Comunitatea soferilor profesionisti Sari la conținut

Cod Rutier 2013 - legea 203/2012 modificare lege 195/2002


Mario Bandit

Postări Recomandate

  • Administrators

DIRECTIVA 2006/126/CE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI

din 20 decembrie 2006

privind permisele de conducere (reformată)

(Text cu relevanță pentru SEE)

(JO L 403, 30.12.2006, p. 18)

Astfel cum a fost modificată prin:

Jurnalul Oficial

NR. Pagina Data

►M1 Directiva 2009/113/CE a Comisiei din 25 august 2009 L 223

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CONSLEG:2006L0126:20090826:RO:PDF

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 5 months later...
  • Răspunsuri 57
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

  • Members

Codul Rutier 2013 prin Legea nr. 203/2012 pentru modificarea si completarea OUG nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 760, din 12 noiembrie 2012

5. Articolul 20 se modifica si va avea urmatorul cuprins: „

(1) Pentru a conduce pe drumurile publice autovehicule, tramvaie, tractoare folosite exclusiv la exploatarile agricole si forestiere sau masini autopropulsate, conducatorii acestora trebuie sa posede permis de conducere corespunzator

(2) Permisele de conducere se elibereaza pentru urmatoarele categorii de vehicule:

      AM, A1, A2, A, B1, B, BE, C1,    C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb sau Tv

(3) Descrierea categoriilor de vehicule prevazute la alin. (2), pentru care se elibereaza permise de

    conducere, este prevazuta in anexa nr. 1

(4) Varsta minima pentru obtinerea permisului de conducere este de:

      a) 16 ani impliniti, pentru categoriile de vehicule AM, A1 si B1;

      B) 18 ani impliniti, pentru categoriile de vehicule A2, B, BE, C1, C1E si Tr;

      c) 20 de ani impliniti, daca persoana are o experienta de cel putin 2 ani de conducere

      a motocicletelor din categoria A2, sau 24 de ani impliniti, pentru motocicletele din categoria A;

      d) 21 de ani pentru categoriile de vehicule C, CE, D1 si D1E, precum si pentru triciclurile cu motor

      din categoria A;

      e) 24 de ani pentru categoriile de vehicule D, DE, Tb si Tv.”

Art. 24. -

(1) Examinarea pentru obtinerea permisului de conducere si eliberarea acestuia se realizeaza de catre autoritatea competenta pe raza careia solicitantii isi au domiciliul ori resedinta sau, in cazul celor aflati la studii in Romania, de catre autoritatea competenta pe raza careia se afla institutia de invatamant................................................................................................

(4) In cazul cetatenilor straini si al cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene care isi stabilesc domiciliul ori resedinta in Romania sau, dupa caz, se afla la studii in Romania, examinarea la proba teoretica pentru obtinerea permisului de conducere se poate efectua, la cerere, intr-o limba de circulatie internationala

(5) Valabilitatea administrativa a permiselor de conducere, pe categorii de vehicule, este urmatoarea:

a) 5 ani pentru permisele de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile :

      C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb si Tv;

B) 10 ani pentru permisele de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile :

      AM, A1, A2, A, B, Bl si BE.”

http://www.monitoruljuridic.ro/act/lege-nr-203-din-9-noiembrie-2012-pentru-modificarea-si-completarea-ordonantei-de-urgenta-a-guvernului-nr-195-2002-privind-circulatia-pe-drumurile-publice-emitent-142724.html

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - --

Proiectul legislativ care aduce o serie de modificari Codului Rutier a primit unda verde din partea Senatului.

In urma sedintei de luni, proiectul de lege a fost aprobat cu 84 de voturi "pentru", 2 "impotriva" si 3 abtineri.

Una dintre principalele modificari este obligativitatea de a sustine examen de permis in cazul mopedelor si triclurilor. Permisul de conducere pentru aceste vehicule devine obligatoriu din 19 ianuarie 2013, iar cei prinsi fara carnet se vor alege cu sanctiuni penale.

De asemenea, documentul modifica varsta minima pentru obtinerea permisului de conducere. Varsta minima pentru categoriile A2, B, BE, C1 si C1E este 18 ani, iar pentru categoriile AM, A1 si B1 - 16 ani. Pentru a conduce motocilete din categoria A trebuie sa ai cel putin 24 de ani. In schimb, pentru motocicletele din categoria A2 trebuie sa ai minim 20 de ani si o experienta de conducere de cel putin doi ani.

Pentru categoriile D si DE varsta minima va fi de 24 de ani. Pentru categoriile C, CE, D1 si D1E, precum si pentru triciclurile cu motor cu putere mai mare de 15kW, poti obtine permisul de conducere doar daca ai implinit 21 de ani.

Proiectul legislativ va fi dezbatut si in Camera Deputatilor.

Ce parere aveti? Mie mi se pare o idee excelenta pentru iubitorii de motoare!

