Comunitatea soferilor profesionisti Sari la conținut

CE TREBUIE SA STIM CAND APELAM LA O FIRMA DE RECRUTARE


marius100

Postări Recomandate

  • Members

Cum trebuie sa fie un contract de munca in strainatate

Atunci cand pleaca la munca in strainatate, romanii trebuie sa cunoasca unele lucruri legate de contractul de munca, astfel incat sa nu fie pacaliti de diferite firme-fantoma.

Legea 156/2000 reglementeaza conditiile in care societatile comerciale pot desfasura activitate de selectie si plasare a fortei de munca in strainatate.

Astfel, potrivit Curierului National, agentul de ocupare a fortei de munca trebuie sa fie o societate romaneasca ce are ca activitate principala "selectia si plasarea fortei de munca".

Inspectia Muncii, in conformitate cu atributiile stabilite prin legea de infiintare si organizare, verifica si respectarea prevederilor legale referitoare la protectia cetatenilor romani care lucreaza in strainatate. Legea 156/2000 reglementeaza conditiile in care societatile comerciale pot desfasura activitate de selectie si plasare a fortei de munca in strainatate.

"Conform legii, agentul de ocupare a fortei de munca trebuie sa fie o societate romaneasca ce are ca activitate principala "selectia si plasarea fortei de munca", sa dispuna de spatiul si de dotarile necesare pentru buna desfasurare a activitatii, sa aiba incadrat in munca personal cu experienta in domeniul fortei de munca, sa organizeze o banca de date care sa cuprinda ofertele si solicitarile de locuri de munca in strainatate, informatii referitoare la conditiile de ocupare a acestora si la calificarile si aptitudinile solicitantilor aflati in evidenta lor, sa incheie cu persoane juridice, persoane fizice si organizatii patronale din strainatate, dupa caz, contracte care contin oferte ferme de locuri de munca si sa fie inregistrat la inspectoratul teritorial de munca in a carui raza isi are sediul".

Contractele de munca trebuie sa contina, printre altele, elementele principale privind tariful de mediere, durata contractului si modul de solutionare a eventualelor litigii.

De asemenea, agentii au obligatia de a asigura incheierea contractelor de munca dintre cetatenii romani si angajatorii straini si in limba romana.

Ca un avertisment lansat de Inspectia Muncii, in cazul persoanelor care vor sa lucreze in strainatate inainte de a apela la serviciile unei societati comerciale ce are ca activitate principala "selectia si plasarea fortei de munca", solicitantii locurilor de munca din strainatate trebuie sa se adreseze Inspectoratului teritorial de munca in raza caruia societatea isi are sediul si in vederea solicitarii de informatii referitoare la inregistrarea firmei la Inspectoratul teritorial de munca, sanctiunile aplicate, daca a fost cazul.

In plus, trebuie sa se verifice daca la semnarea unui contract individual de munca in strainatate acesta cuprinde cel putin tara de resedinta, denumirea angajatorului cu toate datele de identificare (adresa, numar de telefon/fax, descrierea muncii si a conditiilor de munca, durata timpului de munca si de repaus, durata contractului individual de munca, conditiile de salarizare, conditiile de transport, locuit, conditiile de protectie sociala).

Cum puteţi verifica dacă firma de recrutare în străinătate la care vreţi să apelaţi e serioasă

1. În primul rând, solicitaţi un certificat constatator de la registrul comerţului din raza teritorială în care se află societatea de mediere, ca să verificaţi starea firmei (dacă este suspendată, în insolvenţă) şi ca să verificaţi obiectul de activitate care să-i permită genul acesta de activităţi (firma ar trebuie să aibă COD 7450 selecţia şi plasarea forţei de muncă).

2. Verificaţi agentul de mediere, adică firma de recrutare în străinătate la Inspectoratul Teritorial de Muncă din raza teritorială în care îşi are sediul firma.

3. Solicitaţi firmei acreditarea de la Ministerul Muncii. Orice firmă de mediere a forţei de muncă (adică firma de recrutare în străinătate, n. red.) trebuie să fie acreditată de către Ministerul Muncii, acreditare care presupune verificarea îndeplinirii unor condiţii pentru desfăşurarea acestui tip de activitate, o garanţie în plus pentru client.

4. Următorul pas pe care trebuie să-l faceţi este să verificaţi firma angajatoare din străinătate.

5. Solicitaţi prezentarea contractului care conţine oferte ferme de locuri de muncă, încheiat cu persoane juridice, persoane fizice sau cu organizaţii patronale din străinătate.

6. Încheiaţi un contract de mediere pentru orice ofertă de muncă prezentată, contract care nu trebuie să prevadă comisioane sau garanţii de la solicitanţii de locuri de muncă din străinătate, ci doar un tarif pentru prestarea serviciilor de mediere. Dacă tariful este achitat de angajatorii străini, este interzisă încasarea acestuia şi de la solicitantul din România.

