Comunitatea soferilor profesionisti Sari la conținut

legi privind acordarea diurnei in CE


Vizitator Anonymous

Postări Recomandate

  • 1 year later...
  • Members

De unde ne putem informa, cum este legal sa fie platita diurna ?Are voie angajatorul sa faca retineri sub forma de garantie din diurna ?

Daca esti detasat pe comunitate 3 luni , cand trebuie sa fie platita diurna ?( lunar , bilunar...etc)Daca unul din colegi stie care sunt reglementarile legate de diurna , rog sa posteze cadrul legislativ.Ne-ar fi de mare folos la toti.Asta pt ca mai nou chiar si firmele care pana mai ieri erau corecte in aceasta situatie au inceput sa creeze probleme legate de plata la timp a diurnei cat si de integritatea ei.Va multumesc .

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 years later...
  • 7 months later...
  • Members

Diurna in mod legal trebuie acordata anticipat sau zilnic,tu nu te hranesti dupa o luna sau retroactiv,dimpotriva,dar marea problema este naivitatea soferilor care accepta si semneaza un contract in care in marea majoritate a situatiilor nu este stipulat corect in contractul de munca din partea angajatorului mentiunea ca esti detasat pe comunitate ei prefera sa stipuleze sumar "sofer autocamion" si atat...,de aceea trebuie vigilenta si mobilizare generala din partea tuturor in acest sens!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 weeks later...
  • Members

putin dintre noi citesc contractul de munca sau regulamentul interior al firmei la angajare.il semnam si la lucru.intrebarea mea este daca legile sant ca nici un sofer nu poate fii platit la km cum contractele de munca sant legale in cazul platilor in baza km efectuati in luna trecuta?eu ma lovesc de problema asta acum si am fost la tot felu de avocati dar numai bani vor.daca stie cineva dintre colegi pe un avocat specialist in conflicte de munca in zona clujului rog sa ma ajute.sa-mi lase un pm.mersi

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

foarte gresit.....nu se semneaza nimic inainte de a citi...altfel...cine stie ce apare. [cazul tau din cite inteleg}.ptr specialist trimitemi pm,o sa iti dau pe cineva din Buc si discuti telefonic cu el apoi vedeti ce iese,asta daca nu cumva ai rezolvat intre timp

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 weeks later...
  • Moderators
putin dintre noi citesc contractul de munca sau regulamentul interior al firmei la angajare.il semnam si la lucru.intrebarea mea este daca legile sant ca nici un sofer nu poate fii platit la km cum contractele de munca sant legale in cazul platilor in baza km efectuati in luna trecuta?eu ma lovesc de problema asta acum si am fost la tot felu de avocati dar numai bani vor.daca stie cineva dintre colegi pe un avocat specialist in conflicte de munca in zona clujului rog sa ma ajute.sa-mi lase un pm.mersi

Acel contract, daca il iei ca si contract, trebuie citit si rascitit. Adica vei pus in situatia de a cere sa pleci cu el acasa si sa-l aprofundezi. Sa vii dupa 1-2 zile si sa le spui ca esti de acord sau nu cu ce spune acel contract.

OIrice contract este negociabil subliniez chestia asta pentru ca si tu ai aceleasi drepturi de a iti exprima dorintele ca si angajatorul. Dar defineste-ti dorintele, nu fi "mielul" si nu accepta tot ce zice acel contract. El e definit pentru ei. Viata ta e in mainile tale.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 month later...
  • Moderators

Bine de stiut ca sa intelegem toti = Diurna== conform legislatiei noastre

Pentru deplasarile in strainatate (pe teritoriul altor state) , nivelul diurnelor pentru fiecare tara in care are loc deplasarea este reglementat de Hotararea nr. 518/10 iulie 1995 (privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar- cu modificarile ulterioare). Pentru deplasarile in strainatate, perioada pentru care se acorda diurna in valuta se determina in functie de momentul trecerii cu mijloacele auto prin punctele de trecere a frontierei de stat a Romaniei, atat la plecarea in strainatate, cat si la inapoierea in tara.

