Comunitatea soferilor profesionisti Sari la conținut

către toţi şoferi profesionişti!!!!.


florin_dune

Postări Recomandate

  • Members

salut toti colegii!!! [incepator sau experimentat]multi dintre voi scrieti aici , cum scriam si eu inainte sa-mi gasesc de munca.... :P,,nu aveam ce face sunam 4-5 firme pe care nu  le mai sunasem, sau reveneam cu telefon la  cele vechi.dupa aceea pe forum....intr-un cuvant, insistam...va dau dreptate multora dintra voi, dar unora, nu...e corect ca in cazul in care ai un pic de greutati in familie si esti singura speranta sa mergi si pe salariu mai mic...dar asta nu inseamna ca trebuie sa iesi la pensie de acolo....cei fara experienta, le doresc sa-si gaseasca de munca unde vor ei ,darrrrrr,,,eu zic ca trebuie inceput totusi de jos daca vrei sa faci ceva in viata si sa inveti adevarata valoare a soferiei....nu vreau sa jignesc pe nimeni dar cand m-am angajat la I.T.A. 3 zile am facut protectia muncii in fiecare luni dimineata se prelucrau legile aparute noi sau se discuta despre evenimentele rutiere petrecute in firma sau in tara....dupa 3 zile am mers in parcu rece si mi-a dat masina in primire....erau diverse fiare acolo sasiuri fara cabina sau cu,, fara motor sau cu mi-a spus sa-mi aleg una...iti dadeau piese si o faceai si un mecanic cand nu avea ce face, dar mai tot timpu avea sau se faceau ca au, de lucru,,,etc,,,etc,,,nu va invidiaza nimeni dar daca masinile din ziua de azi nu ar fii avut atita electronica de ,,cand se strica trebuie sa vina cu laptopu ca altfel nu stie ce are,, si ar fii fost cum erau odata iti trebuia mecanica la baza...sa te urci direct pe TIR, toti am fii fost mandrii sa lucram direct pe tir, sa tii drept de volan pe autostrazile de afara, poate oricine, dar ia si invata soferie la noi, prima data...din cauza anumitor chestii s-a  ajuns in situatia asta...cand mergeam in fabrici la incarcat sau descarcat din domnul sofer nu ma scotea........si acum.........................bafta!!!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 53
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

  • Members

acum iti vorbeste cu BA iesi afara mai repede si leaga-ti chingile pe drum nu in incinta fabricii..asa am patit la o firma specifica de ciment din Romania, la care nu am ce sa zic decat ca sunt niste oameni fara respect, la fel si firma in sine. Ceea ce descrii tu, timpurile de apoi din anii 80, 90 epoca de glorie e total diferit cu ceea ce este acum. Sa nu uitam ca pe atunci la scolile de soferi invatai multe si pana a porni la drum, faceai o verificare de rutina, acuma? acum il pune pe elev direct la volan, nu-i arata macar nici instrumentele de bord care cum sunt, 2, 3 ore de curs si apoi la examen, da-l naiba il trece sau nu e problema lui. Noi ne-am luat baniii, si instructoru si statu si politaiu. Alt aspect, e ca numai sunt firmele de erau atunci I.T.A., IRTA, ITIA si altii care mai erau...cine te ia pe tine acuma sa te indrume la service, ca multe firme nici nu au service propriu, repara la alte service-uri, ei au nevoie de sofer. Pana la urma inveti, cand nevoia te face sa inveti. Si daca se duc sa lucreze pe santier la autostrazi pe bascule, dupa ce prinde 6 luni, 1 an de experienta, tot nu-l va angaja nimeni, ca el in afara de santier 10,12 ore pe zi nu face altceva. No sa stie trasee, nu o sa stie sistemele de plata ptr drumuri, documente etc...esti tot ca un incepator. Toti te intreaba, daca ai mai facut extern, ce tari, la ce firma etc...daca ii spuii ca am lucrat pe bascula, a pai nu ai experienta pe TIR. Eu zic, fiecare cum poate sa se descurce, din partea mea poate sa inceapa cum vrea, dar isi asuma riscurile, amenzi, doamne fereste loveste masina, distruge marfa, etc...atunci se lovesc singuri la cap.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

