Jump to content

Mecanismul de blocare a diferentialului


CALIN

Recommended Posts

  • Administrators

Mecanismul de blocare a diferentialului - un ajutor în conditii de aderenta redusa

Pamânt alunecos sau pante acoperite cu gheata. În conditii dificile, mecanismul de blocare a diferentialului forteaza rotile motoare si se roteasca cu aceeasi viteza, în vederea optimizarii tractiunii.

Diferentialele permit egalizarea vitezei de rotatie

În special la abordarea unei curbe, rotile interioare si cele exterioare acopera distante diferite, la viteze diferite. Pentru îmbunatatirea sigurantei si manevrabilitatii autocamionului, rotile motoare dispun de pinioane diferentiale. De asemenea, pinioanele diferentiale echipeaza si puntile tandem, rolul lor fiind de a egaliza diferentele de viteza dintre doua punti motoare cuplate în tandem.

Blocheaza diferentialul

Diferentialul are rolul de a distribui puterea egal la rotile motoare, care de obicei se rotesc cu viteze diferite. Daca o roata pierde aderenta, de exemplu pe o portiune cu gheata, s-ar putea ca cealalta roata sa nu dispuna de suficienta putere pentru a permite deplasarea autocamionului. De aceea, vehiculele sunt echipate cu mecanisme de blocare a diferentialului, care blocheaza întreaga punte si forteaza rotile sa se roteasca cu aceeasi viteza.

Se foloseste frecvent un cuplaj cu dinti

Mecanismul de blocare cupleaza între ele pinioanele diferentialului, asigurând o rotatie uniforma a puntii motoare. De obicei, mecanismul de blocare a diferentialului este format dintr-un cuplaj cu dinti, un dispozitiv mecanic relativ simplu dar robust, capabil sa faca fata conditiilor de lucru solicitante. Sistemele de blocare a diferentialului erau de tip manual, însa acum sunt disponibile si sisteme automate.

Se va folosi numai în caz de nevoie

Diferentialul trebuie blocat numai la mersul pe drum drept si la viteza foarte redusa, pentru a nu deteriora cuplajul cu dinti sau alte componente. Majoritatea autocamioanelor moderne sunt echipate cu mecanism de blocare a diferentialului atât între puntile tandem, cât si la puntile motoare. În multe situatii, este suficient? utilizarea mecanismului de blocare dintre punti.

Mecanism de blocare a diferentialului, disponibil în echiparea standard

Autocamioanele Volvo dispun de mecanism de blocare a diferentialului, în echiparea standard. De asemenea, exista pachete optionale care permit îmbunatatirea sistemului. DLS (sincronizare blocare diferential) frâneaza una dintre rotile motoare si sincronizeaza rotile înainte de blocarea diferentialului. Sistemul de frânare EBS ajuta la reducerea turatiei motorului si la frânare. DLC (control blocare diferential) - blocheaza automat diferentialele la viteze mici, pentru puntile spate de tip solo si tandem.

Sursa:  volvo.com

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.