Diurna maxima deductibila fiscal pe care o puteti plati unui sofer pentru o deplasare in strainatate este egala cu 2,5 ori nivelul diurnei minime pentru UE, care este de 35 EURO.

2,5 x 35 EURO = 87,5 EURO.

Prin urmare, il puteti plati pe sofer cu o suma care se incadreaza intre 35 EURO si maxim 87,5 EURO.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

Detalii legislative :

Conform art.2 din HG 1860/2006 , pentru salariatii din cadrul companiilor nationale, societatilor comerciale si regiilor autonome la care drepturile salariale se acorda prin negociere, drepturile banesti pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii in cadrul localitatii, in interesul serviciului, se acorda in conditiile prevazute in contractele colective sau individuale de munca.

Conform prevederilor art. 21, punctul 3, litera B) din Legea 571/2003 (codul fiscal) sumele acordate ca diurna sunt deductibile fiscal in limita a de 2,5 ori diurna acordata la institutiile publice. In cazul institutiilor publice, nivelul diurnelor pentru fiecare tara in care are loc deplasarea este reglementat de Hotararea nr. 518/10 iulie 1995 (anexa1-categoria de diurna I), pentru tarile din Uniunea Europeana suma acordata fiind de 35 EURO. Deci diurna maxima deductibila fiscal este de 2,5 x 35 EURO = 87,5 EURO.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

Apare si interventia statului prin care diurna e impozitata..

Conform OG 8/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale, începând cu data de 01 Februarie 2013 este considerat venit de natură salarială îndemnizaţia de delegare (diurnă) ce depăşeşte de 2,5 ori nivelul stabilit pentru personalul din instituţiile publice, indiferent de forma de organizare a angajatorului. De asemenea, aceste sume intră în baza de calcul a contribuţiilor sociale.

In ceea ce priveste noile prevederi intrate in vigoare de la 1 februarie 2013, referitor la diurna ce depaseste plafonul de 13 lei/zi x 2,5 = 32,5 lei/zi, atat asigurat, cat si angajatorul este obligat sa achite contributiile sociale aferente diurnei deplasarilor in tara si in strainatate.

Incepand cu data de 1 februarie 2013, in baza OG 8/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, art. 55 alineatul (4), litera g) si art. 296 indice 15 s-au modificat.

Astfel, sumele primite de angajati in conditiile prevazute de lege sau de contractul de munca aplicabil, pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, ca indemnizatii si orice alte sume de aceeasi natura, in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice, precum si cele primite pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare. Indemnizatiile primite pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, si orice alte sume de aceeasi natura, in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice, precum si sumele primite pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare.

De la 1 Februarie 2013 este considerat venit de natura salariala indemnizatia de delegare/detasare ce depaseste 2,5 ori nivelul stabilit pentru personalul din institutiile publice, indiferent de forma de organizare a angajatorului. De asemenea, aceste sume intra in baza de calcul al contributiilor sociale. Pentru diurna interna nivelul stabilit de HG 1860/2006 este de 13 lei. Diurna interna acordata peste limita de 32,5 lei se include in veniturile salariale si, de asemenea, intra in baza de calcul a contributiilor sociale. Ca atare, daca un angajat va primi 50 lei/zi pentru o deplasare in tara, suma de 17,5 lei/zi este inclusa in venitul brut din salariu asupra caruia se va calcula impozitul pe venit si contributiile sociale aferente veniturilor salariale. Acelasi tratament se aplica si indemnizatiilor primite pentru deplasarile in strainatate.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

Prin forumul avocatnet.ro avem si lamuriri ajutatoare.mi-am permis sa le copiez si sa le citim si noi aici

1. Extras din HG 518/1995:

"Art. 5. - (1) Personalului trimis în străinătate în condiţiile prezentei hotărâri i se acordă:

A. În străinătate:

a) o indemnizaţie zilnică în valută, denumită în continuare diurnă, în vederea acoperirii cheltuielilor de hrană, a celor mărunte uzuale, precum şi a costului transportului în interiorul localităţii în care îşi desfăşoară activitatea;

B) o sumă zilnică în valută, denumită în continuare plafon de cazare, în limita căreia personalul trebuie să-şi acopere cheltuielile de cazare.