salutare, lucrez la o firma de 3 luni pe tir, va pot spune ca nu e greu dar si sunt incepator, n am mai condus tir, dar e plina lumea de soferi din aia cu experientza si care isi bat joc de cei noi, bataie de joc in ultimu hal, nu am cuvinte sa va descriu, plina lumea de ei si cica se si molipseste, ca asa e traditia si asa fac toti, uite ca asa gandesti magarii.... i asi spanzura pe toti, scuzati mi limbaju dar doamne fereste sa fiti noi si sa ajunge ti pe mana unui magar din ala ca ......... sa va fie rusine !!!!!!!!!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

sunt foarte decord cu ce spune Victor_Bolonyi, un prieten foarte bun de al meu s_a apucat de soferie are 24 ani..a gasit de lucru dar in echipaj....dar coleugul lui care e profesionist de mult timp... ii vorbeste ca la un animal,nu ii explica,il jigneste etc...chiar daca e platit pentru al ajuta deoarece la colegului cel nou i se  trage 20 euro la fiecare cursa pentru ai da la veteran sa il invete. eu cred ca l_as bate pana ii sar ochii din cap. a zis prietenul meu daca nu il muta pe alta masina asi baga demisia chiar daca e platit foarte bine.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

Asta e unul din riscurile de a lucra in echipaj.

Si aici, pe forum vad multi care sunt de acord sa mearga ca sofer 2 chiar se cer.

Discutii intre colegii de cabina apar chiar daca sunt cu experienta sau incepatori.

Perioada de stat pe 3 mp impreuna e destul de lunga.

Ganditi-va ca acel sofer "cu experienta" poate de foarte multe ori sa nu fie un pedagog bun.

Sa fi lucrat numai singur si sa nu aiba incredere de cel de la volan.

Sa fie obosit si sa nu mai aiba rabdare.

Si mai sunt multe aspecte la care ar trebui sa se gandeasca cei care se cer in echipaj.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

Domnii mei colegi mai tineri,cu respect va spun,aveti rabdare.La noi s-a dus vestea ca a fi sofer de tir e cel mai usor mod de a castiga bani multi,fara prea multa pregatire,fara prea multa experienta . Sa-mi spuneti va rog,cati ani avea cel mai tanar sofer turc vazut de voi ! La noi soferia a ajuns ca si studiile la facultatile particulare !Nu te poti angaja vanzator daca nu ai facultate ! Scoala de soferi e vrajeala totala, atestatele se iau de catre unii foarte usor .  Ati vazut si pe forum intrebari de copii de gradinita . Asa fiti mai calmi si aveti rabadare !Sunt atatea meserii pe lumea asta,nu va obliga nimeni sa faceti ceva ce nu va place ! Sa fiti sanatosi .

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

Domnii mei colegi mai tineri,cu respect va spun,aveti rabdare.La noi s-a dus vestea ca a fi sofer de tir e cel mai usor mod de a castiga bani multi,fara prea multa pregatire,fara prea multa experienta . Sa-mi spuneti va rog,cati ani avea cel mai tanar sofer turc vazut de voi ! La noi soferia a ajuns ca si studiile la facultatile particulare !Nu te poti angaja vanzator daca nu ai facultate ! Scoala de soferi e vrajeala totala, atestatele se iau de catre unii foarte usor .  Ati vazut si pe forum intrebari de copii de gradinita . Asa fiti mai calmi si aveti rabadare !Sunt atatea meserii pe lumea asta,nu va obliga nimeni sa faceti ceva ce nu va place ! Sa fiti sanatosi .

