Comunitatea soferilor profesionisti Sari la conținut

Șofer începător sau posesor de plastic roz?


Postări Recomandate

  • Moderators

Sunt perfect conștient că subiectul îmi va atrage o mulțime de critici, dar...

Întrebarea din titlu este adresată celor care dețin permisul de conducere cu categoriile necesare pentru meseria de șofer autocamion, care dețin toate atestatele necesare, cartelă tahografică... în fine, cam ''tot ce trebuie'', dar care nu au condus niciodată un ansamblu articulat (nici măcar la școală, alea sunt autotrenuri) și care vor cu disperare să lucreze ''pe comunitate''.

O mulțime dintre membrii forumului se consideră ''începători'', dar permiteți-mi să vă spun cum văd eu statutul ăsta (și mă voi limita strict la domeniul de interes). Începător ești atunci când ai intrat deja ''în pâine'', urmând ca odată cu trecerea timpului și acumulării de experiență să scapi de titulatura asta de începător.

Din păcate, mulți dintre voi se consideră începători doar pentru că au trecut cu brio o serie de examene (dintre care unele de-a dreptul nesimțit de trucate) și s-au văzut cu brațul plin de carduri, hârtii și alte bucăți de plastic. Total greșit domnilor. Din ce în ce mai mulți dintre dvs. apar pe forum și pun niște întrebări efectiv puerile, nu au habar de programul de conducere (care este efectiv cea mai importantă ''chestie'' din meserie) și mai mult de atât, acuză experimentații că nu vor să-i ajute (așa cum doresc ei), oferă scuze că școala nu i-a învățat când, ironic sau nu, li se spune că ar trebui să știe ceva sau devin chiar violenți (verbal) atunci când primesc un sfat care nu le place cum sună (gen îndemnul de a citi o lege).

E adevărat, practicând poți învăța... problema este că în meseria asta, încercarea de a învăța ''din mers'' poate avea consecințe financiare grave (amenzile sunt de ordinul miilor de €), ca să nu mai zic de alte ''gafe'' (accidente, distrugerea camionului, a mărfii, încurcături în acte etc). Asta ar fi una. De cealaltă parte însă, sunt o mulțime de ''chestii'' care se pot învăța ''de pe net''.

Nu ai nevoie să conduci 40t ca să înveți programul de conducere, mase și dimensiuni, modalități de plată a taxelor de drum, cum se completează un C.M.R., principiul de funcționare al unui sistem de frânare pneumatic, cum funcționează un card de combustibil etc, etc, etc, etc. Internetul și chiar forumul îți oferă texte/imagini/clipuri video cu mai tot ce ai putea să înveți încă dinainte de a te urca într-o cabină.

Așa că, puneți mâna și învățați cât mai mult. Să nu credeți că grămada de acte semnifică ''gata cu teoria''...

În plus, în fața unui angajator, s-ar putea să facă o mare diferență la angajare, atunci când patronul vede că pe tine mai trebuie să te învețe cum să bagi la rampă căci în rest ''știi''.

P.S. Un prieten și vecin de-al meu, proaspăt posesor de categorii și atestate s-a apucat de plimbat aiurea. Ieșea la ocazie cu o diagramă în mână și când îl lua câte un șofer se urca și-i spunea: ''Nu am o destinație anume, vreau doar să învăț cât mai multe...''. S-a tot plimbat așa cred că vreo două săptămâni, a stat și vreo 4 zile plecat odată, că deja, în grup, râdeam pe seama lui că e plecat ''în cursă'' :D ... De 2 zile lucrează la o firmă din Alba, azi dimineață era pe la Timișoara aștepta la încărcat pentru Germania. Singur pe cabină.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

Salut "cri5tian"!!!

