Comunitatea soferilor profesionisti Jump to content

Penalizare pentru intarziere la descarcare


UNHleaSHD

Recommended Posts

 • Members

Salut,

 

Mi-a fost adus la cunostinta de catre firma ca am fost penalizat 400 de lei din salariu pentru intarziere la descarcare.

La ora 10:45 mi-am terminat repausul zilnic normal, am plecat la descarcare (unde am pierdut timp, undeva la 3 ore numai descarcatul). Dupa efectuarea urmatoarei incarcari (1 ora) am asteptat 2 ore dupa acte, ajung la locul descarcarii la ora 20:30.

Pentru una din aceste descarcari am fost penalizat. Ce pot face?

 

La ce autoritati pot face plangeri pentru: plata la km, folosirea magnetului/butonului, nepermiterea terminarii repausurilor, neacordarii diurnei, depasirea timpului de lucru zilnic

 

Evident asta se intampla in Romania.

 

 

 

Multumesc!

Drumuri bune tuturor!

 

*neefectuarea repausurilor saptamanle, neplata weekendurilor

Edited by sxn
Link to comment
Share on other sites

 • Members

In Codul Muncii

 

 Articolul 169 prevede :

- Aliniatul 1 - Nici o retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege

- Aliniatul 2 - Retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate dacat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila SI A FOST CONSTATATA CA ATARE PRINTR-O HATARARE JUDECATOREASCA DEFINITIVA SI IREVOCABILA

- Aliniatul 3 - In cazul pluraritatii de creditori ai salariatului va fi respectata urmatoarea ordine : - obligatiile de intretinere, conform Codului Familiei

                                                                                                                                                     - contributiile si impozitele datorate catre stat

                                                                                                                                                     - daunele cauzate proprietatii publice prin fapte ilicite

                                                                                                                                                     - acoperirea altor datorii

- Aliniatul 4 - Retinerile din salariu cumulate nu pot depasi in fiecare luna jumatate din salariul net

 

Articolul 170 prevede :

- Acceptarea fara rezerve a unei parti din drepturile salariale sau semnarea actelor de plata in astfel de situatii NU POATE AVEA SEMNIFICATIA UNEI RENUNTARI DIN PARTEA SALARIATULUI LA DREPTURILE SALARIALE CE I SE CUVIN in integralitatea lor, potrivit dispozitiilor legale sau contractuale

 

-Articolul 171 prevede :

 - Aliniatul 1 - Dreptul la actiune cu privire la drepturile salariale, precum si cu privire la daunele rezultate din neexecutarea in totalitate sau in parte a obligatiilor privind plata salariilor se prescrie in termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate

 - Aliniatul 2 - Termanul de prescriptie prevazut la aliniatul ( 1 ) este intrerupt in cazul in care intervine o recunoastere din partea debitorului cu privire la drepturile salariale sau derivand din plata salariului

 

 Te rog sa precizezi daca in Contractul Individual de Munca pe care l-ai semnat - sau in fisa postului - este prevazut acest sistem de penalitati. Oricum, nu pot fi aplicate, daca pentru evitarea lor erai obligat sa incalci timpul normal de munca conform Codului Muncii si/sau timpii de condus/alte activitati conform Regulamentului 561

  Poti incepe cu o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Munca cu o sesizare, Anexand copii ( sa nu dai originale !) dupa toate documentele justificative pe care le posezi.Asta ca sa-l bagi la cheltuiala, pentru ca pe urma ei incep sa " dea pontul " si celorlalte institutii cu atributii de control. Dar - din experienta vorbesc - rezultate mult mai bune obtii prin actionarea in instanta a angajatorului ( nu este conditionata de actionarea administrativa - gen ITM ). Trebuie putina rabdare si hatarare, si timpul si legea este de partea ta. 

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

 • Members

Va multumesc de raspunsuri!

 

In contractul de munca nu scrie nicaieri nimic de penalitati, nu are asemenea clauze.

Deci daca ma duc la ITM si fac plangere o sa fie sesizat si ISCTRul, cum ca firma te forteaza si chiar iti inmaneaza magnetul? SI ca are masini dotate cu "buton"?

Cand m-au opreit la control le-am spus cum sta situatia, si sa controleze masinile firmei, nu au parut prea interesati de ce aveam de spus.

 

Imi pare sincer rau ca e mai mare deranjul pentru suma datorata! Si ca firma te arde fara ca tu sa poti face mare lucru...