Asta asa e ... am vazut la institutia unde am dat atestatul

Prostul de mine a citit toate tampeniile alea, le-am memorat ... in mintea mea, cica aveam de dat un examen

Cand ajung la examen, vine un instructor langa mine si incepe:A, C, D

Baa ... ce ... faci? Pai dau examen sau ne frecam?

S-a uitat urat la mine si a plecat

Am luat 28 din 30

La ADR, 25/30 si 16/20

Si asta pe citit ...

Era unul in fata mea, de la RATB, dadea atestat transport marfuri. Iar a venit individul si i-a soptit tot. Iti dai seama cu cine mergem unii dintre noi cu autobuzul?! Astia sunt soferii ... aia de la ARR ii durea in spatele curtii de examen.

Cel putin pe mine m-a jignit treaba asta, dar eu eram probabil singurul din acea sala. Numai mosnegi (respect pe cei in varsta care inca mai gandesc, nu toate plantele care copiaza la examene) care intrebau ce sa scrie acolo

Si pe holuri sa vezi harfe de mari soferi ... "ce ba, eu in Germania, treceam Dunarea in zbor"

Eu sunt incepator, desi am 3 ani pe basculanta cu semiremorca (un pic mai scurta ca semiremorca de marfa), vreo 2 ani pe 12T si acum urc pe TIR si tot incepator ma consider ca am pauze mari intre "experiente".

Adevarul e undeva la mijloc. Sunt incepatori care dau clasa unor experimentati. Nu toti suntem la fel, si bine ca e asa.

Toti care sunteti incepatori ... cititi regulamente, invatati limbi straine, intrebati mereu fara sa va fie jena .... mai bine te faci de cacao si rezolvi ceva, decat sa o comiti si sa scoti banii ... rusinea se spala ... acasa nu poti explica de ce n-ai tinut tu distanta in Germania lu' fiutu' si te-au ars aia cu 150 euro. Deci cititi orice si urcati fara probleme pe masini ...

Iar pentru cei care vad ca au o nostalgie pentru IRTA si alte institutii oligofrene in care sclaveai ca in secolul al XIX-lea >>> Daca va e dor, mergeti ca mai sunt RABE ... daca astea noi au computere, se numeste EVOLUTIE, iar daca unii dintre noi nu ne putem adapta la laptop, analize computerizate, reparatii din buton, va recomand sa cumparati un motor de ROMAN si sa-l desfaceti in timpul liber ... doar ca sa simtiti mirosul de ulei ars ... Eu unul am facut asta si inca mult dupa revolutie si mi-e scarba sa ma murdaresc ca un porc doar de dragul sa stiu "meserie". Nu e o cale tocmai buna sa inveti soferie ... d-asta in occident soferul conduce masina, nu si repara, spala, carpeste, inlocuieste etc.

Eu unul am facut un curs de soferie la ma-sa lu' VOLVO, in Suedia si aia te invata cum sa conduci, nu cum sa strangi chiuloase. Dar deh, una e un FH16 si altceva un buceag de ii tineam schimbatorul cu genunciul sa nu iasa din viteza.

Apropos de asta, pe 5 septembrie s-a lansat noul VOLVO

Acum retine si dealurile pe care le-ai urcat si data viitoare, GPS-ul masinii stie ce cuplu motor sa iti dea ca sa urci acelasi deal si sa consumi putin, Poti face asta cu RABA?!

In plus, te avertizeaza daca te apropii prea mult de cel din fata, de lateralele drumului, daca incarcatura nu e ok si multe altele. Asta inseamna EVOLUTIE. Trebuie doar sa ne adaptam la ea ... este pentru noi ... SOFERII incepatori sau zei in condus.

