Comunitatea soferilor profesionisti Sari la conținut

Skywalker

Members
  • Număr conținut

    26
  • Înregistrat

  • Ultima Vizită

Orice postat de Skywalker

  1. Daca taceai filoziof ramaneai, asa ai inlaturat orice dubiu. Pacat ca nu sti sa citesti sau sa intelegi ce am scris. Printre altele, va doresc, celor care sunteti casatoriti cu "ioana" sa va lase sistemul GPS mondial macar vreo 2 luni. Reclama la Alexander? Esti bine? Intreba lumea care mai este situatia la firma asta, am raspuns. Daca nu iti convine, asta e! Get use to it.
  2. Situatie International Alexander Arad, August 2017 - prezent 1. Se merge NUMAI la program cu sfarsit de saptamana acasa, pauza de 24h se face in 50/50 afara dupa cum ti-e norocul. 2. Camioane Mercedes MP4 (E5, EEV si E6) viteza intre 85 si 90 kmh functie de camion (al meu 89kmh cu anvelope noi pe motrica) 3. Curse tur-retur; comunitate 1 luna cu 1 saptamana acasa; comunitate saptamanala L-V cu sfarsit de saptamana acasa S-D. 4. Nu se fac curse pe tara deloc, vagoanele se preiau din parcarea firmei si se predau tot acolo. 5. Se lucreaza in echipaj cu plata la km sau singur pe cabina cu 10% 6. Nu exista titular (titular, oarecum, este cel care a preluat camionul pe numele lui si telefonul de servici) si ajutor, banii sunt 7% de sofer in echipaj. Pacat ca aici pierde oameni foarte buni, nu mi se pare corect ca "ajutorul" platit la fel sa nu stie sa bage in rampa, unde se merge cu actele, cum se cupleaza/decupleaza un vagon, mersul constant o nebuloasa, birocratia la bord, etc, etc si asta dupa 7 (da, sapte luni de TIR si alte 5 de 7,5 si 12T). Nici la mine nu da soferia pe dinafara dar sunt in stare ca dupa numai 2 luni de TIR si 9 luni de 7,5 si 12T sa reusesc (cei drept mai greu in unele situatii) sa bag cam in orice rampa de pe stanga, cu dreapta intru cat sa duc vagonul spre rampa iar finalul tot cu stanga. Am avut o singura rampa la Grupo Bonilla, Martos, Spania cu diferenta de nivel unde nu am reusit sa o bag, asta e, inca mai am de invatat ( prima rampa de langa turisme cu dezavantajul ca erau mai multe atunci decat in poza atasata si cu ansamblu mega). 7. Dispeceri normali la cap, adica ai cu cine sta de vorba. 8. Se fac undeva la 18.000km luna.
  3. Mario, cum trebuia sa faca? Ai raspuns fara a explica cum trebuia procedat cat si intr-o nota de aroganta pura.
  4. Eu m-am lovit de situatia asta si am facut asa: 1. soferul 1 (eu) conduceam pe program nou inceput cu mine dupa o pauza de 9h in echipaj 2. sofer 2 pe pauza 3. la efectuarea celor 4h30m de conducere ale mele am schimbat cardurile si... surpriza CARD DEFECT pe tacho Siemens nu a acceptat cardul in slot nici batut, da eroare si-l scoate afara. 4. in conditiile astea am facut pauza de 45m si am continuat pe cardul meu cu mine la volan 5. am condus 55 min pana la destinatie ( oprit motorul exact in rampa de incarcare, noroc chior cu 55 min condus efectiv) 6. incarcat, stat cam 2h30m 7. plecat la drum tot eu, condus 4h30m 8. inchis program 9. pauza 11h 10 deschis program solo Nu stiu daca am facut bine dar asa a hotarat soferul principal de comun acord cu cei de la firma , eu fiind ajutor.
