Comunitatea soferilor profesionisti Sari la conținut

Repaus saptamanal normal /redus ( recuperari )


Postări Recomandate

  • Moderators
1 oră în urmă, CECOR a spus:

Deci, ca sa inteleg bine, voi spuneti ca trebuie sa recuperez TOATE repausurile saptamanale reduse, adica 2 in primul exemplu (cele din saptamana 2) si 3 in al doilea exemplu ( 1 in saptamana 1 si 2 in saptamana 2)?

De ce o strici acum?!!... Cine ți-a spus ție să faci asta? Ți-a spus și Mario și ți-am spus și eu... recuperezi DOAR repausurile săptămânale reduse. Chiar dacă tu ai ai mai multe repausuri de 24 de ore, doar unul va fi luat în considerare ca și repaus săptămânal redus, restul fiind repausuri zilnice normale. CARE anume va fi acela... ei, asta e altă discuție.

Uite cum stă treaba:

Când vorbim de repausul săptămânal (REPET: vorbim de perioadele de repaus săptămânal)... legea ne impune următoarele condiții:

1a. să aibe o durată de cel puțin 24 de ore, ca să fie luat în considerare ca un repaus săptămânal redus, sau

1b. să aibe o durată de cel puțin 45 de ore, ca să fie luat în considerare ca un repaus săptămânal normal;

2. să ÎNCEAPĂ înainte de sfârșitul a 6 perioade de 24 de ore, de la terminarea ultimului repaus săptămânal;

3. să EXISTE unul pentru fiecare săptămână (atenție, vorbim de săptămână, adică perioada dintre ziua de luni ora 0:00 și duminică ora 24:00). ATENȚIE!!! Deși legea cere ''cel puțin'' un repaus săptămânal, asta nu înseamnă că TOATE repausurile săptămânale efectuate vor fi obligatoriu luate în considerare ca atare. Iar acesta este și principiul după care ''lucrează'' și softurile de control, mai exact... dacă legea îți cere minim unul, softul va căuta DOAR unul (cel care îndeplinește condițiile pe care le înșir eu aici).

4. deasemenea, legea ne interzice să alocăm ACELAȘI repaus săptămânal, la două săptămâni diferite, chiar și în situația în care efectuarea repausului respectiv începe într-o săptămână și se termină în următoarea;

5. pentru FIECARE 2 SĂPTĂMÂNI consecutive, trebuie să avem:

5a. fie 2 repausuri săptămânale normale,

5b. fie un repaus săptămânal normal și un repaus săptămânal redus.

Acestea sunt condițiile care trebuiesc îndeplinite, pentru un repaus săptămânal.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

Tu recuperezi ambele repausuri din săptămâna nr 2. Și cum legea zice: ''luate în bloc''... va trebui să te conformezi. Deci... 51(minim) de ore de recuperat, până la sfârșitul a 3 săptămâni care urmează săptămânii nr 2.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Administrators
Acum 2 ore, CECOR a spus:

Deci, ca sa inteleg bine, voi spuneti ca trebuie sa recuperez TOATE repausurile saptamanale reduse, adica 2 in primul exemplu (cele din saptamana 2) si 3 in al doilea exemplu ( 1 in saptamana 1 si 2 in saptamana 2)?

 

Ambele situatii sunt la.fel , la cazul 2 , repausul de 24 ore in prima saptamana e un repaus zilnic normal , cautanduse mereu ca repaus saptamanal cel aflat ultimul /catre sfarsitul a celor 6 perioade de 24 h .  

Se vor recupera cele 2 repausuri saptamanale reduse  , din fiecare caz , din saptamana 2 . 

 

 

 

2016-07-31-20-31-51.png

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

Va ofer si raspunsul la intrebarea adresata:

Cerința de repaus săptămânal este aceea că în termen de două săptămâni consecutive, trebuie să fie efectuate cel puțin două repausuri săptămânale, dintre care cel putin unul trebuie să fie un repaus saptamanal normal.

In exemplele date de mine, in postarea initiala, se respecta aceasta cerinta, respectiv se regasesc un repaus saptamanal normal si mai multe repausuri saptamanale reduse.

Deoarece alaturi de repausul saptamanal normal este necesara prezenta doar a unui repaus saptamanal redus, pentru a satisface cerinta minima legala pentru doua saptamani consecutive, numai unul dintre repausurile saptamanale reduse trebuie compensat.

Astfel:

- in exemplul 1 se compenseaza unul dintre cele doua repausuri saptamanale reduse din saptamana 2.

- in exemplul 2 este suficienta compensarea la fel ca in exemplul 1, deci a unui repaus din saptamana 2 care este comuna pentru saptamanile consecutive 1-2 si 2-3. Daca se alege compensarea repausului saptamanal redus din saptamana 1 (cu toate ca nu este nevoie, el nefiind utilizat nici macar pentru cerinta de 6X24), in continuare trebuie compensat si unul din saptamana 2.

Celelalte repausuri saptamanale reduse au rolul doar de a asigura cerinta legala de 6X24 ore intre perioadele de repaus saptamanal.

Concluzie: In oricare doua saptamani consecutive trebuie sa se compenseze cel putin un repaus saptamanal redus, dintre cele efectuate alaturi de un repaus saptamanal normal.

 

Editat de CECOR
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Administrators

Te rog CeCor , argumenteaza , de ce numai unu din cele doua ?? 