Conduceti prudent. Cei dragi va asteapta acasa ... vii.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

s-ar putea sa fii singurul din tara asta care stie legislatie,care a luat atestatele pe corect, nu te contrazic daca tu zici.....apropo vad ca ai ceva personal cu cei care au lucrat la I.T.A.stii macar unde a fost asa ceva inainte sau cum arata....sau disciplina care era atunci?sau ai auzit si tu pe parcari....nu condamn nici nu vreau sa mai fiu in vremurile demult  apuse...dar ma refer ca atunci invatai soferie, invatai mecanica, ca sa nu stai ca nita in strada sa te uiti ca rata la avioane la camion...dar mie mila de tine daca gandesti asa..degeaba ai tehnologie avansata,,, mai au sa faca astia camioanele sa le programezi  si atunci te bagi in pat , sauuuuu,,,,,, te dai jos si la celalalt capat il asteapta altcineva,, si tu nu stiu ce bani o sa mai castigi,, si cate locuri de munca or sa mai fie ,,,gandestete bine......prea multa tehnologie strica.....la varsta care o ai nici nu mai e necesar sa te intreb daca ai facut profesionala sau cu bani............adevarat ca acum toata lumea se face sofer, ca se castiga cel mai usor salariu,, bla, bla,,bla.....de aia s-a ajuns unde suntem...............

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

Cred ca cel care a deschis acest subiect (florin_dune) a avut o intentie buna si de bun simt.

Nu ar trebui sa ajungem sa ne certam la cat de buni sau destepti suntem unii sau altii aici.

Mai degraba ar trebui sa reflectam si sa tragem niste concluzii la ceea ce a zis el.

Nu a facut diferente intre si intre.

Nu stiu de ce dgenereaza subiectul

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

E adevarat ca era disciplina si pe langa soferie invatai si altele folositoare, dar nu trebuie sa ne laudam cu asta ... au trecut vremurile alea. Acum reparam camionul cu un inginer care apasa pe butoane apoi mergem la reprezentanta ... aasa e peste tot in lumea civilizata.

N-am nimic cu cei care au muncit si s-au intruit la ITA ... tot respectul ... dar ... nu trebuie sa ramanem la IRTA, ITA, SUT si altele, ca acolo faceam meserie. Cu e mai prejos unul care a facut scoala auto si apoi un atestat si a avut norocul sa prinda un camion si lucreaza cot la cot cu cel care a facut practica la IRTA?! Cu nimic ... Sunt egali. Deci premiza ca cel de moda veche e "mai profesionist" este eronata si limitata.

Nu e vina unuia din ziua de azi ca suntem in aceasta situatie, dar nici a celui care a invatat si mecanica. Este vina politicienilor si a celor care aplica legea.

Stii cum se da examen de CE la Rodell in Bucuresti?! merge elevul 200 metri in linie dreapta pe Soseaua Alexandriei. Adica baga a 2-a, si cand s-o bage pe urmatoarea e dat jos. Pai ce scoala e aia?! Cine e de vina? Elevul sau politistul?

Daca ar fi examenele dure si corecte, reexaminarile gen cele "occident", nu ar mai fi atatia soferi inapti. Nu m-ar mai intreba "colegul" care da examen ADR, ce e aia sunstanta comburanta, daca ar citi macar materialele cerute pentru examen, nu mai zic alte materiale.

Cand am dat atestatul, cei de la scoala mi-au dat 8 foi cu legislatie (cica) si inca vreo 20 cu intrebari ... astea sunt atestatele din Bucuresti

Cand i-am zis ca am citit 561, se uita instructorul la mine chioras si mi-a zis ca ala e facultativ.

Deci?!

Scoala de soferi am facuto pe Buceag si Carpati, ca alea erau conditiile de la SUT Carpati pe "vremea mea". Acum am mers pe un FH cu I-shift. Si fiu-miu de 7 ani o conduce. Deci trebuie sa ne adaptam ...

Nu mi-e dor de semeringuri si spalat piese cu motorina.

