Comunitatea soferilor profesionisti Jump to content

Ministerul Transporturilor introduce la 1 august rovinieta electronica


CALIN

Recommended Posts

  • Administrators

Soferii fara dovada vor plati despagubiri de pana la 1.200 de euro

Sistemul electronic de emitere si control al rovinietei va intra în functiune la 1 august, urmând ca soferii fara documentele care atesta plata acesteia sa achite CNADNR despagubiri în functie de tipul vehiculului, respectiv între 28 si 1.210 euro, si amenzi cuprinse între 250 si 4.500 de lei.

Sumele provenite din despagubiri vor fi venituri extra bugetare ale Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din România (CNADNR) si reprezinta o suma egala cu tariful pe un an, în functie de tipul vehiculului folosit fara a detine rovinieta valabila, se arata într-un comunicat al Ministerului Transporturilor si Infrastructurii (MTI), remis, joi, agentiei Mediafax.

Astfel, pentru autoturisme valoarea despagubirii este de 28 de euro, 96 de euro pentru vehiculele de marfa cu masa pâna la 3,5 tone, 320 de euro pentru camioanele cu masa între 3,5-7,5 tone, 560 de euro pentru camioanele cu masa între 7,5 si 12 tone si vehiculele de transport pasageri cu mai mult de 23 de locuri, 720 de euro pentru camioanele cu masa mai mare de 12 tone si trei axe si 1.210 euro pentru vehiculele cu masa mai mare de 12 tone si patru axe.

Amenzile vor fi între 250 si 500 de lei pentru autoturisme, între 750 si 1.200 pentru vehiculele cu masa maxima de 3,5 tone si poate merge pâna la 4.500 de lei pentru camioanele cu masa de minim 12 tone si patru axe.

Pentru introducerea sistemului, MTI a elaborat un proiect de ordonanta de guvern. "Acest sistem va face posibila controlarea în mod automat a tuturor vehiculelor, prin identificarea automata vizuala a numerelor de înmatriculare (numai imaginea din zona numerelor de înmatriculare), înregistrata la momentul tranzitarii, pozitia geografica de unde s-a facut înregistrarea, precum si controlarea în teren", se precizeaza în comunicat. CNADNR va urmari esantioane de trafic si va transmite catre personalul care face verificari ordine de lucru prin intermediul unor terminale mobile privitor la datele de identificare ale vehiculelor de controlat. Astfel, vor fi oprite în trafic doar vehiculele pentru care exista suspiciunea ca detinatorii nu au achitat acest tarif.

Odata cu aplicarea amenzii contraventionale, soferilor li se va retine certificatul de înmatriculare a vehiculului pâna la prezentarea dovezii de achitare a rovinietei. Proiectul mai prevede înjumatatirea cuantumului amenzilor contraventionale, eliminând posibilitatea de retinere a 25% din cuantumul acestora de catre institutia din care face parte agentul constatator. CNADNR a selectat la începutul anului consortiul Novensys Corporation/UTI Systems pentru a livra sistemul, valoarea contractului fiind de 35,96 milioane de lei, fara TVA. (sursa: money.ro)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.