Pentru profesionisti mi se pare irelevant. De ce? Din cunostintele mele nu dau de profesionist la varste fragede decat cei care au profesionisti in familie (deci, au de unde invata meserie, nu ies ca boii in trafic). De obicei cine se face profesionist fara sa cunoasca pe cineva o face dupa 20 si de ani...

Cel putin chestiile astea doua le-am remarcat la cunoscutii mei.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

nu sunt de acord cu nimic..am permis a b c e de la 18 ani si nu am periclitat viata nimanui spre deosebire de alti mai invarsta care apar pe la tv. Eu consider ca varsta e irelevanta si conteaza doar ce te duce pe tine capul ca individ.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

Poate ca tu nu ai avut vehicul pe mana la varsta aia si d-aia n-ai periclitat traficul.

Ba am avut un motor de 600 cmc 120 cp si un ford focus 2007.

Nu am avut incidente in trafic decat cand un mos sa urcat cu masina pe mine intr-un sens giratoriu ca nu m-a vazut, norocul meu e ca nu am avut viteza mare si avariile au fost minime. Dupa logica asta ar tr sa nu mai lase toti bosorogi sa conduca.....asa si cu tineri.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 weeks later...
  • Members

http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_30948/Codul-rutier-modificat-Noile-reguli-de-circulatie-se-aplica-de-anul-viitor.html#ixzz2AHtbspHV

Codul rutier, modificat. Noile reguli de circulatie se aplica de anul viitor Autor:

Codul rutier a fost modificat printr-o lege adoptata marti de Camera Deputatilor, in calitate de camera decizionala. Noile reglementari stabilesc printre altele ca pentru reinnoirea permisului auto va fi obligatorie vizita medicala, dar si ca scuterele pot fi conduse numai de cei care detin un permis corespunzator. Pentru a se putea aplica, noile reguli de circulatie mai trebuie doar promulgate de presedintele Romaniei si publicate in Monitorul Oficial.

Legea pentru modificarea si completarea OUG nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice a fost adoptata de deputati cu 185 de voturi "pentru" si o abtinere, dupa ce primise votul favorabil al senatorilor la mijlocul lunii septembrie.

Aceasta lege a fost aprobata de fostul Guvern, condus de Mihai Razvan Ungureanu, in 24 aprilie si aducea modificari importante legislatiei rutiere, insa numai o parte dintre ele au primit marti votul parlamentarilor.

Potrivit noilor reglementari, mopedele sunt considerate autovehicule, ceea ce inseamna ca pentru a le conduce este nevoie de permis de conducere.

Mopedul defineste, conform actului normativ, un "vehicul, cu doua, trei sau patru roti, a carui viteza maxima prin constructie este mai mare de 25 km/h, dar nu depaseste 45 km/h si care este echipat cu un motor cu ardere interna, cu aprindere prin scanteie, cu o capacitate cilindrica ce nu depaseste 50 cm3 sau cu un alt motor cu ardere interna ori, dupa caz, electric, a carui putere nominala continua maxima nu depaseste 4 kW, iar masa proprie a vehiculului nu depaseste 350 kg, neincluzand masa bateriilor in cazul vehiculului electric".

Prin modificarile aduse art. 6 din OUG nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice "Mopedele (...) sunt considerate autovehicule".

Astfel, pentru a le conduce s-a introdus categoria de permis AM, care poate fi obtinut numai de persoane cu varsta minima de 16 ani impliniti.

Permisul pentru categoria AM va fi valabil 10 ani, iar obtinerea lui va fi conditionata, la fel ca in cazul celorlalte categorii, de sustinerea unei probe teoretice de verificare a cunostintelor si a unei probe practice de verificare a aptitudinilor si comportamentului.

Noile reguli precizeaza ca proba practica pentru categoria AM consta numai in verificarea aptitudinilor in poligoane special amenajate, conditiile de obtinere a permisului de conducere urmand sa se stabileasca prin regulament.

Reinnoirea de permis, numai cu vizita medicala

O alta modificare la Codul Rutier, prevazuta in legea adoptata marti de deputati, se refera la reinnoirea permisului de conducere, care se va face doar dupa un control medical prealabil.

Noile reglementari rutiere stabilesc ca prelungirea valabilitatii administrative a permisului de conducere este conditionata de efectuarea verificarii medicale corespunzatoare categoriilor de permis detinute.

Pana acum, la reinnoirea unui permis auto expirat, nu se impunea efectuarea examinarii medicale.

Mai mult decat atat, legea precizeaza clar ca eliberarea permiselor de conducere cu o noua valabilitate administrativa se realizeaza fara sustinerea unui nou examen, insa vor trebui respectate anumite conditii, care vor fi stabilite printr-un ordin al ministrului administratiei si internelor.

Incalcarea regulilor de circulatie pe biciclete, sanctionata de Codul rutier

Legea prin care se modifica Codul rutier contine si cateva reglementari noi in ceea ce priveste circulatia pe biciclete.

