Comunitatea soferilor profesionisti Jump to content

Preschimbare PERMIS EUROPEAN Romanesc cu unul Spaniol


djred

Recommended Posts

 • Members

buna ziua, colegii

povestea lunga, pe scurt :D (subiect la adresa colegilor rezidenti in Spania, care s-au lovit de problema mea si nu numai)

1. am primit o amenda de la Guardia Civil pt ca nu mi-am preschimbat permisul Romanesc in cel Spaniol in max 6 luni de la obtinerea rezidentei.

2. depun acte la Guarda de Trafico pt inscrierea permisului Romanesc European in sist. informatic Spaniol, pt a-mi putea fi luate puncte (in caz ca trebuie :)  )

3. primesc raspuns ca nu mi se pot recunoaste cat C si E deoarece le-am obtinut dupa ce am dobandit "si" rezidenta spaniola

4. momentan sunt in concediu, firma la care lucrez de aprox. 8 luni ma someaza sa "rezolv problema permisului" pana la sfarsitul lunii, sau ... ???

5. am scris la ambasada sa primesc lamuriri, mi-au cerut nr de tel sa ma contacteze (acum 1 saptamana) si de atunci ...

partea interesanta

- in septembrie 2009, in concediu fiind, lucrez 1 luna la cules de vie si imi scot rezidenta spaniola, ca sa fiu ok cu legea

- in octombrie 2009 ma intorc in tara

- in 2010 urmez scoala de soferi, obtin atestate ...

- in 2011 devin rezident in Suedia unde locuiesc aprox 1 an si muncesc legal aprox 6 luni

- in mai 2011 revin in Spania si din august lucrez ca sofer, pana in prezent

CE POT FACE SA FIU IN REGULA ???

-spanioli imi spun ca am un permis "ilegal" (cat. C + E) pt ca e obtinut in alta tara cat timp, dupa ei am fost rezident spaniol, unica rezolvare scoala de soferi in spania

-seful imi cere raspuns oficial de la autoritati ca pot circula asa in continuare, ca el nu se risca in caz de accident, vezi doamne, sa nu fie despagubit

-romanii nu imi raspund :D

nu stiu incotro s-o apuc si ce sa fac

decizia spaniolilor, mi se pare ABERANTA si ILEGALA: am permis European valabil si obtinut legal, nu vad care e problema

nu mai vorbim ca trebuie sa platesc si 200 E amenda :(

multumesc anticipat pt raspunsuri

P.S. toata nadejdea imi e acum in voi :)

Link to comment
Share on other sites

 • Administrators

din pacate asa e dj , mereu am sustinut asta , dar .......nimeni nu crede  ;) ;) .cand l-am schimbat pe al meu , am intrebat toate aspectele pro si contra . greseala ta a fost ca nu ai renuntat temporal la rezidenta , se trece in ,, stand by ,, iar  la revenire dupa x timp , primesti acelasi numar de nie  , dar se vede intreruperea !! pacat de situatie ........

Link to comment
Share on other sites

 • Members

Colegu ,de cand ai obtinut rezidenta spaniola ti se recunoaste doar catg  b a permisului obtinut in Ro,restul catg C,D,E trebuie obtinute in staul unde ai rezidenta,asa este in toata UE.Trebuia cand plecai sa renunti la actele de rezidenta spaniola si nu mai aveai nici o problema . Vezi ai mare grija ca in viitor se armonizeaza legislatia UE referitoare la rezidenta si s-ar putea sa te gaseasca cu 2.3.4 rezidente in UE si o sa ai niste discutii de dus,findca o sa apari ca ai fost in acelasi timp rezident in 2 sau 3 tari,

