Comunitatea soferilor profesionisti Jump to content

o mana de ajutor care a trecut prin asta sau un jurist


b93lfk

Recommended Posts

 • Members

Salut . As avea si eu o mica problema, sa ma ajute si pe mine cineva care a mai auzit sau a mai trecut prin asa ceva pentru ca sunt incepator in astea . Sa trec peste prezentari si rugaminte de ajutor sa va explic in mare despre ce este vorba .

Am fost angajat la TRANSCAR unde am lucrat un an de zile , cand am vrut sa plec am intampinat greutatile cele mai mari , am depus preavizul incepand cu data de 1 august2011 iar ei lau aprobat din 9 august2011 (este legal?)eu am stat 24 de zile cum zice noua lege a muncii 20 de zile lucratoare (totul ok si legal din punctul meu de vedere) ilegal din punctul lor pentru ca mi-au desfacut contractul de munca pentru ne respectarea termenului de preaviz si absente nemotivate (este corect?) am sa atasej cele spuse si sub forma de foto sa deonstrez si in acte oficiale primite astazi , va rog sa imi dati si mie sfaturi eventual un sprijin juritic sa pot sa ii dau in judecata si sa stiu ce sanse de castig am ?

100_5833.jpg

100_5834.jpg

Link to comment
Share on other sites

 • Members

Salut.

Dreptatea este de partea ta. In momentul cand depui demisia, primesti o hartiuta ceva, cu numar de inregistrare si data cand a fost depusa demisia respectiva. Termenul de preaviz incepe sa curga din momentul respectiv. Faptul ca ei aproba dupa 8 zile, asta e problema lor. Puteau sa o aprobe si dupa 19 zile, tu in a 20-a zi lucratoare (conform ultimelor reglementari) esti liber sa pleci. Durata de timp scursa din momentul in care depui demisia si momentul in care aproba ei nu se scade din timpul tau de preaviz si nici nu reprezinta o modalitate de taraganare a demisiei tale pe care sa o foloseasca firma in favoarea ei.

Acum, te rog atentie la prevederile din Codul Muncii:

Art. 17

[...]

Alineatul 3) Persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata cu privire la cel putin urmatoarele elemente:

[...]

litera j) conditiile de acordare a preavizului de catre partile contractante si durata acestuia;

----> concluzia: verifica acel contract individual de munca al tau ca nu cumva sa fie trecute acolo alte prevederi pentru preaviz ( in cazul tau gen "preavizul incepe din momentul cand a fost aprobata demisia de catre Societate" - asta i-ar acoperi pe ei in totalitate) decat cele standard (cele prevazute de Codul Muncii)

Art. 81

1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.

2) Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.

3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.

4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.

6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.

7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.

8 ) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

Sfatul meu este urmatorul: depui o plangere catre Societatea la care ai lucrat in care sa descrii nemultumirea ta si incerci sa rezolvi situatia pe cale amiabila. Pentru plangerea respectiva ceri numar de inregistrare. Daca nu se poate rezolva situatia pe cale amiabila, formulezi o plangere catre Judecatoria din resedinta de judet a judetului in care isi are sediul firma la care ai lucrat si descrii in plangerea respectiva absolut tot ce s-a intamplat. Ai grija ca plangerea catre judecator sa nu depaseasca 2 pagini (nu stau judecatorii sa citeasca romane, ei asteapta intai marturia ta si apoi la final cand dispun iau in calcul toate inscrisurile si marturiile). Pana la primul termen, cand vei fi audiat si vei putea detalia pe larg ceea ce ai rezumat in plangerea initiala de 2 pagini, sa strangi toate dovezile de care ai nevoie: inscrisuri (contract de munca, prevederi legale, etc) si iti sustii cauza, nici nu ai nevoie de un avocat. Singura problema este ca procesul va dura, poate sa dureze si 2 ani de zile, daca firma taraganeaza treaba.

Nu trebuie sa te deplasezi la Judecatorie ca sa stai la rand sa depui plangerea la judecatorul de serviciu. O trimiti prin Posta Romana prin plic recomandat si cu confirmare de primire pe adresa Judecatoriei. Plangerea se inregistreaza si se atribuie un numar de dosar. Pe portalul instantelor de judecata (portal.just.ro), cauti judecatoria la care ai depus plangerea (dupa judet) si iti gasesti dosarul dupa numele tau sau al societatii. Acolo afli primul termen de judecata si ai grija sa te prezinti la acest prim termen. Eventual, daca judecatorul poate considera ca trebuie achitata o taxa de timbru (ceva modic, 8-10 RON), sa ai grija sa achiti aceasta taxa si sa depui chitantele la primul termen (vei gasi aceste informatii in citatia pe care o vei primi pana la primul termen de judecata), astfel plangerea poate fi respinsa ca netimbrata. Un aspect foarte important pe care sa il ai in vedere: in plangerea formulata catre Judecator descrii ce s-a intamplat, cauti exact prevederile legale pe care le-au incalcat ei (citeste codul muncii, gasesti acolo tot ce trebuie sa stii) si trebuie sa soliciti ceva - in cazul tau trebuie sa soliciti anularea deciziei abuzive si nelegale a societatii de desfacere a contractului de munca cu literele alea (jignitoare) si desfacerea contractului de munca cu 55 b de exemplu (de comun acord).