Si s-a ajuns la situatia de azi datorita complicitatii burtosilor din Politie si ARR, care aplica legea doar ca sa sanctioneze. N-am auzit de vreun sofer sa ia avertisment ... si exista in lege. Doar amenzi la greu. De ce? Sistemul e facut ca sa produca impozite, nu sa intruiasca si sa corecteze oamenii, pentru a deveni mai buni profesional. Vezi ce zice cineva mai sus ... incaseaza bani scoala, politia, instructorul, statul ... daca stii tu ceva, e treaba ta ... doar tu mori pe drum

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

Si degeaba ai facut mecanica la I.T.A sau nu stiu ce firma pe bugeag si roman, ca la astea noi tot o sa te uiti a curca in craci, poti depista anumite probleme, sau le poti lua la rand pe toate. Sau poate fi doar problema electronica (deseori electronica e devina) si atunci trebuie diagnoza si vine nenea cu laptopu iti niste euroi ii da un reset si gata sau iti schimba piesa defecta. Parerea mea este ca...cu ce ne confruntam azi, numai are nici o legatura cu trecutul sau cu ce era in trecut, e alta tehnologie, multe s-au schimbat radical, iar trecutul ramane amintire. E bine pentru cei ce au invatat si au prins vremurile alea, pentru ca da, erau soferi in adevaratul sens al cuvantului. Iar faptul ca oricine se face sofer, da...e simplu la cat de foame e la noi de bani, te trece si daca zambesti frumos la el. Daca ma uit chiar si la amatori, orice tigan, orice tuta fara nici o cunostinta vasta despre masini are permis B si cand e in trafic habar n-are ce sa faca intr-o intersectie giratoriu. Si la CE la fel oricine il poate lua cu ceva finante...acum scoala de soferi e un fas. In loc sa inveti sa faci parcari cu camion cu remorca si multe altele....tu mergi doar linie dreapta si atunci schimba instructoru vitezele ca cica tu nu stii...pai invata-ma sa stiu. In Suedia se face scoala de soferi adevarata, te pune sa sofezi pe diferite conditii de drum, dar au un spatiu amenajat pentru asa ceva, dupa ce te-ai pregatit in asta, urmezi un test pe strada si apoi la examen. Si acolo vreau sa spun ca si o fata de 20 de ani blonda si draguta da clasa la multi de aici de pe forum cu un ansamblu de 25,5 m (camion 3 axe + remorca cu protap) si sa vad cum dai cu ala la rampa. Ca multi nici cu asta articulat nu se descurca, da pai cu una cu vartej si lunga de 25 de metri. Acolo un angajator suedez il va angaja pe ala incepator dupa o proba de lucru, pentru ca ala stie deja, instruit din scoala..pe cand la noi ciuciu sau chiar pe tine cu experienta. Multi de-ai nostrii au facut prostii si pe acolo.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

Mai demult fotbalul era lent... acum a devenit mai rapid. Mai demult se fugea 100 m peste 10s. Acum e sub 10s. Mai demult mergeai 80 zile in jurul Pamantului. Acum intr-o zi. Vreau sa zic ca EVOLUAM 8) Bineinteles si meseria asta evolueaza. E ca si cum ar zice stramosul nostru ca mai smecherilor, voi vreti sa mergeti in doua picioare, dar inca nu ati zburat prin pomi. Cum indraznim sa mergem drept, in doua picioare? Cum indraznim sa mergem pe tehnologie avansata cand altii mergeau pe camioane ca aveau volan ca o timona de vapor :-X

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

Corect Winnis...nu asa se pun problemele, daca x era birjerit cu biciu la servici, inseamna ca si astazi ar trebui la fel. Nu, in fiecare an acum se schimba cate ceva sau apare altceva si tot asa...Si ai sa vezi cate se vor mai schimba in viitor. Si da! O sa ajungem sa fim inlocuiti de catre roboti, deja 50% se fabrica robotizat, unde omul a cam fost inlocuit. Intr-o oarecare masura, daca compari o masina prelucrata de om cu mana si una facuta de robot, calitatea va fi de partea robotului si totusi robotii programati tot de om, dar acolo nu e nevoie de mult personal. O sa prindem si vremurile astea intr-un viitor foarte apropiat.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