Link to comment
Share on other sites

 • Members

Eu posed acum permis de conducere  German....l am preschimbat  acum 2 ani....mi sa cerut analize poze efectuate  acolo..m au  costat 150 euro  toate  cele  ..  l am predat pe cel din tara...dupa aceea mi sa dat  o hartie  cu toate datele si stampilata  binenteles  ..pentru a putea circula in Germania...la  1  saptamana jumatate  am ridicat  permisul preschimbat...odata la  3  ani pentru categoria C .D.E  se fac analize...este  valabil  doar 3  ani...nu stiu cum este  legea in Spania...insa  suntem in comunitate...si sa stiti ca au venit destule persoane din alta tara la noi  pentru a dobandi permis de conducere...de ce  oare  sunt recunoscute?isi fac  doar  domiciliu temporar sau sau poate avea si  domiciliu la ei in tara...asa cum am  si eu domiciliu si in tara  si in Germania...nu a trebuit rezidenta...chiar nu cunosc  legea in Spania..insa e  aiurea...in fine...

Link to comment
Share on other sites

 • Members

azi mi-am petrecut ziua intre telefon cu reprezentantii ambasadei romane din SP si biroul de trafic spaniol

rezultatul: romanii nu au habar nici de ce scriu pe site-ul oficial al ambasadei, iar spanioli nu recunosc acte oficiale a unei tari membre UE, adica RO

revoltator, zic eu

in 2009 mi-am facut "o hartie", respectiv NIE, care conform autoritatilor, ma fac rezident spaniol, mai presus de restu (nu am stat in SP nici o luna)

avantaje: niciunul, dezavantaje: nu se recunoaste nimik frate, in afara de ce faci in spania

nu am nici cea mai vaga idee ce inseamna notiunea de UE pt ei

interesant este ca de cand nu se mai calatoreste doar cu pasaport, nu poti face dovada in vreun fel cand pleci sau vii, asta 1 si 2 nu am nici o posibilitate sa le dovedesc spaniolilor ca eu am fost rezident in tara mea (nu am muncit, nu am fost somer ... nimik)

concluzia e simpla, probabil voi fi concediat pe motiv ca nu detin categoriile C+E recunoscute in SP, asa ca toata cheltuiala si munca cu categoriile de mai sus si toate atestatele au fost inutile pt SP (ma refer ca rezident) pacat ca sunt aici cu toata familia

drumuri bune tuturor

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...
 • Members

Salut colegu!Si eu am obtinut permisul de conducere si atestatele in Romania cand aveam residenta pe Spania dar nu influentaza cu nimic pentru k tu esti cetatean roman  si cu domiciliul in romania,nu sunt obligat sa obtin permisul de conducere in tara lor,de ce?inainte k romania sa intre in ue da trebuiea sa-ti obtii cat. in spania daca aveai residenta,acuma nu este obligatoriu.Eu am fost si la tranzit in spania  ca sa-mi dea tarjeta tacograf i-am dat o poza,nie si copie permis romanesc,  taxa si intr-o saptamana l-am primit acasa le adresa de spania.Daca nu era valabil permisul romanesc nu-mi elibera tarjeta tacograf.SALUTARI|

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...
 • Members

salutare! pai eu azi m.am lovit de aceeasi  problema...ca daca stiam...draku isi mai scotea permisu in romania...mi-am scos C D E plus atestat si card....si imi zic ca imi schimba decat de B ca atunci nu eram rezident...dar ei se cred desptepti...pai daca pe aia de rezidenta scrie 2008...si eu sunt rezident din 2004...deci alta gresala

In fine chestia e ca nu ti.l schimba chiar daca ai fost aici sau nu...trebuie sa demonstrezi ca ai stat in Romania! cum? nici ei nu stiu...cica la ambasada trebuia sa le fi spus....fratilor  sunt aici in romania...unde semnez ca vin si plec! o porcarie!  Sper sa iasa ceva...pt ca am putut sa depun actele de card!