Edited by UNHleaSHD
Link to comment
Share on other sites

 • Members

Buna seara .
    Perfect adevarat ce a scris Giani Grecu mai sus .Pune mana pe o foaie si un pix faci o plangere la ITM unde isi are sediul firma (daca e din Bucuresti atunci Bucuresti ) si fa un fel de memoriu subsemnatul .....angajat la... sesizez urmatoarele ....Foarte important anexeaza fotocopii la : CIM ,procese - verbale predare primire a masinii ,CMR ,foi de parcurs ,descarca cartela tahograf si roaga- i sa ti imprimeze activitatea ,si altele acte doveditoare din care sa rezulte ceea ce sesizezi ,(judecatorul sau in cazul medierii va decide pe baza de dovezi/probe )  dar numai fotocopii .

    Pe de alta parte depinde mult de ce CIM ai semnat ,ce e prevazut in el ,sau in fisa postului ,am notat ca vorbesti de neplata diurnei si depasirea timpului de lucru !?

    Daca diurna nu este stipulata in mod explicit atunci 35 euro pe zi plus salariul pe care -l ai prevazut in CIM .

    O sugestie mergi si la casa de pensii de pe raza domiciliului  tau de resedinta  si verifica ce contributii a efectuat firma ,pariez ca o sa ai ceva surprize .

    Trebuie sa fii foarte determinat si sa te inarmezi cu ceva rabdare .Succes .

 

 In alta ordine de idei Domnilor colegi cred ca ridicarea nivelului nostru de cultura (fara sa jignesc pe nimeni ),CIM se intocmeste in baza unor articole de lege (53/2003 actualizata ),aveti Domnilor curiozitatea si faceti- va o lectura a CIM a articolelor prevazute in el (de ajuns o simpla cautare pe Google ),in fisa postului ,inclusiv aici pe forum sunt colegi(am toata stima pentru ei .Nu cunosc niciunul ) care posteaza informatii   extrem de utile privind drepturile ce le avem dar care  ne sunt incalcate si o alta solutie inscrierea in sindicate !

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 • Members

Nu am decat foile de predare, primire a masinii si... ceva diagrame

Fisa postului si contractul de munca nu stipuleaza nimic iesit din comun si nimic legat de penalitati, popriri sau alte chestii.

Diurna... nema. 10E pe ziua (24h) petrecuta pe teritoriul greciei.

 

Multumesc frumos de ajutor!

Link to comment
Share on other sites

 • Members

UNHleaSHD, ai ceva timp pe aici pe forum, iar pe chat-ul forumului ai cele mai multe postari, dar n-ai reusit niciodata sa vezi sectiunea sindicate a forumului si sa vezi ce mai scriu pe acolo? N-ai considerat niciodata necesar sa te inscrii intr-un sindicat, fie el SLT sau SNCA?

 

Hai sa-ti spun cum functioneaza: faci ceva pentru societate si societatea face ceva pentru tine. Sindicatele asta sunt, grupuri sociale. Inscrierea intr-un sindicat si plata unei cotizatii anticipat poate reprezenta intentia ta ca vrei sa fii alaturi de acel grup social si la randul sau iti va fi alaturi.

 

Pot intreba SLT daca sunt disponibili sa te ajute acum, dar tu cu ce poti contribui? Dovezi, CMR-uri, descarcare tahograf? Ziceai ceva de faptul ca masinile au buton. Te implici sa sustii acest lucru pana la capat intr-un proces? Dupa cum am zis, nefiind deja inscris in sindicat, nu-ti pot oferi nici o garantie ca vor fi disponibili sa te ajute.

 

Treziti-va inainte sa incepeti sa plangeti in pumni... Garantat nu saraciti in urma unei cotizatii de 10 lei pe luna, dar puteti saraci cand companiile nu va mai platesc.

