Comunitatea soferilor profesionisti Sari la conținut

Noul cod rutier vine cu sancţiuni drastice pentru soferii smecheri


CALIN

Postări Recomandate

  • Administrators

Şoferii care vor circula pe contrasens şi care vor depăşi viteza legală cu peste 60 de km/h ar putea primi, la anul, până la 100 de puncte amendă. Un punct de penalizare este echivalentul a 10% din salariul minim pe economie. În aceste condiţii, de la 1 ianuarie, odată cu creşterea salariului minim de la 670 la 700 de lei, amenda ar putea ajunge şi la 7.000 de lei. Pedepse drastice sunt prevăzute şi pentru agresivitatea la volan, iar cei care produc accidente vor fi obligaţi să meargă la doctor. Acestea sunt unele dintre cele mai importante prevederi de modificare a Codului Rutier, aflate în dezbatere la Comisia Juridică de Disciplină şi Imunităţi a Camerei Deputaţilor.

Fără reducerea suspendării

"Propunerile făcute sunt extrem de multe şi, practic, Codul Rutier ar putea fi modificat în întregime", a explicat, pentru "Evenimentul zilei", comisarul şef Paul Toma de la Direcţia Rutieră.

În opinia sa, cele mai importante modificări se referă la mărirea amenzilor, reducerea valorii alcoolemiei permise de la 0, 80 în sânge, la 0,50, asta însemnând că valoarea alcoolemiei preliminare, la etilotest, va scădea de la 0,40 g/l în aerul expirat, la 0,25. Dar şi mărirea perioadei de supendare a permisului de la 90, la 120 de zile, deci pentru patru luni.

"În cazul consumului de alcool, când este contravenţie, la nerespectarea semnelor la calea ferată, dacă viteza este depăşită cu mai mult de 60 de kilometrim la oră, s-a propus reţinerea permisului pentru 120 de zile. În plus, nu se mai reduce perioada de supendare", a mai precizat comisarul Toma.

Tot de la anul s-ar putea da examen pentru a putea conduce un moped.

O altă prevedere îi va trage la răspundere pe cei care împrumută maşină unui şofer obosit sau aflat sub influenţa alcoolului.

VÂNZAREA MAŞINI

Anunţă în trei zile înstrăinarea

Prima propunere de modificare a Codului Rutier se referă la înmatricularea autovehiculelor. Mai exact, în cazul vânzării, fostul proprietar are obligaţia de a notifica în scris înstrăinarea maşinii în termen de trei zile. Notificarea înstrăinării se face prin declaraţie pe propria răspundere şi transmiterea unei copii a actului de proprietate din care să rezulte datele de identificare ale noului proprietar. În caz contrar, fostul proprietar riscă o sancţiune de la 9 la 20 de puncte-amendă.

În situaţia în care noul proprietar nu solicită transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termen de 15 zile de la data dobândirii dreptului de proprietate, autoritatea competentă va suspenda înmatricularea vehiculului. Şi noul proprietar este sancţionat, în acest caz, cu nouă până la 20 de puncte-amendă.

În plus, se suspendă înmatricularea vehiculului. Iar în cazul în care a condus o maşină a cărei înmatriculare a fost supendată, poate primi între 21 şi 100 de puncteamendă şi suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pentru o perioadă de 120 de zile.

TESTARE MEDICALĂ

Verificaţi la cererea poliţistului

O altă propunere se referă la verificarea medicală şi psihologică a conducătorilor auto.

Reprezentanţii Poliţiei Rutiere pot cere şoferilor efectuarea verificării medicale ori testarea psihologică în anumite condiţii:

    la sesizarea medicului de familie sau a altei unităţi medicale;

    atunci când a fost depistat conducând un autovehicul în timp ce se afla sub influenţa băuturilor alcoolice sau a fost cercetat pentru producerea unui accident soldat cu vătămarea corporală gravă sau decesul uneia sau mai multor persoane;

    atunci când a fost sancţionat din nou pentru conducerea agresivă a unui vehicul într-un interval de doi ani;

    atunci când a depăşit cu mai mult de 60 km/h viteza maxim admisă pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul. În cazul în care s-a stabilit că persoana este inaptă medical sau psihologic pentru a conduce, medicii trebuie să anunţe imediat Poliţia Rutieră. În baza notificării medicilor, se dispune suspendarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie până la încetarea motivelor pentru care s-a luat o astfel de măsură.