Link to comment
Share on other sites

 • Members

La fel am patit si eu si cand mi-au spus ca imi da numai categoia B SI am renuntat la cerere si am ramas cu permisu de Romania ca dupaia sa aflu ca de fapt permisu  nu mai trebuie schimbat deoarece acuma sunt permise europene si am facut atestatu de marfa aici in spania cu permisu din romania si mi-am scos si tarjeta tahograf.

Link to comment
Share on other sites

 • Members

colegi nu stiu daca poate sa zica cineva ceva daca ai permis european.eu am stat in spania si nu am avut niciodata probleme cu permisu.si m-au oprit la greu.atestatu romanesc e valabil.si te sfatuiesc ca  daca ai permisu dupa 2009 sa nu il faci CAP,spaniol.costa mult si iti trebe vreo 400 de ore de scoala.

Link to comment
Share on other sites

 • Members

colegi nu stiu daca poate sa zica cineva ceva daca ai permis european.eu am stat in spania si nu am avut niciodata probleme cu permisu.si m-au oprit la greu.atestatu romanesc e valabil.si te sfatuiesc ca  daca ai permisu dupa 2009 sa nu il faci CAP,spaniol.costa mult si iti trebe vreo 400 de ore de scoala.

am atestat romanesc!mersi pt informatie

Link to comment
Share on other sites

 • Members

Colegi eu am condus in spania cu B din 2009 pana in 2011 noiembrie si am condus si masini mici si furgonete cu oameni,si m-au oprit si pe mine mossos-ul(am stat in Cataluña)dar nu au comentat la adresa permisului meu si cand mi-am facut N.I.E. aveam permisul de 1 an aproape dar nu m-au intrebat daca am permis  sau de cand il am sau orice legat de permis.

Pai si voi acum vreti sa ziceti ca daca eu am venit acu in tara ca sa mi fac C si CE ,spanioli nu o sa mi recunoasca permisul?Pai ei habar nu au ce categorii am eu sau am avut cand mi-am facut NIE-el ca nu ma intrebat nimeni,niciodata.

Si pe langa asta au mai fost romani care stau acolo si au venit acasa ca sa dea de permis ca e mai ieftin si nu am auzit pe nimeni sa se planga de asa ceva.

Va rog frumos nu ma speriati!!!!

Link to comment
Share on other sites

 • Administrators

va rog sa fiti atenti  !! primul lucru  ce trebuie facut ca rezident este cunoasterea legilor nationale ale statului respectiv :

Son válidos para conducir en España los permisos expedidos en países de la Unión Europea y el Espacio Económico Europeo (Islandia, Liechtenstein y Noruega).

Además, en determinadas condiciones, son también válidos para conducir en España los siguientes permisos de conducción:

Los nacionales de otros países que estén expedidos de conformidad con el Anexo 9 de la Convención de Ginebra, o con el Anexo 6 de la Convención de Viena, o que difieran de dichos modelos únicamente en la adopción o supresión de rúbricas no esenciales.

Los nacionales de otros países que estén redactados en castellano o vayan acompañados de una traducción oficial del mismo.

Los internacionales expedidos en el extranjero de conformidad con el Anexo 10 de la Convención de Ginebra, o de acuerdo con el modelo de Anexo E de la Convención Internacional de París, si se trata de naciones adheridas a este Convenio que no hayan suscrito o prestado adhesión al de Ginebra.

Los reconocidos en particulares convenios internacionales en los que España sea parte y en las condiciones que se indiquen en los mismos.

Condiciones para su validez:

La validez de los distintos permisos enumerados anteriormente, estará condicionada a que se hallen dentro del período de vigencia, su titular tenga la edad requerida en España para la obtención del permiso español equivalente y, además, a que no haya transcurrido el plazo de seis meses, como máximo, contados desde que sus titulares adquieran su residencia normal en España.