Nu sunt jurist, dar am experienta in situatii de genul celei pe care ai descris`o mai sus.

Nu uita te rog: incerci sa rezolvi pe cale amiabila, prin plangere directa catre societate. Eventual, poti adresa si o plangere catre ITM, pentru ca inspectorii ITM sa verifice situatia. In ambele cazuri pastrezi raspunsurile primite (lucruri pe care va trebui sa le precizezi in plangerea catre judecatorie iar copii dupa plangeri si dupa raspunsuri le duci la primul termen si le depui la dosar) si, in mod subtil, te adresezi Instantei de Judecata, daca altfel nu se poate cu astfel de unitati umane, ca pana la rangul de "oameni" mai au, daca procedeaza cum au procedat cu tine!

Salut!

P.S.: Daca nu ai inteles ce ti-am explicat, reciteste inca o data ce e scris cu bold mai sus. Si vei intelege ca ai dreptate.

Link to comment
Share on other sites

 • Members

hartiuta sau numar de inregistrare nu am primit pentru ca eu am lasato impreuna cu decontul la garaj pentru ca am trecut noapte dar ei singuri recunosc ca am depuso pe 1 dar ei a aprobato in data de 9 daca citesti in primul rand acolo unde este subliniat cu rosu .

ori cum mersi frumos pentru sfat si am sa incerc sa fac o sesizare scisa la ei cu confimare de primire ulterior o voi face si la ITM pentru ca sunt din bucuesti si nu am timp sa fug mereu la sibiu , pentru tribunal imi voi face timp . sper ca nu va fi nevoie , pe mine ma deranjeaza ca m-au penalizat la bni dar nici nu au spus ce suma imi oresc din salariu :( si ca mi-au desfacut contractul de munca disciplinar

Link to comment
Share on other sites

 • Members

Da. E scris si cu rosu ca ai depus pe 1 demisia. Dar ai grija ca 20 zile lucratoare se implinesc pe 29 August inclusiv (nu se tine cont de ziua de 1, ci de ziua imediat urmatoare), zile lucratoare sunt L-V, S si D nu se considera zile lucratoare. Mare atentie la treaba asta. Acum, sincer, mai e si varianta cu 20 zile lucratoare ca si zile lucrate...aici nu ma pot pronunta daca ai voie sa pleci dupa ce implinesti 20 zile lucratoare (pentru ca in calitate de sofer, tu poti sa ai saptamana de lucru de 6 zile lucratoare conform 561/2006), asta ar conduce la faptul ca ti-ai implini termenul de preaviz mai devreme decat daca s-ar socoti L-V lucratoare. Chiar nu stiu ce sa`ti spun referitor la acest aspect...pentru ca nu stiu daca e reglementat... Desi mi s-ar parea corect ca sa inchei cu preavizul cum ai implinit 20 zile lucratoare in calitate de sofer care poate lucra la un moment dat si 6/7 zile pe saptamana ...

Eu iti recomand sa pastrezi cele 20 de diagrame lucrate imediat dupa data de 1 (sau bonurile de la tahograf) ca sa demonstrezi ca ai avut 20 zile lucratoare...si zic eu...o sa iasa bine.

Link to comment
Share on other sites

 • Moderators

faptul ca sunt magari si teau ars nu conteaza acum,conteaza sa te misti repede.Contestatia la tribunal se depune in termen de 15 zile de la primirea ei,aici ai grija la urmatoarele,conteaza data de la care ai primito tu,asta daca ai trecuto deasupra semnaturii,daca de ex ei zic ca ai desfacut contractul cu data de 29.08 si tu o primesti pe 13 .09 dar doar semnezi fara a scrie undeva ca ai primito pe 13,legal se va considera ca e de pe 29.Nu ai treaba cu ITM-ul ,de litigii se ocupa tribunalul,depui actele acolo unde domiciliezi tu,nu unde are sediul firma,deci aici in Buc.Pentru litigii de munca nu se platesc taxe.Daca tu ai 20 diagrame lucrate incepind cu data de 2 ii faci,daca nu le ai cred insa ca vor avea ei dreptate,adica tu ai 20 zile la dispozitie pina termini cu ei,ori cele 2o zile lucratoare se terminau pe data de 29.Gaselnita este cu perioada de 25-29,acolo daca ai ceva diagrame,sau ai avea colegi care sa zica ca nu teau primit la munca,ca tiau zis sa stai acasa ar fi altceva,dami un pm miine si discutam la tel mai multe,daca esti interesat

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...
 • Members

hehe,io cand il avertizam acum 1 an...vorbeam singur...ca in septembrie eram in medical cu piciorul rupt si la sfarsitul lunii a facut cerere de CO ca aveam pe 2 ani...ei ce-au facut,n-au apobat,n-au anuntat si e urma mi-au desfacut CM ptr nemotivate...oricum era rupta rau relatia intre noi :))

la garantie dupa 6 luni am trimis 3 cereri si cand sunam spuneau ca nu au nimic...

de l-as vedea pe carabulea nu la 2 m sub pamant,e prea usor...

stiati ca i-au dat 2 ani cu suspendare?acu la recurs tot mai visez sa-i dea cu executare...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.