CUM IEI PERMISUL

Proba teoretică, valabilă un an

Tot din 2012 s-ar putea da examen pentru a putea conduce un moped, acesta intrând în categoria autovehiculelor. Referitor la modalitatea în care se obţine permisul de conducere, membrii comisiilor au propus ca rezultatul examinării la proba teoretică şi practică pentru obţinerea permisului de conducere să se consemneaze distinct pentru fiecare probă în parte, prin calificativul admis sau respins, după caz.

Rezultatul examinării la proba teoretică, consemnat prin calificativul admis, rămâne valabil pentru o perioadă de 12 luni de la data la care persoana a absolvit cursurile şcolii de conducători auto şi/sau tramvaie autorizate.

Persoana declarată respinsă în urma examinării la proba practică de conducere a maşinii, dacă deţine calificativul admis la proba teoretică, în termenul de valabilitate, se poate programa la un nou examen fără susţinerea unui nou test la proba teoretică. Trebuie să facă dovada efectuării unui număr de cel puţin şase ore de conducere practică la o şcoală autorizată.

Cel care nu a luat traseul şi nu se prezintă, într-un an, la un nou examen, este declarat respins şi trebuie să facă, din nou, şcoala de şoferi.

ÎMPRUMUTUL AUTO

Răspunzi dacă ai dat maşina

O altă propunere luată în discuţie de parlamentari în această lună face referire la modul în care poţi împrumuta autoturismul. Pentru a evita situaţiile în care proprietarul nu îşi asumă răspunderea pentru cel căruia, în mod voluntar, îi dă maşina spre folosinţă au fost stabilite unele obligaţii care pot atrage sancţiuni legale.

Prevederile care îi vizează pe proprietarii de maşini sunt:

    să comunice Poliţiei Rutiere, la cererea acesteia şi în termenul solicitat, identitatea persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice;

    să verifice dacă persoana căreia îi încredinţează vehiculul are permis de conducere corespunzător categoriei din care face parte vehiculul;

    vehiculul încredinţat pentru a fi condus să fie înmatriculat sau înregistrat, după caz;

    să nu încredinţeze vehiculul dacă are cunoştinţă că acesta are defecţiuni la sistemele care concură la siguranţa circulaţiei rutiere;

    să nu încredinţeze vehiculul unei persoane aflată într-o vădită stare de oboseală, ori care se află sub influenţa alcoolului.

SUSPENDĂRI MARI

Sancţiuni pentru nepredare la timp

Şoferii care nu predau permisul de conducere la timp riscă majorarea suspendării acestuia.

Perioadele sunt stabilite astfel:

    în termen de 15 zile de la data comunicării procesului-verbal prin care a fost aplicată şi sancţiunea contravenţională complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule;

    în termenul notificat de Poliţia Rutieră, în cazul cumulului de puncte de penalizare;

    în termenul notificat de Poliţia Rutieră prin care s-a dispus suspendarea dreptului de a conduce pentru o faptă săvârşită şi sancţionată într-un alt stat;

    în 30 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti prin care a fost respinsă plângerea introdusă împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei.

    în cazul în care, într-un interval de şase luni de la data expirării ultimei perioade de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule, se dispune o nouă suspendare;

    titularul permisului de conducere nu s-a prezentat pentru susţinerea testului de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie sau nu l-a promovat.

STOP ŞMECHERAŞILOR

Comportamentul agresiv la volan poate duce la suspendarea permisului pentru 30 sau 60 de zile

Una dintre propunerile importante a fost introducerea noţiunii de "comportament agresiv". Aceasta a fost definită ca fiind "efectuarea în mod voluntar a unor manevre excesive în timpul conducerii, de către un conducător de autovehicul, prin care acesta periclitează siguranţa circulaţiei".