Transcurrido dicho plazo, los mencionados permisos carecen de validez para conducir en España, y, si sus titulares desean seguir conduciendo, deberán obtener permiso español, previa comprobación de los requisitos y superación de las pruebas correspondientes, salvo que, por existir un convenio con el país que expidió el permiso, sea posible su canje por el español equivalente.

http://www.dgt.es/portal/ca/oficina_virtual/conductores/canje_permisos/?tit=Permisos%20v%E1lidos%20para%20conducir%20en%20Espa%F1a.

Los permisos de conducción expedidos en cualquier Estado miembro de la Unión Europea o en Estados Parte del Acuerdo sobre el Espacio Económico Europeo con arreglo a la normativa comunitaria mantendrán su validez en España, en las condiciones en que hubieran sido expedidos en su lugar de origen, con la salvedad de que la edad requerida para la conducción corresponderá a la exigida para obtener el permiso español equivalente.

No obstante, no serán válidos para conducir en España los permisos de conducción expedidos por alguno de dichos Estados que estén restringidos, suspendidos o retirados en cualquiera de ellos o en España.

El titular de un permiso de conducción expedido en uno de estos Estados que haya adquirido su residencia normal en España quedará sometido a las disposiciones españolas relativas a su período de vigencia, de control de sus aptitudes psicofísicas y de asignación de un crédito de puntos.

Cuando se trate de un permiso de conducción no sujeto a un período de vigencia determinado, su titular deberá proceder a su renovación, una vez transcurridos dos años desde que establezca su residencia normal en España.

http://www.dgt.es/portal/ca/oficina_virtual/conductores/canje_permisos/?tit=Canje%20de%20los%20permisos%20de%20conducci%F3n%20expedidos%20en%20Estados%20miembros%20de%20la%20Uni%F3n%20Europea%20y%20los%20pertenecientes%20al%20Espacio%20Econ%F3mico%20Europeo%20(EEE:%20NORUEGA,%20ISLANDIA%20Y%20LIECHENSTEIN)

Link to comment
Share on other sites

 • Members

stiu si eu legea!problema e ca nu ti-l schimba...nu e obligatoriu dar la anumite firme iti cer asta!legea pt schimbat zice ca daca esti rezident in spania si l-ai obtinut in romania si nu ai nici o dovada sa demonstrezi...adica sa fi fost la consulat ceva de genu asta si ai stat in ro minim 6 luni...zice ca e obtinut ilegal....in plus in romania cei care au dat de permis in ultimul timp scrie clar ...""Declar pe propia raspundere ca nu am rezidenta in alt stat al UE" pt ceva o fi totusi...nu? De condus nu e problema ca si pe mine m-a oprit de vreo 3 ori cu el si nimeni nu a zis nimic...

Link to comment
Share on other sites

 • Members

CANJE DEL PERMISO DE CONDUCCIÓN DE

PAÍSES DE LA UNIÓN EUROPEA, ISLANDIA,

LIECHTENSTEIN Y NORUEGA

REQUISITOS

- TENER LA RESIDENCIA EN ESPAÑA

- TENER LA EDAD ESTABLECIDA EN LA NORMATIVA ESPAÑOLA

- QUE EL PERMISO NO SE HAYA OBTENIDO SIENDO RESIDENTE EN ESPAÑA

ESTE TRÁMITE ES VOLUNTARIO Y PUEDE SOLICITARSE EN CUALQUIER JEFATURA

PROVINCIAL DE TRÁFICO...inca o dovada ca nu se poate                                                                                                                    Te rog sa te comformezi regulilor acestui forum,altfel iti sterg postarile!Exces de caps.

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...
 • Members

Buna seara tuturor.

De 2 ani sunt in Spania iar singurul act pe care il am aici este NIE-le. La anul as vrea sa merg in tara ca sa fac scoala de soferi pt a obtine acolo permisul,dar,intrebarea mea este : aici va fi valabil sau nu? Am trimis un e-mail Viceconsulatului romana in Almeria si mi-au recomandat sa obtin aici permisul de conducere daca am intentia de a-l folosi aici(eu vreau sa lucrez aici,deci,da).In cazul in care il obtin in Romania si vin aici sa il folosesc,daca ma opreste Guardia Civil,ma amendeaza. Altcineva mi-a spus ca din moment ce suntem in UE,permisul de conducere romanesc este valabil aici si ca nu voi avea nicio problema.