B. În ţară:

a) salariul stabilit potrivit reglementărilor în vigoare, pe toată durata deplasării, în cazul personalului care, pe timpul deplasării în străinătate, îşi menţine calitatea de salariat;

B) o indemnizaţie lunară în lei calculată în raport cu salariul de bază şi sporul de vechime, corespunzător funcţiei şi gradului profesional, în cazul personalului care se deplasează în interesul unităţii trimiţătoare, pentru a participa la cursuri şi stagii de practică şi specializare sau perfecţionare, cu suportarea parţială sau integrală a cheltuielilor de către diferite organizaţii sau alţi parteneri externi, pe o durată care depăşeşte 90 de zile calendaristice şi căruia, pe timpul absenţei din ţară, i se suspendă contractul de muncă, după cum urmează:

- 25% pentru acoperirea cheltuielilor legate de întreţinerea locuinţei;

- 25% pentru fiecare copil sau părinte aflat în întreţinere, potrivit legii, în ţară, precum şi pentru soţul/soţia care nu realizează venituri.

Sumele acordate potrivit prevederilor lit. B.B) nu pot să depăşească 100% din salariul de bază şi sporul de vechime, stabilite prin contractul individual de muncă, actualizate potrivit indexărilor aprobate.

(2) Drepturile prevăzute la alin. (1) lit. B.B) se acordă cu condiţia semnării, de către persoanele în cauză, a unui act adiţional la contractul de muncă, prin care se obligă ca, după întoarcerea în ţară, să lucreze o anumită perioadă în cadrul unităţii trimiţătoare, indiferent de durata deplasării în străinătate.

(3) Actul adiţional la contractul de muncă menţionat la alin. (2) se încheie şi în cazul personalului care se deplasează în străinătate pentru documentare şi schimb de experienţă.

În cazul nerespectării acestei obligaţii, persoanele beneficiare vor restitui cheltuielile efectuate de către unitatea trimiţătoare. "

...

"Art. 7. - (1) Diurna în valută se diferenţiază pe două categorii şi se acordă la nivelul prevăzut pentru fiecare ţară în care are loc deplasarea, potrivit anexei.

(2) Perioada pentru care se acordă diurna în valută se determină în funcţie de mijlocul de transport folosit, avându-se în vedere:

a) momentul decolării avionului, la plecarea în străinătate, şi momentul aterizării avionului, la sosirea în ţară, de şi pe aeroporturile care constituie puncte de trecere a frontierei de stat a României;

B) momentul trecerii cu trenul sau cu mijloacele auto prin punctele de trecere a frontierei de stat a României, atât la plecarea în străinătate, cât şi la înapoierea în ţară.

(3) Pentru fracţiunile de timp care nu însumează 24 de ore, diurna se acordă astfel: 50% până la 12 ore şi 100% pentru perioada care depăşeşte 12 ore.

(4) Conducerea ministerelor şi a celorlalte unităţi trimiţătoare este obligată să ia măsurile necesare ca deplasarea personalului să aibă loc, pe cât posibil, fără întreruperea călătoriei.

(5) În cazul întreruperii călătoriei, determinată de programul de zbor al avioanelor, drepturile de diurnă şi cazare ale personalului se acordă, în continuare, la nivelul prevăzut pentru ţara de destinaţie, numai dacă sejurul pe perioada respectivă nu este asigurat de către companiile care efectuează transportul. "

2. In tara dvs. trebuie sa fiti platit cu salariul de baza si sporurile din contractul individual de munca.

Probabil dvs. trebuia sa beneficiati "in tara" de repausul saptamanal "sambata si duminica", daca in aceste zile lucrati, prestati activitate pentru angajator" iar acesta este obligatoriu sa fie acordat salariatilor, saptamanal. Exista o singura exceptie, care mentioneaza ca dupa o activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea ITM si acordul sindicatului sau reprezentatilor salariatilor, dupa caz, se putea acorda cumulat repausul saptamanal, adica dupa doua saptamani, cele 4 zile consecutive aferente celor 2 saptamani, dar in nici un caz dupa 6 saptamani asa cum proceda angajatorul cu dvs..