Deci nu luam premiu ' , nimic ?? :P:P

Lasand gluma , recomendarea mea ar fi recuperarea celor doua repausuri reduse in conformitate cu articolul 8.6 .  

Te citez :

Deoarece alaturi de repausul saptamanal normal este necesara prezenta doar a unui repaus saptamanal redus, pentru a satisface cerinta minima legala pentru doua saptamani consecutive, numai unul dintre repausurile saptamanale reduse trebuie compensat.

:crazy::crazy:

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Administrators

Cu tot respectul , sunt putin reticent la competentele organelor englezesti , mai ales dupa episodul trace , iar interpretari ale regulamentului rastalmacind litera legii nu iau in considerare , la o analiza atenta , in citat zice  un repaus saptamanal redus ,  , iar in continuare zice de  recuperarea acestuia ,  problema este ca se porneste de la un scenariu de baza , ca un minim , dar in cazul perfect legal al desenului , in cazul a doua repausuri reduse , facand doua reduceri , nu putem omite una din ele doar din simplu fapt ca in citatul respectiv se cere minim unu si se discuta doar de recuperarea acestuia , a doar unuia , iar dupa o logica simpla , fiecare repaus  individual , odata redus ,  ca atare , nu trebuie recuperat ??  

Tu cu cine tii ? Patronatele sau soferii ?? Hai sa nu incepem ca la articolul 8.8 , unde se zice cum ca in cabina camionului , ( la cerere ) se pot efectua doar repausuri zilnice reduse sau normale , sau repausuri saptamanale reduse , iar cum nu se pomenesc cele saptamanale normale , ca fiind permise , dar nici interzise prin litera , nu se ia in considerare contextul prin care odata mentionate cele permise , se scade restul ca nepermise  .Jocul de cuvinte nu e suficient . 

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

Este un subiect care s-a discutat si la CORTE, concluzia a fost identica cu solutia mea, prezentata aici. Sper sa pot face rost de un material de la cineva de la CORTE, in acest sens, si sa vi-l pot prezenta. Dar, abordarea este cea mentionata de mine. M-am lovit de chestiunea asta acum doi ani, aproximativ, interpretarea mea fiind putin diferita atunci ( mai exact, pana atunci am considerat ca daca utilizezi repausul saptamanal redus ca sa castigi 6x24, atunci il compensezi).

Reactiile voastre mi-au placut, cei 3 care ati intervenit (Cri5stian, Mario Bandit si Cico_3504). Cri5stian a facut o sinteza super frumoasa la un moment dat si Mario a zapacit telefonul cu schitele alea :). Cico_3504 a plecat putin gresit cu interpretarea dar a corectat.

TRACE? Iar am mai gasit o greseala acolo....

Dar...asta in subiectul urmator!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Administrators

Astept cu nerabdare intalnirea din aceasta toamna la nivel ue , pe tema transportului unde ne sunt promise solutii de interpretare unice si poate ceva modificari pentru a facilita aceste interpretari , notele de orientare nu sunt suficiente si pierd multe prin traducere . 

Revenind la subiect , raman la recomandarea mea , cu respectarea opiniilor tuturor bineinteles  , dar cum fiecare stat ue are o ,, adaptare ,, proprie e bine sa se faca aceste 2 recuperari , ue indiferent de discutiile ce le poarta nu a fost capabila sa aduca un ghid de interpretare unic cu puterea organizatiei ce o reprezinta , de acea trace cand a iesit a avut un impact imens ... Si pe o parte ma bucur ca am fost unu dintre cei care am contestat ghidul si l-am adus pe drumul cel bun . Dialogul ce il purtam e constructiv  , pacat ca participam vreo trei , stiu ca in spatele campului virtual forumul educa multa lume si discutiile argumentate deschid intrebari si rezolvari  , un lucru bun pentru cei intetesati , dar , si vreau sa sublinez aceaat aspect , in lipsa ghidului ue de interpretare , trebuie ca sa gasim o interpretare bazata pe opinia comuna a autoritatilor , exemplu , degeaba vosa in anglia promoveaza acest mod , iar cecor in romania , ca formare autoritate si control la fel considera ca e un mod corect , daca spania ( si iau exemplul pe care il cunosc perfect ) nu accepta si cer recuperarea celor 2 repausuri , spania beneficiaza si de traditia transportului frigorific , unde modul de munca al  desenului se potriveste ca o manusa transportului , iar asociatiile soferesti profesionale ( implicat fiind le cunosc )  au adus multe argumente pro /contra , fiind si un subiect de discutie la viitoarea intalnire ue , unde sa aduc o mica premiera , se propune la transportul frigo regula de 12 perioade , desi cu modificari fata de cea a transportului de persoane  . Revin , asupra importantei cunoasterii legislatiei si a intelegerii celor discutate aici , chiar nu avem nevoie de situatii in care cei care nu.inteleg si fac aiurea sa dea vina ca promovam aiureli , iar cei care totusi inteleg , aplica , sunt sanctionati prin.prizma diferentei de opinie a altei autorirati , sa isi asume responsabilitatea faptei , procesele de contestatie sunt dificile si de durata , intrebarea ce o propun , gasind numitorul comun , CeCor , nu ar fi mai bine sa   promovam ( cu cele mai bune intentii ) recuperarea celor 2 repausuri reduse ?? ( urmand regula morala a forumului de a promova litera legii si de a gasi modurile de optimizare a timpilor de munca si odihna , pentru a evita manipularile tahografului , un aspect pe  care ma incapatanez sa fie respectat )

 

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

Ca de fiecare data eu sunt pe trotuarul celalalt...Eu sunt sofer. [ ca altii 95% din cei care vor citi]..nu sunt inginer..nu sunt tehnician...deci pe mine nu ma intereseaza de softuri sau altele..Eu lucrez dupa regulament..si trebuie sa stiu sa il pun corect in practica...Deoarece  Cecor a avut la tema cu echipajul o postare frumoasa am crezut ca si aici a dorit acelasi lucru..Orice polemica o consider constructiva..din asta invatam toti..nu numai noi care participam la discutie ci si cei care citesc sau vor citi ulterior..

