Comunitatea soferilor profesionisti Sari la conținut

Niste pareri daca se poate !!


Postări Recomandate

  • Members

Salut, imediat implinsesc 20 de ani si am fost la un interviu la o firma pt. incepatori si mi-au spus ca sa stau o saptamana la scolarizare si apoi sa fac contract pe 3 ani, ce ziceti sa ma bag sau nu ?

Asta inseamna ca daca fac contract cu ei pe 3 ani ma gandesc ca nu pot sa plec de la firma, si chiar daca plec ma gandesc ca trebuie sa platesc o suma mare de bani.

Astept orice parere rea sau buna, drumuri bune.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

Sa fi sigur ca daca semnezi un contract pe trei ani si in cazul ca vrei sa pleci de acolo o sa te doara foarte rau buzunarul.In orice caz inainte de a semna orice,citeste foarte atent chiar daca contractul are 50 de pagini.Merita sa citesti!Si daca e ok poti sa semnezi.Succes

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vizitator Anonymous

eu zic sa nu te risti. in 3 ani se pot intampla muuulte cu tine, cu firma cu economia, cu globul sau altceva.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 month later...
  • Members
Salut, imediat implinsesc 20 de ani si am fost la un interviu la o firma pt. incepatori si mi-au spus ca sa stau o saptamana la scolarizare si apoi sa fac contract pe 3 ani, ce ziceti sa ma bag sau nu ?

Asta inseamna ca daca fac contract cu ei pe 3 ani ma gandesc ca nu pot sa plec de la firma, si chiar daca plec ma gandesc ca trebuie sa platesc o suma mare de bani.

Astept orice parere rea sau buna, drumuri bune.

din Codul Muncii:

Art. 197

(1) În cazul în care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesională este iniţiată de angajator, toate cheltuielile ocazionate de această participare sunt suportate de către acesta.

(2) Pe perioada participării la cursurile sau stagiile de formare profesională conform alin. (1), salariatul va beneficia, pe toată durata formării profesionale, de toate drepturile salariale deţinute.

(3) Pe perioada participării la cursurile sau stagiile de formare profesională conform alin. (1), salariatul beneficiază de vechime la acel loc de muncă, această perioadă fiind considerată stagiu de cotizare în sistemul asigurărilor sociale de stat.

Art. 198

(1) Salariaţii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesională, în condiţiile art. 197 alin. (1), nu pot avea iniţiativa încetării contractului individual de muncă pentru o perioadă stabilită prin act adiţional.

(2) Durata obligaţiei salariatului de a presta muncă în favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesională, precum şi orice alte aspecte în legătură cu obligaţiile salariatului, ulterioare formării profesionale, se stabilesc prin act adiţional la contractul individual de muncă.

(3) Nerespectarea de către salariat a dispoziţiei prevăzute la alin. (1) determină obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregătirea sa profesională, proporţional cu perioada nelucrată din perioada stabilită conform actului adiţional la contractul individual de muncă.

(4) Obligaţia prevăzută la alin. (3) revine şi salariaţilor care au fost concediaţi în perioada stabilită prin actul adiţional, pentru motive disciplinare, sau al căror contract individual de muncă a încetat ca urmare a arestării preventive pentru o perioadă mai mare de 60 de zile, a condamnării printr-o hotărâre judecătorească definitivă pentru o infracţiune în legătură cu munca lor, precum şi în cazul în care instanţa penală a pronunţat interdicţia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.

Cu alte cuvinte, daca acea scolarizare costa 3000 euro, iar dupa 2 ani vrei sa pleci, vei plati doar 1 an.

Daca te mai intereseaza si daca mai este de actualitate.

Poate mai sunt si altii interesati de astfel de prevederi din Contractul Individual de Munca.

Daca un contract de munca contine o prevedere care contravine unei reglementari LEGALE, atunci respectivul contract este nul, dar salariatul respectiv isi va primi drepturile salariale. De ex. concediul de odihna este minim 20 zile si creste proportional cu vechimea in munca. Angajatorul iti da doar 15 zile, "ca asa vrea muschii lui", si tu accepti ca esti disperat ca nu muncesti de 6 luni si-ti plang copiii acasa. Respectivul contract este lovit de nulitate.

Din Codul Muncii:

Art. 38

Salariaţii nu pot renunţa la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzacţie prin care se urmăreşte renunţarea la drepturile recunoscute de lege salariaţilor sau limitarea acestor drepturi este lovită de nulitate.

Art. 144

(1) Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor.

(2) Dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări.

Art. 145

(1) Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare.

(2) Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte în contractul individual de muncă, cu respectarea legii şi a contractelor colective aplicabile, şi se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.

(3) Sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum şi zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual.

O zi buna!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Pentru a naviga pe acest site , trebuie sa respectati termenii Termeni de Utilizare.