Astfel, noile reguli prevad ca, daca un drum este prevazut cu o pista speciala destinata circulatiei bicicletelor, acestea vor fi conduse numai pe pista respectiva.

In plus, conform noilor prevederi, Codul rutier mai include in categoria contraventiilor care vor fi sanctionate cu amenzi din clasa a III-a de sanctiuni (de la 6 la 8 puncte-amenda) si " nerespectarea normelor privind circulat¬ia bicicletelor".

Echivalari intre categorii si subcategorii ale permiselor auto

Noile reglementari permit si o serie de echivalari intre anumite categorii sau subcategorii ale permiselor de conducere, necesare pentru transpunerea in legislatie nationala a anumitor prevederi din Directiva 2006/126/CE, publicata in 30 decembrie 2006.

“Avand in vedere ca dispozitiile comunitare in materia permiselor de conducere consacra o noua abordare privind impartirea vehiculelor pe categorii, renuntandu-se in acest fel la subcategorii, proiectul instituie si norme referitoare la echivalari intre categorii si subcategorii de permise de conducere, se argumenteaza in nota de fundamentare a proiectului.

Astfel, categoriile si subcategoriile de vehicule pentru care au fost emise permise de conducere anterior datei de 19 ianuarie 2013 se echivaleaza cu categoriile de vehicule pentru care se elibereaza permise de conducere dupa aceasta data in felul urmator:

a) categoria A cu categoria A;

B) categoria B cu categoria B;

c) categoria BE cu categoria BE;

d) categoria C cu categoria C;

e) categoria CE cu categoria CE; 7

f) categoria D cu categoria D;

g) categoria DE cu categoria DE;

h) categoria Tb cu categoria Tb;

i) categoria Tv cu categoria Tv;

j) categoria Tr cu categoria Tr;

k) subcategoria Al cu categoria Al;

l) subcategoria B1 cu categoria B1;

m) subcategoria C1 cu categoria C1;

n) subcategoria C1E cu categoria C1E;

o) subcategoria Dl cu categoria Dl;

p) subcategoria D1E cu categoria D1E.

Actul normativ trimis la promulgare mai precizeaza ca permisele de conducere eliberate anterior datei de 19 ianuarie 2013 isi pastreaza valabilitatea administrativa pana la data expirarii mentionata in acestea.

Noile prevederi ale Codului rutier urmeaza sa intre in vigoare la 19 ianuarie 2013, conform precizarilor din legea adoptata marti de deputati. Totusi, pentru a se putea aplica la data stabilita, actul normativ trebuie promulgat de presedintele Romaniei si publicat apoi in Monitorul Oficial.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

Bataie de joc.

Eu la 19 ani termin liceul si dupa vreau sa ma angajez la camion dar nu o sa pot pana la 21 de ani, ce imi ramane de facut? sa imi bag somaj 6 luni sau cat e si dupa sa ma angajez pana la 21 de ani cadn iau permisu categoria C? e bataie de joc, uni chiar vor sa munceasca in tara asta

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Administrators

Bataie de joc.

Eu la 19 ani termin liceul si dupa vreau sa ma angajez la camion dar nu o sa pot pana la 21 de ani, ce imi ramane de facut? sa imi bag somaj 6 luni sau cat e si dupa sa ma angajez pana la 21 de ani cadn iau permisu categoria C? e bataie de joc, uni chiar vor sa munceasca in tara asta

categoria c1  sau c1e, mai mare de 3.5 t  pana la / egal cu 7.5 t sau un ansamblu din c1 si o remorca sau semi cu conditia ca mma-ul intregului ansamblu sa nu depaseasca 12t si ca mma-ul remorcii sau a semiremorcii sa nu depaseasca mma-ul camionului tragator

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Administrators

Si la 21 de ani plateste iar scoala pentru categorie intreaga? Sau cum e?

sunt categorii diferite , c1 si c , nu se schimba cu trecerea anilor . modelul spaniol : se da examen practic , dupa aprobare se elibereza noul permis cu categoriile B, C1 , C ,sau dupa caz cu E
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Administrators

13 sau 19 ianuarie.

citat : Proiectul vizează, începând cu data de 19 ianuarie 2013, reglementarea vârstei minime pentru obţinerea permisului de conducere astfel: pentru categoriile A2, B, BE, C1 şi C1E, 18 ani împliniţi; pentru categoriile AM, A1 şi B1 - 16 ani; 20 de ani şi o experienţă de cel puţin doi ani de conducere a motocicletelor din categoria A2 sau cel puţin 24 de ani pentru motocicletele din categoria A.

În plus, pentru categoriile C, CE, D1 şi D1E, precum şi pentru triciclurile cu motor cu putere de peste 15kW, vârsta minimă pentru obţinerea permisului este de 21 ani, în timp ce, pentru categoriile D şi DE, este de 24 de ani

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Pentru a naviga pe acest site , trebuie sa respectati termenii Termeni de Utilizare.