  5. Uite ca la asta nu m-am gandit niciodata. Ce am reusit sa fac noaptea, Ungaria de la Nadlac 2 la Rajka in 4h29m, camion 12T MAN TGL cu incarcatura de 5700kg pe tempomat 89 pe gps 92, fara a respecta limita de 70 pe M0, dat drumu la vale la greu fara a prinde overspeed, rampele de pe M5 le urcam cu minim 75 functie de lungimea rampei, la vale o lasam la 115, overspeed setat la 40 secunde.
  6. Inca nu se lucreaza curat, dupa spusele unui coleg care a lucrat la Alexander in perioada 2015-2016. Repet, nu stiu personal, doar din barfele de parcare.
  7. SC Fartud SRL Timisoara cu punct de lucru la Orisoara (20km fata de TM) Nota 4 Banii sunt la zi fara intarziere! Stii cand pleci in cursa dar nu si cand ajungi din nou acasa Pauzele de 24 si 45 sunt de domeniul SF pentru cei care lucreza tur-retur; in schimb ei de pe comunitate lucreaza 1 luna cu 1 saptamana NUMAI la program Camioanele care "stiu" magnet au deja uzura pe impulsor de la el; cele care nu stiu, au al 3lea card. Dispecerii sunt din alt film total sau partial, sa nu fiu carcotas dar unul chiar stie meseria dar... e singur cu foarte multe camioane pe cap. La tur-retur plata este la KM iar in cazul asta parcarea din Cehia Rozvadov iti este ca a doua casa. Per ansamblu mie mi se pare un haos si ma mir cum de inca rezista pe piata. Am inteles ca nu ar fi doar un caz particular aici ci si alte firme cam tot pe acolo sunt cu haosul. Poate nu lucrez eu unde trebuie dar nu pot intelege dece este asa de greu sa-ti organizezi logistica? Fac comparatie intre ceea ce am vazut pe vasele de croaziera si unde lucrez acum, cum dracu barca poate face fata unui timing perfect si astia nu. Am lucrat pe o barca mare, 160.000T si 4200 pasageri cu 1300 echipaj (Liberty of the Seas) si in croaziera de traversare a Atlanticului au incarcat 18.000 tone carburant si 2000 tone de marfa generala si ADR in 8 ore!!! pe doua usi!! in Ft Lauderdale, FL, US pentru 14 zile.
  8. Aha, inteleg atunci incertitudinea in privinta asta, ma gandeam ca ar fi o lipsa de profesionalism a dispecerului sau coordonatorului. Singurul lucru pe care il stiam este ca avem descarcare in orasul X si dupa ce descarcam, soferul principal, dadea sms la dispecer ca suntem descarcati si asteptam instructiuni.
  9. Am o intrebare pentru colegii cu mai multa experienta si angajati la alte firme: 1. Cum se planifica cursa, cine o face si in baza a ce? 2. Exemplu; plec sa incarc la firma A si descarc in tara A la firma B - asta e clar! Dupa descarcare astept mesaj de la dispecer sa vad unde incarc! Este normala aceasta practica sau? In logica mea vad aceasta activitate in felul urmator: Iau camionu X din RO si plec in cursa la A sa descarc la B, dupa, plec in tara A sa incarc la C si sa descar la D tot in tara A, incarc in tara A din E si ma intorc in RO. Eu asa vad, sa am un plan de lucru pentru cele 6 zile de munca pana la pauza de 45 sau 24, dupa caz.
  10. Fartud-ul s-a mai schimbat intre timp, nu foarte radical dar sunt pasi mici spre mai bine. Nu cunosc situatia pe 44T dar o stiu pe cea de 12T. Plata este in sus fata de perioada pana in 2015, tot la KM este, pe comunitate se merge la program si numai in echipaj, se incearca sa nu ramana masinile de 12T in pauza mare de 45 pe comunitate. Repet nu cunosc situatia pe 44T sau 7.5T pentru ca nu ma intereseaza ce fac altii, cand voi "urca" in greutate voi stii mai multe, pana atunci nu sunt curios, valabil si 7.5T dar aici cred ca e mai mare ( ELIMINAT ) decat 12T, asa mi s-a parut. Din barfele si sustanalele ce le auzi inevitabil, cica, firma se extinde! Am inteles ca au fost comandate 70 de tractoare Scania noi, cu remorcile aferente. In echipaj bagi ca buticu' dar macar mai ai cu cine schimba o vorba, eu am un "principal" mai tanar ca mine dar cu multa experienta si un tip super de treaba. Fartud are 7.5T; 12T si 44T - atat.