Link to comment
Share on other sites

 • Members

UNHleaSHD, nu este vorba de suma. Angajatorul tau a comis un abuz, care este sanctionat de legislatia in vigoare. Pe asta se si mizeaza - ca angajatul nu va avea rabdare si determinare sa umble pe la diferite institutii. Actiunea administrativa - gen ITM, ISCTR, ANAF - o sa-i scoata niste bani din buzunar, in forma de amenda si/sau spaga. Daca vrei sa ai cu adevarat satisfactie, actioneaza-l in judecata. Actiunile privind Dreptul Muncii se solutioneaza repede, si sunt gratuite. Din ce povestesti, cred ca nu semnezi state de plata, protectia muncii nu exista, CMR-urile sau foile de descarcare nu se factureaza integral, nu exista registru de intrari. Pentru ISCTR trebuie sa faci o sesizare scrisa, o depui la sediul din Casa Presei Libere, insisti - daca trebuie - sa primesti numar de inregistrare. La ITM la fel. Cireasa de pe tort : ANAF. Sesizare, insisti pe faptul ca tu, cetatean onest nu vrei sa participi la fraudarea Statului Roman, pentru ca nu se platesc taxe si impozite, la valoarea reala pe sumele rulate - incasari, salarii. Garda de mediu, asta inseamna sa aduci controlul la garajul unde parchezi - nici nu crezi cate prevederi exista cu privire la depozitarea si colectarea uleiurilor uzate, acumulatorilor, anvelopelor. Daca acolo functioneaza si atelier de reparatii, obligatoriu trebuie sa aiba contract de colectare cu o firma specializata. Astia vin de obicei insotiti de baieti de la primarie, care vor si ei o bucata de prajitura, si cu baietii de la pompieri. ANAF-ul verifica si relatia contractuala intre el si garaj, adica cine/ce plateste, cat incaseaza  Deci, mai " produci " niste probleme intre el si restul lumii - garaj, atelier, ceilalti transportatori. Medicul de familie poate sa verifice in sistem daca se platesc taxele aferente. La Casa de Pensii, achiti 20 de ron si primesti o adeverinta din care sa rezulte daca/ce/cat s-a platit. Crede-ma colegule, daca esti cu adevarat hotarat sa-i dai o lectie, o poti face relativ usor. In afara de actiunea in instanta, toate aceste demersuri administrative costa : amenzi, spagi, cheltuieli pentru intrarea in legalitate. O sa blesteme ziua in care a avut proasta inspiratie sa-ti retina in mod abuziv acei 400 ron. Apropo, despre ce firma este vorba, si unde are garajul ? In felul asta avertizezi eventualii " succesori " ce fel de firma este, si ce-i asteapta. Va fi ceva mai greu sa gaseasca inlocuitori. Hotarare si rabdare. Tu scrii o hartie, pe el il costa de-l ustura in...

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 • Members

Mit, iti urmaresc postarile cu sindicatele. Am vazut scandalurile produse in Olanda si la Vos.

Nu am avut timp liber in timpul saptamanii sa merg undeva sa printez adeziunea si apoi sa o trimit. De multe ori aveam liber doar duminica.

Nu am nici o dovada, doar diagramele folosite atat. Am pastrat o parte si din cele care trebuiau facute sa dispara

Masinile care au buton le stiu, mi-au bagat una pe gat in speranta ca poate o sa-l folosesc.

Au fost dezamagiti cand m-au vazut ca si asa imi continui repausurile si mi-au dat masina mea inapoi.

 

Giani, cu, colectarile intr-adevar au ceva probleme. Uleiul uzat este ars.

Cartea de munca are salariul minim in ea si restul se dau doar cash.

Firma opreste garantie soferilor fara sa le dea chitanta. Lucrurile astea sunt tinute intr-un registru. Garantia se "restituie" la 3 luni de la plecarea din firma.

Mi-au mai fost retinuti 125 de lei o amenda pentru un repaus zilnic normal neefectuat (lipseau 15 minute, greseala mea, am recunoscut-o). Am semnat foaia ca sunt de acord sa imi impute suma aceea din salariu.

Pentru cei 400 de lei trebuie sa fac acelasi lucru, ca sunt de acord sa imi opreasca banii din salariu. 

Link to comment
Share on other sites

 • Members

Buna ziua .

      Un sofer profesionist din punctul meu de vedere ar trebui sa stie ca nu i se pot retine bani din salariu decat sub rezerva legii (vezi mai sus ) la fel cum ar trebui sa stie ca e raspunzator de marfa din momentul incarcarii si pana la destinatie precum si de intarzieri dar din motive imputabile acestuia .Un comportament de profesionist presupune anuntarea dispecerului ,firma etc de eventuale intarzieri gen :coada ,accident ,ajuns la incarcare/descarcare stau si astept deja de 15 - 20 min nu se intampla nimic anunt , sau datorita particularitatii marfii ,felului de incarcare /descarcare, ori  alte motive etc .Mesaj scris ,intotdeauna  asa esti acoperit . "Vorba volant scripta manet " .