Stabilim ce zice 561....

Articolul 4 litera i =''săptămână”: perioada cuprinsă între ora 00.00 a zilei de luni şi ora 24.00 a zilei de duminica

        litera h defineste ''perioadă de repaus săptămânal”:,nu o mai copiez...

Trebuie mentionat si punctul 3 de la articolul  8..

''O perioadă de repaus zilnic se poate prelungi pentru a deveni perioadă de repaus săptămânal normală sau perioadă de repaus săptămânal redusă.

Apoi vine punctul 6.. Pe parcursul a două săptămâni consecutive, un conducător trebuie să efectueze cel puţin:

– două perioade de repaus săptămânal normale sau
– o perioadă de repaus săptămânal normală şi o perioadă de repaus săptămânal redusă de cel puţin douăzeci şi patru de ore.

Cu toate acestea, reducerea se compensează cu o perioadă de repaus echivalentă luată în bloc, înainte de sfârşitul celei de-a treia
săptămâni care urmează săptămânii în discuţie.
De retinut si asta....

''O perioadă de repaus săptămânal începe până la sfârşitul a şase perioade de douăzeci şi patru
de ore de la perioada de repaus săptămânal precedentă.''
 

PS= retinem ideea ca in practica datorita faptului ca poti avea un repaus saptaminal si in mijlocul saptaminii se tine cont de repausuri si perioada lucrata.....

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

Acum putem incepe discutia..avem legislatia...deci...

Maximul admis pentru a lucra este de 6 perioade 24 ore=144...dupa care luam un repaus saptaminal..redus sau normal..

Dupa care....''' Pe parcursul a două săptămâni consecutive '' trebuie sa efectuez cel putin =varianta A =2 repausuri saptaminale normale

                                                                                                                                            =varianta B= un repaus saptaminal normal si unul redus

Cred ca pina aici toti suntem pe aceiasi linie...ne incurcam la citire...Avem prezentate in ambele scenarii 3 saptamini...Luinduse in calcul..dupa cum zice legea..ultimele 2 saptamini vom avea 1+2 si 2+3...

Plecinduse dupa un repaus saptaminal normal de minim 45 ore [L..M..] se lucreaza 6 perioade x 24 ore apoi se ia un repaus redus de minim 24 ore [M ]

In aceste 2 prime saptamini la control esti ok...respecti legea...[orele neluate urmeaza a fi recuperate in maxim 3 saptamini din ziua de M..]

Urmeaza controlul la saptamina 2+3...Aici incepe dandanaua...

In ziua de M am avut repaus saptaminal redus..dupa maxim 6 perioade x24 ore...nu pot zice ca e repaus zilnic..nu am cum...

M..J..V..S.lucrez si urmeaza celebra D    Calendaristic este in primele 2 saptamini..dar nu pot face interpretarea calendaristic deoarece ar reiesi ca eu am lucrat 10 perioade incontinuu...[considerind ziua de M cu repaus zilnic..] ceea ce legea nu imi da voie..si atunci dupa cum am spus ziua de M ramine repaus saptaminal redus

Si atunci...am un repaus saptaminal redus in ziua de M.....lucrez 4 perioade x24 ore...apare repaus 24 ore...Nu il pot considera saptaminal normal deoarece nu are minim 45 ore...Nu il pot considera repaus zilnic deoarece dupa el lucrez inca 5 zile..ar reiesi ca lucrez 9 perioade x 24 ore fara repaus...ceea ce e ilegal...

Stim ca nu se poate lua 2 repausuri reduse unul dupa altul..o zice legea...Fara interpretari sau altele..si tot ea zice maxim 6 perioade..apoi repaus saptaminal...Asa ca gaselnita e in continuare la ziua de duminica...si consider ca sunt GRESITE ambele exemple....

 

 

ps= orele lipsa din cadrul uni repaus saptaminal redus se iau pina in maxim 3 saptamini de la acel repaus...adauginduse unui alt repaus..de exemplu...ai luat 24 ore atunci ai de recuperat 21..adaugate unui altul de minim 45 ore..reiese 45+21=66ore..etc..

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Administrators
1 oră în urmă, cico_3504 a spus:

repaus.thumb.jpg.e0a16668c5adc75a2b77b3c0bb1f907f.jpg...

Stim ca nu se poate lua 2 repausuri reduse unul dupa altul..o zice legea...Fara interpretari sau altele..si tot ea zice maxim 6 perioade..apoi repaus saptaminal...Asa ca gaselnita e in continuare la ziua de duminica...si consider ca sunt GRESITE ambele exemple...

 

Cico , ai repetat pana acum de cateva ori, citez , cel putin  doua repausuri normale sau unu normal si unu redus .dar inca nu observi contextul . 