3. Conform art. 144(2) din Codul Muncii, republicat, "dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări", iar acesta este un drept al dvs. la care nu poate renunta angajatorul sa il acorde.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

Tot de acolo aflam si lucruri ajutatoare daca cumva nu intelegem..

Atata timp cat dvs. aveti semnat un contract individual de munca cu un angajator in Romania, acesta este supus legislatiei specifice Codului Muncii, republicat.

Drepturile salariale ale dvs. trebuie acordate cu respectarea prevederilor legale:

- salariul de baza minim brut garantat in plata, de cel putin 700 lei/luna;

- alte drepturi, de natura sporurilor, etc. trebuie precizate in contractul individual de munca, contractul colectiv de munca sau regulamentul intern al angajatorului, si numai in acest fel puteti beneficia de ele;

- plata drepturilor pentru zilele de repaus saptamanal, orele suplimentare, spor de noapte, concediu de odihna, deasemenea sunt reglementate de Codul Muncii, republicat, fiind obligatorii pentru toti angajatorii din Romania, reprezentand drepturi ale dvs. si obligatii ale angajatorului (concediul de odihna anual nu reprezinta "un bonus" ci este un drept al dvs.);

- diurna si alte drepturi pentru personalul roman care lucreaza in strainatate sunt reglementate de Hotararea Guvernului nr. 518/10.07.1995, cu modificari si completari ulterioare. Diurna in sine este stabilita in x euro/zi(sau alta valuta) inmultita cu numarul de zile calendaristice de la data trecerii frontierei Romaniei (inteleg ca va deplasati cu auto).

In alta oridine de idei, daca in urma unei discutii cu angajatorul, acesta nu intelege sa va respecte toate drepturile, recunoscute de legislatie, il puteti actiona in instanta.

Extras din Codul muncii, republicat:

"Art. 144. - (1) Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor.

(2) Dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări.

Art. 145. - (1) Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare.

(2) Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte în contractul individual de muncă, cu respectarea legii şi a contractelor colective aplicabile, şi se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.

(3) Sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum şi zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual."

...

"Art. 170. - Acceptarea fără rezerve a unei părţi din drepturile salariale sau semnarea actelor de plată în astfel de situaţii nu poate avea semnificaţia unei renunţări din partea salariatului la drepturile salariale ce i se cuvin în integralitatea lor, potrivit dispoziţiilor legale sau contractuale.

Art. 171. - (1) Dreptul la acţiune cu privire la drepturile salariale, precum şi cu privire la daunele rezultate din neexecutarea în totalitate sau în parte a obligaţiilor privind plata salariilor se prescrie în termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate.

(2) Termenul de prescripţie prevăzut la alin. (1) este întrerupt în cazul în care intervine o recunoaştere din partea debitorului cu privire la drepturile salariale sau derivând din plata salariului."

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

1.Calcul diurna deplasare strainatate:

Salariu brut realizat: 1.900 lei

Functie de baza, fara persoane in intretinere

Diurna pentru deplasare Belgia: 1.305 lei

1 zi x 100 euro/zi (stabilta de catre firma si negociata cu salariatul) x 4,35 lei/euro = 435 lei

Diurna stabilita pentru Belgia prin HG 518/1995 = 35 euro

Diurna deductibila = 35 x 2,5 = 87,5 euro x 4,35 lei/euro = 381 lei/zi

Diurna nedeductibila = 54 lei/ zi (435-381)

inainte de 01 februarie 2013

Venit impozabil: 1.900 lei

Venit neimpozabil (diurna) 435 lei

CAS 10,5% 200 lei

CASS 5,5% 105 lei

Somaj 0.5% 10 lei

Deducere personala: 140 lei

Venit baza calcul impozit 1.445 lei

1.900 – 200 – 105 – 10 – 140

Impozit 16% 231 lei

Rest de plata: 1.354 lei

Contributii angajator 533 lei

dupa 01 februarie 2013

Venit impozabil: 1.954 lei

Venit neimpozabil (diurna deductibila) 381 lei

CAS 10,5% 205 lei

CASS 5,5% 107 lei

Somaj 0.5% 10 lei

Deducere personala: 140 lei

Venit baza calcul impozit 1.492 lei

Impozit 239 lei

Rest de plata: 1.393 lei

Contributii angajator 548 lei

Concluzii

Inainte de 01 februarie 2013

-angajatul primeste : 435 lei diurna + 1354 salariu net = 1789 lei

-angajatorul plateste impozit si contributii sociale totale = 1079 lei

- angajatorul nu are drept de deducere la calculul impozitului pe profit pentru suma de 54 lei ( 435-381).