În noua versiune legislativă, constituie comportament agresiv: deplasarea succesivă, neregulamentară, de pe o bandă de circulaţie pe alta, pentru depăşirea maşinilor (trei sau patru puncte amendă şi suspendarea permisului pe 30 de zile); efectuarea manevrei de întoarcere prin folosirea sistemului de frânare; pornirea de pe loc prin demararea excesivă a autovehiculului; agresarea conducătorului unui vehicul prin apropierea excesivă din spate sau din lateral.

Mai sunt considerate agresive folosirea abuzivă a semnalelor sonore sau luminoase. În această situaţie se aplică două sau trei puncte amendă şi două puncte de penalizare, iar dacă a avut loc un accident, soldat cu pagube, se aplică de la şase la opt punce amendă şi suspendarea permisului pentru 60 de zile.

Conducerea unui moped sau a unei motociclete pe o roată, obstrucţionarea circulaţiei maşinilor care vin din spate, frânarea bruscă a vehiculului, mersul înapoi la intimidare, sunt încadrate tot la comportament agresiv.

Amenzi drastice

În proiect, sunt înăsprite drastic sancţiunile aplicate şoferilor certaţi cu legea. De exemplu, poate fi suspendat permisul pentru 90 de zile şi se poate aplica de la nouă la 20 de puncte-amendă pentru depăşirea cu 51 - 60 km/h a vitezei maxime admise. Aceeaşi sancţiune riscă şi cei care conduc o maşină neînmatriculată, care depăşesc nereguamentar, care conduc vehiculul cu defecţiuni periculoase, care depăşesc o coloană de vehicule oprite la trecerea la nivel cu calea ferată şi care circulă pe autostradă, pe spaţiul interzis care separă sensurile de mers sau pe banda de urgenţă.

De asemenea, s-ar putea suspenda dreptul de a conduce un autovehicul pentru 120 de zile şi aplicarea de la 21 la 100 puncte-amendă pentru conducerea sub influenţa alcoolului.

Proiectul se află în dezbateri la Comisia Juridică de Disciplină şi Imunităţi a Camerei Deputaţilor.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

Ok Seful de mult timp asteptam legi noi -DAR sa fie aplicate....(nu conteaza pe cine cunosc ... )!!!!!!

Pt. fapte GRAVE propun ...(info.=vezi alte tari):CONFISCAREA masinii ,etc....!!!!!

Dorim RESPECT...cine este impotriva=arunca cu pietre.....

          SARBATORI FERICITE !!!!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

Ceea ce-mi doresc de mult timp sunt amenzile % aplicate pe venitul fiecaruia si nu 10% pe venitul minim. Atunci vor fi afectati si cei care au bani si vor intra cat de cat in normalitate. Abia atunci nu vor mai fi cazuri ca: Domn polititst, iti platesc amenda si pentru cand ma intorc, sa nu ma mai opresti ca ma cam grabesc.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

partea proasta sau ghinionul meu, din 19 decembrie sunt in preaviz din cauza conditiilor economice..bla.bla (dupa 16 ani in firma) si expira  preavizul in data de 17 ianuarie exact cand expira si dovada fiind in imposibilitatea de a cauta un loc de munca. somajul scrie pe mine pana iau permisul inapoi.  >:( :( :( :(

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 weeks later...
  • Members

Si u sint e accord cu jan98,in Elvetia amenda este dictata si de valoarea masinii cu care ai facutbeleaua.....dar chestia cu confiscatul masinii ar cireasa de pe tort,ca te doare corazonul,indiferent de cate lovele dispui,sa-ti "racoreasca "o tigaie de 200-450.000 de coco.Sa faca treaba asta si daca mai vedeti figuri pe strada ,sa ma scuipati si sa-mi spuneti:-Mars in p... mea ca nu stii constitutie ;)Si cu ocazia asta ,se mai ridica oleaca si venitul C L a fiecarui judet care face asa ceva,dar am rezerve ca o sa vedem dovada asta de "plumb in cojones"curand pe la noi.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Pentru a naviga pe acest site , trebuie sa respectati termenii Termeni de Utilizare.