 

2016-07-31-01-15-44.png

In blocul bisaptamanal A , Cate repausuri saptamanale avem ? 3 , nu ?? Indeplinim prima cerinta ? Nu !! Dar o indeplinim pe a doua , cel putin unu normal si cel putin unu redus ? Da !! Luam ca baza minimul , restul este complementar . La fel pot fi doua repausuri saptamanale normale si unu redus Exemplul e corect . 

Cand zici , nu se pot face doua repausuri saptamanale reduse consecutive , reprezentand cate unu pe saptamana fizica din bloc , atunci da ai dreptate , ca nu respecti nici-o cerinta a articolului 8.6 ,  nu ai a 3a optiune -2 reduse , dar cand intr-un bloc bisaptamanal , dupa exemplul din desen  sunt minim unu normal si minim unu redus ca baza . plus unu redus complementar consecutiv , e un exemplu bun , pentru ca respecti cerintele minime in bloc , cel putin unu din ele reprezinta o saptamana calendaristica si  te menti intre limitele blocului . 

 diferenta mai jos . 2016-08-01-01-54-49.png

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Administrators
Acum 7 ore, sxn a spus:

Sunt recuperate din start dar gresit plasate in timp.

 

:crazy: 

Ca sa nu ramanem datori lui Cri5T(Trace)ian ( uite ce joc de litere frumos ) citez : 

 

Totuși, dacă unul din acele repausuri de 24 de ore, începe într-o săptămână și se termină în următoarea, s-ar putea ca rezultatul să nu mai fie același, chiar cu restul scenariilor identic, nu? Adică softul va aloca acel repaus ca fiind un repaus săptămânal redus, unei săptămâni, iar pentru cealaltă va aloca un alt repaus (care în primul scenariu ar fi fost un repaus zilnic normal), dar... conflict: 2 repausuri săptămânale reduse consecutive!!! E o întrebare, nu o afirmație!!!  Inchei citatul !!

Evident , modificand asezarea unui repaus in afara limitei blocului  , nici legea  cat nici softul nu iti va cunoaste ca  un repaus intreg , dar ,  scopul  articolului 8.9 este acela de a da posibilitate unui repaus la mijlocul blocului sa poata fi inceput in prima saptama si terminat in a doua , 

 

 

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

Suntem pe aceiasi linie dar vorbim diferit..Ce este in schema A la tine eu ziceam ca este saptamina 1+2...cea care e corecta.....ce este in schema ta B  la mine este saptamina 2+3 si este gresita...Dar fiind vorba despre exemplul total nu pot spune ca prima parte e corecta si a 2a gresita...

In desenul tau 2 cel cu schema B...spui ca e ''da'' ...eu zic ca nu...aici e problema si posibil sa nu vad contextul..pentru mine este simplu...vin dupa un repaus redus.[cel de M ]In cele 2 saptamini din perioada B intradevar in desen ai 2 repausuri saptaminale...unul redus la inceput si unul normal la sfirsit....ce te faci insa ca intre cele 2 repausuri saptaminale obligatorii nu ai voie decit maxim 6 perioade de 24 ore....la voi sunt 9....Pe asta cum sa o mai interpretez...ca nu pot...

Numi spune te rog cu inceputul calendaristic...ca aici e gaselnita....vezi doamne lucrezi L.....Mi...J..V..S si apoi D iei repaus...redus...uitind de cel de marti.

Nu uita de maximul de 6 perioade admis intre repausurile saptaminale..si ca nu poti lua 2 reduse unul dupa altul...Asta e contextul pe care il inteleg eu..

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Administrators
Acum 22 minute, cico_3504 a spus:

 

In desenul tau 2 cel cu schema B...spui ca e ''da'' ...eu zic ca nu...aici e problema si posibil sa nu vad contextul..pentru mine este simplu...vin dupa un repaus redus.[cel de M ]In cele 2 saptamini din perioada B intradevar in desen ai 2 repausuri saptaminale...unul redus la inceput si unul normal la sfirsit....ce te faci insa ca intre cele 2 repausuri saptaminale obligatorii nu ai voie decit maxim 6 perioade de 24 ore....la voi sunt 9....Pe asta cum sa o mai interpretez...ca nu pot...

 

Cum 2 ? La inceput si sfarsit ?? Cel de la mijloc nu il observi ?? 

Cel de marti e primul , cel de duminica prima saptamana al doilea si cel de sambata /duminica a doua saptamana al 3 lea . Tu ce faci , sari peste ele ? 

 

2016-08-01-03-29-24.png

 

De unde ai scos 9 perioade continue ? ?? 2016-08-01-03-41-43.png

Cate sunt ??repaus saptamanal redus ,  4 perioade , alt repaus saptamanal redus , alte 5 perioade si repaus saptamanal normal . 

Nu inteleg termenul tau ,, inceput calendaristic ,, . saptamana calendaristica e una . si clar specificata , unde si cum , ai zis mai sus ,  prin cerinta unor repausuri , nu se  cere si asezarea acestora fixa , lasa la latitudinea fiecaruia , in functie de munca sa aseze aceste repausuri  intre barierele bisaptamanale . 

Acum 48 minute, cico_3504 a spus:

.si ca nu poti lua 2 reduse unul dupa altul...Asta e contextul pe care il inteleg eu..