Pana acolo mai este colegule. Aia inca e SF :P

Poate pentru soferie poate mai e, dar in multe domenii s-a cam schimbat. Si asa s-au desfintat locuri de munca, somaj nu e numai la noi in RO si greu de gasit de lucru...Pana atunci mai traim si mai vedem.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

La noi nu, desigur. Suntem oricum in urma cu multe, la noi evolutia stagneaza sau face regrese. Intr-o buna zi vor disparea si lingaii astia de pe strada, dar uneori mai stau si pe buna dreptate, pentru ca se fac multe abuzuri la noi in tara.  Insa in tarile super dezvoltate, Evolutia creste rapid si crede-ma ca daca vei pasi pe alte meleaguri si vei avea timp de pierdut putin, vei vedea.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

apropo de acest subiect deschis aici de florin dune, pina nu o sa avem un sindicat al nostru dar numai al nostru sa ne reprezinte..nu se va face nimic,, aici sunt doar vorbe in vant.....am spus la orice ora ma suna cineva si imi spune ca din acel moment se va face sindicatul soferilor eu sunt dispus la orice si la dispozitia acestui sindicat cu ce pot care o sa ma reprezinte mai departe si care o[ sa-mi apere] interesele, o sa ne apere.....doamne ajuta!!!cu cat mai repede cu atit mai bine..

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

Un lucru nu inteleg, cum am mai spus.... de ce aveti asa de mare invidie pe noi incepatorii? ca voi ati lucrat nustiu pe unde si mecanica alea alea....disciplina de mahala....bataie de joc......vo placut atuncea? sau ati uitat cum e sa va calce cineva in picioare? ati uitat? atuncea de ce continuati si voi asa cu cei noi, sa ii calcati in picioare, de ce? nu aveti cei 7 ani de acasa !!!!!!! daca poti sa ajuti un om ajuta l, daca nu dai pace si inca ceva, vai ca titularu....... e obosit ca tre sa steie treaz ca nu are sigurantza in cel nou.....ca are problemile lui......ca nustiu ce........ pai da nu va ganditi cum e sa fi nou si sa ti ,, toace ,, creieru si nervii un libidinos din ala invidios si nesapalat? ala nou tre sa l poata suporta cate 3 luni nu? si chestii intentionate ca sa ti bati joc de cel nou si cate si mai cate si tot voi va plangeti ca din cauza noastra nustiu ce si cum ca de aia sa ajuns aicea, pai ma fratiilor, ma dispera invidia asta........ scuzati mi limbaju dar ma scoate din sarite chestia asta.....

RESPECTA DACA VREI SA FI RESPECTAT !!!!!!!!!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

si inca o chestie, firmele straine nu ne angajeaza pt ca nu suntem intrati in Schengen si au nevoie de romani si de bulgari pt ca suntem o fortza de munca ieftina, sa fiti suparati pe Basistii care ne au distrus nu pe soferii noi care incearca sa castige si ei un ban pt ca in tzara e greu sa ai salar de 8 mil si nu mai fiti invidiosi si rautaciosi !!!!! cascati ochii !!!!!!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

Victor sunt soferi si soferi,nu cred ca este invidie impotriva celor incepatori,cred ca mai degraba este o suparare in legatura cu pregatirea,care e tot mai slaba.Si aici nu sunt de vina incepatorii ci cei care le iau banii,zic eu.Personal mie unu imi face placere sa vad ca vine un incepator si stie mai multe decit mine,nu poate decit sa ma bucure acest lucru,dar daca te uiti putin la intrebarile lansate pe forum o sa vezi ca pregatirea lasa mult de dorit,si probabil de aici pleaca totul.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Pentru a naviga pe acest site , trebuie sa respectati termenii Termeni de Utilizare.