  11. Intrebare: Am o Franta in echipaj si am inteles ca astia au interpretat cam dupa ureche, spuni unii, reg 561. Cum trebuie facut ca sa "le placa" francezilor? varianta A sofer 1 = 4.30 condus ; sofer 2 = 4.30 disponibil - pauza 45m sofer 2 = 4.30 condus; sofer 1 = 4.30 disponibil - pauza 45m varianta B sofer 1 = 4.30 condus ; sofer 2 = 4.30 disponibil - schimb soferi fara pauza sofer 2 = 4.30 condus; sofer 1 = 4.30 disponibil - pauza 45m Multumesc.
  12. Card tahograf = 239 lei platibili la finante sau posta romana daca ai contul ARR. In general este un decalaj intre sala si traseu, in practica se foloseste termenul de 7-8 zile intre cele doua dar pot fi si cazuri cand te programeaza peste 1 luna (cazul meu). Dupa ce ai fost declarat admis la sala ti se spune, in mod normal, cand vei sustine traseul.
  13. Trebuia sa faci manevra de depasire cu schimbare de banda, asa mi-am turnat-o si eu prima data cu C-ul de m-a picat. El il considera obstacol pe calea ta de rulare si asteapta manevra corecta de depasire sau ocolire, aici ti-a dat direct 21 de puncte plus mai vreo magarie si te-a faultat.
  14. Am gasit asta pe net, poate ajuta. sursa tachospeed.ro
  15. La ARR la depunerea cererii de eliberare atestate si card tahograf iti trebuie urmatoarele documente: Card tahograf: Cerere tip; permis conducere original si copie; BI/CI original si copie; chitanta 239 lei original si copie; chitanta 64 lei original si copie; poza 25/32mm color pe fond alb. Atestat marfuri generale (CPI): Cerere tip; permis conducere original si copie; BI/CI original si copie; chitanta de 67 lei original; chitanta 64 lei original si copie; poza 25/32mm color pe fond alb. Atestate ADR: Cerere tip; permis conducere original si copie; BI/CI original si copie; chitanta 64 lei original si copie; poza 25/32mm color pe fond alb.
  16. Ii dai in bot ce sa-i dai?! Vezi ca meseria asta nu este pentru oricine, trebuie sa-ti placa soferia, sa o adori, sa simti motorul sub tine, astfel nu merita. Eu am luat B-ul in 1998 si pana in 2015 am sarit de 500.000km cu diverse B-uri si bus de marfa. Mie imi place soferia iar prima ora de conducere categoria C a fost super, sa vezi strada de sus e ceva ce nu-ti pot exprima in cuvinte. camionul cu care am luat categoriile C si CE a fost un Renault Magnum tandem fabricat in 1997, cutie manuala cu bataie (gama 4 mici si 4 mari) plus tractiune si fuga la clapeta pe schimbator (astea nu mai merg demult). Ambreiajul patina, sarea din viteza a 6a, nu intra in a 5a tot timpul si o scoteam din gama, a 7a intra usor dar sa nu astepti prea mult ca altfel trebuia sa mai apesi odata ambreiajul. Daca nu te obisnuiesti cu gabaritul din prima nu vei reusi, de parcat nu mai vorbesc. Prima data trebuie sa stii pe unde calci cu rotile, ca info sa stii ca rotile din stanga, pe directia inainte calca exact unde tii piciorul stang, lateral de pedala de ambreiaj. La viraje urmaresti obligatoriu puntea spate, cand a trecut puntea spate de obstacol atunci virezi, valabil camion, tandem, semiremorca, protap. Fata camionului o vezi in oglinda din parbriz, aia din dreapta, remorca pe viraj o vezi in oglinda mica de sus stanga sau dreapta functie de virajul efectuat. Sa vezi ce fain e cand ai viraj de 90 cu manuala cu bataie... Din Magnum nu vezi de la botul camionului la 3 metri in fata, asta difera functie de inaltimea postului de condus, nu este greu, trebuie sa-ti placa. Sunt colegi aici care ne baga in buzunar cu manevrele dar totul se invata, sa ai in vedere ca greul in meseria asta va cadea pe umerii soferului principal, ala isi va manca sau nu nervii cu tine. Scoala te invata prea putin sau deloc despre aceasta meserie.