NU VA MAI LASATI PACALITI DE VORBE IEFTINE SI NU MAI AVETI INCREDERE IN ACESTE PERSOANE CA NU FAC ALTCEVA DECAT SA VA LASE SI FARA ULTIMUL BAN......LUATI AMINTE,UITATI-VA PE INTERNET CA E PLIN DE ASTFEL DE FIRME SI DE ATATA LUME PACALITA,LUATI ATITUDINE SI CERETI-VA DREPTURILE CARE VA APARTIN,NU VA MAI LASATI PACALITI SI CALCATI IN PICIOARE...NOI NU TREBUIE SA FIM LASI CI UNITI,ATUNCI CAND VA SUNT INCALCATE DREPTURILE,INCERCATI SA LE LUATI INAPOI,NU MAI DATI CU PICIORUL CA NIMENI NU VA VA LUA DE MANA SA VA ARATE DREPTATEA,INSISTATI SI SIGUR O VETI OBTINE CHIAR DACA E GREU IN TARA ASTA,NU VA MAI CULCATI PE URECHEA CA LEGEA E PROASTA,GRESEALA E CA NOI NU SUNTEM UNITI SI NE LASAM PRADA IN GURA SACALILOR CARE ASA TRAIESC SI ISI FAC VIATA PE SPINAREA NOASTRA....LUATI ATITUDINE SI INFORMATI-VA,CAUTATI-VA DREPTURILE DACA V-AU FOST INCALCATE,NUMAI ASA II VOM STRIVI PE ACESTI NEMERNICI DIN TARA ASTA CARE NE FURA IDENTITATEA SI DREPTURILE.SUS ROMANIA!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

Deoarece comentariul tau il consider offtopic la celalalt subiect si va disparea imi permit sa postez aici replica la postarea ta venit de la cri5tian

Să nu mă înțelegi greșit, dar ''sfaturile'' despre cum verifici seriozitatea unei firme mi se par... hai să zic ''puțin ciudate''. Și-ți explic de ce le văd eu așa:

marius100 scrie:

În primul rând, solicitaţi un certificat constatator de la registrul comerţului din raza teritorială în care se află societatea de mediere, ca să verificaţi starea firmei (dacă este suspendată, în insolvenţă) şi ca să verificaţi obiectul de activitate care să-i permită genul acesta de activităţi (firma ar trebuie să aibă COD 7450 selecţia şi plasarea forţei de muncă).

Codul CAEN, prin lege, trebuie afișat la vedere în orice sediu și punct de lucru pe care firma îl deține. Apoi, certificatul constatator se emite exclusiv persoanelor împuternicite de către reprezentantul firmei, deci Registrul Comerțului n-o să-mi dea mie niciodată nici un certificat constatator despre firma nimănui.

marius100 scrie:

Verificaţi agentul de mediere, adică firma de recrutare în străinătate la Inspectoratul Teritorial de Muncă din raza teritorială în care îşi are sediul firma.

Nu știu ce ai putea verifica la ITM, informațiile despre angajați sunt confidențiale, numai cu hotărâre judecătorească poți obține cel mult un extras din REVISAL.

marius100 scrie:

Încheiaţi un contract de mediere pentru orice ofertă de muncă prezentată, contract care nu trebuie să prevadă comisioane sau garanţii de la solicitanţii de locuri de muncă din străinătate, ci doar un tarif pentru prestarea serviciilor de mediere. Dacă tariful este achitat de angajatorii străini, este interzisă încasarea acestuia şi de la solicitantul din România.

Oricum, singurul contract ce-l semnezi cu firma de recrutare este un contract de mediere, dar mi se pare ciudată formularea ''nu trebuie să prevadă comisioane sau garanții [...] ci doar un tarif pentru prestarea serviciilor de mediere''. Firma de recrutare e liberă să-și aleagă orice formă de plată pentru serviciile oferite, e un drept garantat de legislație. Comisionul, garanția, tariful, prețul etc etc... toate pot fi forme de plată pentru un bun/serviciu. Fiecare formă are niște condiții în care se poate folosi, evident, dar până la urmă e alegerea lor, nu putem impune noi cum să le plătim serviciile.

Părerea mea este că multe din astfel de situații apar numai și numai din cauza prostiei și a mentalității de turmă în care se complace majoritatea nației. Dacă o firmă de recrutare îi spune că ''tariful'' pentru medierea dintre el și angajator este de 100euro, în secunda doi începe să țipe: ''Hoții, țeparii...''

Nu spun că toate firmele de recrutare sunt cinstite, personal evit să apelez la serviciile lor, dar nici nu sunt toate atât de rău intenționate cum le vedem noi.

Sper că ai înțeles exact punctul meu de vedere, nu vreau să creez o polemică aiurea pe acest subiect.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 months later...
  • Members

Doresc sa ma angajez in strainatate (mai precis Marea Britanie) si as dori sa incerc acest lucru prin intermediul unei firme de recrutare. Si eu, la fel ca si colegul de mai sus tind sa cred ca exista si firme de recrutare care lucreaza legal si care chiar trimit oameni la locul de munca. Cautand pe net am gasit cel putin cateva care pareau sa fie ok..cel putin din ce am citit pe anumite siteuri de ei. Una dintre firme este Infomunca . Dupa ce am citit mai multe forumuri si am dat si cateva telefoane la ITM totul pare sa fie in regula cu ei (desi cer comision). Inainte de a ma deplasa la ei, as dori sa stiu daca si altii au incercat sa isi gaseasca joburi in strainatate cu ajutorul lor. Orice sfat, feedback este binevenit....

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

orice sfat...feedback..va indeparta tema subiectului spre firma despre care doresti tu relatii...asa ca eu le voi sterge cu mare placere..tema de aici este ''ce trebuie sa stim cind aelam la vreuna dintre ele''...citeste regulile acestui forum ca sa nu ne intilnim ''pe traseu''....

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Pentru a naviga pe acest site , trebuie sa respectati termenii Termeni de Utilizare.