      Banuiam ca ai contract cu salar minim pe economie .Te intreb eu atunci de ce muncesti mai mult de 8 ore din moment ce asta ai trecut si semnat in CIM ? Pariez ca ai si o clauza de genul "nu se vor efectua  ore suplimentare ...bla bla bla ...."  Nici o instanta nu-ti va recunoaste munca suplimentara . Oameni buni treziti -va  ,8 ore am in CIM 8 ore muncesc !Cand veti intelege ca patronul nu e Dumnezeu ? Eu unul   i-am raspuns unui patron pe transics exact asa in CIM am 8 ore trecute in urma indemnului sau pe transics "mergi la program de 15 ore " si nu s-a sfarsit lumea ! Numai prin actiuni vom eradica jungla ce exista in domeniu (contracte salar minim !? pana si un necalificat ia mai mult ! si nu are raspunderea ce o are un sofer profesionist !) .Informati-va asupra drepturilor si obligatiilor ce le aveti ,inscrieti va in sindicate ,fumati un pachet in minus pe luna sau beti o bere in minus ,cam asta ar fi echivalentul cotizatiei lunare .

   Legea romana prevede ca numai gestionarilor li se percepe garantie ! Exact asa se si numeste Legea gestionarilor .Sunteti gestionari ,sau soferi profesionisti la firma respectiva ? O firma din Onesti care percepe garantie si ea la randul ei (si care cauta soferi chiar si pe acest forum ) ieri am aflat intamplator  sta cu cel putin 20 masini pe dreapta !?

   Doamne ca bine zice cineva( am preferat sa nu dau numele ) pe acest forum cand imparte soferii in soferi profesionisti si "manuitori ai volanului " !

    Este alegerea fiecaruia de care parte sta !

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 • Members

Ce sa anunt? Ca sunt in pauza si nu am voie sa misc masina?

Ce sa anunt? ca am primit nr. de la incarcare si i-am spus la ce ora o sa fiu la el?

Ce sa anunt? Ca am primit si nr. de la descarcare si i-am spus la ce ora ajung?

Dispecerul e sa iti spuna: "Noteaza nr. asta si suna". Cam atat.

 

http://forums.soferii.ro/index.php?/topic/10643-5612006-sau-dreptul-la-sclavie/

Link to comment
Share on other sites

 • Members

UNHleaSHD, s-ar putea sa ma insel, dar punand cap la cap ce ai povestit aici, miroase a garajul " de la butelii ". Daca este asa, lucrurile sunt clare si simple. Crede-ma, in instanta tot ce ai povestit - chiar daca ti-ai dat si tu concursul la cateva lucruri -, este in favoarea ta. Daca treci peste asta, spunandu-ti ca nu e vorba de cine stie ce suma, pacaliciul ala de..., va recidiva. Cel putin atata sa inveti : nici un angajator nu merita sa incalci legea, pentru el ! Eu zic sa nu semnezi nimic, si sa-i comunici ca te adresezi instantei de judecata, sa decida ei in aceasta speta.

Link to comment
Share on other sites

 • Members

Nu stiu nimic de nici o butelie.

Daca nu semnez pentru cei 400 de lei cum mai imi recuperez lichidarea? Sincer as prefera sa muncesc (in alta tara) si procesul sa se desfasoare fara mine! Dar nu cred ca e posibil asa ceva.

Cu 1000 de lei nu cred ca reusesc sa supravietuiesc pana castig procesul. Eu nu inteleg cum am intarziat la descarcare, pe acte nu scria ora de descarcare.

 

Si totusi mi-ati dat cateva idei. Sunt niste caini prin curte vai de ei (protectia animalelor?) si uleiul si gunoiul sunt arse (protectia mediului), salariul se da doar cash (ANAF).

Saptamana asta trebuie sa ma duc sa imi iau banii si analizele medicale. Vedem ce iese. Ii telefonez maine.

Edited by UNHleaSHD
Link to comment
Share on other sites

 • Members

http://clublegislatiamuncii.manager.ro/abateri-disciplinare/prejudiciu-adus-de-catre-un-salariat-firmei-43525.html

 

Imi cer scuze pentru link ul postat mai sus .Eroarea mea .

 

Nu ai intarziat la descarcare.Sunt "setati " pe luarea din bani de la sofer !