Ce , gresit intelegi tu , si nici nu vrei sa ,, vezi ,, in ce iti explic eu aici , e exact subiectul de mai sus , am spus ....si cred ca e la mintea cocosului ....dar mai repet  cand zici , nu se pot face doua repausuri saptamanale reduse consecutive , reprezentand cate unu pe saptamana fizica din bloc , atunci da ai dreptate ,( Desenul NU )  ca nu respecti nici-o cerinta a articolului 8.6 ,  nu ai a 3a optiune -2 reduse , dar cand intr-un bloc bisaptamanal , ( Desenul DA ) avand    minim unu normal si minim unu redus ca baza . plus unu redus complementar consecutiv , e un exemplu bun , pentru ca respecti cerintele minime in bloc , cel putin unu din ele reprezinta o saptamana calendaristica si  te menti intre limitele blocului . 

2016-08-01-01-54-49.png

Nu observi nici-o diferenta de asezare si tipuri ??  

 

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

Aprecierea mea ca exemplele sunt corecte legal se bazeaza pe faptul ca cele 2 repausuri de 24 ore luate in saptamana 2 se incadreaza in cele 6x24 din saptamana, unul la inceput si unul la sfarsit , in acest mod se respecta toate regulile, daca se depaseste 6x24 atunci e o problema. Instructive parerile tuturor, multumesc si o zi buna.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators
Acum 15 ore, CECOR a spus:

Deoarece alaturi de repausul saptamanal normal este necesara prezenta doar a unui repaus saptamanal redus, pentru a satisface cerinta minima legala pentru doua saptamani consecutive, numai unul dintre repausurile saptamanale reduse trebuie compensat.

Aici te-aș contrazice...

Cerința minimă de care vorbești se referă la numărul și felul repausurilor săptămânale ce TREBUIESC făcute, pe când recuperarea... hmmm, ia citește 561. Eu parcă țin minte că zice așa:

Citat

Cu toate acestea, reducerea se compensează cu o perioadă de repaus echivalentă luată în bloc, înainte de sfârşitul celei de-a treia săptămâni care urmează săptămânii în discuţie.

Nu scrie niciunde despre ''cel puțin'' un repaus săptămânal ce trebuie recuperat... scrie simplu, ''reducerea''. În cazul tău, pentru săptămâna în discuție, reducerea este de 42 de ore. Adică, însăși formularea, poate nu explicită pentru situația ta, dar mergând pe concluziile logice/simple, ne spune destul de clar că tot ce reduci, trebuie să recuperezi (ca să folosesc exprimarea lui Mario). Și ceva îmi spune mie că dintre cele două interpretări (ale vreunui consultant mai bătăios și tare-n gură la vreo întrunire din-asta oficioasă și cea a unui agent de control în trafic), va câștiga cea a agentului. Și la momentul controlului și ulterior.

Pentru că agentul vede ochi obosiți zilnic și știe că AȘA trebuie interpretată legea, pe când costumașul ăla cu impresii de Columb vede camioane doar la TV.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

Mario sunt eu mai greu de cap..nu inteleg cind tot incercati sa rastalmaciti legea...

Voua vi se pare normal ca in ziua de marti din saptamina 2 sa se ia un repaus saptaminal redus....apoi sa lucrezi 4 perioade si sa iei un alt repaus..tot redus...duminica..[ambele incadrinduse in saptamina 2 din schita si in aceiasi saptamina conform 561...]..

561 imi spune ca nu se pot lua 2 reduse unul dupa altul...se pot lua 2 normale sau unul normal si unul redus...citind activitatea pe ultimile 2 saptamini..

Pentru mine e usor...saptamina de munca este de miercuri saptamina 1 pina luni saptamina 2...apoi repaus saptaminal redus..marti .Urmeaza o alta saptamina de munca...maxim 6 perioade...in desen se lucreaza 4 perioade si apare un alt repaus..de 24 ore...nu stiu de care...daca e zilnic atunci mai pot lucra inca maxim 1 zi pentru a ma incadra in cele 144 ore...daca e repaus saptaminal redus...ce ma fac..?? ca am deja redus pe cel de dinainte si atunci sunt obligat sa iau unul normal de min im 45 ore...Voi aici imi spuneti ca nu...poti lucra...Ma voi repeta..dupa mine daca sunt oprit si controlat in saptamina 2..pentru perioada din saptamina 1+2...sunt in regula...am inceput munca dupa un repaus saptaminal normal....nu am depasit perioadele de lucru...am luat iarasi un repaus saptaminal..de data asta redus..

Insa daca sunt controlat la sfirsitul saptaminii 3 pentru activitatea din saptamina 2+3 atunci  nu e ok...veneam dupa un repaus saptaminal redus...lucram 4 perioade...nu puteam sa iau din nou unul redus...chir daca se continua si se sfirseste cu unul de 45 ore...nu am cum lucra 9 perioade..varianta A sau cu 2 reduseunul dupa altul..varianta B....Ca sa o putem lamuri ..deoarece eu voi crede ce zic eu..tu vei crede ce zici tu...spunemi te rog cum consideri saptamina 2  cu cele 2 zile libere...acolo e gaselnita..[adica desenul ala al tau cu 3 sageti pe libere..].spunemi cum vezi tu primul repaus din ziua de marti...si cum vezi repausul de duminica apoi..Scuze ca intervin asa tirziu dar eu nu vreau sa folosesc telefonul..lucrez numai dupa laptop..o alta nebunie dea mea..

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Administrators

Te citez :

561 imi spune ca nu se pot lua 2 reduse unul dupa altul...se pot lua 2 normale sau unul normal si unul redus...citind activitatea pe ultimile 2 saptamini..

 Inchei citatul . 

