Jump to content

Dumagas a vindut actiuni unui FOND de investitii..


yo5peb

Recommended Posts

  • Members

un articol din revista TRANZIT,. :o...no coment.... 8)

Dumagas a vandut jumatate din actiuni catre fondul de investitii Bancroft

Familia Dugaesescu, fondatoarea grupului de firme Dumagas, a vandut aproape jumatate din pachetul de actiuni detinut la Dumagas Transport fondului de investitii britanic Bancroft. "Bancroft va sustine actionarii fondatori si managementul in dezvoltarea continua a activitatilor companiei pe toata gama de linii de business, consolidarea pozitiei grupului in pietele de export importante si va accelera dezvoltarea segmentului de depozitare si logistica la temperatura controlata", se mentioneaza in comunicatul de presa trimis de unul dintre consilierii Dumagas in incheierea tranzactiei.

Mihai Dugaesescu, fondatorul Dumagas Transport, ne-a declarat ca vanzarea acestui pachet consistent de actiuni reprezinta un pas inainte pentru dezvoltarea companiei si extinderea sa pe pietele regionale (Bulgaria, Sebia, Moldova etc.).

"Ne bucuram ca am reusit sa convingem un fond important de investitii, cu actionari de calibru, de soliditatea afacerii noastre si de calitatea oamenilor care formeaza echipa Dumagas Transport. Contributia substantiala de numerar a Bancroft ne va permite sa realizam planurile noastre agresive de expansiune", a declarat Mihai Dugaesescu.

Directorul general Dumagas Transport sustine ca atragerea Bancroft ca investitor strategic nu se datoreaza lipsei finantarilor de pe piata, ci dorintei de a beneficia de experienta fondului de investitii pe pietele tarilor din centrul si estul Europei, pe care Dumagas doreste sa se extinda pe viitor.

Mihai Dugaesescu ne-a declarat ca inca nu s-a luat o decizie ferma privind domeniile in care vor merge investitiile Bancroft, dar cert este ca se doreste atat largirea flotei de transport, cat si construirea unor noi centre de logistica, pentru consolidarea relatiilor cu clientii actuali, dar si pentru atragerea de clienti noi in portofoliu.

Valoarea tranzactiei si care este exact procentul de actiuni vandut catre Bancroft nu au fost comunicate, insa se estimeaza ca acesta din urma a fost de jumatate plus unu, asta deoarece fondul de investitii britanic doreste intotdeauna sa achizitioneze pachetul majoritar al companiilor in care alege sa investeasca, fiind, de asemenea, reprezentat in Consiliul de Administratie al firmei, potrivit informatiilor mentionate pe site-ul companiei.

Bancroft este un fond de investitii de tip private equity cu birouri in Londra, Istanbul, Sofia, Budapesta si Praga, concentrat pe companii medii. Printre investitorii cheie din Bancroft 3 se numara IFC (care face parte din World Bank Group) si EBRD.

Fondurile de investitii Bancroft aleg sa sustina 10 pana la 15 companii din zona Europei Centrale si de Est, pe care le sustin financiar pana cand ajung sa ocupe pozitii strategice nu numai pe piata nationala, ci si regionala si chiar globala. De regula sunt alese companiile care ofera posibilitatea cresterii rapide a afacerii, deoarece dupa 3-5 ani fondul de investitii intentioneaza sa se retraga din aceste companii, prin vanzarea actiunilor sale pe piata. Practic, se urmaresc companiile care le pot aduce profituri mari la revanzare, datorita cresterii companiei intr-un termen foarte scurt.

Marimea investitiilor facute de regula de Bancroft este de la 10 la 30 de milioane de euro. Pana acum s-au derulat doua serii de proiecte de investitii, Bancroft 1 si 2. Primul fond de investitii Bancroft a finantat si participarea Bancroft la MobiFon, operat de Telesystems International Wireless si Grupul Vodafone.

Cel de-al treilea fond de investitii Bancroft, prin care se vor derula investitii in valoare de 250 de milioane de euro, cauta oportunitati de investitii in companii strategice si mature, conduse de echipe de management de succes din Republica Ceha, Ungaria, Polonia, Slovacia, Romania, Tarile Baltice, Turcia si Grecia.

Dumagas este a doua investitie din Bancroft 3, dupa o preluarea unui producator turc de vopseluri pentru industria automotive.

Dumagas nu este prima companie romaneasca din domeniul transporturilor soi logisticii care detine ca actionar un fond de investitii. Si Edy Spedition a vandut un pachet de actiuni catre Balkan Accession Fund (BAF) in 2005. Printre actionarii BAF se numara si cativa dintre actionarii Bancroft, cum ar fi EBRD.

Exista si un exemplu nefericit in acest sens: First Logistics & Distribution (FLD), creat de un grup de investitii canadian in 1997, s-a dezvoltat fulminant intre 1999 si 2002, devenind unul dintre cei mai importanti distribuitori si furnizori de servicii logistice (in sectorul confectiilor) din Romania. Dupa decapitalizarea companiei prin impartirea profiturilor catre actionari an de an, FLD nu a mai fost, astfel, capabila sa faca investitii si sa-si pastreze clientii, iar in 2007 firma a fost desfiintata.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • Members

da,asa este,Dumagas are un nou director(turc) care si-a pus amprenta pe firma,primu lucru care l-a facut a fost rezilierea contractului cu Renault,acum incearca sa colaboreze cu Iveco sau Daf,eu fac practica la ei la birouri si de acolo am aflat!!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 4 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.