. Sau ca degeaba ai un milon de kilometri pe autoturism ca nu stii sa conduci camion. Sigur ai un milion de kilometri pe autoturism? Ca mie imi pare ca ti-ai luat permisul ieri. Si fel de fel. Apoi se mai pling unii soferi ca cica nu sint respectati. Da' voi respectati pe cineva? Ca eu trebuia sa fiu inginer dar la un moment dat m-am lasat de facultate si uite asa dupa ce am schimbat 2-3 meserii am ajuns sofer. Asta nu inseamna ca nu sint valabile cunostintele mele.

Scuze de off-topic..daca consideri necesar poti sa imi dai si ban....nu ar fi mare paguba sa nu mai intru pe acest forum.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Administrators

Vai ce mai place victimismul asta , domnule e chiar de ras ca atunci cand ramai in pana de idei si ti se demonstreaza contrariul sa faci pe victima , si ce e mai curios , ce inventezi cu dus masina la reparat ? Sti tu cati kilometrii am eu ca profesionist ?

Chiar as vrea oameni si caractere la subiecte nu copii care cum li se argumenteaza contrariu bat campii .

Te rog sa fi atent asupra limbajului iar frustrarile despre cum ai ajuns si unde , te rog sa le ti pentru sanul familiei , si atentie la limbaj ca nu esti la satra !!

Hai sa lasam tipul gen allison , ca vad ca l-ai cautat special , sa te convingi daca chiar exista sau nu si cu convertidor de par , in subiect discutam despre tipurile normale ca sa le zicem asa , pe care a pus mana tot soferul roman , ca nu toti am trecut oceanu si nu toti am condus asa ceva si sunt sigur ca nici dumneata nu ai ,conndus camioane americane , logica subiectului si asta e usor de inteles nu iti trebuie facultati sau sa fi inginer e sa discutam despre sistemele cele mai folosite , poate 90 % fiind acestea manuale mecanice si automatizate mecanice , si despre cum fiecare a folosit si a considerat ca e mai bine / placut /util pentru el !!

Cat despre ban ..... Stai aici daca chiar vrei sa faci kilometrii ca sofer profesionist !!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 5 weeks later...
  • Members

Imi cer scuze daca mi-am varsat frustrarile pe acest forum. Citeodata se mai intimpla chiar daca nu o fac in mod constient. Nici macar nu sint atit de frustrat...este adevarat ca poate mi-as fi dorit o alta cariera, dar vremurile acelea s-au dus. Meseria pe care o face cineva nu spune absolut nimic despre caracterul acelei persoane, sau despre cunostintele acesteia, sau despre coeficientul de inteligenta al acesteia. In cazul job-ului sentimentele trebuiesc lasate la o parte. Conteaza de unde vine banu' ! Conteaza cu ce meserie reusesti mai usor sa realizezi ceea ce ti-ai propus in viata (Casa - vila, familie, colectie de masini sau de timbre, etc). Imi cer scuze de asemenea si in privinta limbajului. Sa stii ca nu am obiceiul sa vorbesc ca la usa cortului dar citeodata mai scap si cite o expresie mai licentioasa. De obicei vorbesc destul de curat. Acum depinde si de forum..sint forumuri care nu permit decit un limbaj "ca la televizor" altele permit injuraturi ca la usa cortului. Pina la urma mi se pare normal sa respecti politica fiecarui forum in parte. Dar daca am folosit o expresie care nu se regaseste in dictionar nu am facut-o nici pentru ca sint un cocalar, nici o persoana needucata, ci pentru ca astfel de expresii sint folosite in mod curent...de catre toata lumea. Inca o data scuze daca am incalcat politica forumului. Si scuze pentru tot acest off-topic.

 

Intr-adevar am cautat in mod special daca exista si cutii automate cu adevarat pentru camioane. Si am gasit ca exista. Se pare ca Allison sint singurii. Dar exact aia am zis si eu...am zis ca "nu prea exista cutii automate pentru camioane ci doar automatizate". NU am condus camioane americane. Dar am vazut un Peterbilt in Spania :D . Ehe...cine nu ar vrea sa conduca camioane americane :).

 

ZF-Astronic-ul il stiu. Am condus MAN cu asa ceva.

 

 

Si uite si Allisonu'

 

 

Si un seminar despre Allison. Destul de interesant pentru cei care interesati de mecanica.

 

 

P.S. Merci ca nu mi-ai dat ban. Apreciez gestul. Ramin la parerea mea ca apreciez mai degraba cutiile automate/automatizate. Mai putina bataie de cap. Vreau sa fac cit mai multi kilometri ca sofer profesionist.

Editat de niros75
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

EU sunt unul dintre cei care NU vor sa conduca americane. Asa, ca fapt, divers. Ceea ce vezi pe internet sau la TV este una si realitatea este alta. Mai ales in cazul nordamericanilor. Numai cans imi amintesc de cursa aceea care am facut-o cu un Freightliner cu cutie Allison ma apuca nervii. Rar am vazut o tampenie mai mare.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 4 months later...
  • 4 years later...
  • Members

 

La 05.02.2016 la 6:49, TirExpress a spus:

EU sunt unul dintre cei care NU vor sa conduca americane. Asa, ca fapt, divers. Ceea ce vezi pe internet sau la TV este una si realitatea este alta. Mai ales in cazul nordamericanilor. Numai cans imi amintesc de cursa aceea care am facut-o cu un Freightliner cu cutie Allison ma apuca nervii. Rar am vazut o tampenie mai mare.

Daca nu este cu suparare as vrea si eu sa te intreb, mai exact ce nu ti-a placut la freightilner cu transmisie Allison?

Editat de niros75
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Pentru a naviga pe acest site , trebuie sa respectati termenii Termeni de Utilizare.