Comunitatea soferilor profesionisti Jump to content

legislatia rutiera pe teritoriul frantei


fulgerica

Recommended Posts

  • Members

   

Șoferii din Franţa, inclusiv turiştii sau conducătorii auto aflaţi în tranzit pe teritoriul ţării vor fi nevoiţi să doteze trusa maşinii cu încă un articol: testul de alcoolemie.

Începând cu 1 iulie, toţi şoferii şi motocicliştii sunt obligaţi prin lege să deţină asupra lor un test rapid pentru măsurarea alcoolemiei.

Pe lângă clasicul alcooltest de unică folosinţă, poliţia franceză acceptă şi aparatele digitale cu senzor electrochimic, care precizează conţinutul de alcool pur în aerul expirat. În ambele cazuri, aceste instrumente vor trebui să corespundă normelor franceze (indicator NF pe ambalaj).

În cadrul controalelor rutiere, şoferilor li se va cere să facă şi dovada unui alcooltest nou-nouţ, în dotarea trusei din maşină. Deocamdată, articolul poate fi procurat numai din benzinăriile, supermarketurile sau farmaciile de pe teritoriul Franţei şi costă între 1,50 şi 5 euro.

În orice caz, şoferii beneficiază de o perioadă de graţie de câteva luni. Se apreciază că primele pedepse vor fi aplicate începând cu noiembrie. Valoarea amenzii va fi de cel puţin 11 euro.

Obligativitatea testului de alcoolemie se înscrie, alături de alte măsuri, în eforturile guvernului de la Paris privind sporirea siguranţei traficului rutier în Franţa. 31% din accidentele soldate cu morţi au avut loc din cauza consumului de alcool la volan.

Articolele pentru stabilirea alcoolemiei, aflate la îndemâna fiecărui şofer, nu vor înlocui clasicele teste efectuate de către poliţişti în trafic, cu aparatură mai performantă.

În Franţa, ca de altfel în Germania sau alte state europene, alcoolemia permisă este de 0,5 la mie. Pedepsele aplicate şoferilor depistaţi în stare de ebrietate la volan sunt aspre în majoritatea ţărilor de pe continent: minimum 340 de euro în Olanda, cel puţin echivalentul unui salariu lunar în Danemarca şi 500 de euro în Italia sau Germania. La toate acestea se adaugă suspendarea carnetului de conducere pe anumite perioade de timp şi puncte de penalizare.

În Franţa, şoferii începători au restricţii de viteză în primii doi ani de la dobândirea carnetului. În afara localităţii viteza maximă admisă este de 80km/h, pe drumuri naţionale - 100km/h, iar pe autostrăzi 110km/h.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • Members

pui lumea in situatii confuze. nu este adevarat in privinta alcool testului. oprestete la o echipa de jandarmi sau douane care stau la control pe la peaje si intreaba. aceeasi proplema o au multi colegi prin parcari care vb din auzite de prin alte parcari. eu unul am itrebat jandarmeria la  air de catalan pe A9 in franta si mi au raspuns ca nu mi trebuie asa ceva. se vorbeste ceva de la 01/10/2012, dar nu este nimic sigur,au zis ca nu au cum sa impuna ei asa ceva pt cetatenii altor state.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.