Nu vad de ce si pentru ce subiectul asta sa-ti aduca cum spui tu "o multime de critici".Oricum ai dreptate in ce spui.Dar"omul cat traieste 'nvata".Cred ca sti bine ca in urma cu ceva timp,pe cand conduceai doar cu permisul ,cuvantul de "incepator" avea doar un sens.Nu cred ca e prea bine spus "doar un sens"dar intelegi tu ce am vrut sa spun.Cum si tu ai numit,cea mai tare chestie acum din meserie a devenit treaba cu "programul".Parerea mea(si doar a mea)in ce spun acum, e ca atunci dupa ce cineva a luat permisul stia ce avea de facut.....nu era loc de interpretat.Acum...invata omul "programul de condus",teorie...condus,pauza,odihna.....practica ceva din asta prin tara,e controlat,e bine...vorbim acum la modul general,si pleaca si el afara(vorbesc de vest)....pai deja cand e la Arad sau aproape de vama e in ceata maxima de cate aude"si unele chesti de genul iti spun eu ca nu e bine ca am patit-o eu...sau un coleg de-al meu,nu face asa ca iei amenda la unguri...o gramada ",(asta spun ca de genul asta si eu m-am lovit)cum sa o mai dea atunci....ca doar de amenzi,nu vrea nimeni sa le ia.Si sunt unele lucruri care oricum sunt interpretabile de anumite tari in parte...cum e programul de 10 ore in echipaj....care ba e ba nu e acceptat...si vorbim acum numai din punct de vedere care sunt scrise in regulament.Si sunt multe de care s-au lovit colegii si sunt scrise pe aici prin topicuri...cred ca de cele mai multe ori nu trebuie sa ne intindem pana la limita regulamentului...trebui sa lasam ceva de la noi !!!Asa ca ii ramane fiecaruia in parte cat de mult vrea invete sa fie pregatit si sa stie.

P.S.Sper ca "prietenul si vecinul tau"sa nu aiva parte de indrumari si raspunsuri de la anumiti colegi sau de colegi de-i vede si aude pe statie si sa nu-i raspunda!!! :)

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 months later...
  • Members
Asta seamana a exemplu de voluntariat...al amicului tau ce si-a facut experienta facand autostopul, bravo lui.

Eu unul m-am gandit f. serios la varianta asta, mai ales ca la mine in zona se face tranzit vamal. Acum citind ce a scris colegul cri5tian sunt convins ca voi si pune in aplicare.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Members

Nu inteleg varianta cu diagrama in mana, vrei sa spui ca-l lasau sa conduca doar fiindca avea carnet,atestate si diagrama in mana ??!!

Nu cred ca exista cineva care sa dea masina pe mana oricarui autostopist dotat cu diagrame, gandeste-te, sa iei un necunoscut cu tine cand ai acte bani, bunuri si responasbilitati...chiar dai dovada de fantezie.

Sunt incepator si totusi stiu ca ai nevoie de legitimatie, contract nu doar de diagrama, cat despre orele de condus pot fi invatate si fara sa dormi in cabina 4 zile, dar in fine, unii invata daca dorm cu cartea sub cap...

Spor la autostop va doresc !

PS: nu uitati diagramele ! :))))

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

Smantana...nu ai inteles esenta..nu era vorba despre ore de condus..ci despre faptul ca acea persoana nu avea deloc experienta..incepator deci..adica nu stia cum se lucreaza si a dorit sa stie..sa fie mult mai bun decit alti 1000 de incepatori..pentru asta a ales acea cale pe care el a considerat-o buna..si crede-ma ca in meserie noastra nu este vorba numai despre condus..pe linga asta ai cum lucrezi cu tachograful,cum iti faci programul zilnic si saptaminal [astea mai usoare ].Apoi sunt actele..cum trebuiesc intocmite unele documente,ce exemplar opresti tu,ce exemplar opreste beneficiarul sau altcineva..cum asiguri incarcatura...pfff...lucruri care ar fi trebuit in mod normal invatate si practicate in scoala de soferi profesionisti..dar..lucruri care nu se invata..Uite asa se face diferenta intre soferi..unii care doar discuta si altii care intradevar stiu meserie...si asta ti-o spune unul care a verificat acest lucru in destui ani de experienta...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 month later...
  • Members

bravo cristi perfect adevarat.....m-am regasit in multe din spusele tale dar daca i-ti doresti cu adevarat si iubesti aceasta meserie sigur vor reusi.acum am 3ani de comunitate pe tir....dar in Romania am lucrat Logan,dubite,7,5tone si invatacel cu un coleg bine voitor sa ma invete cum sta treaba cu un camion articulat...drumuri bune sa aveti Doamne ajuta ...si bafta si curaj pentru ca se poate..... :-bd

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Pentru a naviga pe acest site , trebuie sa respectati termenii Termeni de Utilizare.