 

Cico , logica e simpla , acel repaus de 24 ore de marti saptamana 2 din desen ( saptamana 1 din blocul B ) e un repaus obligatoriu dupa perioada de munca din prima saptamana calendaristica si putin din a doua  ( cele 6 perioade a24 ore ) vrei nu vrei ala trebuie considerat ca repaus saptamanal redus . Repausul de duminica , aceasi saptamana , este tot un repaus saptamanal redus , indiferent ca e luat dupa munca in 4 perioade a 24 ore , ca mai apoi , sa se poata executa maximul de munca in 5 perioade a 24 ore plus incadrarea a unui repaus saptamanal de data asta normal , pentru a fi in armonie cu cerinta lui 8.6 de a avea CEL PUTIN unu normal si unu redus . , deci atentie mare , nu trebuie sa fi doctor honnoris cauza in literatura sau mare filozof ca sa intelegi un simplu citat , contextul pe care il ofera 8.6 incepe cu , in un bloc bisaptamanal , este obligatoriu ,  si atentie de aici incolo , astea doua cuvinte cu litere mari pe care le omiteti la citire , .CEL PUTIN doua repausri saptamanale normale sau CEL PUTIN unu redus si unu normal , si aici , cel putin asta , limiteaza spre minim nu e ,, normat ,, ca unu si unu maxim , sau in ordinea de asezare . Poti avea si 4 repausuri saptamanale in blocul bisaptamanal , perfect legal si perfect corect 

Repet si faza cu nu poti avea 2 repausuri saptamanale reduse consecutive  in blocul bisaptamanal , da ai dreptate doar in  jumatate de masura , si anume desenul cand in fiecare saptamana ai doar cate unu reprezentand repausul pe saptamana calendaristica respectiva , pentru ca nu indeplinesti niciuna din dispozitiile articolului 8.6 , asta insemnand ca daca eu muncesc saptamana asta 6 perioade si fac un redus , cea viitoare alte 6 si.fac iara redus , ma incadrez ?? Nu !! Pentru ca nu exista a 3 a varianta acolo , CEL PUTIN  putin doua repausuri saptamanale reduse . In schimb daca in blocul bisaptamanal si atentie , bloc bisaptamanal , unul redus ca in cazul desenului , altu redus si ultimul normal , ma incadrez perfect , respect a doua cerere a lui 8.6 , CEL PUTIN unu normal si CEL PUTIN  putin unul redus , unul din cele 2 repausuri reduse trece ca baza in saptamana calendaristica pe care o va reprezenta in ecuatia de considerare a lui 8.6  restul e complementar , dar totusi e acolo si trebuie luat in seama . 

Te asigur ca la acest mod ,doar un sofer slab pregatit , sau supus unui abuz /o incercare  ceva,  ia amenda , ca nu poate argumenta situatia , dar cine vrea sa profite legal si sa optimizeze timpii de munca si odihna o poate face si litera legii e de partea lui .  

Nu e vorba de rastalmacirea legilor , e chiar modul perfect , corect si legal de a pune in practica munca , cu respectarea timpilor de munca si odihna , mai incolo de vechea metodologie saraca si fixa cu care vechea generatie de soferi , ( fara a crea un conflict de generatii ) in care te includ , ati fost scoliti , pentru ca vremurile si practica asa o cereau , in schimb , semi noua si noua generatie , bazata pe studiul complex al legilor , dincolo de amaratele alea de schite ( si nu are rost sa intru in detalii ) care in loc sa fie luate ca exemple sunt luate de fixe , se mai bazeaza pe puterea exemplului ,  a practici , si ulterior sa mai intervenit cu note explicative , ghiduri de practica , instructiuni ale ministerelor , stiu ca e greu ca dupa ani in campul muncii sa vina unu cu o varsta egala cu vechimea in munca sa dea teoria multora  peste cap , dar aici e vorba de ratiune si lupt cu argumente solide ., sincer nu ma intereseaza sa schimb modul de munca al nimanui , ci incerc  sa dau o versiune mai ampla a subiectului , si nu cu o noua interpretare ,am zis recent , teoria vine din anii 2006 cu radacini in anii 1985 , contextul a fost mereu acelasi  doar ca acum e actualizat ,e mai bine  pus in practica .si e propus   de ,, cei de sus ,, in multe state ue ca metodologie, tocmai ca e studiat , ca exemplu bun .  Incapatanarea mea este ca in loc sa fie luate masuri de manipulare sau alterare a tahografelor , in caz de nevoie sa se aplice cu succes legea , care desi e de partea ta ca sofer , dupa conceptia veche si slab argumentata ,, nu ai voie doua repausuri reduse consecutive ,, nestiind sa faci diferenta intre cazuri cand da cand nu , sa te apuci sa  fentezi tahograful ca munca trebuie dusa la bun sfarsit , nu ?   De ce cand am o varianta simpla . aleg ce e mai greu si complicat , ca o paralela . de ce sa urc pe scari cu un sac in spinare , cand am lift si nu ma supun riscului de lezionare prin efort inecesar .  

