Comunitatea soferilor profesionisti Jump to content

Act aditional diurna


Giani Grecu

Recommended Posts

  • Members

Buna ziua. Pentru ca in Romania nu se poate lucra legal, trebuie sa plec din nou in " pribegie "...deci, comunitate... Toate bune, am gasit un angajator, ne-am inteles cu privire la durata deplasarii, salarizare, camion, diurna...aici o mica problema...am solicitat act aditional la CIM cu cuantumul diurnei...angajatorul - de buna credinta - solicita acest lucru contabilei. Buun...aceasta incepe sa-mi debiteze la telefon o gramada de ineptii, precum ca, daca, imi face un asemenea act... diuna este supusa impozitarii ?!?! (35%). Am ramas " interzis " ! Toate argumentele mele legale, toate trimiterile la normativele in vigoare, Codul Muncii,etc...au fost.egale cu.zero ! Deci..., cine lucreaza pe baza unui asemenea act/ document, il rog sa-l posteze aici. Sa vada si " Doamna Specialista " despre ce este vorba. Eu am epuizat toate argumentele...ma trimetea sa ma adresez la ANAF... Multumesc anticipat. Drumuri bune si bine platite !

Link to comment
Share on other sites

  • Members

Up date. Am renuntat la o eventuala colaborare cu Carpat Cargo Shipping SRL. Ei au pus problema asa : ori pleci fara act aditional pentru diurna, ori deloc...am preferat ultima varianta. Nu am incredere in genul asta de oameni/firme. Mai ales ca in CIM-ul pe care nu am vrut sa-l semnez, era trecut la punctul " Locul de.munca ", in felul urmator : " activitatea se desfasoara la alt loc de munca organizat al angajatorului Carpat Cargo Shipping SRL ". Adica, ca si cum eu acceptam sa ma mut in alta localitate/tara, si sa lucrez intr-o alta locatie al acestui angajator... Situatie, in care eu nu aveam dreptul la diurna ! Oricum, Domnul Barbu, cu care am sustinut interviurile si care mi-a predat camionul, mi-a spus ca - atunci cand l-am intrebat -  " alt loc de munca organizat ... " nu exista !?!? Aici e smecheria ! Ultima " gaselnita " din domeniu... In concluzie : aveti grija ce semnati, cum plecati ! P.S. -ce ma mira este faptul ca totusi, nimeni nu a postat un act aditional...nimeni nu are nimic de.spus...

Edited by Giani Grecu
adaugare informatie
Link to comment
Share on other sites

  • Moderators

Eu zic că te-ai speriat degeaba...

Drepturile stabilite de lege nu pot fi încălcate. Eu am mai spus asta aici... menționatul sau nu, al cuantumului diurnei prin act adițional sau direct în C.I.M. este pur și simplu irelevant. Activitatea desfășurată este cea care determină sau nu plata acelei diurne. Și e simplu de stabilit... ai odată codul C.O.R. prin care ești încadrat în muncă ( cu Fișa Postului aferentă) și ulterior ''documentația'' specifică (ordin de deplasare/marșrută, înregistrări tahograf, foaie de parcurs etc).

Dacă vrei, poți să faci o declarație la notar cum că renunți de bunăvoie la acest drept... și va fi la fel de irelevantă. Angajatorul tot va trebui să-ți plătească acea diurnă. Cât despre cuantumul ei, el trebuie menționat în ordinul de deplasare și conform legii, nu se poate modifica pe durata deplasării (nici chiar cu acordul tău). Până nu revii la sediu și nu începi un nou ordin, suma plătită va fi cea menționată.

Cât despre sintagmele folosite la întocmirea C.I.M., probabil că ai dreptate... o tentativă de găselniță, căci în realitate, inspectorii muncii sunt imuni la formulările patronilor. Pe lângă că există un set de sintagme universal agreat, gen ''la sediu'', ''la punctul de lucru X'', ''trafic național/internațional'', ''pe traseu'', ''la domiciliu'' etc etc... formulările atipice nu fac decât să le atragă atenția. Ori, cum am spus deja... inspectorii sunt imuni la ''vrăjeala'' patronilor, treaba lor e să constate dacă munca și plata se desfășoară în condițiile legii. Punct.

Să nu crezi că dacă ''se insinuează'' prin C.I.M. că tu lucrezi detașat cu acordul tău la Cucuieții de Pădure, dar tu în realitate bântui prin Europa... treburile rămân așa. Nici pe departe. O simplă sesizare la ITM va pune lucrurile în ordine în 2 timpi și 3 mișcări, bașca ''rețeta'' pentru inteligentul ce credea că a inventat apa caldă.

Între noi fie vorba... mie mi-ar place un patron din-ăsta. Mai ales să bag și ore la greu... :D

Link to comment
Share on other sites

  • Members

Cri5tian...Am terminat cum- necum, o facultate de drept... Soția mea, fost inspector ITM, are o firmă de HR...Cu firme de pază în portofoliu, cu firme de transport, cu firme de construcții... Știu exact când ceva nu este in ordine ! Iar Legea 16/2017, art. 2, literele " g " și " h ", spune ceva despre obligativitatea întocmirii actului adițional pentru diurnă...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.