O sesizare la ITM o poti face si online via email nu te costa nimic ,banii de garantie sunt stipulati undeva ? De aceea este bine sa ai cat mai multe acte doveditoare ,sau sa fi fost inscris intr -un sindicat .Pentru un proces in lipsa ta trebuie sa te reprezinte un avocat si ...cam costa ! Te poti adresa totusi unui avocat specializat pe legislatia muncii pentru o consultatie juridica (in jur de 50 RON) .Nu dispera cu calm vei gasi cele mai bune solutii pentru tine (am trecut si eu prin asa ceva !) ,viata merge mai departe .Sper sa tragi invatamintele de rigoare din asta pentru binele tau .Succes.

 

pentru .Mario : m - am adresat FMI -ului pentru un imprumut ! Roaga-te sa mi-l aprobe . :-j

Edited by cico_3504
Link to comment
Share on other sites

 • Members

Si cu un telefon de astazi am rezolvat-o de tot.

Din ~2400 de lei se opreau 400 lei + 100 analizele medicale + 130 amenda. Acum am sunat "E gata decontul? Da. Mai ai de luat 900 lei + reparatia telefonului" .

+Garantia din urma de 1400-1600 lei.

Azi sau maine strabat Bucurestiul si depun plangeri pe oriunde am ocazia. Sper ca diagramele pastrate sa-mi fie de folos. Mentionez ca diagramele nu le aruncam, le lasam in masina, si totusi dispareau din ele. Adica la gunoi.

 

O sa incerc sa bag mesajele astea si la locul "Despre firme".

 

ATENTIE LA SIRACO EXIM ! Firma este situata in Bucuresti, Sectorul 4 Berceni, Bulevardul Metalurgiei (langa Negro 2000 si cladirea Remedia

Edited by UNHleaSHD
Link to comment
Share on other sites

 • Administrators

Ionel , hai sa o luam pe rand .

1 ) transportul rutier de marfa , de orice tip se supune codului rutier , se supune normelor de munca si odihna ale soferului se supune timpilor de tranzit influentati de trafic , relief , climat , restrictii . Potrivit C.M.R , de prin anii 70 , nu se pot aplica penalitati daca se respecta aceste conditii si.se anunta orice eveniment , cu atat mai mult nu se pot da termeni de livrare sau nu se pot impune de catre client sau propria firma care pot duce la incalcarea acestor regului .

In ierarhia administrativa , ai o persoana care te gestioneaza , persoana care trebuie sa planifice munca tinand cont de regulile de mai sus , sa tina cont de toti factorii nu sa ia curse orbeste si dupa sa se fofileasca de respinsabilitati .

Daca s-au restectat toti termenii transportului si clientul abuziv aplica o penalizare e problema firmei cum recupereaza prejudiciul , nu pot transmite in ordine ierarhica penalizarea .

2 ) Sa luam posibilitatea unei greseli si aplicarea unei penalizari de catre client .

Termenul incident de munca descrie si judeca orice prejudiciu material si /sau financiar produs in relatia angajat -angajator , din ambele directii si primul lucru care trebuie facut e gasirea vinovatului .

Sa zicem ca e greseala soferului , prin nota interna se stabileste prejudiciul si se transmite catre ITM si judecatoria muncii care stabileste suma finala , modul de recompensare , in functie de situatia sociala a fiecaruia , din salariul de incadrare , diurna si celelante sporuri , indemnizatii nefiind atinse .

Orice penalizare fara a respecta acesti pasi e o penalizare abuziva .

Modul prin care tu ca sofer iti sustii partea de adevar , inregistrarile tahografulului si completarea corecta a cmr-ului , prin sms-uri , prin mijloacele de comunicare on -board , asta insemnand ca tu daca ai plecat tarziu de la incarcare si ai scris pe cmr ora , daca ai anuntat orice eveniment , esti absolvit de vina .

Link to comment
Share on other sites

 • Members

Salut,

 

M-am intors de la garaj cu 960lei total din 1935.

Mi s-au oprit bani pentru descarcare 400 lei + tva = 496

100 de lei analizele medicale (am fost si mi le-am luat acum)

125 lei amenda (vina mea)

250 lei pentru ca nu am inapoiat telefonul asa cum mi-a fost predat. Ori il pastrez, ori il repar, ori cumpar altul SH. Abia atunci imi recuperez acei 250 de lei.

 

Multumita unui mare domn! care mi-a explicat in detaliu pasii care trebuie sa ii fac, maine o sa ma duc la ITM pentru neplata diurnei si altele.

 

Va multumesc tuturor de ajutor si va tin la curent.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.