  17. Alex, hai sa nu bagam marinaria de ocean in aceeasi oala cu soferia de camioane, parcheri un vapor de 100X mai usor decat un camion cu vagon. Intradevar dreptatea este undeva la mijloc in privinta asta iar legislatia a fost schimbata din urmatoarele cauze (parere pur personala) 1. lipsa de elevi pentru licee de soferilor profesionisti, vezi comentarii Oldtrucker Aici avem varianta ca soferul sa aleaga aceasta meserie din liceu cu pregatirea mentionata dar ce te faci cand nu mai ai suficienti elevi care sa-si doreasca aceasta meserie? 2. crearea unor "surse" alternative de a pregati soferi CDE, vezi comentarii Cristian Asta este alternativa sau gaselnita de a crea soferi CDE cand cererea este mare iar cei care doresc dispar in favoarea altor meserii mai putin riscante. Strict la acele ore de pregatire pentru atestate - sunt din alt film ca nu ai cum sa asimilezi toate informatiile intr-o saptamana de curs. Toata aceasta idiotenie in pregatirea viitorilor soferi profesionisti cade exclusiv pe umarul soferilor vechi si cu experienta ceea ce nu mi se pare 100% normal pentru ca nu toti au acea pedagogie nativa in a fi buni profesori si in loc sa fie omul linistit in echipaj mai trebuie sa stea, dupa caz, geana pe "biban" sa nu dea cu tiru-n pom si colac peste pupaza multi nu sunt platiti extra pentru asta.
  18. Mai am o completare, am patit eu azi! Permisul de conducere il aduce la domiciliul solicitantului in aproximativ 3 zile de la data declararii admis la proba traseu. Daca domiciliul din C.I. difera de cel la care locuiti, anuntati Prioripost-ul din localitatea de domiciliu ca veniti personal sa-l ridicati. Nu stiu daca "merge' sa le spuneti de alta adresa, eu nu am incercat.
  19. Orice scurt la ECU pe + se ard niste EPROM-uri care nu se pot schimba dar trebuie sa treaca de protectiile ECU, cauta in prima faza daca nu "au puscat sigurantele" daca sunt "puscate" pui altele de acelasi amperaj si te rogi cand dai la cheie; daca nu sunt puscate, inseamna ca suprasarcina a reusit cumva sa treaca de sigurante si a prajit ceva in ECU, de obicei memoriile EPROM.
  20. In cazul nostru, al soferilor profesionisti, se prezuma faptul ca avem o pregatire superioara conducatorilor auto amatori, cat A si B si de aceea noi ar trebui sa fim mult mai precauti in trafic - cam asa vede legea romanesca, nu cunosc despre legislatia din restul tarilor europene (cazul nostru) cu privire la acest aspect. Cu alte cuvinte, noi profesionistii trebuie sa fim un fel de multitasking in trafic, atenti la hardughia noastra, la autoturisme, la alte hardughii, la motociclete, sa vedem inclusiv unghiurile moarte, carute, biciclisti, etc... Suna cam imbecil dar cam asta e. Sunt curios cati amatori stiu ca un 18,5 metri nu intoarce ca unul de B!