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

Mario..nu imi pare rau ca fac parte din scoala veche...multi dintre noi sau adaptat cu brio cerintelor noi din domeniu si ii intrec pe foarte multi din noua generatie...Totusi eu nu vad asa problema..pentru mine nu exista o generatie veche si o generatie noua..eu consider ca cel care e sofer profesionist e sofer profesionist..chiar daca vechimea lui este de doar o zi sa zicem...Legislatia imi da un maxim de perioade pe care le pot lucra....imi da si un repaus saptaminal...de  minim 45 ore...Deoarece e posibil ca sa existe situatii urgente imi da posibilitatea ca sa reduc acel repaus la un minim de 24 ore...Foamea dupa km si dupa bani ne face sa uitam ca un repaus saptaminal e normal..Din aceasta cauza legislatia a si pus limita la unii timpii limitindui pe o perioada de 2 saptamini...Asta asa ca istorie...Revenind..cu toate ca citim acelasi paragraf intelegem diferit...Se uita ca maximul perioadelor este de 6..Se uita ca daca am un repaus redus...nu pot avea un altul redus dupa 4 zile...sau dupa 5...nu pot...trebuie unul normal..Tie ti se pare destul de normal ca sa iei 2 reduse unul dupa altul..mie nu...si ai mai sus legislatia..pusa de tine..Imi spui ca nu inteleg si ca se socoteste bisaptaminal..lucru pe care il stiu...totusi uiti ca socotind bisaptaminal trebuie sa tii cont si de restul..Daca sunt controlat duminica seara la ora 23 in saptamina 2 atunci totul e ok...am spuso...Daca insa sunt controlat luni in saptamina 3 la 20 sa zicem atunci nu mai e ok..e gresit deoarece ultimele 2repausuri sunt reduse...[M si D] .. chiar daca sunt in aceiasi saptamina.Pot sa iti mai spun ca da..stiu ca poti lua mai multe repausuri...sa zicem o zi lucrez si una iau un redus de 24.apoi lucrez iar o zi...din nou un redus...si tot asa...trebuie sa tin cont de cele 2 saptamini si sa am si un repaus normal..Normalitatea e de 45...Nu sunt nici obtuz ..dar nici nu vreau sa jonglez ca sa cada cum vreau eu...In continuare consider ca exemplul este gresit..datorita acelei duminici..voi o sa considerati ca e bine..Raminem fiecare la opinia lui..Poate mai apar si alti colegi cu opiniile lor..Eu ma retrag..

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

Cico... legea zice cel puțin un repaus săptămânal normal și unul redus. În săptămânile 1 și 2 ai exact așa ceva, unul normal și unul redus. În săptămânile 2 și 3, la fel, ai unul normal și unul redus. Pe tine te zgârie pe ochi că nu e același repaus redus luat în considerare, pentru fiecare combinație de săptămâni, 1+2 și 2+3. Dar dacă te deranjează așa mult, spune-mi UNDE ai văzut tu scris/explicat că situația este ilegală?!!

Scuză-mă, dar cuvintele cel puțin, exact asta înseamnă... cel puțin. Și dacă legea îți impune un număr minim de repausuri, evident că și controlul se va face tot în litera legii, nu? Ori tu la control ai cel puțin unul normal și unul redus. Punct. Cum să fie ilegal (adică pot să iau amendă) pentru un repaus în plus, fie el și de 24 de ore... să fim serioși.

Softul de control/agentul vor căuta minimul prevăzut de lege, iar în situația prezentată, minimul este îndeplinit. Niciunde în legislație nu scrie că un repaus săptămânal redus, trebuie să fie același în săptămâna comună oricărei combinații cu săptămâna anterioară și ulterioară. Ori tu exact asta încerci să ne explici nouă... folosești expresia ''repausuri săptămânale reduse consecutive'' și te încăpățânezi să le vezi așa, deși NU SUNT!!! Tocmai din cauza faptului că noi avem în exemplul ăla 4 repausuri săptămânale și nu 3, cum se practică în 99% din cazuri.

Dacă tu ai UN SINGUR  repaus de 24 de ore în intervalul luni-duminică, evident, acela va fi luat în considerare ca și repaus săptămânal (redus), PENTRU AMBELE COMBINAȚII adică atât cu săptămâna anterioară cât și cu cea ulterioară.

Dar dacă în același interval, tu ai o serie de mai multe repausuri de 24 de ore, atunci UN SINGUR astfel de repaus va fi luat în considerare ca și repaus săptămânal, PENTRU FIECARE COMBINAȚIE ÎN PARTE, dar nu e obligatoriu să fie același!!! Exact cum e desenat... 1 repaus de 24 de ore alocat pentru combinația cu săptămâna anterioară și 1 (alt) repaus de 24 de ore alocat pentru combinația cu săptămâna ulterioară.

Sper că ai înțeles acum :D

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Administrators

Cico , numirea generatiilor am facut-o cu scopul de a diferentia oameni si timpuri , timpuri in care tematica sa schimbat  nu am mentionat asta  in scopul crearii unui conflict de generatii si cu atat mai putin de a desconsidera pe cineva , pur si simplu , sa trecut treptat de la o tematica ambigua , ca asa erea la vremea ei , la una mai detaliata  , pusa in practica , unde s-au gasit probleme s-au dat si solutii etc etc  iar  noua generatie  are metode de studiu , examinare cat si punere in practica mult mai usoare /eficiente .  Si ca o paranteza , uite si forumul , prin simplitatea lui ajuta foarte mult pe cei interesati din masa profesionala , prin aceste subiecte , prin dialog ,, miscam ,, mintea multora si dam solutii legale , ceea ce e un lucru pozitiv si o diferenta intre generatii . 

Acum revenim la repausurile noastre ,

Acum 16 ore, cico_3504 a spus:

....Daca insa sunt controlat luni in saptamina 3 la 20 sa zicem atunci nu mai e ok..e gresit deoarece ultimele 2repausuri sunt reduse...[M si D] .. 