Dupa 01 februarie 2013 :

-angajatul primeste : 381 lei diurna neimpozabila + 1393 salariu net = 1774 lei , deci cu 15 lei mai putin decat inainte de 1 februarie 2013

- angajatorul plateste impozit si contributii totale = 1109 lei, deci mai cu 30 lei mai mult decat inainte de 01.02.2013.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

2.Diurna deplasare in tara:

Salariu brut realizat: 1.900 lei

Functie de baza, fara persoane in intretinere

Diurna pentru deplasare in tara:

1 zi x 50 lei/zi = 50 lei

Diurna conform HG 1860/2006 = 13 lei/zi

Diurna deductibila = 13 x 2,5 = 32,5 lei/zi

Diurna nedeductibila = 50 -32.5 = 17.5 lei/zi

Inainte de 01 februarie 2013

Venit impozabil: 1.900 lei

Venit neimpozabil (diurna) 50 lei

CAS 10,5% 200 lei

CASS 5,5% 105 lei

Somaj 0.5% 10 lei

Deducere personala: 140 lei

Venit baza calcul impozit 1.445 lei

Impozit 231 lei

Rest de plata: 1.354 lei

Contributii angajator 533 lei

Dupa 01 februarie 2013

Venit impozabil: 1.917.5 lei

1.900 + 17.5(50 -32.5) rotunjit 1.918 lei

Venit neimpozabil 32.5 lei

CAS 10,5% 201 lei

CASS 5,5% 105 lei

Somaj 0.5% 10 lei

Deducere personala: 140 lei

Venit baza calcul impozit 1.461.5 lei

1.917.5 – 201 – 105 – 10 – 140

Impozit 234 lei

Rest de plata: 1.368 lei

Contributii angajator 538 lei

Concluzii

Inainte de 01 februarie 2013

-angajatul primeste : 50 lei diurna + 1.354 lei salariu net = 1.404 lei

-angajatorul plateste impozit si contributii sociale totale = 1079 lei

- angajatorul nu are drept de deducere la calculul impozitului pe profit pentru suma de 17.5 lei ( 50-32.5).

Dupa 01 februarie 2013 :

-angajatul primeste : 32.5 lei diurna neimpozabila + 1368 salariu net = 1400.5 lei , deci cu mai putin cu 3.5 lei decat inainte de 1 februarie 2013

- angajatorul plateste impozit si contributii totale = 1088 lei, deci mai cu 9 lei mai mult decat inainte de 01.02.2013.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 year later...
  • Moderators

cred ca acest subiect ar trebui sa reintre in atentia voastra,prin prisma diurnei..apar foarte multe oferte cu salarizari mediocre..dar de fapt e vorba de diurna plus un salariu ..si salariul ala ar fi de vreo 100 euro...fiti atenti si nu va mai lasati pacaliti

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 month later...
  • Administrators

Diurnele rămân diurne

Data publicarii: 30 iunie 2015 / Ultima actualizare: 1 iulie 2015

rovana plumb

Problema diurnelor s-a rezolvat, cel puţin momentan, după ce Guvernul a modificat astăzi, printr-o Ordonanță de urgență, Legea nr. 344/2006 privind detașarea salariaților în cadrul prestării de servicii transnaționale, în scopul introducerii unor reglementări specifice referitoare la detașarea cetățenilor români în alte state din Uniunea Europeană. Reglementările vizează, pe scurt, diurnele şi salariul minim.

