Jump to content

Aranjarea camionului(SUA)


tudor

Recommended Posts

  • Members

Salutare!  Ar fi cate ceva de adaugat aici.

Primul motiv pentru care eu fac aceasta manevra nu este aceea de a fi "legal". O buna dispersare a greutatii pe intreg camionul inseamna uzura redusa a :suspensiei, transmisiei, cauciucurilor. Evident, fac in asa fel incat sa fiu si "legal".

In general, remorcile au aici doua axe. Este bine ca totul sa fie reglat de la bun  inceput in asa fel incat de la cuiul de remorcare si pana la ultima axa a remorcii sa ai 41 de feet (picioare). De ce ? Pentru ca, de exemplu, in Michigan aceasta distanta trebuie sa fie de MINIM 41" (picioare/feet) dar in alte state ca de exemplu California sau Missouri trebuie sa fie la MAXIM 41".

Dupa cum spune si tipul acela, greutatea admisa pe axa fata (viratoare) este de 12000 pounds. Asa cum am mai scris intr-o postare, aceasta greuate nu este data de legislatia privitoare la greutate admisa pe axa ci mai ales de greutatea admisa de producatorul autovehicolului. Volvo-ul meu, de exemplu, "admite" 12500. Si sunt absolut legal. Am fost cantarit si aveam 12600. Au strambat un pic din nas si mi-au spus ca aveam 80 de pounds mai mult. Desi nu sunt instructor, stiu treaba asta. De asemenea, cantitatea de carburant in cele doua rezervoare, conteaza foarte mult in echilibrarea camionului. De cateva ori am mers cu jumatate de rezervor pentru a nu depasi greuatatea admisa.

De remarcat faptul ca tipul isi face griji pentru faptul ca ii iese remorca 2 feet in afara :) la viraj . Adica aproximativ 40 cm. Ce ar face cu o remorca europeana!??

Cantarul pe care merge el este gratuit. Absolut raritate pe aici. De obicei platesti 10 CAD sau 9 USD. Si ai dreptul sa te cantaresti de doua ori in banii astia.

Privitor la mutarea 5th wheel sau cupla. Tipul a invatat el ceva in scoala si cam atat. Picioarele de la remorca nu le pui jos pentru a nu se misca remorca. Scopul este acela ca greutatea remorcii sa nu mai apese pe cupla. Altfel, nu poti muta cupla. Si este bine sa folosesti manivela pe "usor" pentru a o inalta un pic, nu mult. De altfel, asta realizeaza el cand lasa remorca jos din perne. Multi vede, putini cunoaste. Asta face parte din stilul nord-american "habar nu am dar ma dau profesor". Este regula generala.

  Alarma care se aude nu este din cauza ca a pierdut aer ci pentru ca a lasat tractorul jos din perne si a deblocat 5th wheel. Oricare din cele doua iti da alarma. De altfel, se poate observa ca alarma se aude in continuare pana pune din nou suspensuia pe pozitia de mers. Experti, ce mai!

Un lucru foarte important pe care a uitat sa il spuna: amandoua manvrele se fac in mod obligatoriu pe teren drept. Daca nu, te zbati ca molusca si nu reusesti sa muti nimic. Asa cum am vazut multi pe aici, inclusiv un team de-al meu care nu uita sa imi aminteasca de cel puitn 3 ori pe zi ca are 4 ani de experienta. Chiar si dupa ce a pierdut doua ore pe un teren plin de gropi, pentru a muta axele de la remorca. A incercat si cu 5th wheel-ul dar fara sa lase picoarele jos. Si nu stia de ce nu merge sa mute acea cupla. Iata de ce, nu vreau sa merg in team in Canada. M-am ferit sa ii dau vreun sfat pentru ca majoritatea celor care s-au apucat de camionageala pe aici, nu suporta sfaturi de la unul cu experienta in Europa, ba mai mult, il considera "figurist" ca sa citez clasici in viata.

Si ca in toate operatiile pe care le faci la camion, prima oara folseste creierul. In cazul in care ai, evident. Daca nu, incepi sa injuri si sa dai vina pe mecanici ca nu intretin camioanele sau ca ai ghinion.

Motivul principal pentru care ei muta axele este acela ca legislatia absolva de aproape orice raspundere pe cel care te incarca sau shipper-ul cum i se mai spune pe aici. Astfel, daca ai depasit greutatea, tu esti cel care plateste, shipper-ul n-are nici o treaba.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.