  21. Sondajul nu are nicio relevanta. Intersectiie cu giratie au prioritate cei aflati in interiorul giratiei egal de numarul de benzi. Pentru cei aflati in interior, prioritate are cel care nu schimba directia de deplasare (banda). Schimbarea corecta de directie (banda) se face imediat dupa trecerea autovehicolului de ultima iesire conform directiei de deplasare ex: giratie in doua benzi - vrei a 3a iesire fata de intrare ta in giratie, incadrare in banda 2 iar dupa trecerea de a 2a iesire semnal deapta si schimbi banda in aceasta situatie, daca toti cunosc regula de deplasare in giratie, nu ai avea la ce sa te asiguri pentru ca cei care ar trebui sa intre din a 2a iesire trebuie sa acorde prioritate celor aflati in giratie iar din banda 1 este obligatoriu prima dreapta. Aceasta situatie am experimentat-o cu un autoturism care ma acrosat pe dreapta (tot el cu gura ca nu m-am asigurat la schimbarea directiei) am mers la rutiera unde i s-a explicat manevrele corecte intr-o intersectie prevazuta cu sens giratoriu, eu m-am ales cu asigurarea lui, el cu 30 zile pe dreapta pentru neacordare de prioritate. La intersectiile prevazuta cu sens giratoriu si o singura banda este simplu, nu trebuie explicat prea mult La intersectiile prevazuta cu sens giratoriu si 2 benzi de deplasare, banda 1 este prima dreapta; banda 2 pentru a 2a iesire (urmatoarea iesire) si stanga. La intersectiile prevazuta cu sens giratoriu si 3 benzi de deplasare, banda 1 este prima dreapta; banda 2 pentru a 2a iesire (urmatoarea iesire) si stanga, banda a 3a pentru stanga, cu trimitere la o intoarcere de 180 gr cat si la ultima iesire din giratie conform directiei de intrare. In Romania cat si prin Europa, dupa absolvirea scolii de conducere, aceasta regula este uitata sau trecuta cu vederea de foarte multi participanti la trafic.
  22. Dupa obtinerea categoriei C sau CE la ARR pentru eliberarea atestatului/atestatelor iti trebuie asa: 1. Chitanta in original de 67 lei/atestat (cea platita pentru examinare) 2. Chitanta in original de 64 lei/atestat pentru confectionare 3. Cartea de identitate, permisul de conducere in original si copii xerox 4. poza 25/30mm pe fond alb 5. chitanta 239 lei eliberare card tahograf Timpul necesar pentru eliberare (conform ARR) intre 7 si 14 zile calendaristice de la data depunerii cererii
  23. Trebuie neaparat categoria C sa te inscrii la atestate, nu poti fara C si iti trebuie permis cu C-ul trecut pentru atestate!
  24. Dupa ce esti declarat admis la categoria C (sala & traseu) inscrie-te la atestat/e si mergi in paralel cu CE astfel termini mai repede toata treaba. La atestate iti recomand sa le faci pe cele 3 mai importante: 1. CPI Marfa, contine: proba scrisa - studii de caz, trebuie raspuns corect la cel putin 14 intrebari; chestionar cu 100 intrebari, trebuie raspuns corect la 70 intrebari; proba traseu CPI Marfa 2. ADR colete, contine: chestionar 30 intrebari, trebuie raspuns corect la 21 intrebari 3. ADR cisterne, contine: chestionar 20 intrebari, trebuie raspuns corect la 14 intrebari Bine de stiut! La chestionarele ARR, in principal raspunsul cel mai lung este si cel corect cu mici exeptii, in proportie de 70% cel mai lung raspuns este si cel corect pentru ca sunt multe definitii. Daca nu stii un raspuns la chestionar, sari peste si raspunde acolo unde stii, nu te crampona sa raspunzi in ordinea cronologica. Timpul alocat acestor atestate este suficient de lung asa ca nu te stresa, ai timp! Studiile de caz care sunt pe net nu corespund cu cele pe care le primesti de la ARR. Mergi la toate orele de pregatire ARR pentru ca nu prea ai material didactic suficient de unde sa inveti (eu nu am gasit) Proba traseu este destul de lunga (Timisoara) pe mine ma plimbat aprox 45 minute. Sa fi exact "ad literam" la traseu cu codul rutier si regulamentul acestuia. La ARR trebuie sa achiti 67 lei taxa examinare/atestat plus 64 lei taxa confectionare atestat si 239 lei taxa eliberare card tahograf. Timpul in care sunt eliberate este de aproximativ 2 saptamani.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Pentru a naviga pe acest site , trebuie sa respectati termenii Termeni de Utilizare.