Comunitatea soferilor profesionisti Jump to content

semne ADR


secebistu78

Recommended Posts

  • Members

am o intrebare.in anumite tari din UE la intrarea in tuneluri au semne cu ADR INTERZIS dar au sub semnul de interzis o placuta aditionala cu niste litere mari adica exemplul cel mai bun este elbtunel la hamburg care sub semn are literele C+E.ce inseamna aceste litere? in belgia la kenedytunel este litera D,in amsterdam ,nu mai stiu ce tunel are litera B. este o clasificare a materialelor ADR pe baza de litere? si cum circuli acolo?

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...
  • Members

Tunelurile sunt clasificate de la A la E. Tunelurile de clasa A sunt cele mai permisive si nu sunt marcate fiind libera trecerea prin acestea. Cu cat mergem mai departe cu literele, cu atat tunelul devine mai restrictiv, iar asta inseamna ca tunelurile de clasa E sunt cele mai restrictive.

 

Daca transportati marfuri periculoase iar pe traseul pe care veti merge aveti tuneluri, in documentul de transport trebuie specificata clasa de tinel prin care va este interzis sa treceti. Spre exemplu, daca in documentul de transport este specificata clasa D, va este interzis sa treceti prin tunelurile de clasa D si prin cele mai restrictive decat aceasta, adica si prin tunelurile de clasa E. Veti putea trece fara probleme prin tunelurile de clasa B si C.

 

Uneori veti gasi in documente specificatii referitoare la tunel de tipul C/E sau altele similare. Prima litera se refera la transporturile in cisterne, cea de-a 2-a litera la alte tipuri de transport. In cazul de fata daca transportati substantele periculoase intr-o cisterna, atunci va este interzis sa treceti prin tunelurile de clasa C si prin cele mai restrictive decat C-ul, adica nu aveti voie nici prin D sau E, dar puteti trece prin tunelurile de clasa B. Daca transportati marfa in alt mod decat in cisterna, atunci veti respecta litera a doua, adica litera E si veti ocoli tunelurile de clasa E, dar veti putea trece prin tunelurile de clasa B, C si D.

 

Atentie, legea nu obliga expeditorii sa mentioneze restrictia pentru clasele de tunel in documentul de transport decat daca traseul pe care se desfasoara cursa va trece prin tuneluri. Din acest motiv de multe ori nu veti gasi aceasta specificatie in documentul de transport, iar multi dintre expeditori intentionat nu o trec, facandu-se ca ei nu stiau ca pe traseu sunt tuneluri. Daca stiti ca aveti tuneluri sau daca nu cunoasteti traseul, solicitati sa vi se treaca acest lucru in documentul de transport, altfel va luati raspunderea asupra voastra. Daca expeditorul nu va da aceasta informatie, evitati toate tunelurile cu restrictie pentru ADR. Sunt doar cateva cazuri cand acest lucru nu mai trebuie mentionat: daca marfurile sunt cantitati exceptate sau cantitati limitate (dar nu mai detaliez aici ce sunt astea). Totusi in cazul acesta trebuie mentionat in documentul de transport din care categorie fac parte.

Link to comment
Share on other sites

  • Members

Tunelul Elbtunnel de la Hamburg are o anumita particularitate. Este clasificat ca fiind tunel de clasa C cu semnul specific. Totusi sub semnul de interzis ADR clasa C vedem semnul de interzis ADR clasa  E cu specificatia 5:00-23:00. Asta inseamna ca intre orele 5:00 si 23:00 tunelul este clasificat ca fiind de clasa E.

 

Sa luam un exemplu. Pe documentul de transport veti avea trecut la restrictia de tunel litera D. Asta inseamna ca trebuie sa evitati tunelurile de clasa D si E, dar puteti trece prin cele de clasa B si C. Daca ajungeti intre orele 5-23 la tunel, va trebui sa-l evitati pentru ca intre aceste ore tunelul este de clasa E. Dupa ora 23, pana la 5 dimineata a zilei urmatoare, veti putea trece, tunelul devenind de clasa C.

 

Acest lucru se intampla deoarece unul dintre factorii de clasificare a tunelurilor este si intensitatea traficului care poate face sa creasca gradul de pericol. In Elbtunnel, trafilcul pe timp de zi este destul de intens.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.