Anunţul a fost făcut de ministrul Muncii, Rovana Plumb, după şedinţa Executivului, cu precizarea că în elaborarea actului normativ a discutat cu reprezentanţii federaţiilor de transportatori asupra acestor modificări.

La discuţii a participat o delegaţie condusă de Decebal Popescu, din care au făcut parte reprezentanţi ai APTE 2002, FORT şi UNTRR. Decebal Popescu ne-a confirmat astăzi că actul normativ a fost aprobat în forma convenită de transportatori cu conducerea Ministerului Muncii.

În prezent nu există o reglementare specifică privind detașarea realizată de angajatorii din România pe teritoriul altor state UE.

Singura instituție similară este cea a detașării reglementate de Codul Muncii, însă în lipsa unei reglementări mai detaliate, detașarea transfrontalieră este interpretată și aplicată în mod diferit de angajatori, precizează Executivul, înt-un comunicat.

Astfel, conform noilor reglementări, salariaţii detaşaţi de pe teritoriul României în cadrul prestării de servicii transnaţionale beneficiază, indiferent de legea aplicabilă raportului de muncă, de condiţiile de muncă stabilite prin acte cu putere de lege, acte administrative prin convenţii colective sau sentinţe arbitrale de generală aplicare valabile în statul membru pe teritoriul căruia sunt executate lucrările, cu privire la:

- durata maximă a timpului de muncă şi durata minimă a repausului periodic;

- durata minimă a concediilor anuale plătite;

- salariul minim, inclusiv compensarea sau plata muncii suplimentare;

- condiţiile de punere la dispoziţie a salariaţilor, în special de către agenţii de muncă temporară;

- sănătatea şi securitatea în muncă;

- măsurile de protecţie aplicabile condiţiilor de muncă pentru femeile însărcinate sau pentru cele care au născut recent, precum şi pentru copii şi tineri;

- egalitatea de tratament dintre bărbaţi şi femei, precum şi alte dispoziţii în materie de nediscriminare.

De asemenea, actul normativ definește în ce condiții se aplică instituția detașării salariaților români în alte state din Uniunea Europeană și explicitează termeni precum “salariat detașat pe teritoriul României“ și “salariat detașat de pe teritoriul României”, “cheltuieli generale de detașare“ “indemnizație specifică detașarii“.

Noile reglementări definesc și noțiunea de salariu minim, astfel:

- salariul minim aplicabil pe teritoriul României pentru salariatul detașat pe teritoriul României;

- salariul minim aplicabil pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, al Spațiului Economic European sau pe teritoriul Confederației Elvețiene, pentru salariatul detașat de pe teritoriul României.

O altă prevedere a actului normativ vizează salariații care efectuează operațiuni de transport internațional.

Potrivit actului normativ, personalului angajatorilor stabiliţi pe teritoriul României, care efectuează operaţiuni de transport internaţional, fiind trimis să lucreze pentru o perioadă de timp limitată pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, Spaţiului Economic European sau pe teritoriul Confederaţiei Elveţiene și care nu se încadrează în situaţiile prevăzute la art. 4 alin. (2) din Legea nr. 344/2006, i se aplică prevederile art. 43 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare [care definesc delegarea ca fiind exercitarea temporară, din dispoziţia angajatorului, de către salariat, a unor lucrări sau sarcini corespunzătoare atribuţiilor de serviciu în afara locului său de muncă] şi beneficiază de drepturile prevăzute la art. 44 alin. (2) din acelaşi act normativ [referitoare la plata pentru salariatul delegat a cheltuielilor de transport şi cazare, precum şi la o indemnizaţie de delegare, în condiţiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil.

Prevederile noii OUG nu limitează aplicarea condiţiilor de muncă mai favorabile pentru salariaţii detaşaţi în România, precum și pentru salariații detașați din România într-un stat membru al Uniunii Europene, al Spaţiului Economic European sau în Confederaţia Elvețiană, precizează Executivul.

sursa : http://www.ziuacargo.ro/stiri/legislatie-stiri/noi-reglementari-privind-detasarea-salariatilor-romani-in-ue-inclusiv-in-transportul-international

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 months later...

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Pentru a naviga pe acest site , trebuie sa respectati termenii Termeni de Utilizare.