Ma poate lamuri cineva,va rog??

Multumesc anticipat :)

Link to comment
Share on other sites

 • Members

e adevarat, permisul romanesc este valabil in toata comunitatea euopeana insa NUMAI daca prezinti si cartea de identitate romaneasca. este logic si normal sa te amendeze politia daca tu prezinti acte de identitate spaniole si permis romanesc.

Link to comment
Share on other sites

 • Members

Salutari la colegi !Pai eu de cate ori ma oprea mossos-ul imi cerea actele mele si ale masini si le dadeam pasaportul si permisul si actele masinii si mereu ma intreba de D.N.I..Le dadeam NIE-ele si permisul romanesc si nu era o problema.Doar ca nie-ele este valabil doar cu pasaportul sau cu buletinul,dupa cum scrie in josul paginii (foaia aia verde).Si cand m-am angajat mi-a cerut patronul nie-ele ,pasaportul si permisul.

In concluzie pana la urma ,ce facem ,noi cei care au facut permisul in tara,fiind rezidenti in spania¿?

Link to comment
Share on other sites

 • Members

e adevarat, permisul romanesc este valabil in toata comunitatea euopeana insa NUMAI daca prezinti si cartea de identitate romaneasca. este logic si normal sa te amendeze politia daca tu prezinti acte de identitate spaniole si permis romanesc.

Total gresit,.....atit timp cit cele doua acte ( permis si carte de identitate) sint valabile, NU conteaza daca sint emise de doua state diferite,.....cel putin in EU.

Link to comment
Share on other sites

 • Members

ai perfecta dreptate. cu singura precizare ca pe permisul romanesc este trecut si codul numeric personal(tot romanesc). care poate fi verificat doar daca prezinti cartea de identitate romaneasca. de aia se ia amenda cand prezinti un act de identitate dintr-o tara si permis din alta tara. cu toate ca ambele sunt valabile. dar fiecare in parte.

Link to comment
Share on other sites

 • Members

Va multumesc pt raspunsuri,domilor :)

Daca am inteles eu bine, daca ma opreste aici Politia si atata timp cat eu prezint actele necesare(adica,permisul,cartea de identitatea si NIE) nu e nicio problema.Sau,nu ar trebui sa fie nicio problema. Ideea e ca mie mi-au dat de inteles cum ca nu ar fi valabil aici permisul de conducere romanesc daca l-am obtinut dupa ce am deja NIE-le(din 2011 am NIE)sau ca as putea avea probleme. Imi este indiferent daca trebuie sa prezint DNI/NIE sau ce o fii,ca oricum trebuie sa le am la  mine mereu.Inca un lucru...aici as putea folosi permisul doar pt o perioada de timp dupa care ar trebui sa il schimb sau?...

O duminica placuta!!

Link to comment
Share on other sites

 • 9 months later...
 • Administrators

in dgt .es apare :

Condiciones para su validez:

La validez de los distintos permisos enumerados anteriormente, estará condicionada a que se hallen dentro del período de vigencia, su titular tenga la edad requerida en España para la obtención del permiso español equivalente y, además, a que no haya transcurrido el plazo de seis meses, como máximo, contados desde que sus titulares adquieran su residencia normal en España.

Transcurrido dicho plazo, los mencionados permisos carecen de validez para conducir en España, y, si sus titulares desean seguir conduciendo, deberán obtener permiso español, previa comprobación de los requisitos y superación de las pruebas correspondientes, salvo que, por existir un convenio con el país que expidió el permiso, sea posible su canje por el español equivalente.

www.dgt.es/portal/gl/oficina_virtual/co ... 20Espa%F1a.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.