 Daca esti controlat , luni la 03.20 , saptamana 3 din desen , saptamana 2 din blocul b , fiind saptamana in curs nu se poate stabili inca un repaus saptamanal , prin urmare la un control , pana nu se incheie aceasta saptamana complet va fi lasata deoparte , intodeauna fiind urmarite aceste repausuri in bisaptamanal pe blocuri deja inchise , in urma .... Nu se poate calcula , din blocul B doar saptamana incheiata si o o mica perioada ( ore ) din cea in curs , socotind doua repausuri dintr-o saptamana calendaristica   pentru tot blocul ..pentru ca si logica lui zice , in bisaptamanal ..doua saptamani , iar a calcula o saptamana calemdaristica ca si bloc bisaptamanal e o absurditate , ..De acea se asteapta incheierea blocului saptamanal in curs ,  se va calcula pe  blocuri  deja inchise pe tema repausurilor saptamanale , in schimb , ce se socoteste in saptamana in curs sunt  acele maxim 6 perioade a 24 ore dispuse muncii care au alta treaba . . 

Acum 16 ore, cico_3504 a spus:

..Tie ti se pare destul de normal ca sa iei 2 reduse unul dupa altul..mie nu...si ai mai sus legislatia..pusa de tine..

Nu . Si aici e trucul , cand sunt normale si cand nu sunt normale aceste 2 repausuri saptamanale reduse consecutive , am tot repetat , in desen , in saptamana calendaristica sunt normale ( 2 intr-o saptamana ) , e ok ....unul din ele va reprezenta acea saptamana , restu e complemenar , dar cand sunt 2 , reprezentand saptamani calendaristice diferite ( cate unu in fiecare ) atunci nu mai sunt normale .

Treaba cu ma retrag , ramaneti cu bine , un fel de  ma supar , imi iau jucariile si plec , nu e bine  , opinia ta , a mea a lui x si y conteaza , dar hai sa facem diferenta intre a pune in discutie un mod si de al impune , eu nu impun sa faci ca mine sau ce zic eu , nici tu nuci alti , eu dialoghez si argumentez din mai multe aspecte , profesional ca sofer si persoana desemnata , si optional prin cunoasterea softului de control ( munca cu el ) si atributiile organelor de control si incerc sa explic  aceste lucruri pentru a fi intelese si cum alfel ,  sa arati de unde e asa , cum cand si de ce ...ca acela care ne priveste sa urmeze firul ideii si sa decida , da sau nu ...singur , ca dealfel e singurul responsabil de ce face .  

 

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

Mario..treaba cu ''eu ma retrag'' nu era un fel de ma supar..imi iau jucariile si plec..Era vorba despre faptul ca eu unul nu imi voi schimba opinia...nici voi...si atunci nu are rost sa continuam pe aceiasi idee invirtindune in jurul ei..de aceea doream sa renunt...Inteleg punctul vostru de vedere..si cum il puneti in practica..sau il considerati..Numai ca eu nu il consider tot asa...Discutia noastra de pe pozitii diferite fii sigur ca va ajuta multi soferi sa inteleaga si care vor dori sa isi ''optimizeze timpii'' vor sti sa o faca...Am explicat destul de clar...ziua de marti din saptamina 2 este repaus saptaminal [redus]...faptul ca imi apare in aceiasi saptamina in ziua de duminica un altul redus...nu deranjeaza...dar el trebuie continuat si in ziua de luni pentru a avea minimul de 45 ore..aici uitati voi sa faceti diferenta..va luati la blocul bisaptaminal...uitind sa tineti cont si de ceilalti factori..unul din ei fiind ca legislatia imi spune ca pot avea un repaus saptaminal si unul redus...sau doua normale..nu mentioneaza ca pot avea 2 reduse...chiar daca sunt in aceiasi saptamina..Asta e pozitia pe care nu o schimbam..nici eu..nici voi...

Ca sa poti intelege mai bine punctul meu de vedere..adica al unui sofer...repausul saptaminal este de 45 ore...asta il doresc eu...ca datorita unei imprejurari..unei dorinte personale..unei cerinte a firmei..si il reduc la minim 24 ore e cu totul altceva..pot face asta...dar ma voi asigura ca urmatorul sa fie de minim 45 ore..sa nu uitam ca pot face si un repaus zilnic de 24 ore...nu ma opreste nimeni...

Cit despre ''cel putin'' am inteles pozitia...nu inteleg dupa cum am spus sa iau repaus redus saptaminal unul dupa altul....

ps= scuze ca nu s-a inteles corect ora...pusesem ziua de luni ora 20,00 saptamina 3...sa inteles ora 3,20 din ziua de luni saptamina 3...

ps2= Cristi..lucreaza tu aici o saptamina ca cea din exemplu...saptamina 2...imi spui pe urma daca iei infrigement sau nu...

 

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators
Acum 6 ore, cico_3504 a spus:

Cristi..lucreaza tu aici o saptamina ca cea din exemplu...saptamina 2...imi spui pe urma daca iei infrigement sau nu...

:))) Să fii tu sănătos, Cico. Am făcut și nu o dată. Și eu treaba asta o știu de mult, caută în urmă printre discuțiile mele cu Gongy... Și în afară de 4:38 de conducere continuă nu am avut nici un infringement aici :P

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Pentru a naviga pe acest site , trebuie sa respectati termenii Termeni de Utilizare.